Szykuje się weekend dla fanów dobrego piwa. W piątek premiera nowych trunków z Browaru Zakładowego z Poniatowej. W niedzielę można nauczyć się warzyć i dowiedzieć w jaki sposób łączyć piwo z jedzeniem, a piwowarzy domowi chętnie odpowiedzą na pytania dotyczące ich ulubionego trunku.
Browar Zakładowy z Poniatowej ruszył w lutym tego roku i już zdążył dorobić się 9 różnych piw. Dzisiaj premiera kolejnych trzech, a właściwie jednego w trzech odsłonach. Kombinator, bo tak nazywa się ten trunek, to piwo w belgijskim stylu saison. Owocowe, orzeźwiające z przyprawową nutą. Z kranu popłynie wersja do której piwowarzy dodali soku wiśniowego podczas leżakowania piwa, jest również z sokiem porzeczkowym oraz klasyczna, bez dodatków.
Piw można spróbować w pubie U Fotografa, ul. Rybna 11. Start premiery: piątek, godz. 18.00.
Z kolei w niedzielę impreza przeniesie się na plac Rybny obok pubu. To tutaj piwni eksperci z Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych będą pokazywać jak warzyć piwo i odpowiadać na pytania typu: co to jest IPA? dlaczego piwa nie robi się z chmielu? Czy piwo można leżakować? Będą warsztaty, degustacje i prelekcje. A jeśli zajrzycie do pubu U Fotografa na 8 kranach znajdziecie 8 różnych piw z Browaru Zakładowego.
Na placu będzie można spotkać Katy Pataj, która prowadzi blog Kuchenne Zapasy. Katy pokaże w jaki sposób można łączyć dobre potrawy z dobrym piwem. Jest szansa na degustację.
Szczegółowy harmonogram prelekcji i warsztatów w niedzielę:
13:00 "Moje pierwsze piwo domowe, od czego zacząć". Warsztaty na temat rozpoczynania przygody z domowym piwem połączone z rozpoczęciem warzenia belgijskiego piwa Saison.
14:00 "Jedzenie i Piwo" - Z piwem do piwa
- Pasta cheddar na ostro
- Pasta twarogowa z kminkiem
14:30 "IPA, IRA, APA jak się w tym połapać". Krótko o piwnych stylach.
14:30 Warsztaty z warzenia piwa - filtracja
15:00 "Jedzenie i Piwo" - Z kuchnią i piwem dookoła świata
- Placki Pakora (Indie)
- Chrupiący kurczak (USA)
- Rillettes z łososia (Fusion Francja/Norwegia)
15:30 "Obalamy piwne mity". W co wierzyć a w co nie.
16:00 "Jedzenie i Piwo: grzeszki piwowara
- Ciasteczka z młóta
- Babeczki z musem porterowym
- Muffinki z fetą
16:30 "Piwo z kufla czy kieliszka". Prezentacja różnych szkieł do degustacji piwa.
16:30 Warsztaty z warzenia piwa - gotowanie brzeczki i chmielenie
18:30 Warsztaty z warzenia piwa - chłodzenie