Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2014 r.
19:30
Edytuj ten wpis

Najlepsze restauracje w regionie w 2014 roku

0 3 A A

W ostatnim już podsumowaniu przedstawiamy najciekawsze restauracje w województwie lubelskim w 2014 roku. Gdzie zjeść dobre falki a gdzie prawdziwy rumsztyk? Oto nasz subiektywny wybór w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Batumi w Kazimierzu Dolnym

To nowa gruzińska restauracja w Kazimierzu Dolnym prowadzona przez miłośników Gruzji i podróży. Schowała się na Małym Rynku, jeszcze za knajpą Pod Bykiem. W środku bardzo czysto, na poddaszu można wynająć pokoik z osobnym wejściem.

Jeśli lubicie gruzińską kuchnię, ten adres jest dla was. W zupach króluje czerwony barszcz po gruzińsku na rosole, pomidorach, ostrych papryczkach, burakach i rodzynkach. Aromatyczny, rozgrzewający i mocny. Są już słynne pierożki chinkali z baraniną, pełne rosołu w środku. Oraz pide, podłużne placki wypełnione mielonym mięsem z jajkiem sadzonym na wierzchu. I moje ulubione chaczapuri; owalne placki z serowym nadzieniem. Jeśli dodać do tego tureckie paluszki, bułeczki wypiekane na miejscu do zup i przedobre sosy, to jest się czym cieszyć.

Capri Da Angelo w Janowie Lubelskim

Włoch przez wiele lat miał pizzerię w małym domu przy parku, teraz zmienił adres i dom. Na większy. Zasłynął z tego, że wstawał rano i przygotowywał ciasto, które dojrzewało w specjalnych skrzyneczkach. Otwierał po południu, a jak ciasto się skończyło, rozkładał ręce i szedł do domu pić kawę.

Jego pizza jest wyśmienita. Perfekcyjnie cienkie ciasto idealnie wypieczone w piecu opalanym drewnem. Włoskie sery i włoskie wędliny oraz przyprawy nadają pizzy od Angelo niepowtarzalny smak. Włoch chętnie wdaje się w rozmowy, można z nim skomponować pizzę, której nie ma w karcie. Jak go zaciekawisz, przejdzie samego siebie.

Gęsie sprawki w Chełmie

To dawna restauracja Gęsia szyja po rewolucjach Magdy Gessler. Restauracja nabrała urody, rozjaśnione i rozbielone wnętrze zachęca do skosztowania dań klasycznej kuchni.
Warto tu zajrzeć dla gęsiny, wprowadzonej przez Gessler. Hitem jest krupnik na gęsinie z kurkami. To na dziś prawdopodobnie najlepsza zupa w województwie lubelskim, z tego tytułu wizyta w Gęsich sprawkach powinna być włączona w program zwiedzania słynnych podziemi kredowych. Tym bardziej, że restauracja ma z nimi połączenie. Niezłe jest także udko gęsie - na zamówienie można zamówić sobie całą pieczoną gęś - i to chyba jest najlepszy powód na wizytę z przyjaciółmi.

Kameralna z Zamościu

Kameralna restauracja z kameralną kuchnią. Bardzo smaczną kuchnią. Jej mocną stroną są świeże, esencjonalne zupy. Takiej gulaszowej nie jadłem w naszym regionie nigdzie. Jest także fanem tamtejszych pierożków. Czy ruskie czy z mięsem, czy z wody czy opiekane - smakują jak u mamy.
Są zestawy dnia, mielone robi się po bożemu czyli z łopatki, a schabowy na pół talerza ma dużo mięsa i mało panierki. Na święta Kameralna otwiera zabytkową piwnicę z kameralnymi wieczorami poświęconymi literaturze i muzyce.

Karczma Piastowska w Niemcach

Takie knajpy znikają z kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W niedzielę po sumie wpadają tu na setkę panowie. Malują klimat dawnych geesowskich restauracji, do których uwielbiał wpadać Kazimierz Grześkowiak czy Edward Stachura. Od lat jeżdżę tam na zawsze bardzo smaczne flaki.
To raj dla miłośników domowych zup z żurkiem na zakwasie i pysznej wątróbki z cebulką. Świetna jest cielęcina i ozorki w śmietanie. I rumsztyk. To kultowe danie z posiekanej wołowiny, nakrytej delikatnie przesmażoną cebulką, podane z pure ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami, godne jest poematu. Dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków jest sakiewka wypełniona leśnymi grzybami.

Przystanek Kawęczynek w Kawęczynku

25 km od Zamościa, 150 km od Lwowa, 6 km od Szczebrzeszyna, 6 km od Zwierzyńca, na terenie zachodniego Roztocza, na skraju lasów, mieści się jedna z najlepszych restauracji w regionie. To Mekka miłośników regionalnej kuchni, którzy kartę otwierają na zakładce Babcina Kuchnia.

I wybierają jedną z dwóch potraw: Tarciuch z Kawęczynka ze śmietaną lub Reczczoniak w cieście z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi. To wspaniałe jedzenie dla tych, co przedkładają placki ziemniaczane czy babki ziemniaczane nad schabowe. Zjecie tu także genialne pierogi w tym wyborne pierożki z karpiem w sosie grzybowym. Oraz takie rarytasy jak zapiekana kaszanka czy kiełbasa z kija.

U Elizy w Piaskach

Jadają tu znani warszawiacy i międzynarodowi goście Teatru Gardzienice. Lublin jeździ tu na flaki z cielęciną i grzybową, podawaną w wazie. Na ścianach wiszą rodzinne portrety właścicielki Elizy Kunc, która wciąż podwyższa poziom serwowanych dań i wprowadza intrygujące nowości. Jak choćby czeburieki z Krymu, czyli duże pierogi z siekanym mięsem i cebulą, smażone na złoto i podawane z kiszoną kapustą po krymsku.

I mimo, że jedzenie jest bardzo smaczne, świeże to i tak goście najbardziej cenią uśmiech i dobroć Gospodyni, która prowadzi restaurację, tak jak kiedyś prowadziło się dom. A wracając do menu, to zjecie tu smaczną polędwicę, gęś marynowaną w śliwowicy, sznycel po wiedeńsku i sandacza w sosie. W przyjaznej cenie. Uwaga, w soboty i niedziele trzeba rezerwować stolik.

W Młynie w Jakubowicach Murowanych

Wysmakowana restauracja w zabytkowym młynie z ogrodem nad rzeką i z autorską kuchnią Piotra Skwarka, jednego z najciekawszych i najbardziej kreatywnych szefów kuchni w regionie. Zjecie tu soczyste carpaccio z kaczki. Przykładem talentu szefa kuchni jest "Volute z selera, własne pierożki zawijane w kompresowanym selerze z gruszką i serem pleśniowym”. Ów krem z pierożkami, gdzie ciasto zastąpione zostaje cienkim plastrem selera, to kulinarne arcydzieło.

Wśród dań inspirowanych sztuką Wojciecha Modesta Amaro znajdziecie także klasykę. Jak na przykład schabowy z kostką, podawany w towarzystwie jabłka, buraka, z sosem majerankowy z własnymi skwareczkami, które są oczkiem w głowie szefa kuchni. Cenię kuchnię W Młynie za ukazanie pełni smaków staropolskiej kuchni w nowoczesnej interpretacji.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Królestwo dziczyzny - tak najkrócej można określić markę tej restauracji. Piotr Bikont przyjeżdża tu na pieczoną golonkę i myśliwski bigos. Robert Makłowicz na dziczyznę i rosół z kołdunami litewskimi. Częstym gościem jest Stan Borys, który gustuje w tutejszym pierogach. Najbardziej w pierogach z gąsek i wprowadzonych ostatnio pierożkach z jelenia.

Rarytasów w karcie jest dużo. Od najlepszego w regionie śledzia po japońsku, przez wspaniałą wątróbkę z pieczarkami flambirowaną w koniaku, dziką kaczkę w sosie śmietanowym czy domowy kisiel z żurawiny. Ja najbardziej cenię sobie jagnięcinę i baraninę. Od delikatnej giczy w sosie własnym, przez udziec jagnięcy z pieca w sosie grzybowym po staropolski udziec barani. Kto lubi baraninę, będzie rad. Kto boi się jej spróbować, a spróbuje, już nie odpuści.

Zagroda Roztocze w Obszy

Coś dla miłośników skansenu, słowików, które śpiewają nad rzeczką, pajdy chleba z własnym smalcem i ogórkami oraz romantycznych noclegów w zabytkowej chacie. Czyli prawdziwa przydrożna knajpa z dobrym polskim jedzeniem.

Ale od początku. Warto tu zajrzeć na piróg biłgorajski, podawany w różnych odsłonach. Na zimno, na gorąco, ze śmietaną. A jak się gość uprze - to tak jak Makłowicz lubi: z sosem z kurkami. Podają tu także bardzo dobry barszcz czerwony na kiszonych burakach, kiszonych rzecz jasna na miejscu. Ale dla mnie królem karty są gołąbki z kaszą i grzybami, które lubię polać wiejskim olejem. Tak zresztą jak śledzia z cebulą.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Edward z Kołychawy / 7 grudnia 2014 r. o 12:57
0
Nie ma to jak Bar KAŚKA w Białej Podlaskiej
Avatar
er / 6 grudnia 2014 r. o 22:28
0

Batumi mogę polecić z czystym sumieniem, Bardzo smacznie.

Avatar
marcin / 6 grudnia 2014 r. o 21:53
0

sulisz!!!Święta idą,kupisz coś swoim bliskim za te dziadowskie wypociny w prasie??

Avatar
Edward z Kołychawy / 7 grudnia 2014 r. o 12:57
0
Nie ma to jak Bar KAŚKA w Białej Podlaskiej
Avatar
er / 6 grudnia 2014 r. o 22:28
0

Batumi mogę polecić z czystym sumieniem, Bardzo smacznie.

Avatar
marcin / 6 grudnia 2014 r. o 21:53
0

sulisz!!!Święta idą,kupisz coś swoim bliskim za te dziadowskie wypociny w prasie??

Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zupełnie nowy i inny Dom Chemika w Puławach od środka [zobacz]
zdjęcia
galeria

Zupełnie nowy i inny Dom Chemika w Puławach od środka [zobacz]

Prawie trzydziestu fotografów zgłosiło się do pierwszego Photo Day po zakończeniu przebudowy Puławskiego Ośrodka Kultury. Uczestnicy tego wydarzenia mieli okazję wykonać zdjęcia niemal wszystkich zakątków gmachu, podglądając m.in. próby tancerzy, solistek i recytatorek.

GKS Tychy - Górnik Łęczna 3:1. Piątek strzelał w piątek

GKS Tychy - Górnik Łęczna 3:1. Piątek strzelał w piątek

Trwa zła seria Górnika Łęczna. Zielono-czarni w kolejnym meczu na szczycie zaplecza PKO BP Ekstraklasy przegrali w Tychach z tamtejszym GKS 1:3

Omamił kobietę z Lublina. „Policjant’ wpadł na Starym Mieście

Omamił kobietę z Lublina. „Policjant’ wpadł na Starym Mieście

Osiem lat więzienia grozi 37-latkowi, który metodą „na policjanta” oszukał kobietę.

Krzysztof Cugowski w oczach przyjaciół. „Zawsze jest na 100 proc.”
wideo
film

Krzysztof Cugowski w oczach przyjaciół. „Zawsze jest na 100 proc.”

Zaśpiewał i nagrał ponad 300 utworów! I wciąż tworzy nowe projekty muzyczne. Krzysztof Cugowski z samą Budką Suflera nagrał ponad 20 płyt.

Lubelskie. Restaurator ma zapłacić 30 tys. zł kary. Zbiera pieniądze w internecie

Lubelskie. Restaurator ma zapłacić 30 tys. zł kary. Zbiera pieniądze w internecie

30 tys. złotych kary nałożył na łukowską restaurację Warka sanepid. Właściciele nie żałują jednak otwarcia lokalu w czasie pandemii, ale pieniędzy na spłatę kary nie mają.

Puławska jadłodzielnia uruchomiona. Stoi przy Hali Targowej
zdjęcia
galeria

Puławska jadłodzielnia uruchomiona. Stoi przy Hali Targowej

W ostatni czwartek przy ul. Piaskowej otwarto pierwszą jadłodzielnię w Puławach. To ogólnodostępna lodówka, w której można zostawiać żywność dla potrzebujących. Jej obsługą będą zajmowały się dwie wolontariuszki. Sprzęt z własnych środków zakupił radny Andrzej Kuszyk.

Zabójca z Macedonii zmienił nazwisko i przyjechał do Polski. Namierzyli go policjanci z Kraśnika

Zabójca z Macedonii zmienił nazwisko i przyjechał do Polski. Namierzyli go policjanci z Kraśnika

Mężczyzna zabił swoją partnerkę i groził jej matce.

Pogrzeb policjanta zastrzelonego na służbie w Raciborzu
wideo
galeria
film

Pogrzeb policjanta zastrzelonego na służbie w Raciborzu

Michał Kędzierski został pośmiertnie odznaczony "Krzyżem Zasługi za Dzielność".

Tragedia w Hrubieszowie. Rowerzysta wjechał wprost pod dostawczaka

Tragedia w Hrubieszowie. Rowerzysta wjechał wprost pod dostawczaka

Nie żyje starszy mężczyzna, który został potrącony na jednej z ulic Hrubieszowa.

Odległość między stolikami albo przegrody. Zasady dla restauracji

Odległość między stolikami albo przegrody. Zasady dla restauracji

Od soboty hotele znów będą mogły przyjmować gości. Za tydzień będzie można zjeść obiad w ogródki przy restauracji. Jakie będą obowiązywały zasady?

Padwa Zamość z szansami na turniej mistrzów

Padwa Zamość z szansami na turniej mistrzów

MKS Padwa Zamość jest już pewna występu w przyszłym sezonie w centralnej I lidze, która powstanie w wyniku reformy rozgrywek przygotowanej przez Związek Piłki Ręcznej w Polsce.

Ciało mężczyzny w lesie koło Biłgoraja

Ciało mężczyzny w lesie koło Biłgoraja

Wszystko wskazuje na to, że mężczyzna zasłabł i zmarł podczas prac leśnych.

Wystawa "Nasza Polska Dzisiejsza" Chrisa Niedenthala w Galerii Rozdroża
7 maja 2021, 0:00

Wystawa "Nasza Polska Dzisiejsza" Chrisa Niedenthala w Galerii Rozdroża

Od 7 maja w Galerii Rozdroża (Centrum Kultury, ul. Peowiaków 12) można oglądać prace fotograficzne Chrisa Niedenthala w ramach ekspozycji "Nasza Polska Dzisiejsza". Wystawa na razie dostępna będzie tylko online.

Lublin. Sobotnie zamknięcie pętli odwołane

Lublin. Sobotnie zamknięcie pętli odwołane

– Nie dojdzie do zapowiadanych na sobotę utrudnień w ruchu komunikacji miejskiej na Sławinie. Prace mające być przyczyną tych utrudnień zostały przełożone na później z powodu złej pogody

Na znak solidarności z zastrzelonym policjantem w Lublinie zawyły syreny [zdjęcia, wideo]
galeria

Na znak solidarności z zastrzelonym policjantem w Lublinie zawyły syreny [zdjęcia, wideo]

Zginął na służbie, chociaż nic nie wskazywało na to, że zwyczajna z pozoru interwencja zakończy się tak tragicznie. W piątek, w samo południe, lubelscy policjanci oddali hołd funkcjonariuszowi z Raciborza, zastrzelonemu trzy dni wcześniej na służbie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.