Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2014 r.
19:30
Edytuj ten wpis

Najlepsze restauracje w regionie w 2014 roku

0 3 A A

W ostatnim już podsumowaniu przedstawiamy najciekawsze restauracje w województwie lubelskim w 2014 roku. Gdzie zjeść dobre falki a gdzie prawdziwy rumsztyk? Oto nasz subiektywny wybór w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Batumi w Kazimierzu Dolnym

To nowa gruzińska restauracja w Kazimierzu Dolnym prowadzona przez miłośników Gruzji i podróży. Schowała się na Małym Rynku, jeszcze za knajpą Pod Bykiem. W środku bardzo czysto, na poddaszu można wynająć pokoik z osobnym wejściem.

Jeśli lubicie gruzińską kuchnię, ten adres jest dla was. W zupach króluje czerwony barszcz po gruzińsku na rosole, pomidorach, ostrych papryczkach, burakach i rodzynkach. Aromatyczny, rozgrzewający i mocny. Są już słynne pierożki chinkali z baraniną, pełne rosołu w środku. Oraz pide, podłużne placki wypełnione mielonym mięsem z jajkiem sadzonym na wierzchu. I moje ulubione chaczapuri; owalne placki z serowym nadzieniem. Jeśli dodać do tego tureckie paluszki, bułeczki wypiekane na miejscu do zup i przedobre sosy, to jest się czym cieszyć.

Capri Da Angelo w Janowie Lubelskim

Włoch przez wiele lat miał pizzerię w małym domu przy parku, teraz zmienił adres i dom. Na większy. Zasłynął z tego, że wstawał rano i przygotowywał ciasto, które dojrzewało w specjalnych skrzyneczkach. Otwierał po południu, a jak ciasto się skończyło, rozkładał ręce i szedł do domu pić kawę.

Jego pizza jest wyśmienita. Perfekcyjnie cienkie ciasto idealnie wypieczone w piecu opalanym drewnem. Włoskie sery i włoskie wędliny oraz przyprawy nadają pizzy od Angelo niepowtarzalny smak. Włoch chętnie wdaje się w rozmowy, można z nim skomponować pizzę, której nie ma w karcie. Jak go zaciekawisz, przejdzie samego siebie.

Gęsie sprawki w Chełmie

To dawna restauracja Gęsia szyja po rewolucjach Magdy Gessler. Restauracja nabrała urody, rozjaśnione i rozbielone wnętrze zachęca do skosztowania dań klasycznej kuchni.
Warto tu zajrzeć dla gęsiny, wprowadzonej przez Gessler. Hitem jest krupnik na gęsinie z kurkami. To na dziś prawdopodobnie najlepsza zupa w województwie lubelskim, z tego tytułu wizyta w Gęsich sprawkach powinna być włączona w program zwiedzania słynnych podziemi kredowych. Tym bardziej, że restauracja ma z nimi połączenie. Niezłe jest także udko gęsie - na zamówienie można zamówić sobie całą pieczoną gęś - i to chyba jest najlepszy powód na wizytę z przyjaciółmi.

Kameralna z Zamościu

Kameralna restauracja z kameralną kuchnią. Bardzo smaczną kuchnią. Jej mocną stroną są świeże, esencjonalne zupy. Takiej gulaszowej nie jadłem w naszym regionie nigdzie. Jest także fanem tamtejszych pierożków. Czy ruskie czy z mięsem, czy z wody czy opiekane - smakują jak u mamy.
Są zestawy dnia, mielone robi się po bożemu czyli z łopatki, a schabowy na pół talerza ma dużo mięsa i mało panierki. Na święta Kameralna otwiera zabytkową piwnicę z kameralnymi wieczorami poświęconymi literaturze i muzyce.

Karczma Piastowska w Niemcach

Takie knajpy znikają z kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W niedzielę po sumie wpadają tu na setkę panowie. Malują klimat dawnych geesowskich restauracji, do których uwielbiał wpadać Kazimierz Grześkowiak czy Edward Stachura. Od lat jeżdżę tam na zawsze bardzo smaczne flaki.
To raj dla miłośników domowych zup z żurkiem na zakwasie i pysznej wątróbki z cebulką. Świetna jest cielęcina i ozorki w śmietanie. I rumsztyk. To kultowe danie z posiekanej wołowiny, nakrytej delikatnie przesmażoną cebulką, podane z pure ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami, godne jest poematu. Dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków jest sakiewka wypełniona leśnymi grzybami.

Przystanek Kawęczynek w Kawęczynku

25 km od Zamościa, 150 km od Lwowa, 6 km od Szczebrzeszyna, 6 km od Zwierzyńca, na terenie zachodniego Roztocza, na skraju lasów, mieści się jedna z najlepszych restauracji w regionie. To Mekka miłośników regionalnej kuchni, którzy kartę otwierają na zakładce Babcina Kuchnia.

I wybierają jedną z dwóch potraw: Tarciuch z Kawęczynka ze śmietaną lub Reczczoniak w cieście z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi. To wspaniałe jedzenie dla tych, co przedkładają placki ziemniaczane czy babki ziemniaczane nad schabowe. Zjecie tu także genialne pierogi w tym wyborne pierożki z karpiem w sosie grzybowym. Oraz takie rarytasy jak zapiekana kaszanka czy kiełbasa z kija.

U Elizy w Piaskach

Jadają tu znani warszawiacy i międzynarodowi goście Teatru Gardzienice. Lublin jeździ tu na flaki z cielęciną i grzybową, podawaną w wazie. Na ścianach wiszą rodzinne portrety właścicielki Elizy Kunc, która wciąż podwyższa poziom serwowanych dań i wprowadza intrygujące nowości. Jak choćby czeburieki z Krymu, czyli duże pierogi z siekanym mięsem i cebulą, smażone na złoto i podawane z kiszoną kapustą po krymsku.

I mimo, że jedzenie jest bardzo smaczne, świeże to i tak goście najbardziej cenią uśmiech i dobroć Gospodyni, która prowadzi restaurację, tak jak kiedyś prowadziło się dom. A wracając do menu, to zjecie tu smaczną polędwicę, gęś marynowaną w śliwowicy, sznycel po wiedeńsku i sandacza w sosie. W przyjaznej cenie. Uwaga, w soboty i niedziele trzeba rezerwować stolik.

W Młynie w Jakubowicach Murowanych

Wysmakowana restauracja w zabytkowym młynie z ogrodem nad rzeką i z autorską kuchnią Piotra Skwarka, jednego z najciekawszych i najbardziej kreatywnych szefów kuchni w regionie. Zjecie tu soczyste carpaccio z kaczki. Przykładem talentu szefa kuchni jest "Volute z selera, własne pierożki zawijane w kompresowanym selerze z gruszką i serem pleśniowym”. Ów krem z pierożkami, gdzie ciasto zastąpione zostaje cienkim plastrem selera, to kulinarne arcydzieło.

Wśród dań inspirowanych sztuką Wojciecha Modesta Amaro znajdziecie także klasykę. Jak na przykład schabowy z kostką, podawany w towarzystwie jabłka, buraka, z sosem majerankowy z własnymi skwareczkami, które są oczkiem w głowie szefa kuchni. Cenię kuchnię W Młynie za ukazanie pełni smaków staropolskiej kuchni w nowoczesnej interpretacji.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Królestwo dziczyzny - tak najkrócej można określić markę tej restauracji. Piotr Bikont przyjeżdża tu na pieczoną golonkę i myśliwski bigos. Robert Makłowicz na dziczyznę i rosół z kołdunami litewskimi. Częstym gościem jest Stan Borys, który gustuje w tutejszym pierogach. Najbardziej w pierogach z gąsek i wprowadzonych ostatnio pierożkach z jelenia.

Rarytasów w karcie jest dużo. Od najlepszego w regionie śledzia po japońsku, przez wspaniałą wątróbkę z pieczarkami flambirowaną w koniaku, dziką kaczkę w sosie śmietanowym czy domowy kisiel z żurawiny. Ja najbardziej cenię sobie jagnięcinę i baraninę. Od delikatnej giczy w sosie własnym, przez udziec jagnięcy z pieca w sosie grzybowym po staropolski udziec barani. Kto lubi baraninę, będzie rad. Kto boi się jej spróbować, a spróbuje, już nie odpuści.

Zagroda Roztocze w Obszy

Coś dla miłośników skansenu, słowików, które śpiewają nad rzeczką, pajdy chleba z własnym smalcem i ogórkami oraz romantycznych noclegów w zabytkowej chacie. Czyli prawdziwa przydrożna knajpa z dobrym polskim jedzeniem.

Ale od początku. Warto tu zajrzeć na piróg biłgorajski, podawany w różnych odsłonach. Na zimno, na gorąco, ze śmietaną. A jak się gość uprze - to tak jak Makłowicz lubi: z sosem z kurkami. Podają tu także bardzo dobry barszcz czerwony na kiszonych burakach, kiszonych rzecz jasna na miejscu. Ale dla mnie królem karty są gołąbki z kaszą i grzybami, które lubię polać wiejskim olejem. Tak zresztą jak śledzia z cebulą.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

Więcej i szybciej. Nowy rozkład PKP od dzisiaj

15 grudnia wchodzi nowy rozkład jazdy na kolei. Podróżni PKP Intercity będą mieli do dyspozycji więcej połączeń – 505, w tym 34 sezonowych. To o 51 połączeń więcej niż rok wcześniej.

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Kapitalne widowisko w hali Globus, ale Bogdanka LUK Lublin tylko z jednym punktem

Kibice w hali Globus obejrzeli w sobotę świetne widowisko, ale drugi raz w tym sezonie musieli się pogodzić z domową porażką. Bogdanka LUK przegrała 2:3 po bardzo emocjonującym spotkaniu z Aluronem CMC Wartą Zawiercie. Sprawdźcie nasze zdjęcia z trybun.

Tak ma wyglądać scena
film

Telewizja Republika już promuje swój "wystrzałowy Sylwester" w Chełmie

Telewizja Republika potwierdza i odkrywa karty. Wiadomo już, kto wystąpi na imprezie sylwestrowej w Chełmie. Królować będzie disco-polo.

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna w czołówce Betclic I Ligi. Jaka to była jesień dla zielono-czarnych?

Górnik Łęczna latem tego roku przeszedł gruntowną przebudowę, a jej głównym architektem był Pavol Stano, który po odejściu z klubu jego legendy – Veljko Nikitovicia – poza funkcją trenera wziął na siebie również rolę dyrektora sportowego. Jesień w wykonaniu zielono-czarnych miała różne fazy. Zaczęło się od mało efektownej gry i zwycięstw by później przez długi okres sytuacja się odwróciła. Rezultaty były gorsze, a postawał piłkarzy całkiem niezła. W końcówce roku udało się jednak wrócić do strefy barażowej

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To wyczekiwana decyzja. Via Carpatia połączy się tutaj z A2

To ważna decyzja, która otwiera furtkę do budowy kolejnego odcinka drogi ekspresowej S19 od granicy województwa mazowieckiego do Międzyrzeca Podlaskiego. Powstanie tu węzeł międzynarodowych tras.

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Stoki przygotowują się do sezonu. W Chrzanowie ruszyło naśnieżanie

Naturalnego śniegu jeszcze nie ma, ale skoro temperatura nocą zaczęła spadać poniżej zera, właściciele pierwszych ośrodków narciarskich na Lubelszczyźnie zaczynają odpalać swoje armatki. Na nowy sezon zaprasza m.in. NartRaj w Chrzanowie.

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Dzisiaj zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium