Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2014 r.
19:30
Edytuj ten wpis

Najlepsze restauracje w regionie w 2014 roku

W ostatnim już podsumowaniu przedstawiamy najciekawsze restauracje w województwie lubelskim w 2014 roku. Gdzie zjeść dobre falki a gdzie prawdziwy rumsztyk? Oto nasz subiektywny wybór w porządku alfabetycznym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Batumi w Kazimierzu Dolnym

To nowa gruzińska restauracja w Kazimierzu Dolnym prowadzona przez miłośników Gruzji i podróży. Schowała się na Małym Rynku, jeszcze za knajpą Pod Bykiem. W środku bardzo czysto, na poddaszu można wynająć pokoik z osobnym wejściem.

Jeśli lubicie gruzińską kuchnię, ten adres jest dla was. W zupach króluje czerwony barszcz po gruzińsku na rosole, pomidorach, ostrych papryczkach, burakach i rodzynkach. Aromatyczny, rozgrzewający i mocny. Są już słynne pierożki chinkali z baraniną, pełne rosołu w środku. Oraz pide, podłużne placki wypełnione mielonym mięsem z jajkiem sadzonym na wierzchu. I moje ulubione chaczapuri; owalne placki z serowym nadzieniem. Jeśli dodać do tego tureckie paluszki, bułeczki wypiekane na miejscu do zup i przedobre sosy, to jest się czym cieszyć.

Capri Da Angelo w Janowie Lubelskim

Włoch przez wiele lat miał pizzerię w małym domu przy parku, teraz zmienił adres i dom. Na większy. Zasłynął z tego, że wstawał rano i przygotowywał ciasto, które dojrzewało w specjalnych skrzyneczkach. Otwierał po południu, a jak ciasto się skończyło, rozkładał ręce i szedł do domu pić kawę.

Jego pizza jest wyśmienita. Perfekcyjnie cienkie ciasto idealnie wypieczone w piecu opalanym drewnem. Włoskie sery i włoskie wędliny oraz przyprawy nadają pizzy od Angelo niepowtarzalny smak. Włoch chętnie wdaje się w rozmowy, można z nim skomponować pizzę, której nie ma w karcie. Jak go zaciekawisz, przejdzie samego siebie.

Gęsie sprawki w Chełmie

To dawna restauracja Gęsia szyja po rewolucjach Magdy Gessler. Restauracja nabrała urody, rozjaśnione i rozbielone wnętrze zachęca do skosztowania dań klasycznej kuchni.
Warto tu zajrzeć dla gęsiny, wprowadzonej przez Gessler. Hitem jest krupnik na gęsinie z kurkami. To na dziś prawdopodobnie najlepsza zupa w województwie lubelskim, z tego tytułu wizyta w Gęsich sprawkach powinna być włączona w program zwiedzania słynnych podziemi kredowych. Tym bardziej, że restauracja ma z nimi połączenie. Niezłe jest także udko gęsie - na zamówienie można zamówić sobie całą pieczoną gęś - i to chyba jest najlepszy powód na wizytę z przyjaciółmi.

Kameralna z Zamościu

Kameralna restauracja z kameralną kuchnią. Bardzo smaczną kuchnią. Jej mocną stroną są świeże, esencjonalne zupy. Takiej gulaszowej nie jadłem w naszym regionie nigdzie. Jest także fanem tamtejszych pierożków. Czy ruskie czy z mięsem, czy z wody czy opiekane - smakują jak u mamy.
Są zestawy dnia, mielone robi się po bożemu czyli z łopatki, a schabowy na pół talerza ma dużo mięsa i mało panierki. Na święta Kameralna otwiera zabytkową piwnicę z kameralnymi wieczorami poświęconymi literaturze i muzyce.

Karczma Piastowska w Niemcach

Takie knajpy znikają z kulinarnej mapy Lubelszczyzny. W niedzielę po sumie wpadają tu na setkę panowie. Malują klimat dawnych geesowskich restauracji, do których uwielbiał wpadać Kazimierz Grześkowiak czy Edward Stachura. Od lat jeżdżę tam na zawsze bardzo smaczne flaki.
To raj dla miłośników domowych zup z żurkiem na zakwasie i pysznej wątróbki z cebulką. Świetna jest cielęcina i ozorki w śmietanie. I rumsztyk. To kultowe danie z posiekanej wołowiny, nakrytej delikatnie przesmażoną cebulką, podane z pure ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami, godne jest poematu. Dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków jest sakiewka wypełniona leśnymi grzybami.

Przystanek Kawęczynek w Kawęczynku

25 km od Zamościa, 150 km od Lwowa, 6 km od Szczebrzeszyna, 6 km od Zwierzyńca, na terenie zachodniego Roztocza, na skraju lasów, mieści się jedna z najlepszych restauracji w regionie. To Mekka miłośników regionalnej kuchni, którzy kartę otwierają na zakładce Babcina Kuchnia.

I wybierają jedną z dwóch potraw: Tarciuch z Kawęczynka ze śmietaną lub Reczczoniak w cieście z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi. To wspaniałe jedzenie dla tych, co przedkładają placki ziemniaczane czy babki ziemniaczane nad schabowe. Zjecie tu także genialne pierogi w tym wyborne pierożki z karpiem w sosie grzybowym. Oraz takie rarytasy jak zapiekana kaszanka czy kiełbasa z kija.

U Elizy w Piaskach

Jadają tu znani warszawiacy i międzynarodowi goście Teatru Gardzienice. Lublin jeździ tu na flaki z cielęciną i grzybową, podawaną w wazie. Na ścianach wiszą rodzinne portrety właścicielki Elizy Kunc, która wciąż podwyższa poziom serwowanych dań i wprowadza intrygujące nowości. Jak choćby czeburieki z Krymu, czyli duże pierogi z siekanym mięsem i cebulą, smażone na złoto i podawane z kiszoną kapustą po krymsku.

I mimo, że jedzenie jest bardzo smaczne, świeże to i tak goście najbardziej cenią uśmiech i dobroć Gospodyni, która prowadzi restaurację, tak jak kiedyś prowadziło się dom. A wracając do menu, to zjecie tu smaczną polędwicę, gęś marynowaną w śliwowicy, sznycel po wiedeńsku i sandacza w sosie. W przyjaznej cenie. Uwaga, w soboty i niedziele trzeba rezerwować stolik.

W Młynie w Jakubowicach Murowanych

Wysmakowana restauracja w zabytkowym młynie z ogrodem nad rzeką i z autorską kuchnią Piotra Skwarka, jednego z najciekawszych i najbardziej kreatywnych szefów kuchni w regionie. Zjecie tu soczyste carpaccio z kaczki. Przykładem talentu szefa kuchni jest "Volute z selera, własne pierożki zawijane w kompresowanym selerze z gruszką i serem pleśniowym”. Ów krem z pierożkami, gdzie ciasto zastąpione zostaje cienkim plastrem selera, to kulinarne arcydzieło.

Wśród dań inspirowanych sztuką Wojciecha Modesta Amaro znajdziecie także klasykę. Jak na przykład schabowy z kostką, podawany w towarzystwie jabłka, buraka, z sosem majerankowy z własnymi skwareczkami, które są oczkiem w głowie szefa kuchni. Cenię kuchnię W Młynie za ukazanie pełni smaków staropolskiej kuchni w nowoczesnej interpretacji.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Królestwo dziczyzny - tak najkrócej można określić markę tej restauracji. Piotr Bikont przyjeżdża tu na pieczoną golonkę i myśliwski bigos. Robert Makłowicz na dziczyznę i rosół z kołdunami litewskimi. Częstym gościem jest Stan Borys, który gustuje w tutejszym pierogach. Najbardziej w pierogach z gąsek i wprowadzonych ostatnio pierożkach z jelenia.

Rarytasów w karcie jest dużo. Od najlepszego w regionie śledzia po japońsku, przez wspaniałą wątróbkę z pieczarkami flambirowaną w koniaku, dziką kaczkę w sosie śmietanowym czy domowy kisiel z żurawiny. Ja najbardziej cenię sobie jagnięcinę i baraninę. Od delikatnej giczy w sosie własnym, przez udziec jagnięcy z pieca w sosie grzybowym po staropolski udziec barani. Kto lubi baraninę, będzie rad. Kto boi się jej spróbować, a spróbuje, już nie odpuści.

Zagroda Roztocze w Obszy

Coś dla miłośników skansenu, słowików, które śpiewają nad rzeczką, pajdy chleba z własnym smalcem i ogórkami oraz romantycznych noclegów w zabytkowej chacie. Czyli prawdziwa przydrożna knajpa z dobrym polskim jedzeniem.

Ale od początku. Warto tu zajrzeć na piróg biłgorajski, podawany w różnych odsłonach. Na zimno, na gorąco, ze śmietaną. A jak się gość uprze - to tak jak Makłowicz lubi: z sosem z kurkami. Podają tu także bardzo dobry barszcz czerwony na kiszonych burakach, kiszonych rzecz jasna na miejscu. Ale dla mnie królem karty są gołąbki z kaszą i grzybami, które lubię polać wiejskim olejem. Tak zresztą jak śledzia z cebulą.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Nielegalny handel chronionymi gatunkami zwierząt podczas targów egzotycznych w Lublinie. Policjanci zabezpieczyli 6 żółwi błotnych, 3 kameleony oraz 25 pytonów królewskich.

Rowerem po ekspresówce

Rowerem po ekspresówce

Skrajną nieodpowiedzialnością wykazał się 23-letni rowerzysta, który pod drodze krajowej S19 poruszał się rowerem.

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium