Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 marca 2009 r.
16:00
Edytuj ten wpis

Zrób sobie chleb w domu

0 0 A A

Zrobię sobie chleb w domu – pochwaliłem się w redakcji. Tylko po co? – spytała Agnieszka Dybek. Po to, żeby nie kupować chleba w sklepie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Bo producenci dodają do chleba bułkę tartą, gips oraz kreatynę, otrzymywaną z ludzkich włosów kupowanych w zakładach fryzjerskich. A, że włosów zupie ani chlebie nie lubię, to nauczyłem się piec żytni razowy.

Coraz częstsze kontrole producentów chleba wykazują, że to co sprzedaje się w sklepach, to w większości produkty chlebopodobne i bułkopodobne. Według Państwowej Inspekcji Handlowej co czwarty chleb sprzedawany w dużych sieciach handlowych nie spełnia norm. W dodatku do chleba dodaje się coraz więcej polepszaczy. Pół biedy, kiedy produkuje się je ze ścinków kopyt i świńskiej sierści. Ale kreatyna z włosów przez gardło mi nie przejdzie.

Po naukę pieczenia chleba udaliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do lubelskiej piekarni Haliny i Tadeusza Pęziołów. Tu powstają słynne gryczaki i jaglaki. A według Roberta Makłowicza Pęzioł piecze najlepszy chleb na Lubelszczyźnie.

Najważniejszy jest zakwas

Legenda mówi, że zakwas wynaleziono w Egipcie. Niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała sobie na pieczenie placków. Przestraszyła się, kiedy zobaczyła, że ciasto sfermentowało. W obawie, żeby nikt nie posądził ją o marnotrawstwo – upiekła placki. Podczas pieczenia zobaczyła, że niespodziewanie urosły. Tak powstał zakwas.

Co to jest zakwas? To mieszanka mąki z wodą. Zostawiona w cieple fermentuje. Zakwas służy do zakwaszania i spulchniania ciasta. Z pomocą zakwasu zaczyna się pieczenie chleba. Od słowa zaczyniać wziął się „zaczyn”. Piekarze używają terminu zakwas. Z czasem do pieczenia chleba zaczęto używać drożdży. Dziś zakwasu używa się przede wszystkim do chleba żytniego.
– Który jest najzdrowszy. I dlatego od chleba żytniego proponuję naukę pieczenia domowego chleba – mówi mistrz Pęzioł.
Tak też zrobiliśmy. Nauka w piekarni łatwa nie była. Ponieważ zakwas jest najważniejszy – mamy dla was prosty patent.

Jak wyhodować zakwas?

Nasze babcie zawsze zostawiały w dzieży trochę ciasta, które fermentowało. Z tego sfermentowanego ciasta robiło się zakwas.
Co zrobić, jak pieczemy chleb pierwszy raz?
– Można iść do znajomego piekarza i poprosić o trochę zakwasu. Albo iść do sklepu i kupić żytni żurek na zakwasie – mówi Tadeusz Pęzioł.

Robimy zakwas.
Składniki:
2 szklanki żuru z butelki, 3 szklanki żytniej mąki razowej.
Wykonanie:
Mieszamy żurek z mąką, zagniatamy. Powstałą papkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godzin. Zakwas zacznie fermentować.
Nasze babcie wlewały letnią wodę do glinianego garnka z mąką żytnią, mieszały i zostawiały na 3 dni. Po rozmieszaniu dodawały świeżą porcję mąki i wody i znów odstawiały. Za trzecim razem zakwas był gotowy.

Robimy ciasto na chleb

Składniki:
3,5 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody, 1 płaska łyżeczka soli. Oraz zrobiony wcześniej zakwas.
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, wymieszać. Dodać zakwas. Posolić.
– Wyrabiać 40 minut. Ręcznie – mówi Tadeusz Pęzioł.
Aż 40 minut?
– 40 minut. To jest drugi po zakwasie warunek udanego wypieku.
A co będzie, jeśli będę wyrabiał 10 minut?
– Będzie ciężki, gliniasty chleb.
Tak z Magdą zrobiliśmy. Raz ja. Raz ona. Nie da się ukryć. Ręczna robota łatwa nie była.
Co dalej?
– Należy nakryć ciasto lnianą ściereczką i zostawić w cieple na 20 minut, żeby wyrosło. Podzielić na porcje. I włożyć do foremek keksowych. Do 2/3 wysokości.
To już koniec?
– Nie. Foremki trzeba znów zostawić w ciepłym miejscu. Żeby chlebki odpoczęły – tłumaczy Pęzioł.

Pieczemy chleb

Do upieczenia chleba w domu potrzebny jest piekarnik, który osiąga temperaturę 240 stopni Celsjusza.
– Kolejny patent. Zanim włożycie chleby do piekarnika, trzeba go rozgrzać, ile się da – mówi Tadeusz Pęzioł.
Przed włożeniem chlebów należy je posmarować z wierzchu wodą. Włożyć do piekarnika.
– Po 30 minutach obniżacie temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Pieczecie 40 minut.
Jak sprawdzić, czy chleb się upiekł?
– Wyjąć z formy i zapukać w spód – mówi Pęzioł.
Tak puk, puk?
– Tak. Jeśli będzie słychać pukanie, chleb jest upieczony. Jeśli nie, chleb trzeba włożyć do piekarnika i dopiec.
Do ciasta chlebowego warto dodawać różne ziarna.
– Najlepiej kupić ziarna żyta, namoczyć i dodać. Można dodać słonecznik, pestki dyni, co komu pasuje. Ziarna muszą być namoczone – kończy Pęzioł.
Nasz pierwszy chleb był trochę ciężki. Ale jego smaku nie da się porównać do sklepowego.

Pozostałe informacje

Do tragicznego wypadku doszło po godzinie 18 w sobotę w Radzyniu Podlaskim.

Czołowe zderzenie BMW i Skody. Nie żyje jedna osoba

Do tragicznego wypadku doszło w sobotę na drodze krajowej nr 19. Zginęła jedna osoba, a cztery osoby trafiły do szpitala.

Akcja krwiodawstwa w Zamościu cieszyła się dużym zainteresowaniem i żeby podzielić się tym cennym darem trzeba było odstać swoje w kolejce.
galeria

Krew się lała aż miło. Była też niezła impreza

Żeby oddać krew, trzeba było swoje odstać w kolejce. Ale chętnych nie brakowało. Do udziału w akcji zgłosiło się ponad 70 osób. A w imprezie zorganizowanej przy okazji wzięło udział o wiele więcej.

Trudny weekend na lubelskich drogach. Policja apeluje o rozwagę

Trudny weekend na lubelskich drogach. Policja apeluje o rozwagę

Kończy się długi weekend. Niestety nie był on dla wszystkich spokojny. Policjanci mieli pełne ręce roboty.

Manga, cosplay i japoński bilard, czyli Festiwal Spotkań Kultur Akira
ZDJĘCIA
galeria

Manga, cosplay i japoński bilard, czyli Festiwal Spotkań Kultur Akira

Manga, Anime, Aichiru, cosplay, warsztaty, gry i zabawy azjatyckie, to niektóre z atrakcji jakie czekały na miłośników szeroko rozumianej kultury azjatyckiej, podczas Festiwalu Spotkań Kultur Akira. Ideą spotkania, była przede wszystkim pasja i miłość do kultury azjatyckiej. Dzięki bogatej ofercie programowej impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, a jej fani przybyli z całej Polski.

Poczuj weekend
foto
galeria

Poczuj weekend

Zapraszamy Was do obejrzenia naszej fotogalerii z kolejnej gorącej nocy w lubelskim Helium Club. To było prawdziwe odegranie muzycznych wspomnień. Zobaczcie, co się działo na parkiecie i poza nim.

Z myślą o najmłodszych - policjanci na Dzień Dziecka
ZDJĘCIA
galeria

Z myślą o najmłodszych - policjanci na Dzień Dziecka

W Dzień Dziecka żadne dziecko nie powinno być smutne. Lubelscy policjanci zadbali o to, by ten uśmiech pojawił się także na twarzach małych pacjentów lubelskiego szpitala.

Marcin Zając pracę w Lubliniance rozpoczął minionego lata

Marcin Zając (Lublinianka): III liga? Na razie stworzyliśmy fundament do bycia solidnym czwartoligowcem

Rozmowa z Marcinem Zającem, trenerem Lublinianki

Na niedzielę IMGW wydał alerty pogodowe pierwszego stopnia dla całego województwa lubelskiego.
OSTRZEŻENIE POGODOWE

Burzowo i niebezpiecznie? Pogoda na niedzielę pod znakiem alertów IMGW

W ostatnich dniach pogoda jest bardzo dynamiczna i sytuacja zmienia się z godziny na godzinę. IMGW wydaje kolejny komunikat dla województwa lubelskiego.

Noc Kultury w tym roku odbyła się między 1 a 2 czerwca. Hasłem tegorocznej edycji były Neurony Miasta.
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Najbardziej kulturalna noc za nami. Tym razem Lublinem zawładnęły neurony miasta

Tej nocy w Lublinie nie było ciemno. Było pełno występów, koncertów i kolorowych instalacji. Za nami jedyna taka kulturalna noc w roku - Noc Kultury.

Konferencja prasowa Marty Wcisło i Małgorzaty Gromadzkiej została zorganizowana, jak same to przyznały, „na szlaku kampanii wyborczej”.

Posłanki PO: Rozliczymy PiS ze wszystkich afer

Zorganizowana grupa polityczna mająca znamiona przestępczej – tak o działaniach polityków Suwerennej Polski w ministerstwie sprawiedliwości za czasów rządu Zjednoczonej Prawicy mówiły posłanki Platformy Obywatelskiej podczas sobotniej konferencji prasowej.

Arka u siebie pokonała rywali z Lublina 2:0, a na w kwietniu na Arenie padł remis 2:2.

Ekstraklasa znowu dla Lublina? Motor dzisiaj gra o awans z Arką Gdynia

Motor w ekstraklasie ostatni raz zagrał w sezonie 1991/1992. Po ponad 30 latach dzisiaj żółto-biało-niebiescy staną przed szansą powrotu do elity. W finale baraży o awans drużyna Mateusza Stolarskiego zmierzy się na wyjeździe z Arką Gdynia. Spotkanie rozpocznie się o godz. 18, a transmisję zapowiada stacja Polsat Sport 1.

Podlasie drugi raz w tym sezonie ograło Chełmiankę 3:1

Podlasie drugi raz lepsze od Chełmianki. Porażka na pożegnanie Orląt Spomlek

W pierwszej rundzie derby pomiędzy Chełmianką, a Podlasiem zakończyły się wygraną drugiej z ekip 3:1. W sobotę, na stadionie w Białej Podlaskiej padł taki sam wynik.

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru w finale Grand Prix Czech, Bartosz Zmarzlik znowu bez zwycięstwa

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru w finale Grand Prix Czech, Bartosz Zmarzlik znowu bez zwycięstwa

Dzień przed meczem Orlen Oil Motoru z Betard Spartą Wrocław bardzo dobre występy w Grand Prix Czech zaliczyli trzej żużlowcy lubelskiego klubu – Fredrik Lingren, Bartosz Zmarzlik i Dominik Kubera. Zawody wygrał jednak Słowak Martin Vaculik. Wspomniana trójka "Koziołków" wystąpiła za to w finale.

Janowianka w sobotę zbliżyła się do Lewartu na cztery punkty

Janowianka znowu bliżej lidera. Start żałuje szybko straconej bramki po przerwie

W sobotę z siedmiu punktów starty znowu zrobiły się cztery. Tyle „oczek” Janowianka traci do prowadzącego w tabeli Lewartu Lubartów. Drużyna Ireneusza Zarczuka w tej serii gier pokonała Start Krasnystaw 3:1.

Tragiczne popołudnie. 1 śmierć, 4 rannych

Tragiczne popołudnie. 1 śmierć, 4 rannych

W Radzyniu Podlaskim 1 osoba zginęła a 3 zostały ranne, trwa akcja ratunkowa. W Dęblinie groźne potrącenie seniorki

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!