Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 kwietnia 2012 r.
14:42
Edytuj ten wpis

Wielkanoc w sercu i na stole

0 2 A A
Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Dobrze uwędzona kiełbasa, szynka z marynaty i naczosnkowany bocz
Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Dobrze uwędzona kiełbasa, szynka z marynaty i naczosnkowany bocz

Przed nami najradośniejsze ze wszystkich świąt, w którym radość świętowania polega na dzieleniu się radością z innymi. Na stole nie może zabraknąć jajek i chrzanu, tradycyjnych wędlin pachnących jałowcem i baby, której nie zawiało oraz wiosennych sałatek

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wielkanoc w sercu i na stole

W naszej polskiej tradycji Wielkanoc to czas, w którym radość jedzenia i bycia razem ma swoje rytuały. Od Wielkiego Czwartku trwa gotowanie i pieczenie. W Wielki Piątek robimy ostatnie zakupy, obmyślamy menu na pierwszy i drugi dzień Wielkanocy. A w Wielką Sobotę szykujemy święcone.

To, co dziś znajduje się w koszyczku, ma swoją symbolikę.

Cukrowy baranek jest symbolem zdrowia, jajko jest symbolem miłości i siły.
Dobrze uwędzona kiełbasa jest znakiem "tego, co najlepsze”, symbolem szacunku dla wielkanocnego śniadania. A czosnek w kiełbasie oznacza zdrowie.

Sól i chrzan to przyprawy poprawiające smak potraw. Sól chroni od zepsucia, a chrzan ma przypominać mękę Pańską. Chleb to pierwszy i najważniejszy pokarm człowieka. Owoc ciężkiej pracy, podstawa pożywienia i symbol Ciała Chrystusa.

Wielkanocne pogotowie

W codziennym zapędzeniu Wielki Piątek jest często czasem pośpiesznego zakupu wędlin. Zbyt często kupujemy je na oślep, w koszyku lądują wyroby wędlinopodobne. A przecież wcale nie musi tak być.

Zamiast wydawać pieniądze na zafoliowane świąteczne wyroby, jeszcze możemy kupić po kilogramie schabu, karczku, szynki czy boczku. Na półce z przyprawami wypatrzeć mieszanki do marynowania mięsa, wymieszać je z olejem, dodać ulubionych ziół, natrzeć mięso i schować do lodówki.

W Wielką Sobotę wystarczy je ugotować, wtedy będziemy mieli delikatne wędliny, a na powstałym wywarze zrobimy żurek ze święconką. Albo upiec – wtedy rozkosz smakowa będzie jeszcze lepsza. Możemy też zrobić pół na pół – schab i szynkę ugotować, karczek i boczek – dodatkowo naszpikowany czosnkiem – upiec.

Do tak przygotowanych wędlin zróbmy chrzan w kilku smakach i smak Wielkanocy będzie zupełnie inny.

Sałatki "Powiew wiosny”

Przed nami wiosenne święta. W sklepach czekają świeże zioła w doniczkach oraz świeże owoce egzotyczne i słodkie owoce w puszce. Nie zapomnijcie o serach. Od fety, przez sery pleśniowe po pikantne żółte. Będą ozdobą wielkanocnych sałatek. Namawiamy do robienia sałat i sałatek – które będą wytchnieniem od tradycyjnej staropolskiej kuchni. Oto przepis na sałatkę "Powiew wiosny” z naszego serwisu: www.dziennikwschodni.pl/kuchnia – gdzie przepisów znajdziecie więcej.

Składniki:

10 owoców liczi, niewielki ananas (ewentualnie z puszki), owoce granatu, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, 3 owoce kardamonu, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, odrobina soku z cytryny, kilka plasterków delikatnego sera, 1–2 łyżeczki cukru.

Wykonanie:

Liczi obieramy, oddzielamy miąższ od skórki. Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę, a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę. Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość dekorujemy plasterkami sera, może być kozi. Smacznego.

Wielkanocny obiad

Polecamy polędwiczki wieprzowe z gruszkami i serem pleśniowym. To jeden z 60 przepisów na polędwiczki, które znajdziecie na naszym serwisie: www.dziennikwschodni/kuchnia – gdzie internauci dzielą się swoim przepisami.

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe, 100 ml śmietanki kremówki 30–36 proc., 60–80 g gorgonzoli (sera z niebieską pleśnią), 2 dojrzałe gruszki (powinny być naprawdę dojrzałe), 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki majeranku, olej do smażenia.

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy na plastry 2–3 cm, które następnie lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plastry. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki. Całość zalewamy śmietanką, a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180–200 °C i zapiekamy około 25–30 minut.

Prawosławna pascha na ostro

W wielu domach na Lubelszczyźnie pojawi się słodka pascha, wzięta z prawosławnej kuchni.
– Jest znakiem radości, odrodzenia, wiosny – mówi ks. Stefan Batruch, proboszcz parafii greckokatolickiej w Lublinie.

Ale pascha niekoniecznie musi być na słodko. Nad Bugiem na wielkanocnym stole pojawia się pascha ze świeżą rzodkiewką, szczypiorkiem i czerwoną papryką. I ten przepis szczególnie polecamy.

Składniki:

50 dag białego sera, ćwierć kostki masła, 3 żółtka, mały kubek kwaśnej śmietany, 4 rzodkiewki, 1 mały ogórek, po pół zielonej i czerwonej papryki, świeży szczypior i koperek, sól, pieprz.

Wykonanie:

Masło utrzeć z żółtkami, posolić. Dodać śmietanę i zmielony ser. Wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Schłodzić, dodać drobno pokrojony ogórek, rzodkiewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Doprawić do smaku, przełożyć do foremek i schować do lodówki. Przed podaniem wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin bliżej piątego miejsca [zdjęcia]

Bogdanka LUK Lublin bliżej piątego miejsca [zdjęcia]

W pierwszym meczu o piąte miejsce siatkarze Bogdanki LUK Lublin pokonali Trefla Gdańsk w trzech setach i przybliżyli się do tej lokaty.

Poszukiwani fotografowie na letnie festiwale kulturalne

Poszukiwani fotografowie na letnie festiwale kulturalne

Warsztaty Kultury poszukują wolontariuszy medialnych. To dobra okazja do zdobycia doświadczenia w mediach społecznościowych i sprawdzeniu się w roli fotografa i fotografki.

Bez prawa jazdy, za to z promilami

Bez prawa jazdy, za to z promilami

49-latek zatrzymany wczoraj około godziny 10.00 miał niemal 3 promile alkoholu w organizmie. Dodatkowo okazało się, że prowadził bez prawa jazdy.

"Kolorowy zawrót głowy"
ZDJĘCIA
galeria

"Kolorowy zawrót głowy"

W czwartek w Zespole Szkół Odzieżowo- Włókienniczych w Lubinie, odbyła się XIII edycja konkursu fryzjerskiego "Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer" pt. "Kolorowy zawrót głowy". Najlepszy fryzjer został wyłoniony spośród piętnastu uczniów, kształcących się w zawodach fryzjerskich w ośmiu placówkach.

Majówka w Zamościu pod znakiem jazzu i bluesa
3 maja 2024, 19:00

Majówka w Zamościu pod znakiem jazzu i bluesa

Jeśli nie macie planów na majowy weekend, to Miasto Zamość zaprasza na Zamojskie Dni Jazzu i Bluesa, które odbędą się w dniach 3-5 maja. Wystąpią artyści związani z Zamościem.

Dzień otwarty w XXVII Liceum Ogólnokształcącym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Dzień otwarty w XXVII Liceum Ogólnokształcącym w Lublinie

Przysposobienie wojskowe, bezpieczeństwo wewnętrzne, podstawy kryminalistyki i kryminologii, podstawy ratownictwa i psychologii to tylko niektóre propozycje klas XXVII Liceum Ogólnokształcącego im. Zesłańców Sybiru w Lublinie, na nadchodzący rok szkolny 2024/2025. Klasy mundurowe cieszą się dużą popularnością wśród młodzieży, która coraz częściej swoja przyszłość wiąże z wojskiem.

31-latek z Lublina z zarzutami za włamania

31-latek z Lublina z zarzutami za włamania

Dwa włamania i straty na ponad 10 tys. zł. To bilans działalności 31-latka z Lublina. Mężczyzna usłyszał zarzuty.

Kiedyś salon fryzjerski, dziś punkt interwencji kryzysowej

Kiedyś salon fryzjerski, dziś punkt interwencji kryzysowej

Na poddaszu budynku przy ulicy Janowskiej 27 powstała już jednostka Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. W ubiegłym roku z lokalu musiał się wynieść salon fryzjerski.

17 lat na karku i 2000 zł mandatu na koncie

17 lat na karku i 2000 zł mandatu na koncie

Zatrzymany do kontroli przez opolskich policjantów 17-latek przewoził 15-letniego pasażera bez kasku ochronnego, wyprzedzał inny pojazd na przejściu dla pieszych oraz nie stosował się do polecenia zatrzymania pojazdu wydanego przez policjanta. Ponadto nie posiadał uprawnień do kierowania motorowerem.

Czy w Lublinie będzie bezpieczniej?

Czy w Lublinie będzie bezpieczniej?

Miasto przejmie z rąk wojewody budynek przy ulicy Spokojnej 3-5. Ma tam powstać nowoczesne Centrum Monitoringu i Zarządzania Kryzysowego.

Bogdanka LUK Lublin gra dzisiaj o piąte miejsce. Kto będzie mocniejszy psychicznie?

Bogdanka LUK Lublin gra dzisiaj o piąte miejsce. Kto będzie mocniejszy psychicznie?

W spotkaniu o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin zmierzy się z Treflem Gdańsk. Początek zawodów w hali Globus w czwartek o godzinie 20.30.

Druga tura w Biłgoraju. Historia lubi się powtarzać?
Wybory 2024

Druga tura w Biłgoraju. Historia lubi się powtarzać?

Janusz Rosłan i Wojciech Gleń zmierzą się w drugiej turze wyborów samorządowych w Biłgoraju. Czy wygra urzędujący burmistrz czy jego konkurent, zresztą ten sam, co w wyborach 2018 roku?

Poszukiwany listem gończym za oszustwo wpadł w powiecie wołomińskim

Poszukiwany listem gończym za oszustwo wpadł w powiecie wołomińskim

Bialscy kryminalni zatrzymali poszukiwanego listem gończym od lutego ubiegłego roku 48-latka. Mężczyzna aby uniknąć kary zmienił miejsce zamieszkania i zerwał kontakty.

Uniwersytet Medyczny wybrał rektora

Uniwersytet Medyczny wybrał rektora

Profesor Wojciech Załuska został wybrany na rektora Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kadencję 2024-28.

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich zmienia nazwę
AKTUALIZACJA

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich zmienia nazwę

Stadion żużlowy przy Al. Zygmuntowskich 5 zmieni nazwę na mocy umowy z jednym z partnerów. Firma Best Auto Sp. z.o.o., bo o niej mowa, miała prawo do wskazania nazwy obiektu.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!