Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 sierpnia 2025 r.
12:09

Bawole Serce, Malinowy Książę

(fot. pixabay.com)

Bawole Serce na sałatki, Malinowy Książę na zupy, Czekoladowy Pomidor na drugie. Oto najlepsze przepisy na sierpniowe dania z pomidorem w roli głównej

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pod koniec sierpnia jadę na Targ pod Zamkiem, żeby kupić parę kilo soczystych, smacznych pomidorów. Zawsze szukam pomidorów Bawole Serca, których smak pamiętam z dzieciństwa. Wśród malinowych odmian mam dwa typy: Malinowy książę i Czarny książę. Jeśli uda się trafić na Czekoladowe Pomidory, jestem szczęśliwy. Na sałatki zawsze idą Bawole Serca.

Sałatki z pomidorów

Z dzieciństwa w rodzinnej Dębicy pamiętam następującą kompozycję: grube plastry bawolich serc ułożone na dużym talerzu, na to cienkie plastry cebuli, ocet, sól i pieprz. To śniadaniowa wersja sałatki, podawana z chlebem, posmarowanym masłem.

Sałatki do obiadu były dwie. Pierwsza to Bawole Serca w śmietanie, z cebulą, doprawione solą i pieprzem. Pomidory w śmietanie pasowały do każdego dania. W drugiej wersji na talerzu układa się plastry Bawolich Serc, posypuje drobno posiekaną cebulą i polewa oliwą zmieszaną z musztardą. Jeszcze sól, pieprz i koniecznie zielona pietruszka. Dziś do wymienionych sałatek dodaję tatara z pomidora, według patentu Doroty Otachel, jednej z najlepszych szefowych kuchni w Lublinie.

Balowe Serca trzeba sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, usunąć nasiona. Uformować tatara na talerzu, dookoła układając trochę posiekanej cebuli, kapary, marnowane grzybki. Coś dobrego. Po sałatkach idą przystawki. Oto pomidorowa przystawka na gorąco.

Pomidory faszerowane grzybami.

Składniki: 10 pomidorów, 1 cebula, 10 pieczarek (w sezonie borowików), 2 plasterki wędzonej wiejskiej szynki, 1 łyżka tartego żółtego sera Gouda, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, świeży koperek.

Wykonanie: pomidory sparzyć, umyć, ściąć wierzch. Wydrążyć miąższ. Na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekane grzyby oraz miąższ pomidorów. Doprawić do smaku, wymieszać z serem i pokrojoną w kostkę szynką. Nadziewać pomidory, posypać nadzienie koperkiem.

(Autor: Genowefa Zubała z Terszpola).

Gulaszowa

Składniki: 1 kg wołowiny, 2 pomidory malinowe, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 marchewki, przyprawa do gulaszu, 1 puszka czerwonej fasoli, ziemniaki, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, oliwa.

Wykonanie: mięso pokroić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na oliwie, żeby puściło sos. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i posiane malinówki zez skórki. Dodać do mięsa razem z pokrojoną paprykę i marchewką. Pogotować, dodać przyprawę do gulaszu. Na końcu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączoną fasolę i doprawić do smaku ostrą i słodką papryką.

Guritaj z pomidorami

Składniki: 20 dag baraniny (jagnięciny, wołowiny), 30 dag makaronu wstążki (najlepiej domowego), 2 pomidory malinowe, 1 cebula, 1 marchewka, 1 por, 1 pietruszka, 2 ziemniaki, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: cebulę podsmażyć na oleju, dodać warzywa (pomidory sparzyć i obrać ze skórki) , podsmażyć, dodać kawałki mięsa, podsmażyć, doprawić do smaku. Im dłuższe smażenie, tym lepszy smak mongolskiej zupy. Zalać wodą, zagotować, dodać makaron, gotować do miękkości.

Zupę można doprawić roztartym czosnkiem, gęstą śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

Nadbużańska soljanka

Składniki: 50 dag szczupaka lub suma, 75 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, 15 dag marchewki, 30 dag kiszonych ogórków, listek laurowy, 3 pomidory, 10 dag masła, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie: ryby sprawić i odfiletować. Z głów i szkieletów ugotować mocny wywar. Dokładnie przecedzić, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, gotować na małym ogniu. Marchew i cebulę udusić na maśle, dodać obrane ze skórki pomidory. Ogórki kiszone obrać, usunąć pestki, podsmażyć na maśle. Warzywa i ogórki włożyć do wywaru, dodać kawałki ryb, gotować 7 minut. Na talerzach posypać natką pietruszki. A teraz czas na drugie dania.

Cieciorka z pomidorami

Składniki: 30 dag cieciorki, 2 pomidory, 2 cebule, 1 opakowanie jogurtu, oliwa sól, pieprz.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, podsmażyć cieciorkę, dołożyć obrane ze skórki pomidory. Dodać jogurt, dusić na wolnym ogniu, doprawić pieprzem i solą.

Fasola po meksykańsku

Składniki: 30 dag czerwonej fasoli, 30 dag udźca z indyka, 40 dag pomidorów, oliwa, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, łyżka mąki.

Wykonanie: fasolę namoczyć przez noc. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć z cebulą, dodać czosnek. Przełożyć do garnka z fasolą, doprawić, dusić przez godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę pomidory.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki: 40 dag ryżu, 1 główka kapusty, 25 dag pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 pomidory, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ryż ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Dodać posiekane pomidory, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Po 10 minutach zaprawić mąką.

Gulasz klasztorny

Składniki: 75 dag świeżej tołpygi, włoszczyzna, 2 pomidory obrane ze skórki, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 4 łyżki oleju, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Wykonanie: rybę odfiletować, oczyścić z płetw i ości. Filety pokroić na kawałki. Włoszczyznę, cebulę i pieczarki pokroić w zapałki. Zalać wodą w garnku warzywa, rybę i przyprawy. Dusić do miękkości na małym ogniu 20 minut. Mąkę połączyć ze śmietaną i wlać do gulaszu. Zagotować, dokładnie mieszając. Podawać z ziemniakami, ryżem lub łazankami. Oraz ostrą surówką z papryki.

Gulasz z pomidorami

Składniki: 1 kg wieprzowiny, 2 łyżki smalcu, 2 Czekoladowe Pomidory, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe.

Wykonanie: wieprzowinę, najlepiej karkówkę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W kociołku rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, podlać wodą. Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Dodać pomidory, obrane ze skórki. Dusić dwie godziny. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić każdą porcję łyżeczką kwaśnej śmietany.

Włoskie risotto z pomidorami

Składniki: 50 dag ryżu, 2 cebule, 2 pomidory, 2 czerwone papryki (1 żółta, 1 zielona), 1 szklanka wytrawnego białego wina, 1 l bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: ryż umyć na sicie, odsączyć. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i ryż, dodać paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, podsmażyć, wlać wino i bulion, doprawić, gotować 25 minut. Można posypać startym żółtym serem i zapiec. Smacznego.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Youtuber Książulo w Kraśniku

Słynny Youtuber zachwycony jadłodajnią w Kraśniku. „To perełka, najlepszy bar w Polsce!”

Książulo, najpopularniejszy polski tester lokali gastronomicznych na Youtube, odwiedził Kraśnik i zachwycił się cenami i jedzeniem w jadłodajni Kuchnia Domowa, którą prowadzi pani Marta Flis. - Dla mnie to w tej chwili najlepszy bar w Polsce. Niesamowita perełka na skalę kraju – mówił influencer.

Motor Lublin - Wisła Płock [na żywo]

Motor Lublin - Wisła Płock [na żywo]

O godzinie 17.30 piłkarze Motoru Lublin zmierzą się u siebie z rewelacyjnie spisującą się po awansie z Betclic I Ligi Wisłą Płock. Zapraszamy na naszą relację z tego spotkania

Do 15 grudnia trwa nabór wniosków o bon ciepłowniczy. Jednak przez niską cenę ciepła żaden z chełmskich odbiorców nie kwalifikuje się do programu

Za tanio na pomoc. Bon ciepłowniczy nie dla chełmian

Rządowy bon ciepłowniczy miał być wsparciem dla najuboższych, ale w Chełmie nikt go nie zobaczy. Paradoksalnie – przez to, że miejskie ciepło jest zbyt tanie.

Adam Niedośpiał i Zbigniew Sierdziński z KARTGIS, Marek Goluch z LPEC i Piotr Partyka z ABARO

Lublin stawia na inteligentne ciepło. LPEC wkracza w nową erę cyfrowej energetyki

Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej podpisało umowę na wdrożenie nowoczesnego systemu telemetrii i analityki danych. Ma on całkowicie zmienić sposób zarządzania siecią ciepłowniczą w mieście. Projekt o wartości 11,9 miliona złotych to bowiem kolejny krok w kierunku budowy Inteligentnego Systemu Ciepłowniczego w Lublinie.

Bronowicka 3

Bronowicka 3 zyska nowe życie. Za 13 milionów złotych powstanie nowoczesne Centrum Interwencji Kryzysowej

Zaniedbany budynek dawnej szkoły i przedszkola przy ulicy Bronowickiej 3 przemieni się w nowoczesną siedzibę Centrum Interwencji Kryzysowej. – Już w aplikacji o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2029 wskazywaliśmy to miejsce jako jeden z priorytetowych projektów do realizacji – mówi Tomasz Fulara, wiceprezydent Lublina.

Sarnie żniwo na podzamczu

Sarnie żniwo na podzamczu

Właściciele działek na Rodzinnym Ogrodzie Działkowym „Podzamcze” od lat zmagają się z problemem saren. Te zadomowiły się na terenie ogródków, niszcząc drzewa i krzewy, a także wyjadając zasiewy oraz nasadzenia. W ostatnich dniach pojawiła się jednak realna szansa na humanitarne usunięcie zwierząt.

Słodko bez wyrzutów sumienia. Lubelska cukiernia przełamuje zasady
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Słodko bez wyrzutów sumienia. Lubelska cukiernia przełamuje zasady

W czasach, gdy jedni liczą kalorie, inni walczą z alergiami, a jeszcze inni próbują po prostu „jeść mądrzej”, w Lublinie od kilku lat działa miejsce, które z pozoru brzmi jak żart: cukiernia… bez cukru. „Ciacho bez cukru” przyciąga jednak tłumy. Bo jak mówi właściciel słodkie wcale nie musi szkodzić.

Prezydent Karol Nawrocki i pierwsza dama Marta Nawrocka

Prezydent Nawrocki weźmie udział w Marszu Niepodległości

Prezydent Karol Nawrocki zapowiedział, że weźmie udział w Marszu Niepodległości, który 11 listopada przejdzie ulicami Warszawy pod hasłem „Jeden naród, silna Polska”.

Paulina Wdowiak jest ostatnio w wybitnej dyspozycji

Dwie zawodniczki PGE MKS El-Volt Lublin w kadrze Polski na mistrzostwa świata

Aleksandra Rosiak i Paulina Wdowiak otrzymały powołania do reprezentacji Polski na mistrzostwa świata.

43-mieszkaniec Lublina zatrzymany za płacenie fałszywkami

Płacił fałszywkami, miał maczetę i „piękny” uśmiech. Grozi mu 8 lat za kratami

43-letni mieszkaniec Lublina przynajmniej siedem razy płacił w sklepach fałszywymi banknotami z napisem „souvenir”. W domu ukrywał maczetę i paralizator. Grozi mu nawet osiem lat pozbawienia wolności.

KUL wśród najsilniejszych marek w Polsce. Uczelnia z wysoką pozycją w rankingu Top Marka 2025

KUL wśród najsilniejszych marek w Polsce. Uczelnia z wysoką pozycją w rankingu Top Marka 2025

Katolicki Uniwersytet Lubelski znalazł się w gronie najsilniejszych marek w kraju – wynika z najnowszego raportu Top Marka 2025, przygotowanego przez magazyn „Press” i Instytut Monitorowania Mediów. Uczelnia zajęła 79. miejsce w ogólnopolskim zestawieniu i została wskazana jako najsilniejsza marka na Lubelszczyźnie.

Karol Czubak spróbuje poprawić swój dorobek strzelecki w meczu z Wisłą Płock

Motor gra dzisiaj z Wisłą Płock. Sprawdzą najlepszą defensywę w lidze

Wygrana z Widzewem, remis w Poznaniu z Lechem, a teraz domowy mecz z wiceliderem tabeli. W sobotę na Motor Lublin Arenie zamelduje się Wisła Płock. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30. Transmisja, jak zwykle w Canal+Sport 3, a u nas tekstowa relacja na żywo.

Sejm uchylił immunitet Zbigniewowi Ziobrze

Sejm uchylił immunitet Zbigniewowi Ziobrze

Sejm uchylił w piątek immunitet posłowi PiS Zbigniewowi Ziobrze, by Prokuratura Krajowa mogła postawić mu 26 zarzutów w sprawie Funduszu Sprawiedliwości. Izba wyraziła również zgodę na jego zatrzymanie i ewentualne tymczasowe aresztowanie.

Młodzi hakerzy odpowiedzialni za paraliżowanie stron zatrzymani

Młodzi hakerzy odpowiedzialni za paraliżowanie stron zatrzymani

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości w Lublinie zatrzymali grupę młodych osób odpowiedzialnych za organizowanie i przeprowadzanie ataków typu DDoS na serwisy internetowe. Jak ustalili policjanci, sprawcami byli nastolatkowie w wieku od 14 do 17 lat.

Zarzuty dla byłych urzędników resortu sprawiedliwości

Zarzuty dla byłych urzędników resortu sprawiedliwości

Prokuratura Regionalna w Lublinie przedstawiła zarzuty byłym dyrektorom odpowiedzialnym za zakup urządzeń Securebox dla sądów w latach 2022–2023. Podejrzani to Zbigniew G., były dyrektor Biura Cyberbezpieczeństwa Ministerstwa Sprawiedliwości, oraz Jan K., były dyrektor Centrum Cyberbezpieczeństwa w Zamościu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium