Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 sierpnia 2019 r.
15:45

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba<br />
Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
(fot. Małgorzata Sulisz)

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jacek Ochal to drugi cukiernik w Lublinie, który jest szefem kuchni. Pierwszy to Jean Bos, nadworny kucharz króla Belgów, który jest szefem kuchni restauracji Eco przy hotelu Agit.

– W renesansie cukiernik był bardzo cenionym fachem, w hierarchii stał nad kucharzem – mówi Jean Bos. Jacek Ochal na Czubach ma już swoją Cukiernię Williams, gdzie można kupić i zjeść słynne ciastka. – Oraz lody. Szczególnie dumny jestem z Lodów Lubelskich na kozim mleku z dodatkiem ziaren słonecznika. Kiedyś na Roztoczu zobaczyłem łany pełne kwitnących słoneczników i ten obraz zainspirował mnie do stworzenia regionalnych lodów – mówi Ochal. Od kilku miesięcy obok cukierni otworzył restaurację z włoską kuchnią, gdzie podaje prawdziwą pizzę neapolitańską. Jacka Ochala zobaczycie we wrześniu z pokazem na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku. Temat? Włoska kuchnia modna w Polsce w XVI wieku. A tymczasem kilka autorskich przepisów od cukiernika, który został właścicielem włoskiej restauracji La Dolce Pera na Czubach.

Bruschetta Classico

Składniki: jedna ciabatta albo chlebek, 6 pomidorów koktajlowych, świeża bazylia, oliwa, ząbek czosnku.

Wykonanie: ciabattę (bądź chlebek) pokroić na grubsze kromki i przesmażyć na oliwie na grzankę (można też je upiec w 180 stopniach uprzednio smarując oliwą). Następnie przeskrobać ząbkiem czosnku i trzeć do wtarcia przynajmniej połowy ząbka. Następnie pokroić pomidory koktajlowe w ćwiartki (jeżeli mają dużo pestek warto usunąć gniazda nasienne) i ułożyć na naszej grzance. Posypać pieprzem i solą. Finalnie udekorować porwanymi w rękach liśćmi bazylii. Smacznego.

Tagliatelle Bolognese

Składniki: makaron Tagliatelle, 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 300 g z udźca wołowego, Parmigiano Reggiano bądź Grana Padano, 2 x Pomidory w puszce (najlepiej włoskie), marchew, seler naciowy, cebula żółta, 1/4 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, oliwa, świeża bazylia.

Wykonanie: na oliwie w głębokim garnku usmażyć posiekane i obrane: marchew, seler i cebulę. Smażyć całość do zezłocenia. Dodać mięso i poczekać, aż odparuje całość wody z mięsa i mięso zbrązowieje - tę czynność najlepiej wykonywać na średnim ogniu. Dodać wino i poczekać aż odparuję. Wykonując wszystkie powyższe czynności należy pamiętać, aby całość mieszać; najwygodniej jest do tego używać drewnianej szpatułki. Na tym etapie dodać można trochę soli oraz czarnego pieprzu. Dodać pomidory i trochę wody (puszka po pomidorach będzie pomocna przy dodawaniu wody ). Całość mieszać. Na tym etapie bardzo ważna jest słodkość pomidorów: jeżeli nie są naturalnie słodkie albo nasze warzywa nie dały wystarczającej słodkości możemy delikatnie posłodzić całość - warto użyć do tego celu coś innego niż zwykły biały cukier -0 owoce mile widziane. Całość mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Dodać bazylię. Całość zredukować o połowę: będzie gotowe wtedy, jak tłuszcz zacznie oddzielać się na powierzchni potrawki. W osobnym garnku ugotować wodę i zagotować makaron. Uwaga: nie gotujemy makaronu al dente do końca. Porcję makaronu wrzucić do rondelka razem z gorącym ragu. Wymieszać i zredukować. Całość wyłożyć na talerz i posypać serem i bazylią. Smacznego.

Valsugana. Schabowy po włosku

Składniki: cielęcina pocięta na kotlety (może być schab), 1/8 kostki masła, plaster sera żółtego, plaster szynki parmeńskiej, kubek bulionu, mąka (00, 450 albo 500), jajko, śmietanka 30, suszone oregano.

Wykonanie: mięso rozklepać na cieniutkie kotlety, obtoczyć w jajku i mące. Smażyć na maśle z obydwu stron. Położyć plaster sera, posypać oregano i położyć plaster szynki. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Gdy kotlet jest już miękki dodać śmietanki i zredukować całość do sosu. Smacznego.

Piadina z Ricottą i Prosciutto

Składniki: 500 g mąki 00, 120 g smalcu, 250 g wody, szczypta soli, plaster szynki parmeńskiej, garść rukoli, 2 łyżki ricotty

Wykonanie: wodę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej smalec. Odstawić, żeby lekko przestygła. Mąkę wsypać do miski razem z solą. Dodać wodę ze smalcem i wyrabiać aż powstanie ciasto. Będzie gotowe jak całość będzie zwarta i nie będzie kleiła się do rąk. Następnie wyrobić małe kuleczki, posypać mąką i rozwałkować cieniutko. Na rozgrzanej patelni prażyć placek z obydwu stron jak naleśnika. Gotową tortillę dobrze jest potrzymać kilka minut w suchej ściereczce. Połowę tortilli posmarować ricottą, i ułożyć na niej rukolę i szynkę. Zamknąć drugą połowę jak książkę i w takiej pół-księżycowej formie podprażyć jeszcze chwilę na suchej patelni. Całość pokroić na 4 części.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wiejska zabawa, pacyfikacja i przemarsz partyzantów. Piknik Historyczny w Brodziakach
28 września 2025, 13:30

Wiejska zabawa, pacyfikacja i przemarsz partyzantów. Piknik Historyczny w Brodziakach

Historyczne widowisko będzie zasadniczym punktem niedzielnego pikniku, który w niedzielę (28 września) odbędzie się w Brodziakach pod Biłgorajem.

45-letni mieszkaniec Bełżca potrzebuje pieniędzy na leczenie

Wielka mobilizacja. Ruszyła akcja pomocy dla pana Pawła

Leki, konsultacje lekarskie, dojazdy do Lublina na kolejne cykle chemioterapii - to wszystko sporo kosztuje, a bez tego Paweł Wagner nie zdoła wrócić do zdrowia. Na szczęście mieszkaniec Bełżca może liczyć na wsparcie.

Powodów do radości w półfinale z Włochami Polacy nie mieli zbyt wielu - przegrali 0:3

Mistrzostwa świata siatkarzy: Polska gorsza od Włochów. Zamiast finału, tylko walka o brąz

W meczu półfinałowym mistrzostw świata reprezentacja Polski siatkarzy przegrała z Włochami 0:3 i zagra tylko o brązowy medal z Czechami

Sławomir Gołoś wyszedł z DPS w gminie Jabłoń dzisiaj rano

Pilny komunikat policji. Zaginął pensjonariusz DPS

Policjanci z Parczewa prowadzą intensywne poszukiwania Sławomira Gołosia. Mężczyzna jest podopiecznym Domu Pomocy Społecznej w gminie Jabłoń.

42-latek zorganizował w pomieszczeniu gospodarczym profesjonalną fabryczkę alkoholu

Nie będzie bimbru. Domowa gorzelnia zlikwidowana, "producent" zatrzymany

Ktoś dał policji cynk. A wyjazd do gminy Czemierniki potwierdził, że 42-latek zajmuje się nielegalną produkcją alkoholu. Grozi mu kara do 3 lat więzienia.

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Pięć bramek, dwie czerwone kartki i dodatkowe smaczki w meczu Gryfa Gmina Zamość z BKS Bodaczów

Każda seria ma swój koniec. Na inaugurację ósmej kolejki BKS Bodaczów pojechał do pobliskiej Zawady na mecz z Gryfem Gminą Zamość. Mecz miał swoje smaczki i był niezwykle emocjonujący – padło w nim pięć goli, a sędzia pokazał dwie czerwone kartki. Lepsi okazali się gospodarze, którzy tym samym wskoczyli do ścisłej czołówki rozgrywek. Dla ekipy z Bodaczowa była to natomiast pierwsza porażka w tym sezonie

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa
galeria

Trzy osoby ranne w wypadku. Warszawianka nie ustąpiła pierwszeństwa

Trzy osoby przetransportowano do szpitala, w tym najciężej ranną śmigłowcem, po wypadku, jaki wydarzył się na drodze krajowej nr 63 w Bezwoli niedaleko Radzynia Podlaskiego.

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin
ZDJĘCIA
galeria

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin

Ponad 150 osób przystąpiło do wstępnego egzaminu na aplikację radcowską. To właśnie od niego rozpoczyna się droga do zawodu radcy prawnego.

Czy stadion przy Alejach Zygmuntowskich zacznie się zmieniać już jesienią?

Jest zielone światło dla remontu stadionu dla żużlowców

Lubelski MOSiR otrzymał pozwolenie na rozpoczęcie prac budowlanych na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich. Wygląda więc na to, że ledwo umilknie warkot żużlowych motocykli, a przy Z5 rozlegnie się huk ciężkiego sprzętu.

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Po wysokiej i bolesnej porażce z Cracovią w STS Pucharze Polski Górnik Łęczna w niedzielę zmierzy się w ligowym spotkaniu z Chrobrym Głogów na jego terenie (godz. 17.30)

Całe szczęście, że pracownicy schroniska znaleźli te dwa maluszki, zanim dotarły do wybiegu dla psów

Kocięta porzucone pod bramą. Schronisko: To jest skrajna nieodpowiedzialność

To nie jest pomoc. To jest skrajna nieodpowiedzialność - tak opiekunowie zwierząt z zamojskiego schroniska oceniają porzucenie tam w wyjątkowo chłodną noc dwóch małych kotków.

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Z początkiem października w SP ZOZ w Hrubieszowie ruszą szczepienia przeciwko COVID-19. Już można się rejestrować. W niektórych miejscach w kraju preparaty przeciwko koronawirusowi są dostępne już od kilku dni.

W niedzielę na torze w Lublinie żużlowe emocje sięgną zenitu

Czas na finałowe rozstrzygnięcia w PGE Ekstralidze. W niedzielę Orlen Oil Motor podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń

Pora poznać mistrza PGE Ekstraligi w sezonie 2025. W niedzielę o godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń. Cel? Odrobienie 18 punktowej straty z pierwszego spotkania i czwarty z rzędu złoty medal najlepszej żużlowej ligi świata

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium