Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 sierpnia 2013 r.
10:26
Edytuj ten wpis

Wielkie święto smakoszy w Lublinie. Przed nami Europejski Festiwal Smaku

Sobota należy do Roberta Makłowicza
Sobota należy do Roberta Makłowicza

W czwartek, 5 września, zaczyna się w Lublinie największy festiwal smaku w Polsce. W tym roku dedykowany Robertowi Makłowiczowi, który będzie obchodził w naszym mieście swój benefis. Ponad 100 wydarzeń w ciągu czterech dni z koncertami, wystawami, pokazami kulinarnymi i Jarmarkiem św. Jacka to najlepszy sposób, żeby smakować życie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Od 5 do 8 września Lublin po raz piąty będzie kulinarną stolicą Polski. A centrum wydarzeń będzie Stare Miasto. Dookoła Trybunału Koronnego aż 100 wystawców z Polski i Europy zaprezentuje na Jarmarku św. Jacka wędliny, sery, wina, chleby, wina, oliwki, przyprawy z całego świata.

Na najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekają szynki dojrzewające, piwo Trapistów, węgierskie papryki, greckie oliwki w wielu odmianach.

– Nie zabraknie najwyższej jakości przysmaków z regionu. Od piroga biłgorajskiego po słynne twarożki "Bieluch” – mówi Robert Pływacz, producent festiwalu, którego organizatorami są województwo lubelskie, miasto Lublin i Kresowa Akademia Smaku.

Wielka degustacja startuje już w czwartek, 5 września. Od rana w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego Muzeum Zamoyskich w Kozłówce będzie kusić dziczyzną. – Przygotuję pieczeń z dzika, jak dobrze pójdzie także tatara z rogacza – mówi Krzysztof Kornacki, dyrektor muzeum.

Zamek pełen lubelskich smaków

W piątek, 6 września, na dziedzińcu Muzeum Lubelskiego rozpocznie się konkurs "Lubelskie smaki” w kategorii uczniowie. W sobotę, 7 września, dziedziniec opanują restauratorzy. To nowa odsłona prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny”, już po raz 10 organizowanego przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

– Po kierunkiem Jeana Bosa, który gotował dla króla Belgii, uczniowie i zawodowcy będą na żywo gotować potrawy oparte na świeżych i naturalnych produktach z regionu – mówi Piotr Franaszek, dyrektor departamentu. To niespotykana okazja, żeby z bliska zobaczyć kucharzy w akcji, poznać nowe techniki gotowania i spróbować kilkudziesięciu potraw.

Najlepszy młody kucharz dostanie od festiwalu nagrodę specjalną – staż u Wojciecha Modesta Amaro, obecnie najbardziej znanego polskiego szefa kuchni na świecie.

Nie tylko przysmaki The Rolling Stones

Na placu Po Farze stanie scena. W ciągu dnia będą odbywać się tam pokazy kulinarne, wieczorem wystąpią muzyczne gwiazdy. W piątek będzie można skosztować przysmaków perkusisty.

– Naszym gościem jest co roku Charlie Watts, perkusista The Rolling Stones. Upodobał sobie specjalny rodzaj racuszków i kilka innych potraw. Pokażemy je na festiwalu – mówi Arkadiusz Okoń, właściciel pensjonatu.

Także w piątek zakonne przysmaki przywiozą kucharze z klasztoru Oblatów w Kodniu. Będzie jagnięcina w ziołach.

Sobota, trzeci dzień festiwalu, należy do Roztocza. Chata Rybaka z Bondyrza przyrządzi pstrąga po roztoczańsku. Restauracja Muzealna z Zamościa pokaże kuchnię polskich Ormian. Restauracja Sitarska z Biłgoraja – gęś po biłgorajsku.

W niedzielę polecamy pokaz zdrowej i kolorowej kuchni, który przygotowuje SPA Nałęczów. – Na festiwalu przedstawimy naszą interpretację jagnięciny Witolda Kuncewicza oraz carpaccio z gęsi – mówi Bartosz Stefański z restauracji "Kuchnia i Wino” w Kazimierzu.

Lublin na pokazach reprezentuje artysta malarz Andrzej Widelski, specjalista od tatarów oraz restauracja "Przystań”, która szykuje słynne dania: nereczkę z rusztu i w śmietanie.

Zielony targ

Ponieważ festiwal rozrósł się do czterech dni, a wystawcy już nie mieszczą się na Starym Mieście, w tym roku od czwartku, 5 września, do niedzieli, 8 września, na błoniach przed Zamkiem odbędzie się wielkie smakowanie i degustowanie na małej scenie festiwalu. – Jedziemy do Lublina z Chatą Rybacką. Ugotujemy 5 tysięcy porcji zupy rybnej w specjalnym kotle – mówi Mariusz Puła z Lokalnej Grupy Rybackiej "W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”.
Restauracja Zajazdu Wincentów będzie przez 4 dni przyrządzać dania z ryb.

Na małej scenie nie zabraknie pokazów kulinarnych. To właśnie tam zobaczycie w akcji Grzegorza Łapanowskiego, który został gospodarzem nowego telewizyjnego reality show Top Chef.

– Zależy nam, żeby pokazywać tam zdrową żywność. W tym produkty sygnowane "Marką Lubelskie” – dodaje Robert Pływacz.
– Na bazie twarożków Bieluch przygotuję serię potraw ze świeżymi kwiatami i ziołami – mówi Agnieszka Filiks, szefowa kuchni restauracji "Siwy dym” w Celejowie.

Pokazom i degustacjom będą towarzyszyć liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, akademia golfa, na miejscu będzie można także poznać smaki piwa z lokalnych browarów.

Atrakcje w Starym Browarze

Stary Browar przy ul. Bernardyńskiej 15 to kolejne, nowe festiwalowe miejsce. – Z przyjemnością włączamy się w program 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku i jego organizację. Mamy ciekawą przestrzeń w centrum miasta, którą chcemy ożywić, a przy okazji pokazać lublinianom i turystom – mówi Tomasz Grodzki, dyrektor generalny Perła Browary Lubelskie.

W czwartek w zabytkowym browarze odbędzie się Noc Golonkożerców i Artystów. – Wspólnie ugotujemy 150 golonek, oddając hołd Kazimierzowi Grześkowiakowi – mówi Robert Pływacz.

W piątek skosztujemy ryb z grilla, a sobota dedykowana jest miłośnikom dobrej kaszanki, kiełbasy i karkówki z grilla.

Benefis Roberta Makłowicza i dużo nalewek

Sobota należy do Roberta Makłowicza. O godzinie 20.30 na placu Po Farze rozpocznie się jego benefis, który przygotowuje 6 najważniejszych festiwali smaku w Polsce.

– Będą dary duchowe i kulinarne – mówi Jan Babczyszyn, prezes Polskiej Akademii Smaku, który koordynuje benefis. Na finał Dorota Otachel z Zajazdu Wincentów przygotuje pokaz kuchni bałkańskiej, a Jan Kondrak zaśpiewa "Atamana”. Warto być przy scenie.

Także w sobotę w Lublinie spotkają się twórcy nalewek i destylatów owocowych. W restauracji Old Pub rozpocznie się XVIII już Ogólnopolski Turniej Nalewek oraz II Pojedynek na destylaty. Specjalny wieczór z degustacją nalewek odbędzie się na restauracji "Czarny Tulipan”. A na deser Mały Festiwal Kawy. – W sobotę, 7 września, w najlepszych kawiarniach Lublina odbędą się pokazy baristów, którzy zaprezentują klasyczne i alternatywne parzenie kawy – mówi Mariusz Byczyk z Akwarela Cafe.

Pozostałe informacje

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Podczas uroczystej gali w Warszawie wręczono Nagrody BohaterON 2025 im. Powstańców Warszawskich – jedno z najważniejszych wyróżnień za działania na rzecz pamięci historycznej i współczesnego patriotyzmu. Wśród laureatów znalazło się Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia, które zdobyło Złotego BohaterONa w kategorii Organizacja Non-Profit oraz nagrodę publiczności.

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
galeria

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”

Poznaliśmy finałową piętnastkę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2025. Boomersi mogą już szukać tłumaczeń i głosować na swoich faworytów. Organizatorem konkursu, który w tym roku odbywa się po raz dziesiąty, jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium