Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

27 lutego 2016 r.
10:04

Te restauracje i hotele z Lublina walczą o tytuł Miejsce Inspiracji

Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)
Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)

18 restauracji i hoteli z Lublina walczy o prawo posługiwania się tytułem Miejsce Inspiracji. Ale charakterystyczny, podświetlany kaseton znajdzie się przy wejściu do 10 z nich. Jakimi smakami chcą inspirować turystów?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To już czwarta edycja programu Miejsce Inspiracji. - Miejsca Inspiracji to wysoka jakość usług, wiedza o Lublinie przekazywana przez obsługę, różnorodność smaków i doznań w wyselekcjonowanych restauracjach i kawiarniach, które rozbudzają zmysły oraz wyobraźnię - tłumaczy Krzysztof Żuk, prezydent Lublina.

Do obecnej edycji zgłosiło się 37 podmiotów. Nie wszystkie spełniły warunki udziału. Zgłaszający musieli na przykład przedstawić zaświadczenia o niezaleganiu z należnościami dla ZUS i Urzędu Skarbowego.

W komisji, która ocenia kandydatów są: Karina Falkiewicz (Magazyn Aromat, Lubelska Blogosfera Kulinarna), Dawid Furmanek (M-eating), Patryk Góźdź (Lu Create), Bartłomiej Kożuchowski (Stowarzyszenie Architektów Polskich), niżej podpisany, oraz: Agata Makuch i Łukasz Kuziora (Wydział Sportu i Turystyki UM Lublin) i Agnieszka Wiechnik (Marketing Miasta Lublin). O restauracjach piszemy w kolejności alfabetycznej.

Ego, Cafe Mari, Cafe Trybunalska

Ego to restauracja Hotelu Alter, gdzie w kuchni rządzi Adam Piechaczek, „zakręcony” na punkcie lokalnych produktów, z których powstają dania. Nowoczesna interpretacja tradycyjnych dań może zachwycić turystów z Zachodu. W karcie pasztet z jelenia, zupa z ogonów wołowych, suflet z piersi gęsi, ryba z polecenia szefa kuchni czy jagnięcina z fasolą.

Cafe Mari to mała kawiarnia i bistro, która właśnie wystartowała z menu obiadowym. A w nim tradycyjna zupa z kury i wołowiny, mielony z szynki i boczku, kotlety z wędzonego pstrąga i ziemniaków czy pstrąg z Pustelni. Bardzo ciekawe.

Cafe Trybunalska to autorska kuchnia Jarka Saka ze świeżymi cebularzami pieczonymi na miejscu, zupą z maślaków, sałatką z serem Szair ze Spomleku, sandacz na rozmarynie czy pierś z kurczaka na pęczaku.

Hades Szeroka, Hotel Ilan, Grodzka 20, Magia

Hades Szeroka kusi wędzonymi serami z Lubelszczyzny, deską serów z regionu, żurem lubelskim z chrzanem, rosołem z kresowymi pielmieni, słynną golonką Grześkowiaka i nalewkami. Ciekawostką są chrzany smakowe i marynaty.

W hotelu Ilan można spróbować autentycznej kuchni koszernej w nowoczesnym wydaniu, tamtejsza restauracja The Olive chce łączyć smaki kuchni żydowskiej i staropolskiej. Tu aż proszą się dania Sztukmistrza z Lublina. Ale rosół z kulkami macowymi, dobry czulent czy ryba po żydowsku, jak najbardziej się znajdzie.

Hotel Grodzka 20, gdzie zachowały się zabytkowe freski, dopiero szuka lubelskich smaków w raczej przekąskowym wydaniu. Czyż w ich Tapas barze nie można by podawać regionalnych Tapas po lubelsku?

Restauracja Magia doprawia potrawy szczyptą magii, kusząc rosołem z kaczki, schabowym po lubelsku, także golonką à la Grześkowiak czy stekiem z jelenia na lubelskim gryczaku.

Kardamon, Lawendowy Dworek, Mandragora, Między Słowami

Kardamon to rodzaj laboratorium, w którym kucharze prezentują to, co najlepsze z lubelskiej kuchni. Wśród przekąsek znajdziecie autorskie pasztety z lubelską żurawiną. Tradycyjny żur na zakwasie oraz rosół z przepiórek, gęsia szyja czy gicz cielęca z psiochą lubelską inspirują do poznawania Lublina smaków.

Restauracja Lawendowy Dworek stosuje „wyłącznie naturalne i świeże składniki, pochodzące z lokalnych, ekologicznych upraw z Lubelszczyzny”. Kusi miejscem, mieszcząc się w willi, zwanej „pałacykiem dyrektora cukrowni”.

Restauracja Mandragora codziennie wypieka świeże cebularze, karmi pysznym czulentem i żydowską rybą, ale w karcie są także świetne pierogi ruskie. Warto skosztować smaków szabasowych, w tym gefilte fisz.

Kawiarnia Między Słowami chce inspirować dobrą książką o Lublinie, kawą po żydowsku, doskonałą herbatą. Aż prosi się o paradę ciast odwołujących się do historii miasta. Jak choćby ulubione ciasteczka Józefa Czechowicza.

Od Kuchni, Pub u Fotografa, Pub u Złotnika

Restauracja Od Kuchni - autorski projekt Bartosza Sadowskiego, który jest także szefem kuchni - chce inspirować lubelskim żurkiem, kaczką na antonówce, pierożkami z gęsiną i policzkami wołowymi na koźlaku lubelskim.

Pub u Fotografa, za którym stoi obecnie Browar Zakładowy w Poniatowej, produkujący piwa na bazie starych odmian chmielu lubelskiego, jako taki kuchni nie ma, choć serwuje przednie burgery, w których znajdziecie sery lubelskie. Wyjątkowe miejsce, które - znów - aż prosi się o burgery w cebularzu.

Pub u Złotnika kusi legendą o pięknej Złotniczance, winylami, dobrym deserem i winami z lokalnych winnic z regionu. Miejsce z legendą, które dopiero buduje legendą smaków. W ich poszukiwaniu ma już wiernych fanów.

Pub u Szewca, Restauracja 16 Stołów, Perłowa Pijalnia Piwa, Tam, gdzie zawsze
Pub u Szewca to miejsce z legendą. Od wnętrz wyposażonych w pamiątki po lubelskim szewcu, który w tym miejscu miał warsztat, przez scenę muzyczną, wybitne piwa po zmienioną właśnie kartę. Kuchnia codziennie wypieka tu bardzo ciekawe cebularze, w bogatym menu można wypatrzyć regionalne pierogi z soczewicą i bardzo ciekawą golonkę z patelni.

Restauracja 16 stołów z autorską kuchnią Piotra Kwiatosza do lubelskiej kuchni przywiązuje wielką wagę. Gęś biłgorajska z zagrodowym serem, regionalna szynka z karpia z gryczanym blinem, gulasz z jagnięciny lubelskiej czy deska regionalnych serów pozwolą wyruszyć w podróż po Lublinie smaków.

Perłowa Pijalnia Piwa kusi doskonale zaprojektowanym wnętrzem i ciekawą kuchnią opartą o regionalne produkty. W karcie możemy wypatrzyć na przykład „boczek ze świnki puławskiej podawany z kapustą czerwoną sous vide, tarciuchem ziemniaczanym, puree z marchwi i cebulka perłową”. Takich regionalnych perełek jest więcej.

Tam, gdzie zawsze to dopiero co powstała restauracja, która zastąpiła słynny Gramofon. Specjalizacją mają być regionalne dania z Lubelszczyzny. Zjecie tu grzanki z twarożkiem z Wąwolnicy, carpaccio z gęsi biłgorajskiej, schabowy ze świni puławskiej.

Miejsce Inspiracji

Uczestnicy programu Miejsce Inspiracji poza możliwością posługiwania się tytułem mają przekazany do dyspozycji podświetlany kaseton „Miejsce Inspiracji”, stojak oraz stale uzupełniane w nim materiały promocyjne. Miasto organizuje szkolenia dla pracowników wyłonionych podmiotów ale i kontroluje ich ofertę. Prowadzona jest współpraca w zakresie cyklicznych wydarzeń i eventów wpisujących się w klimat i profil działalności danego partnera programu.

 

Cafe Trybunalska to autorska kuchnia Jarka Saka ze świeżymi cebularzami pieczonymi na miejscu, zupą z maślaków, czy piersią z kurczaka na pęczaku (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Pozostałe informacje

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Od lat trenujesz i znajomi proszą Cię o rady dotyczące ćwiczeń? A może pracujesz na siłowni i widzisz, jak wiele osób wykonuje treningi nieprawidłowo, ryzykując kontuzję? Jeśli sport to Twoja pasja i chcesz, by stał się także sposobem na życie – rola trenera personalnego będzie właśnie dla Ciebie. Sprawdź, jak możesz rozpocząć tę ścieżkę i rozwijać się w branży fitness. Czytaj dalej!

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Województwo lubelskie, a w szczególności Lublin i jego okolice, przechodzą dynamiczne zmiany na rynku pracy. Choć wiele osób nadal szuka zatrudnienia na ogólnopolskich portalach, coraz częściej zauważalne są ruchy w stronę lokalnych serwisów z darmowymi ogłoszeniami, takich jak posrednik.pl.

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, usłyszał zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem narkotykami oraz kradzieży. Po przesłuchaniu w lubelskim wydziale Prokuratury Krajowej jego obrońcy poinformowali, że nie przyznał się do winy i odmówił składania wyjaśnień.

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Na różnego rodzaje drogowe niespodzianki mogą od jutra napotkać kierowcy poruszający się w centrum miasta. Te przy ulicach Spokojnej i Chmielnej będą miały krótkotrwały charakter. Dłużej potrwają zmiany w organizacji ruchu przy Zamojskiej.

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Szymon Hołownia podpisał w czwartek rezygnację z funkcji marszałka Sejmu. Jego decyzja wejdzie w życie we wtorek, 18 listopada, kiedy obowiązki marszałka przejmie Włodzimierz Czarzasty – najstarszy wiekiem wicemarszałek i kandydat Lewicy na nowego szefa niższej izby parlamentu.

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, został w czwartek po południu doprowadzony do lubelskiego wydziału Prokuratury Krajowej. Mężczyzna ma usłyszeć zarzuty dotyczące udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem i przemytem narkotyków.

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy
ZDJĘCIA
galeria

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy

Zamiast szkolnej ławki - szachownica, zamiast kartkówki - emocje przy partii. W dniach 13-14 listopada w siedzibie Instytutu Pamięci Narodowej w Lublinie przy ul. Wodopojnej 2 odbywa się turniej szachowy z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Środki z budżetu można po prostu wydać, albo zainwestować w wytrzymały sprzęt, który będzie świetną inwestycją na lata. Namioty, siedziska czy ścianki z nadrukiem nie tylko podnoszą poziom wydarzeń i przyciągają uwagę uczestników, ale też pokazują, że Twoja instytucja potrafi wydawać pieniądze z głową. I to w sposób, który doceni każdy dyrektor.

Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych
galeria

Tomasz Siemoniak w Lublinie. Sporo o Zbigniewie Ziobrze, mało o sukcesach agentów

Młodzi funkcjonariusze lubelskiej delegatury ABW są rozżaleni brakiem nominacji na pierwszy stopień oficerski. Informację tę potwierdził Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych. Podczas dzisiejszej konferencji prasowej sporo było również o Zbigniewie Ziobrze, a niewiele o sukcesach lubelskiej delegatury ABW w tropieniu szpiegów działających na zlecenie służb ze Wschodu.

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

W Lublinie rusza charytatywna zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Dochód z akcji zostanie przeznaczony na leczenie Frania Styły, chłopca chorującego na dystrofię mięśniową Duchenne’a (DMD) – ciężką, genetyczną chorobę powodującą postępujący zanik mięśni.

Ustalenia śledczych przekazała prokurator Jolanta Dębiec z Prokuratury Okręgowej w Lublinie.

Polowanie zakończone tragedią. Myśliwy usłyszał zarzut zabójstwa

50-letni Dariusz L. twierdzi, że strzelał do dzików. Tych wyjaśnień nie przyjmują jednak śledczy, według których oskarżony przewidywał możliwość, iż celem może być człowiek.

W czwartkowym meczu kontrolnym Górnik Łęczna przegrał z Legią II Warszawa

Górnik Łęczna przegrał sparing z rezerwami Legii Warszawa

W przerwie na mecze reprezentacji narodowych piłkarze Górnika Łęczna nie próżnują. W czwartek zielono-czarni zmierzyli się na własnym stadionie z rezerwami Legii Warszawa, które występują na poziomie trzeciej ligi. Niestety, w tym starciu od podopiecznych trenera Daniela Ruska okazali się rywale

Marian Golianek, wójt gminy Niemce 
kontrowersja

Kolejny kłopot wójta Mariana Golianka

Wójt podlubelskich Niemiec, Marian Golianek, nie ma dobrej passy. Po kontrowersjach związanych z zatrudnieniem szwagra w gminnej instytucji komunalnej, teraz musi zmierzyć się z kolejnym problemem. Służby wojewody lubelskiego wykazały naruszenie procedur przy obsadzeniu stanowiska sekretarza gminy, dlatego urząd został zobowiązany do ogłoszenia nowego konkursu.

Fragment rywalizacji w Bratysławie

Polska pokonała Słowację na inaugurację kwalifikacji mistrzostw Europy

Droga na EuroBasket 2027 jest bardzo długa i prowadzi przez dwie fazy kwalifikacyjne. Pierwsza wydaje się być smutną koniecznością, bo Polska musi w niej rywalizować z zespołami znacznie niżej notowanymi.

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Policjanci z regionu zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy od dłuższego czasu znęcali się nad swoimi rodzinami. Obaj usłyszeli zarzuty i decyzją sądu trafili do tymczasowego aresztu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty