Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

26 lipca 2015 r.
10:50

Haydamacki smak sała i szaszłyków

0 3 A A
Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września
Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września

Sało z czarnym chlebem, barszcz ukraiński, czeburieki, szaszłyki, płow, pielmieni i pierogi po ukraińsku. To ulubione dania ukraińskiego zespołu Haydamaky, który razem z zespołem Rokiczanka zagra we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Z tej okazji na kulinarnej scenie królować będą najsłynniejsze potrawy z Ukrainy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy grają w Polsce, tęsknią za rodzimą kuchnią. Kiedy ostatnio przyjechali do Lublina, żeby spotkać się z ludowym zespołem Rokiczanka z Rokitna – pytali: „Czy u was jest czarny chleb, sało i cebula”? O czarny chleb pytali w restauracji „Paleta smaków”, gdzie wspólnie z dziewczynami z Rokitna śpiewali polskie i ukraińskie pieśni.

Sało

Najpierw trzeba przygotować solankę w proporcji 1 szklanka soli na 1 litr wody. Zalać nią słoninę w kamiennym garnku na 3 dni.

Wyjąć i gotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przez 30 minut. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym czosnkiem i mieloną papryką. Przycisnąć deską, obciążoną kamieniem. Po 3 godzinach zawinąć w aluminiową formę i przechowywać w lodówce.

W drugiej wersji słoninę z mięsnymi przerostami na 24 godziny pekluje się w soli, następnie zalewa się wodą i przez godzinę gotuje z pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i łupiną z cebuli. Studzi się w tej samej wodzie, wyjmuje, szpikuje cienkimi plasterkami czosnku. Można ją zamrozić i mieć na zapas.

Barszcz ukraiński

Składniki: 2 duże buraki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 łyżki fasoli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanej słoniny, 10 dag wędzonki, pół szklanki śmietany, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu, sól, czosnek, 1,5 litra wywaru mięsnego.

Wykonanie: do wrzącego wywaru wrzucić kapustę podsmażoną na słoninie. Gotować 15 minut. Buraki poddusić z warzywami i cebulą, dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, wymieszać. Połączyć z wywarem, gotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ugotowaną wcześniej fasolę, pokrojoną wędzonkę, doprawić czosnkiem roztartym ze słoniną. Na talerzu doprawić śmietaną.

Czeburieki

Składniki: Na ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, ciepłe mleko i woda. Na farsz: 50 dag baraniny (wołowiny), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.

Płow

Wedle legendy powstał na zamówienie Tamerlana. Prostą potrawę przygotowywano nad ogniskiem, w specjalnych kotłach. Istnieje kilkadziesiąt odmian tej potrawy, najlepsze jest płow po uzbecku. Ważne, że płowu się nie miesza, smaki mieszają się same.

Składniki: 1 kg baraniny (można ją zastąpić wołowiną), 1 kg ryżu, 20 dag marchewki, 2 cebule, 2 główki czosnku, kmin, sól, pieprz.

Wykonanie: Pokrojone mięso obsmażyć na oleju. Przełożyć do żeliwnego garnka. Wrzucić marchew z cebulą, przesmażyć do złocistego koloru. Doprawić. Wsypać opłukany ryż, zalać wrzątkiem ( 2 części wody na 1 część ryżu). Uwaga, wodę lać po łyżce.

Dodać kmin, wetknąć całe główki czosnku, przykryć i wstawić do piekarnika, nastawionego na 150 stopni Celsjusza. Nie mieszać.

Pierogi po ukraińsku

Składniki: Farsz: 30 dag wędzonego boczku, 10 dag sała, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, 1/2 szklanki mleka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.
Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz i mleko. Pokrojony boczek, sało i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów. Podawać ze śmietaną, z boczkiem, z podsmażoną cebulą.

Pielmieni

Składniki: Ciasto: 50 dag mąki, 2 jajka, woda. Farsz: 50 dag zmielonej wieprzowiny, 50 dag zmielonej wołowiny, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z dwoma gatunkami mięsa. Dobrze wyrobić, dodać jajko, doprawić.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, lepić jak kołduny, owinąć na palcu i złączyć rogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Polać masłem. Podawać ze śmietaną.

Szaszłyki uzbeckie

Jak Haydamaky są u siebie, zaglądają do knajpy „Patelenka”. – Zamawiają uzbeckie szaszłyki. Ich tajemnicą jest dobre mięso baranie. Szaszłyki mogą być zrobione z siekanego mięsa, mogą być z kawałków baraniny. Mięso jest marynowane, następnie doprawiane kuminem – mówi Grzegorz Stech.
W momencie pieczenia mięso skrapia się octem. Szaszłyki wypieka się także na ulicach, do przegryzania służą plastry surowej cebuli. Jeszcze czarny chleb, zapojka – i można ucztować.

Co jeszcze?

A co z wędliną? – 10 lat temu, po złych doświadczeniach z kiełbasami „doktorską” (paskudna mortadela w cenie szynki długodojrzewającej) i „moskiewską” (z wielkimi okami słoniny i zapachu kaszanki) trafiłem do raju – małej budki z wędlinami w Drohobyczu, którą prowadziła mama mojego miejscowego kolegi. Z nieufnością do ukraińskich wędlin ugryzłem plasterek i oniemiałem – coś, co w swej formie przypominało krakowską suchą, a w smaku lisiecką, było miejscowym produktem najwyższej jakości, ukrywającym się pod nazwą kiełbasy drohobyckiej.

Tajemnica smaku tkwiła w polskiej technologii i recepturze. Widocznie miejscowy mistrz masarski też miał dość doktorskiej i postanowił udać się do niedalekiej Polski po lepsze i smaczniejsze jutro – wspomina Grzegorz Stech, menadżer zespołu Haydamaky.

Jest jeszcze basturma. – A u was basturma jest? – pytał w Lublinie Sasza, wokalista zespołu Haydamaky. Basturma to surowa polędwica wołowa, macerowana w ziołach, którą suszy się na wolnym powietrzu, potem kroi na bardzo cienkie plasterki. Co ciekawe, kodeńską wersję basturmy robi w Kodniu Danuta Pietrusik. Powstaje według przepisów z kuchni Sapiehów.

Pozostałe informacje

Taka prędkość to przesada! Pędził po krajówce 200 km/h

Taka prędkość to przesada! Pędził po krajówce 200 km/h

Dobrze, że nikomu nie zrobił krzywdy. Ale wizytę w Polsce 29-latek z Ukrainy na pewno zapamięta na długo. Za swoją ostrą jazdę przez Jeziernię pod Tomaszowem Lubelskim dostał wysoki mandat.

Pocisk w polu. Na szczęście go zneutralizowali

Pocisk w polu. Na szczęście go zneutralizowali

Rolnik, który podczas prac polowych natrafił na niewybuch, zachował się jak należy. Natychmiast zawiadomił służby. Nikomu nic się nie stało.

Samochody wylądowały w polu, 6 osób trafiło do szpitala
galeria

Samochody wylądowały w polu, 6 osób trafiło do szpitala

Bardzo groźnie wyglądał wypadek, do którego dzisiaj rano doszło na skrzyżowaniu dróg w Hubinku w gminie Ulhówek.

Po ścianie jak na skałkach. Wspinanie potrwa do niedzieli
galeria

Po ścianie jak na skałkach. Wspinanie potrwa do niedzieli

Olimpijskie Potyczki - trwa trzecia edycja amatorskich zawodów wspinaczkowych dla dzieci i młodzieży zorganizowane w lubelskim Centrum Sportu Akademos.

Ani chwili wahania. Policjant wskoczył do stawu, żeby ratować tonącą kobietę

Ani chwili wahania. Policjant wskoczył do stawu, żeby ratować tonącą kobietę

To mogło skoczyć się tragicznie, ale finał zdarzenia z wczorajszego popołudnia jest szczęśliwy. Policjant uratował kobietę, która zaczęła się topić w stawie na terenie gminy Dzierzkowice w pow. kraśnickim.

Partyzanckie muzeum powstaje w małej wiosce (zdjęcia z budowy)
galeria

Partyzanckie muzeum powstaje w małej wiosce (zdjęcia z budowy)

Umowa została podpisana wiosną zeszłego roku. Prace na budowie ruszyły szybko. Są już bardzo zaawansowane. Muzeum Partyzantów Polskich powstaje w Osuchach, małej wsi, w gminie Łukowa, w powiecie biłgorajskim.

Janusz Pachla nowym szefem lubelskich drogowców

Janusz Pachla nowym szefem lubelskich drogowców

Paweł Woźniak, p.o. Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad, powołał Janusza Pachlę na stanowisko dyrektora oddziału GDDKiA w Lublinie.

W Dzień Pamięci o Holokauście. Lublinianie pisali listy do Henia
galeria

W Dzień Pamięci o Holokauście. Lublinianie pisali listy do Henia

Henio był małym chłopcem. Mieszkał w Lublinie. Zabili go Niemcy, tylko dlatego, że był Żydem. W piątek, 19 kwietnia, jak co roku, w Lublinie można było napisać do Henia list. Powstało ich wiele.

Nowoczesny sprzęt trafi na SOR. Wydadzą na to miliony

Nowoczesny sprzęt trafi na SOR. Wydadzą na to miliony

O nowoczesny sprzęt medyczny wartości ponad 6,6 mln złotych wzbogaci się szpitalny oddział ratunkowy w Tomaszowie Lubelskim.

Obwodnica Kocka i Woli Skromowskiej będzie rozbudowana

Obwodnica Kocka i Woli Skromowskiej będzie rozbudowana

Jedna jezdnia jest, teraz powstanie druga. Wojewoda lubelski dał zielone światło dla rozpoczęcia inwestycji w obrębie drogi S19 na 8-kilometrowym odcinku obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej.

Karol - młody, zdolny informatyk

Karol - młody, zdolny informatyk

Przed nim egzamin ósmoklasisty. Ale tego z części matematycznej zdawać nie musi. Karol Wójtowicz, uczeń Szkoły Podstawowej nr 2 w Hrubieszowie zapewnił to sobie sukcesami w konkursach przedmiotowych.

CBA w Bogdance. Chodzi o płatną protekcję

CBA w Bogdance. Chodzi o płatną protekcję

Agenci CBA wkroczyli do siedziby LW Bogdanka. Zabezpieczyli dokumenty i nośniki elektroniczne. Sprawa dotyczy domniemania płatnej protekcji.

Ostrzeżenie IMiGW: Popołudnie może być burzowe. Spadnie grad

Ostrzeżenie IMiGW: Popołudnie może być burzowe. Spadnie grad

Bardzo silny wiatr, deszcz, a nawet grad - takiej pogody można się spodziewać dzisiaj po południu w dwóch powiatach województwa lubelskiego. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał dla nich ostrzeżenie.

Miał wyrok za narkotyki, ale się ukrywał. Znaleźli go w Lublinie

Miał wyrok za narkotyki, ale się ukrywał. Znaleźli go w Lublinie

Za przemyt narkotyków i m.in. przestępstwa akcyzowe powinien siedzieć w więzieniu. Ale 44-latek dość długo i skutecznie unikał odsiadki. W końcu policjanci go dopadli. W piątek trafił za kratki.

Kontrowersyjne kryteria naboru do żłobka. Burmistrz unieważnia rekrutację

Kontrowersyjne kryteria naboru do żłobka. Burmistrz unieważnia rekrutację

Rodzic pracuje w żłobku, a więc jego dziecko będzie miało pierwszeństwo przy przyjęciu. Taki zapis znalazł się w regulaminie rekrutacji, który stworzyła dyrektor miejskiej placówki w Rykach. Po naszej interwencji, burmistrz Jarosław Żaczek unieważnił przeprowadzony już nabór do żłobka.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium