Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 maja 2020 r.
17:00

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polacy mają wielką słabość do kuchni węgierskiej. Być może w imię zasady „Polak Węgier dwa bratanki” wymyślili placki po węgiersku. Węgrzy placków po węgiersku nie mają, ale kiedy w czasach PRL-u polscy turyści zaczęli domagać się w węgierskich restauracjach takich placków, Węgrzy dla świętego spokoju do karty zajazdów i przydrożnych knajp polski przysmak wstawili. Do dziś w krakowskiej restauracji Balaton placki po węgiersku są najchętniej zamawianym daniem. Węgrzy mają za to inne placki. Lángos, po polsku langosz był pieczony nad ogniem, dziś langosze smaży się je na głębokim oleju, podać z żółtym serem, kwaśną śmietaną oraz czosnkiem.

Co zatem jadają Węgrzy? Dużo salami, dużo fantastycznych wędlin. Co roku na Europejskim Festiwalu Smaku jednym z najbardziej obleganych stoisk są „Węgierskie specjały”. Co najlepiej schodzi w Lublinie?

- Często brakuje nam słoniny, salami, paprykowej pasty, kiszonek - mówi Paweł Tabor. Hitem jest wędzona kiełbasa wieprzowa: o jej smaku decyduje jakość mięsa, papryka segedyńska i specjalna mieszanka drewna do wędzenia. Zresztą papryka idzie do wszystkiego, a wiele potraw gotuje się w kociołkach na ogniu. Jak na przykład słynną zupę rybną.

Halászlé i sandacz

O dobroci wielu węgierskich potraw decydują trzy składniki: bardzo aromatyczna papryka, łagodna cebula i kwaśna śmietana. Tak jest też w przypadku sławnej zupy rybnej halászlé. Robi się ją z co najmniej trzech gatunków świeżo złowionych ryb (np. szczupak, sandacz i karp).

Ryby kroi się w kostkę i układa warstwami w specjalnym kociołku, przekładając je plastrami cebuli. Na wierzchu musi być warstwa ryb. Kociołek zalewa się wodą, dodaje sproszkowaną paprykę czerwoną i różową, powoli gotuje 60 minut. Ryb nie należy mieszać. Zupę podaje się z białym pieczywem. Dziś, kiedy mamy dostęp do ryb, węgierskiej papryki w proszku i pasty paprykowej w tubkach, taką zupę bez problemu ugotujecie w domu. Warto dodać, że wręcz wzorcową halászlé zjecie w restauracji Eger w Kazimierzu Dolnym.

A co z innymi daniami z ryb? Sandacz jest ulubioną rybą w węgierskiej kuchni. Jego mięso jest delikatne, kruche i posiada bardzo wyrafinowany smak o lekko orzechowym aromacie. Sandacz jest spokrewniony z łososiem. Węgrzy najbardziej cenią sobie sandacza usmażonego w całości. Wypatroszoną rybę nacina się na grzbiecie, by nie zwinęła się podczas smażenia. Następnie nacina po bokach i szpikuje wędzoną słoniną. Potem soli, obtacza w mące i smaży na maśle na żeliwnej patelni.

Do ryb, jak i do mięs idzie na Węgrzech palinka. Najlepiej morelowa palinka, wyrabiana z dwóch gatunków moreli. Wyjątkowy smak nadają jej zmielone pestki moreli i rok leżakowania w dębowych beczkach.

Paprykarz z kurczaka

Na przystawkę podaje się wątróbki. Najlepsze są gęsie, ale z kurczaka też są pyszne. Wątróbki kroimy w plastry, obsmażamy na smalcu, solimy po wyjęciu z patelni. Na patelni podsmażamy cebulkę, po zdjęciu z ognia posypujemy papryką, podgrzewamy.
Doskonały jest kurczak w śmietanie: ćwiartki kurczaka należy obrumienić na smalcu i odłożyć. Następnie na smalec wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy sproszkowaną paprykę i mięso kurczaka. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Do sosu dodajemy kwaśną, tłustą śmietanę, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ziemniakami.

Ale najlepszy jest paprykarz z kurczaka. Na patelni podsmażamy słoninę, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy na brązowo, zdejmujemy z ognia, dosypujemy sproszkowanej papryki, wkładamy kawałki kurczaka, obsmażamy, zalewamy rosołem. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną wątróbkę i kwaśną śmietanę. To danie najlepsze jest z kociołka. W podobny sposób można przyrządzać wołowinę i wieprzowinę: mieszanka cebuli, papryki i śmietany nadaje mięsu wyjątkowy smak.

Węgierski gulasz
Składniki: 1 kg wołowiny (łopatka lub udziec), 20 dag serca wołowego, smalec, 0,5 kg ziemniaków, 2 strąki papryki, 1 czuszka, 2 cebule, 1 pomidor, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek, czerwona papryka, cukier.

Wykonanie: w dużym garnku rozgrzać smalec, zeszklić grube plastry cebuli. Włożyć mięso pokrojone w kostkę, obsmażyć. Czosnek i kminek rozgnieść z solą, wrzucić do garnka, zalać dwoma litrami wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Dodać pokrojoną paprykę, pomidor, potem ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, sproszkowaną papryką – a kto lubi – kwaśną śmietaną. A kto lubi bardzo ostry gulasz, niech wrzuci posiekaną czuszkę. Na drugi dzień węgierski gulasz jest jeszcze lepszy, ma bogatszy smak i aromat. Można podać go z ryżem albo makaronem.

A teraz zraz po węgiersku. Dajemy ten przepis, bo to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w restauracji „Europa” i „Powszechna” w Lublinie. Receptura pochodzi od Kazimierza Mirosława, nestora lubelskich szefów kuchni, który do tego dania sprowadzał z Budapesztu węgierską słoninę i paprykę w proszku.

Zraz polsko węgierski

Składniki: 1 kg wieprzowiny z kostką, 10 dag paprykowej słoniny, 5 dag cebuli, 20 dag śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na porcje, zbić tłuczkiem tak, by powstały okrągłe zrazy. Każdą porcję oprószyć solą, mąką i pieprzem, usmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić pokrojoną cebulę i paprykę, przełożyć do rondla ze zrazami, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić je ostrą papryką w proszku. Śmietanę rozmieszać z powidłami pomidorowymi lub przecieram, dodać mąkę, wlać do zrazów, dodać roztarty czosnek. Podawać z kładzionymi kluseczkami.

Naleśniki à la Gundel

O klasie sławnych naleśników decyduje oryginalne nadzienie, czekoladowy sos i sposób podania. Najpierw smażymy klasyczne naleśniki. Potem robimy nadzienie: do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder, śmietanę i dżem. Następnie wymoczone rodzynki, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Masę należy dokładnie wymieszać i skropić rumem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem, zwijamy w kopertę i zapiekamy w piekarniku. Na koniec robimy sos: do utartych z cukrem żółtek wlewamy gorące mleko z rozpuszczoną czekoladą. Polewamy naleśniki, skrapiamy spirytusem i zapalamy. Podajemy płonące z lampką tokaju.

Tokaj zyskał światową sławę już w XVII wieku. Maria Teresa, cesarzowa Austrii kazała posłać skrzynkę tego specjału papieżowi Benedyktowi XIV. Papież podziękował za prezent następującym wierszykiem: „Błogosławiona niech będzie ziemia, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię przysłała, błogosławiony niech będę również ja, Benedykt, który cię piję!”. Najprzedniejszy tokaj leżakuje około 8 lat, na jego smak wpływa pleśń, znajdująca się na ścianach piwnic, gdzie w specjalnych beczkach wino jest przechowywane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Orlen Oil Motor Lublin w pierwszym domowym meczu pokonał drużynę z Częstochowy. Teraz chce zrobić to samo z ekipą z Rybnika

Orlen Oil Motor Lublin podejmie w piątek Innpro ROW Rybnik. Faworyt jest tylko jeden

Jeszcze na dobre nie opadły emocje po wyjazdowej wygranej w hicie trzeciej kolejki nad Betard Spartą Wrocław, a już w piątek żużlowcy Orlen Oil Motoru otworzą zmagania w czwartej serii. Do Lublina przyjedzie skazywany na pożarcie beniaminek – Innpro ROW Rybnik. Każdy inny wynik niż pewna wygrana trzykrotnych mistrzów Polski będzie sensacją

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku
pogoda
film

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku

Długi weekend majowy rozpocznie się pogodowym optymizmem – słonecznie, sucho i coraz cieplej. W piątek czeka nas 20°C i spokojne niebo. Niestety, sobota i niedziela będą już chłodniejsze z możliwymi miejscowo niewielkimi opadami deszczu.

Po bezbramkowym remisie w Opolu Górnik zagra u siebie z Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna w piątek zagra z Pogonią Siedlce. Celem powrót na ścieżkę zwycięstw

Po wyjazdowym remisie w Opolu piłkarze Górnika Łęczna wracają na swój stadion. W piątek (godz. 19) zielono-czarni podejmą broniącą się przed spadkiem Pogoń Siedlce z byłym napastnikiem łęcznian w składzie

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie
zdjęcia

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie

Trzeci maja dopiero w sobotę, ale tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół nr 2 im. ks. P.K. Sanguszki w Lubartowie już w zeszłym tygodniu postanowoli to święto uczczić. Zatańczyli poloneza w miejskim parku.

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

62-latek na drodze w Wólce Hrusińskiej w gminie Krasnobród popełnił poważny błąd. Zaczął wyprzedzać na wzniesieniu i doprowadził do kolizji z autem jadącym z przeciwnej strony.

Mathieu Scalet od pierwszy od lutego pojawił się ostatnio w podstawowym składzie Motoru

Motor w piątek zagra sparing z Widzewem, kolejny mecz w lidze dopiero 9 maja

Motor kolejny mecz o punkty zagra dopiero 9 maja. Żótło-biało-niebiescy zmierzą się wtedy u siebie z Piastem Gliwice (godz. 18). To nie znaczy jednak, że piłkarze Mateusza Stolarskiego będą mieli wolne. W piątek o godz. 12 czeka ich sparing z Widzewem Łódź.

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna zakończony skandalem. Usunęli flagę Ukrainy

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna zakończony skandalem. Usunęli flagę Ukrainy

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej zakończył się skandalem. Przy pomocy swoich zwolenników kandydat na prezydenta Polski usunął z budynku Urzędu Miasta flagę Ukrainy.

Jarosław Gowin, były wicepremier i minister nauki w rządzie Mateusza Morawieckiego
samorząd

Jarosław Gowin wraca do gry. Nowa rola byłego wicepremiera w Chełmie

Jarosław Gowin, były wicepremier i minister nauki w rządzie Zjednoczonej Prawicy ma nową pracę. Został pełnomocnikiem ds. współpracy z uczelniami wyższymi oraz partnerstwa międzynarodowego w kancelarii prezydenta miasta Chełm, Jakuba Banaszka.

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0
galeria

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0

Pierwszy mecz finałowy PlusLigi dla drużyny z Lublina. Bogdanka LUK pokonała na wyjeździe ALuron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Jak środowe spotkanie oceniają obie ekipy?

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie
Historia
galeria

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie

Święto Pracy, czyli 1-maja było jednym z najważniejszych świąt w czasach PRL, które obchodzono nad wyraz uroczyście, najczęściej z udziałem najwyższych władz partyjnych. O tym, w jaki sposób obchodzono to święto świadczą liczne, archiwalne fotografie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium