Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie Ekstra

15 czerwca 2019 r.
18:07

Zaczynali od „Baru kategorii III”. Elżbieta Cwalina i jej Centrum Kultury „Hades Szeroka”

3 19 A A

Zawsze kochałam teatr i Francję. Zagrałam po francusku żmiję (Viper) w sztuce „Le Petit Prince” Antoine’a de Saint-Exupéry’ego. Sztuce opowiadającej o dorastaniu do wiernej miłości, prawdziwej przyjaźni i odpowiedzialności za drugiego człowieka. Mój prapradziad, Jan Chrzciciel Łazowski, był kuchmistrzem króla Stanisława Leszczyńskiego.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Siedzimy na tarasie restauracji Hades Szeroka przy Bramie Grodzkiej. Popołudniowe słońce złoci widok na klasztor Dominikanów. Bliżej, za płotem, z jednej strony kościół z ołtarzami z kaplicy Św. Trójcy, z drugiej: mury miasta. Pod spodem tak zwany korzeń miasta. Odkryty fundament, na którym posadowiono mury obronne. – Można to rozpatrywać dosłownie (kawałek skały) i symbolicznie. Jako symbol duchowych korzeni Lublina – mówi Elżbieta Cwalina.

Ela, wielka miłość Lecha Cwaliny, który szył dla niej kolorowe dzwony i zabierał ją do Paryża. Z Lechem zjedli beczkę soli.

– I dalej nie ma lekko – śmieje się Elżbieta. Na stole Larousse Gastronomique, książka, którą każdego ranka czyta do kawy i kanapeczek, które codziennie, od początku małżeństwa robi dla niej Lech. Na pozór szorstki, gwałtowny i uparty, ale w środku gorące serce. – Chyba tak się zestarzejemy w tej miłości – dodaje z zadumą Cwalinowa.

Korzenie

Francuskie od zawsze. – Mój prapradziad, Jan Chrzciciel Łazowski był kuchmistrzem króla Stanisława Leszczyńskiego. Łazowscy mieli barwne życie. Drugi z Łazowskich, Franciszek Klaudiusz był kanalią, raz był rojalistą, raz republikaninem. Generalnie źle skończył. Pobity, umarł, został pochowany w ogrodach Tuileries, jego ciała wykradziono. Takimi historiami rodzinnymi się karmiłam.
Na romanistyce fascynowała mnie postać majordomusa Ludwika XIV. To Francois Vatel. Francois z przepychem organizował wystawne uczty. Kochał życie, działał w porywach emocji. Z listów markizy de Sévigné wiemy, że popełnił samobójstwo. Na bankiecie wydanym przez księcia Condé na cześć Ludwika XIV z opóźnieniem dostarczono rybę. Tego nie wytrzymał. A dziś, jak szef kuchni się spóźni z daniem, danie wystygnie, to machnie ręką. A kindersztuba wszak zobowiązuje – mówi z lekką ironią.

Jak ją Lech, albo kucharz wnerwi, wieczorem wrzuci kasetę z filmem Vatel (2000), w którym tytułową rolę zagrał Gérard Depardieu. Wtedy łagodnieje.

Opowiedz o swoich korzeniach. Jakie to kierunki geograficzne?

– Ze strony mamy Wandy Lublin, ze strony ojca Zbigniewa Lwów. Matka zajmował się zawodowo finansami. Ojciec przed wojną pracował w banku, po wojnie był finansistą w wojsku. Pradziadek ze strony ojca był aptekarzem i też finansistą – opowiada Elżbieta.

W wyobraźni dziecka zachowała się dramatyczna relacja o tym, jak jesienią 1939 roku Sowieci dali im godzinę na wyniesienie się z domu. W tym, co domownicy mają na sobie. Kobiety złapały torebki, babcia się uparła i zabrała adamaszkową kołdrę. Wszystkich wywieźli bydlęcymi wagonami do Kazachstanu.

Francja

Szkoły podstawowe nr 24 oraz 21, Liceum im. Stanisława Staszica i klasa z francuskim. Przygoda z francuskim zaczęła się jeszcze w podstawówce. – Chodziłyśmy na prywatne lekcje. W liceum nauczycielka potrafiła zarazić nas swoją pasją do Francji. Do Francji i do języka. Opowiadała nam o historii, literaturze, o filmie, o wspaniałej kuchni. I się potoczyło.

Zakochała się we Francji na zabój, słuchała Adamo, Brela, Brassensa, Adamo, Piaf. – W Helsinkach byłam na koncercie Juliette Gréco. Kupiłam róże, poszłam do jej garderoby, dałam róże. Byłam szczęśliwa.

Co dalej? W telegraficznym skrócie: magisterka z Sartre’a. Lekcje z francuskiego w liceum plastycznym, lektorat na KUL, tłumaczenia i teksty dla „Nowego Dziennika” w Nowym Jorku. Pracowała w EMPIK-u przy ul. Grażyny i w szkole podstawowej.
I miłość. Wielka miłość. Lech Cwalina wypatrzył ją w Staszicu.

– Co mnie urzekło w Lechu? Fantazja. Poza tym był świetnym krawcem, miał miarę w oku, szył mi kolorowe dzwony, zabierał do Paryża – opowiada Elżbieta.

Bar kategorii III

W 1984 roku założyli z Lechem w piwnicach Lubelskiego Domu Kultury (dziś Centrum Kultury) przy Peowiaków „Bar kategorii III” z fasolką po bretońsku, potem bigosem i flakami.

– Flaki z majerankiem szły jak woda, ale roczny przydział na surowiec wynosił 100 kilogramów – relacjonuje Elżbieta. Powstał Disco Bar Hades, potem Restauracja - Klub Towarzyski Hades, następnie Kawiarnia Artystyczna Hades (w sumie 150 wernisaży i koncerty – na przykład Adam Makowicz, Tomasz Stańko, Michał Urbaniak). – Było i się zbyło – mówi Elżbieta Cwalina (Centrum Kultury miało inną wizję na piwnice). Przeboleli żal, wylądowali przy Bramie Grodzkiej (w miejscu kultowej też knajpy „Szeroka 28”) dziś jest to - jak powiedział na Post Festiwalu Michał Karapuda, dyrektor Wydziału Kultury - Centrum Kultury „Hades Szeroka”. Znakomita marka.

Marzenia? – Z Krzysztofem Bielewiczem udało się zrobić w Lublinie koncert światowej sławy akordeonisty Richarda Galliano czy artystki takiego formatu, jak Cesaria Evora, więc może jeszcze jeden koncert – mówi Elżbieta. Co jeszcze? – Przetrzymać zawirowania, bo restauracja to ciężki kawałek chleba. Ale ostatni koncert „Przyjaciele dla Hadesu. 35 lat historii” daje wiarę, że to się uda – podkreśla Elżbieta Cwalina. – Chciałabym trochę pogotować w restauracji, wprowadzić swoje autorskie dania z kuchni francuskiej i lwowskiej. Dalej piec wernisażowe ciasteczka. Jak wyliczyłam, upiekłam ich już ponad 10 tysięcy.

Coq au vin (Kogut w winie)

Koguta pokroić na 6 kawałków, posolić, popieprzyć. Obrać 12 małych, białych cebul, sparzyć 125 gram chudego boczku - pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 60 gram masła, przysmażyć boczek i cebulki. Wyjąć cebulę i boczek.

Następnie do rondla włożyć kawałki koguta, obsmażyć obracając. Ponownie włożyć do rondla boczek i cebulę. Dobrze wymieszać. Zagrzać łyżkę koniaku, wlać do rondla, podpalić. Powoli dodawać czerwone wino (750 ml ), 2 ząbki czosnku, tymianek, rozmaryn, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć rondel, na wolnym ogniu gotować przez godzinę. Oczyścić i opłukać pieczarki (200 gram), podsmażyć krótko na maśle (30 gram), następnie dodać do rondla z kogutem.

Gotować jeszcze 20-25 minut. Kilka minut przed podaniem wymieszać 1 łyżkę mąki z 60 gram masła, rozprowadzić w małej ilości sosu, następnie powoli dodawać do rondla stale mieszając. Po 5 minutach dodać 3 łyżki krwi z koguta, gotować jeszcze 5 minut. Podawać bardzo gorące z ziemniakami lub makaronem.

(Larousse Gastronomique, tłumaczenie Elżbieta Cwalina)

e-Wydanie

Komentarze 19

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 02:58
+15
Ustalmy jedno. Hades Szeroka upada. Hades z CK był super ale ma już swoje lata świetności dawno za sobą. Hades Szeroka w zasadzie niczym nie zachwyca. Blado wygląda z ofertą na tle innych pubów czy restauracji na Starym Mieście. To są fakty. Być może Pan Sulisz napisał ten tekst bo właściciele Hades Szeroka to jego znajomi od dawien dawna. Sam artykuł w zasadzie o niczym.
Avatar
Turysta / 16 czerwca 2019 o 07:40
+13
Gościu odpowiadający @ turyście trzeba czytać ze zrozumieniem . Po pierwsze nie jestem krakusem - centusiem tylko Lublinianinem , po drugie nikogo nie okradłem , a zapłacić nie miałem za co bo posiłku nam po prostu nie podano , a po trzecie jeżeli bar hades - szeroka ma problem z jednoczesną obsługą wycieczki i klientów indywidualnych to oznacza że mają być może problem z ilością pracowników, po czwarte nikt nie będzie czekał na posiłek 4 godzin - to jakiś absurd , w restauracji do której udaliśmy się później podano nam obiado - kolację w ciągu 20 minut od zamówienia i była to normalna restauracja nie fast food. Wstyd dla baru hades - szeroka jest tym większy że byłem wtedy w Lublinie z dwoma rodowitymi Krakowiakami którym przy okazji chciałem pokazać trochę Lublina. Poza tym nie usłyszeliśmy nawet słowa przepraszam - wstyd po prostu -wstyd.
Gościu odpowiadający @ turyście trzeba czytać ze zrozumieniem . Po pierwsze nie jestem krakusem - centusiem tylko Lublinianinem , po drugie nikogo nie okradłem , a zapłacić nie miałem za co bo posiłku nam po prostu nie podano , a po trzecie jeżeli bar hades - szeroka ma problem z jednoczesną obsługą wycieczki i klientów indywidualnych to oznacza że mają być może problem z ilością pracowników, po czwarte nikt nie będzie czekał na posiłek 4 godzin - to jakiś absurd , w restauracji do której udaliśmy się później podano nam obiado - kolację w... rozwiń
Avatar
janusz / 15 czerwca 2019 o 20:12
+9
Centrum kultury kategorii III.
Avatar
gość / 15 czerwca 2019 o 18:51
+9
Panie smakosz ile można już w koło Wojtek z tym namolnym zachwalaniem >Szeroka to była kiedyś dawno temu przed państwem
Avatar
Iii / 16 czerwca 2019 o 07:20
+8
No i teraz autor ma wyżywienie w hades za darmo.  W.S tak się ustawia
Avatar
Turysta / 15 czerwca 2019 o 21:24
+8
Bar hades - szeroka bo restauracją tego nazwać nie można to kompletny brak szacunku dla klienta indywidualnego. W zeszłym roku przyjechaliśmy do Lublina z Krakowa załatwić parę spraw i pomiędzy jednym a drugim spotkaniem postanowiliśmy zjeść obiad w Barze hades - szeroka - pamiętałem o tym lokalu jeszcze z czasów kiedy mieszkałem w Lublinie. Zasiedliśmy na tarasie i kelnerka poinformowała nas że ze względu na wycieczkę szkolną której akurat wydawano obiad nasze zamówienie może być zrealizowane dopiero za 20 minut. Niestety po 20 minutach dostaliśmy dopiero coś do picia wraz z informacją że obsługa naszego zamówienia może przesunąć się o kolejne 20 minut . W końcu po ponad godzinie i kilkukrotnych ponagleniach wyszliśmy z tego lokalu głodni , żli i prawie spóżnieni na następne spotkanie. Wróciliśmy oczywiście na stare miasto na obiado - kolację , do normalnego lokalu z normalna obsługą. Już nigdy więcej Baru hades - szeroka .
Bar hades - szeroka bo restauracją tego nazwać nie można to kompletny brak szacunku dla klienta indywidualnego. W zeszłym roku przyjechaliśmy do Lublina z Krakowa załatwić parę spraw i pomiędzy jednym a drugim spotkaniem postanowiliśmy zjeść obiad w Barze hades - szeroka - pamiętałem o tym lokalu jeszcze z czasów kiedy mieszkałem w Lublinie. Zasiedliśmy na tarasie i kelnerka poinformowała nas że ze względu na wycieczkę szkolną której akurat wydawano obiad nasze zamówienie może być zrealizowane dopiero za 20 minut. Niestety po 20 minut... rozwiń
Avatar
Hrabia Monte Cristo / 15 czerwca 2019 o 20:09
+8
Czyli nie żydzi tylko pra pra pra francuzy pra pra pra No i polskie eleganckie nazwisko
Avatar
Dr / 15 czerwca 2019 o 19:06
+8
Chwalimy cwaliny - nowe hasło pana red. W.S.
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 19:04
+8
Ja również mam dosyć wszechobecnej reklamy państwa cwelinow. Co to w ogóle za nazwisko, na temat restauracji nie będę sie wypowiadał.
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 18:14
+7
Który to juz artykuł o państwie C. Mam tego dosyć. Jak nie górki, to hades. No i pan dyrektor K.musi się wypowiadać, lepiej by syna pilnował.
Avatar
zdzisław / 16 czerwca 2019 o 14:30
0
Myślę, że od tego samego co CwAlina
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 14:27
+2
Niestety jakości jedzenia tam serwowanego praprzodek kuchmistrz by się mocnom wstydził, czystości także, szkoda...
Avatar
Arnold / 16 czerwca 2019 o 11:45
+1
Ciekawe od czego pochodzi nazwisko CWELINA....
Avatar
Turysta / 16 czerwca 2019 o 07:40
+13
Gościu odpowiadający @ turyście trzeba czytać ze zrozumieniem . Po pierwsze nie jestem krakusem - centusiem tylko Lublinianinem , po drugie nikogo nie okradłem , a zapłacić nie miałem za co bo posiłku nam po prostu nie podano , a po trzecie jeżeli bar hades - szeroka ma problem z jednoczesną obsługą wycieczki i klientów indywidualnych to oznacza że mają być może problem z ilością pracowników, po czwarte nikt nie będzie czekał na posiłek 4 godzin - to jakiś absurd , w restauracji do której udaliśmy się później podano nam obiado - kolację w ciągu 20 minut od zamówienia i była to normalna restauracja nie fast food. Wstyd dla baru hades - szeroka jest tym większy że byłem wtedy w Lublinie z dwoma rodowitymi Krakowiakami którym przy okazji chciałem pokazać trochę Lublina. Poza tym nie usłyszeliśmy nawet słowa przepraszam - wstyd po prostu -wstyd.
Gościu odpowiadający @ turyście trzeba czytać ze zrozumieniem . Po pierwsze nie jestem krakusem - centusiem tylko Lublinianinem , po drugie nikogo nie okradłem , a zapłacić nie miałem za co bo posiłku nam po prostu nie podano , a po trzecie jeżeli bar hades - szeroka ma problem z jednoczesną obsługą wycieczki i klientów indywidualnych to oznacza że mają być może problem z ilością pracowników, po czwarte nikt nie będzie czekał na posiłek 4 godzin - to jakiś absurd , w restauracji do której udaliśmy się później podano nam obiado - kolację w... rozwiń
Avatar
Iii / 16 czerwca 2019 o 07:20
+8
No i teraz autor ma wyżywienie w hades za darmo.  W.S tak się ustawia
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 02:58
+15
Ustalmy jedno. Hades Szeroka upada. Hades z CK był super ale ma już swoje lata świetności dawno za sobą. Hades Szeroka w zasadzie niczym nie zachwyca. Blado wygląda z ofertą na tle innych pubów czy restauracji na Starym Mieście. To są fakty. Być może Pan Sulisz napisał ten tekst bo właściciele Hades Szeroka to jego znajomi od dawien dawna. Sam artykuł w zasadzie o niczym.
Avatar
Gość / 16 czerwca 2019 o 00:52
0
Lech Cwalina był moim wychowawcą w internacie Elektronika na Wojciechowskiej. Super gość. Złego słowa o nim nie powiem.
Avatar
antyugnIDA / 15 czerwca 2019 o 23:53
+1
Oj tam- jeszcze jedna z żydowskiej służby - skażona klimatem Bramy Grodzkiej
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 22:54
-1
W barze cwalina jest wielka melina
Avatar
Gość / 15 czerwca 2019 o 22:23
+5
Kogut teraz ba antybiotykach i paszy zs sterydami to już ni jak do przepisu z czasów ludwika słońce nie nadaje się Dziękuję nie zjem tego
Zobacz wszystkie komentarze 19

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zdrowa kuchnia na upały. Co zjeść gdy jest gorąco? Najlepsze przepisy

Zdrowa kuchnia na upały. Co zjeść gdy jest gorąco? Najlepsze przepisy 0 0

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, najlepiej zjeść orzeźwiający chłodnik, twarożek z cebulą i kartoflami w mundurkach. Albo pyzy ze śliwką. Kto musi zjeść mięso, polecamy galaretę z octem jabłkowym. Oto zdrowa kuchnia na upały.

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW

Jaka będzie pogoda w niedzielę? Jest ostrzeżenie IMGW 0 1

To będzie gorąca niedziela. Niestety, piękną letnią pogodę mogą popsuć burze z gradem.

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie
22 lipca 2019, 8:00

75. rocznica likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie 0 0

22 lipca w Muzeum Lubelskim odbędą się obchody 75. rocznicy likwidacji niemieckiego więzienia na Zamku w Lublinie.

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia]
galeria

Marsz szlakiem ostatniego transportu ewakuacyjnego z Majdanka [zdjęcia] 1 0

Uczestnicy pokonali trasę, którą przeszli więźniowie opuszczający obóz tuż przed jego likwidacją w lipcu 1944 roku.

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego?

Orlęta Spomlek - Olimpia Zambrów 1:3. Z Chicago do Radzynia Podlaskiego? 0 2

Są transfery w Orlętach Spomlek. Do drużyny dołączył już Rafał Nowak. Niewiele brakuje, żeby umowy podpisało trzech kolejnych zawodników. Biało-zieloni mają też za sobą niezły występ przeciwko Olimpii Zambrów, chociaż przegrali 1:3

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia]
galeria

Kino Niepodległej na placu Litewskim [zdjęcia] 0 0

W sobotę na pl. Litewskim odbył się plenerowy pokaz arcydzieł polskiej kinematografii z cyklu „Kino Niepodległej. Najważniejsze filmy stulecia”.

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia]
galeria

Święto Kolorów w Lublinie. Barwna impreza nad zalewem [zdjęcia] 0 3

Kolejne święto kolorów w Lublinie. Tym razem barwna impreza odbyła się w sobotę na Słonecznym Wrotkowie nad Zalewem Zemborzyckim.

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze
Lubelski Biznes

Oryginalny pomysł na biznes. Sami konstruują maszyny rolnicze 24 3

Paweł Pietrzak ze wspólnikiem na niedawnej wystawie rolniczej w Sitnie pokazali dwie maszyny własnej konstrukcji. Wzbudziły takie zainteresowanie, że sprzedały się na pniu, a do tego nowi właściciele, na prośbę organizatorów podobnej wystawy w Grabowcu, zgodzili się je tam udostępnić

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju

Ilu obcokrajowców pracuje w woj. lubelskim? Ukraińców mniej, przybyło osób z innego kraju 0 7

Obywatele Ukrainy nie wybierają już tak chętnie województwa lubelskiego na miejsce pracy. W Polsce liczba Ukraińców ubezpieczonych w ZUS w ciągu kilku ostatnich miesięcy rosła, tymczasem w naszym regionie – spadła. Tę lukę częściowo zapełniają Białorusini.

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość
10 sierpnia 2019, 20:00

Krzysztof Krawczyk wystąpi na urodzinach klubu Radość 0 0

Legenda polskiej sceny muzycznej, Krzysztof Krawczyk, zaśpiewa 10 sierpnia Radości (ul. Bernardyńska 15) na III urodziny klubu. Start koncertu o godz. 20.

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej

Wybieg dla psów, chodnik czy plac zabaw? Co wybiorą mieszkańcy Białej Podlaskiej 0 3

Na 19 projektów będą mogli głosować mieszkańcy w tegorocznej, czwartej już edycji budżetu obywatelskiego w Białej Podlaskiej. Najwięcej propozycji dotyczy budowy chodników czy miejsc do rekreacji.

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019
Magazyn
25 lipca 2019, 16:00
galeria

Cyrk w Lublinie, czyli będziecie przecierać oczy ze zdumienia. Co trzeba zobaczyć na Carnavalu Sztukmistrzów 2019 0 7

W czwartek rozpocznie się w Lublinie festiwal Carnaval Sztukmistrzów, który obchodzi w tym roku dziesiąte urodziny.

Tratwą po Bugu. To protest

Tratwą po Bugu. To protest 23 2

Łukasz Długowski, dziennikarz i zapalony podróżnik od "Mikrowypraw" rozpoczął właśnie spływ tratwą flisacką po rzece Bug. To protest przeciwko planom regulacji rzek w Polsce.

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów?
Lubelski Biznes

Szkoła i biznes. Czym Lubelska Szkoła Realna będzie się różnić od innych liceów? 5 1

Z Agnieszką Kantor-Kołodyńską, jedną z pomysłodawczyń powołania Lubelskiej Szkoły Realnej rozmawiamy o nowym liceum na edukacyjnej mapie Lublina.

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy
Reportaż
galeria

"Wzywałam wszystkich zmarłych, bo myślałam, że to jest już koniec mojego życia". Jak się żyje miesiąc po nawałnicy 0 4

Genowefa Jaskowska: Ten szum wody cały czas mi się śni. Florian Wołoszynek: Jednego dnia siedem pomp wypompowywało wodę naraz w naszym gospodarstwie. Andrzej Wołoszynek: Wszyściutko było zniszczone. Zaraz po ulewie zaczęło się sprzątanie. Później remont. Wczoraj minął dokładnie miesiąc od dnia, kiedy w ciągu kilku godzin wielu rodzinom w gminie Modliborzyce, w tym z Wierzchowisk II, nawałnica zabrała dorobek życia.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.