Jesteśmy na 1 miejscu w Polsce, a za nami woj. świętokrzyskie i podkarpackie.
Chodzi o spożycie jajek na jedną osobę w miesiącu. W naszym regionie zjadamy średnio 13,67 jajek. To więcej niż wynosi średnia krajowa (11,64). Tuż za nami (13,62) są mieszkańcy woj. świętokrzyskiego, a dalej podkarpackiego: 13,12.
Najmniej jajek zjadają mieszkańcy woj. wielkopolskiego (9,16) i pomorskiego (10,14). Co ciekawe wg danych Głównego Urzędu Statystycznego ponad 35 proc. polskich jajek produkowanych jest w Wielkopolsce.
Na drugim miejscu, z o połowę mniejsza produkcją jest województwo mazowieckie. Pozostałe regiony mają zaledwie kilkuprocentowy udział w rynku. Najmniej jajek pochodzi z woj. opolskiego (1,5 proc.).
Wzrosła cena jajek – w 2017 r. na targowisku płaciliśmy za nie 71 gr. (rok wcześniej 67 gr.). Wzrosła też liczba jaj znoszonych przez przeciętną kurę – w 2017 r. były to 223 sztuki; w 2016 r. – 219 sztuk.