Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

27 lutego 2016 r.
10:04

Te restauracje i hotele z Lublina walczą o tytuł Miejsce Inspiracji

0 13 A A
Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)
Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)

18 restauracji i hoteli z Lublina walczy o prawo posługiwania się tytułem Miejsce Inspiracji. Ale charakterystyczny, podświetlany kaseton znajdzie się przy wejściu do 10 z nich. Jakimi smakami chcą inspirować turystów?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To już czwarta edycja programu Miejsce Inspiracji. - Miejsca Inspiracji to wysoka jakość usług, wiedza o Lublinie przekazywana przez obsługę, różnorodność smaków i doznań w wyselekcjonowanych restauracjach i kawiarniach, które rozbudzają zmysły oraz wyobraźnię - tłumaczy Krzysztof Żuk, prezydent Lublina.

Do obecnej edycji zgłosiło się 37 podmiotów. Nie wszystkie spełniły warunki udziału. Zgłaszający musieli na przykład przedstawić zaświadczenia o niezaleganiu z należnościami dla ZUS i Urzędu Skarbowego.

W komisji, która ocenia kandydatów są: Karina Falkiewicz (Magazyn Aromat, Lubelska Blogosfera Kulinarna), Dawid Furmanek (M-eating), Patryk Góźdź (Lu Create), Bartłomiej Kożuchowski (Stowarzyszenie Architektów Polskich), niżej podpisany, oraz: Agata Makuch i Łukasz Kuziora (Wydział Sportu i Turystyki UM Lublin) i Agnieszka Wiechnik (Marketing Miasta Lublin). O restauracjach piszemy w kolejności alfabetycznej.

Ego, Cafe Mari, Cafe Trybunalska

Ego to restauracja Hotelu Alter, gdzie w kuchni rządzi Adam Piechaczek, „zakręcony” na punkcie lokalnych produktów, z których powstają dania. Nowoczesna interpretacja tradycyjnych dań może zachwycić turystów z Zachodu. W karcie pasztet z jelenia, zupa z ogonów wołowych, suflet z piersi gęsi, ryba z polecenia szefa kuchni czy jagnięcina z fasolą.

Cafe Mari to mała kawiarnia i bistro, która właśnie wystartowała z menu obiadowym. A w nim tradycyjna zupa z kury i wołowiny, mielony z szynki i boczku, kotlety z wędzonego pstrąga i ziemniaków czy pstrąg z Pustelni. Bardzo ciekawe.

Cafe Trybunalska to autorska kuchnia Jarka Saka ze świeżymi cebularzami pieczonymi na miejscu, zupą z maślaków, sałatką z serem Szair ze Spomleku, sandacz na rozmarynie czy pierś z kurczaka na pęczaku.

Hades Szeroka, Hotel Ilan, Grodzka 20, Magia

Hades Szeroka kusi wędzonymi serami z Lubelszczyzny, deską serów z regionu, żurem lubelskim z chrzanem, rosołem z kresowymi pielmieni, słynną golonką Grześkowiaka i nalewkami. Ciekawostką są chrzany smakowe i marynaty.

W hotelu Ilan można spróbować autentycznej kuchni koszernej w nowoczesnym wydaniu, tamtejsza restauracja The Olive chce łączyć smaki kuchni żydowskiej i staropolskiej. Tu aż proszą się dania Sztukmistrza z Lublina. Ale rosół z kulkami macowymi, dobry czulent czy ryba po żydowsku, jak najbardziej się znajdzie.

Hotel Grodzka 20, gdzie zachowały się zabytkowe freski, dopiero szuka lubelskich smaków w raczej przekąskowym wydaniu. Czyż w ich Tapas barze nie można by podawać regionalnych Tapas po lubelsku?

Restauracja Magia doprawia potrawy szczyptą magii, kusząc rosołem z kaczki, schabowym po lubelsku, także golonką à la Grześkowiak czy stekiem z jelenia na lubelskim gryczaku.

Kardamon, Lawendowy Dworek, Mandragora, Między Słowami

Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni. Wśród przekąsek znajdziecie autorskie pasztety z lubelską żurawiną. Tradycyjny żur na zakwasie oraz rosół z przepiórek, gęsia szyja czy gicz cielęca z psiochą lubelską inspirują do poznawania Lublina smaków.

Restauracja Lawendowy Dworek stosuje „wyłącznie naturalne i świeże składniki, pochodzące z lokalnych, ekologicznych upraw z Lubelszczyzny”. Kusi miejscem, mieszcząc się w willi, zwanej „pałacykiem dyrektora cukrowni”.

Restauracja Mandragora codziennie wypieka świeże cebularze, karmi pysznym czulentem i żydowską rybą, ale w karcie są także świetne pierogi ruskie. Warto skosztować smaków szabasowych, w tym gefilte fisz.

Kawiarnia Między Słowami chce inspirować dobrą książką o Lublinie, kawą po żydowsku, doskonałą herbatą. Aż prosi się o paradę ciast odwołujących się do historii miasta. Jak choćby ulubione ciasteczka Józefa Czechowicza.

Od Kuchni, Pub u Fotografa, Pub u Złotnika

Restauracja Od Kuchni - autorski projekt Bartosza Sadowskiego, który jest także szefem kuchni - chce inspirować lubelskim żurkiem, kaczką na antonówce, pierożkami z gęsiną i policzkami wołowymi na koźlaku lubelskim.

Pub u Fotografa, za którym stoi obecnie Browar Zakładowy w Poniatowej, produkujący piwa na bazie starych odmian chmielu lubelskiego, jako taki kuchni nie ma, choć serwuje przednie burgery, w których znajdziecie sery lubelskie. Wyjątkowe miejsce, które - znów - aż prosi się o burgery w cebularzu.

Pub u Złotnika kusi legendą o pięknej Złotniczance, winylami, dobrym deserem i winami z lokalnych winnic z regionu. Miejsce z legendą, które dopiero buduje legendą smaków. W ich poszukiwaniu ma już wiernych fanów.

Pub u Szewca, Restauracja 16 Stołów, Perłowa Pijalnia Piwa, Tam, gdzie zawsze
Pub u Szewca to miejsce z legendą. Od wnętrz wyposażonych w pamiątki po lubelskim szewcu, który w tym miejscu miał warsztat, przez scenę muzyczną, wybitne piwa po zmienioną właśnie kartę. Kuchnia codziennie wypieka tu bardzo ciekawe cebularze, w bogatym menu można wypatrzyć regionalne pierogi z soczewicą i bardzo ciekawą golonkę z patelni.

Restauracja 16 stołów z autorską kuchnią Piotra Kwiatosza do lubelskiej kuchni przywiązuje wielką wagę. Gęś biłgorajska z zagrodowym serem, regionalna szynka z karpia z gryczanym blinem, gulasz z jagnięciny lubelskiej czy deska regionalnych serów pozwolą wyruszyć w podróż po Lublinie smaków.

Perłowa Pijalnia Piwa kusi doskonale zaprojektowanym wnętrzem i ciekawą kuchnią opartą o regionalne produkty. W karcie możemy wypatrzyć na przykład „boczek ze świnki puławskiej podawany z kapustą czerwoną sous vide, tarciuchem ziemniaczanym, puree z marchwi i cebulka perłową”. Takich regionalnych perełek jest więcej.

Tam, gdzie zawsze to dopiero co powstała restauracja, która zastąpiła słynny Gramofon. Specjalizacją mają być regionalne dania z Lubelszczyzny. Zjecie tu grzanki z twarożkiem z Wąwolnicy, carpaccio z gęsi biłgorajskiej, schabowy ze świni puławskiej.

Miejsce Inspiracji

Uczestnicy programu Miejsce Inspiracji poza możliwością posługiwania się tytułem mają przekazany do dyspozycji podświetlany kaseton „Miejsce Inspiracji”, stojak oraz stale uzupełniane w nim materiały promocyjne. Miasto organizuje szkolenia dla pracowników wyłonionych podmiotów ale i kontroluje ich ofertę. Prowadzona jest współpraca w zakresie cyklicznych wydarzeń i eventów wpisujących się w klimat i profil działalności danego partnera programu.

 

Cafe Trybunalska to autorska kuchnia Jarka Saka ze świeżymi cebularzami pieczonymi na miejscu, zupą z maślaków, czy piersią z kurczaka na pęczaku (fot. Wojciech Nieśpiałowski)
Cafe Trybunalska to autorska kuchnia Jarka Saka ze świeżymi cebularzami pieczonymi na miejscu, zupą z maślaków, czy piersią z kurczaka na pęczaku (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Komentarze 13

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 19 marca 2016 o 19:44
0
Ewidentne zaprzeczenie ramom konkursu. Jak miejscem inspiracji może być lokal świecący pustkami? Gołym okiem widać, że nic się tam nie dzieje. Nawet goście hotelowi wolą wyjść na miasto. Osobiście uważam, że miejsce jest absolutnie przereklamowane.
Avatar
Gość / 1 marca 2016 o 09:50
0
Jeżeli coś jest niezgodne z prawdą to moim zdaniem jest to spora część tego artykułu: "Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni" czyli co prezentują ??? bo moim skromnym zdaniem jedna karta która nie zmieniła się znacząco od powstania to trochę mało na nazwanie restauracji labolatorium i gdzie ta lubelskość ??? Lubelska żurawina z Makro i rosół z kilkoma korpusami z przepiórek??? gęsia szyja bez gęsiego mięsa, spoko ale Pan Sulisz Bardzo lubi Kardamon co wiadomo nie od dziś. Restauracja Ego jak najbardziej na wysokim poziomie tylko problemem jest to że nie jest dostępna dla zwykłych śmiertelników, pomijając fakt że znajduję się w 5* hotelu co już krępuje to niestety ceny też nie są na każdą kieszeń. Chciałbym kiedyś przeczytać Pański artykuł który będzie chociaż w połowie odzwierciedlał zdanie ludzi znających się na kuchni w tym mieście. Oczywiście kilka wymienionych przez Pana restauracji zasługuje Moim zdaniem na wyróżnienie: Perłowa smaczna kuchnia w dobrej cenie z dobrymi składnikami, kreatywna (i tutaj mógłbym użyć słowa lubelskie laboratorium), 16 stołów restauracja dość droga ale jedno z nielicznych miejsc o których można powiedzieć że cena równa jest jakości, Mandragora która już od lat jest wizytówką miasta, i to właśnie tutaj można odnaleźćw smaku przedwojenny Lublin. No ale czy naprawdę chce Pan promować Lublin Magią, Hadesem i Kardamonem???
Jeżeli coś jest niezgodne z prawdą to moim zdaniem jest to spora część tego artykułu: "Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni" czyli co prezentują ??? bo moim skromnym zdaniem jedna karta która nie zmieniła się znacząco od powstania to trochę mało na nazwanie restauracji labolatorium i gdzie ta lubelskość ??? Lubelska żurawina z Makro i rosół z kilkoma korpusami z przepiórek??? gęsia szyja bez gęsiego mięsa, spoko ale Pan Sulisz Bardzo lubi Kardamon co wiadomo nie od dziś.... rozwiń
Avatar
skąd ta złość / 29 lutego 2016 o 10:37
0
udział w Programie jest bezpłatny, a wręcz przeciwnie laureaci otrzymują korzyści promocyjne, jak również finansowe na organizowane wspólnie inicjatywy. Wizyty jurorów opłacone są przez Organizatora Programu. Zastanawiające są komentarze kompletnie niezgodne z prawdą.
Avatar
Kucharz / 29 lutego 2016 o 02:22
0
Kardamon i lubelska zurawina
Avatar
Kucharz / 29 lutego 2016 o 02:22
0
Kardamon i lubelska zurawina
Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 15:19
0

co by nie robili nasi kucharze to Lublin i jego gastronomia to wielki zaścianek kulinarny.

Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 13:31
0
Uczestnicy zaplaca kase za udzial w konkursie,jury odwiedzi uczestnikow.Wszedzie podejma ich konkursowymi potrwami.Pojedza i popija za darmo i jeszcze zarobia na tym.Dobrze pomyslane.tylko po co oglupiac czytelnikow.
Avatar
krzyś / 28 lutego 2016 o 08:46
0

opłata na przystąpienie do wielkiego konkursu 2000zł i wtedy można wygrać tytuł. A kim jest ten wasz Sulisz/ psełdo znawca kuchni . Naciągactwo czytelników co za szajs. To już chyba koniec DW

Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 08:40
0
Jury to skład z branży gastronomicznej ale i osoby z urzędu miasta zajmujące się programem Miejsce Inspiracji... poza tym Pan Sulisz to chyba branża.... :D
Avatar
Gość / 27 lutego 2016 o 22:46
0
A kto wymyslil takie jury.Osoby kompletnie nie znane w branzy.
Avatar
Gość / 19 marca 2016 o 19:44
0
Ewidentne zaprzeczenie ramom konkursu. Jak miejscem inspiracji może być lokal świecący pustkami? Gołym okiem widać, że nic się tam nie dzieje. Nawet goście hotelowi wolą wyjść na miasto. Osobiście uważam, że miejsce jest absolutnie przereklamowane.
Avatar
Gość / 1 marca 2016 o 09:50
0
Jeżeli coś jest niezgodne z prawdą to moim zdaniem jest to spora część tego artykułu: "Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni" czyli co prezentują ??? bo moim skromnym zdaniem jedna karta która nie zmieniła się znacząco od powstania to trochę mało na nazwanie restauracji labolatorium i gdzie ta lubelskość ??? Lubelska żurawina z Makro i rosół z kilkoma korpusami z przepiórek??? gęsia szyja bez gęsiego mięsa, spoko ale Pan Sulisz Bardzo lubi Kardamon co wiadomo nie od dziś. Restauracja Ego jak najbardziej na wysokim poziomie tylko problemem jest to że nie jest dostępna dla zwykłych śmiertelników, pomijając fakt że znajduję się w 5* hotelu co już krępuje to niestety ceny też nie są na każdą kieszeń. Chciałbym kiedyś przeczytać Pański artykuł który będzie chociaż w połowie odzwierciedlał zdanie ludzi znających się na kuchni w tym mieście. Oczywiście kilka wymienionych przez Pana restauracji zasługuje Moim zdaniem na wyróżnienie: Perłowa smaczna kuchnia w dobrej cenie z dobrymi składnikami, kreatywna (i tutaj mógłbym użyć słowa lubelskie laboratorium), 16 stołów restauracja dość droga ale jedno z nielicznych miejsc o których można powiedzieć że cena równa jest jakości, Mandragora która już od lat jest wizytówką miasta, i to właśnie tutaj można odnaleźćw smaku przedwojenny Lublin. No ale czy naprawdę chce Pan promować Lublin Magią, Hadesem i Kardamonem???
Jeżeli coś jest niezgodne z prawdą to moim zdaniem jest to spora część tego artykułu: "Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni" czyli co prezentują ??? bo moim skromnym zdaniem jedna karta która nie zmieniła się znacząco od powstania to trochę mało na nazwanie restauracji labolatorium i gdzie ta lubelskość ??? Lubelska żurawina z Makro i rosół z kilkoma korpusami z przepiórek??? gęsia szyja bez gęsiego mięsa, spoko ale Pan Sulisz Bardzo lubi Kardamon co wiadomo nie od dziś.... rozwiń
Avatar
skąd ta złość / 29 lutego 2016 o 10:37
0
udział w Programie jest bezpłatny, a wręcz przeciwnie laureaci otrzymują korzyści promocyjne, jak również finansowe na organizowane wspólnie inicjatywy. Wizyty jurorów opłacone są przez Organizatora Programu. Zastanawiające są komentarze kompletnie niezgodne z prawdą.
Avatar
Kucharz / 29 lutego 2016 o 02:22
0
Kardamon i lubelska zurawina
Avatar
Kucharz / 29 lutego 2016 o 02:22
0
Kardamon i lubelska zurawina
Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 15:19
0

co by nie robili nasi kucharze to Lublin i jego gastronomia to wielki zaścianek kulinarny.

Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 13:31
0
Uczestnicy zaplaca kase za udzial w konkursie,jury odwiedzi uczestnikow.Wszedzie podejma ich konkursowymi potrwami.Pojedza i popija za darmo i jeszcze zarobia na tym.Dobrze pomyslane.tylko po co oglupiac czytelnikow.
Avatar
krzyś / 28 lutego 2016 o 08:46
0

opłata na przystąpienie do wielkiego konkursu 2000zł i wtedy można wygrać tytuł. A kim jest ten wasz Sulisz/ psełdo znawca kuchni . Naciągactwo czytelników co za szajs. To już chyba koniec DW

Avatar
Gość / 28 lutego 2016 o 08:40
0
Jury to skład z branży gastronomicznej ale i osoby z urzędu miasta zajmujące się programem Miejsce Inspiracji... poza tym Pan Sulisz to chyba branża.... :D
Avatar
Gość / 27 lutego 2016 o 22:46
0
A kto wymyslil takie jury.Osoby kompletnie nie znane w branzy.
Zobacz wszystkie komentarze 13

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lipca 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 20 lipca 2018 r. 0 0

Hipermarket z Lublina obiecuje zwrot towarów w ciągu 30 dni. Ale nie w tym przypadku
Alarm 24

Hipermarket z Lublina obiecuje zwrot towarów w ciągu 30 dni. Ale nie w tym przypadku 4 10

Kupiony w hipermarkecie notebook okazał się wadliwy, ale sklep nie chce go przyjąć z powrotem, mimo że obiecuje klientom możliwość zwrotu towarów w ciągu 30 dni od zakupu. Hipermarket tłumaczy, że sprzęt jest już używany. Klient jest oburzony, ale zgodnie z prawem to sklep ma rację.

Festiwal Dwa Brzegi 2018: Najlepsze filmy zagraniczne i najciekawsze polskie [program]
28 lipca 2018, 11:00

Festiwal Dwa Brzegi 2018: Najlepsze filmy zagraniczne i najciekawsze polskie [program] 25 3

Pokaz filmu „Złodziejaszki” Hirokazu Koreedy nagrodzonego Złotą Palmą w Cannes, a potem wspólny koncert Nosowskiej i Zamilskiej na kazimierskim zamku. Tak będzie wyglądało otwarcie 12. Festiwalu Filmu i Sztuki Dwa Brzegi, który zaczyna się już w następną sobotę 28 lipca.

Muzyka na lubelskim Zamku. Koncert Gabryś & Quinn Piano Duo
21 lipca 2018, 18:00

Muzyka na lubelskim Zamku. Koncert Gabryś & Quinn Piano Duo 2 0

Co Gdzie Kiedy. Duet Gabryś & Quinn wystąpi 21 lipca o godz. 18 w Muzeum Lubelskim w ramach cyklu Muzyka na lubelskim Zamku.

Rozbita karuzela VAT. Były wiceprezes Lotosu wśród zatrzymanych

Rozbita karuzela VAT. Były wiceprezes Lotosu wśród zatrzymanych 2 2

Cztery osoby, w tym prezes i dyrektorzy jednej ze spółek, zostali zatrzymani przez prokuratorów z Zamościa. Śledczy podejrzewają ich o wyłudzenia podatku VAT.

Bezpowrotny koniec marzeń o nowym „oknie czasu” przed Bramą Krakowską w Lublinie

Bezpowrotny koniec marzeń o nowym „oknie czasu” przed Bramą Krakowską w Lublinie 132 53

W czwartek zalano betonem studnię odkrytą przed Bramą Krakowską podczas przebudowy nawierzchni. Ratusz planował stworzenie w tym miejscu „okna czasu”, przez które można by zajrzeć do wnętrza. Ale takiej atrakcji jednak tu nie będzie. – Udostępnienie studni okazało się niemożliwe – oznajmił Urząd Miasta.

Spacery na 100-lecie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
21 lipca 2018, 12:00

Spacery na 100-lecie Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego 3 1

Co Gdzie Kiedy. Inna Fundacja - IFKA zaprasza do udziału w projekcje NIE WYMIGASZ SIĘ OD HISTORII/HERSTORII, w ramach którego organizowane będą spacery prowadzone w języku polskim oraz migowym. Na początek spacery z okazji 100-lecia Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

Kto kradł na basenie w Puławach? Mają dwóch nastolatków

Kto kradł na basenie w Puławach? Mają dwóch nastolatków 22 0

Zarzuty kradzieży i kradzieży z włamaniem usłyszeli dwaj 16-latkowie, którzy od początku lipca na basenie miejskim w Puławach kradli przedmioty pozostawione w szafkach.

Pamiętają o kolegach, którzy zginęli na służbie. Wśród nich policjantka z Krasnegostawu
galeria

Pamiętają o kolegach, którzy zginęli na służbie. Wśród nich policjantka z Krasnegostawu 59 0

Członkowie rodzin policjantów, którzy stracili życie na służbie odsłonili dziś tabliczki epitafijne. Jedna z nich poświęcona jest st. sierż. Magdalenie Dolebskiej z Komendy Powiatowej Policji w Krasnymstawie.

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie
20 lipca 2018, 12:00

Poznaj Kazimierz Dolny od filmowej strony. Wycieczka i oprowadzanie 0 0

W piątek, 20 lipca o godz. 12 w Kazimierzu Dolnym odbędzie się wycieczka z przewodnikiem, podczas której poznamy filmowe losy nadwiślańskiego miasta.

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti

Sposób na dewastację przystanków? Graffiti 2 5

Miejski Zakład Komunikacyjny w Białej Podlaskiej w nietypowy sposób walczy z wandalami. Na kilku najczęściej dewastowanych wiatach przystankowych pojawi się graffiti. Pierwsze już jest – na przystanku przy ulicy Warszawskiej

Azoty Puławy wróciły do treningów

Azoty Puławy wróciły do treningów 2 0

PIŁKA RĘCZNA Brązowi medaliści rozpoczęli przygotowania do nowego sezonu. Drużynę prowadzi były reprezentacyjny obrotowy Bartosz Jurecki

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy

Prawie trzy kilometry jazdy po równym. Fragment "Nadwiślanki" już gotowy 0 11

Prawie 7 miesięcy drogowcy remontowali niespełna trzykilometrowy odcinek drogi 801, od Dęblina do Stężycy.

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia]
galeria

Miasto w budowie. Inwestycje w Zamościu nabierają tempa [zdjęcia] 7 0

Nowe ulice i mosty, a w planach m.in. budowa placu zabaw – inwestycje w Zamościu nabierają tempa.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 20-22 lipca 0 0

Tej imprezy nie można przegapić. Od piątku do niedzieli Lublin będzie gospodarzem 94. PZLA Mistrzostw Polski w Lekkiej Atletyce. Tylu gwiazd nie mieliśmy u siebie od... 34 lat.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.