Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

10 kwietnia 2009 r.
12:12
Edytuj ten wpis

Czy wiesz, co jesz???

0 2 A A

Hodowcy potrafią być pomysłowi. Dlatego naukowcy z Puław szukają w jedzeniu kadmu, pestycydów i melaminy, a inspekcja handlowa nie może w rybie znaleźć ryby.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Tydzień temu w Puławach główny lekarz weterynarii przedstawił lekarzom weterynarii z całej Polski bardzo ważny program opracowany w tutejszym Państwowym Instytucie Weterynaryjnym.

To "Krajowy program badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego”. Nazwa długa jak i sam dokument, który opisuje wszystkie możliwe substancje, na które można się natknąć w żywności. A których być tam nie powinno.

29 000 próbek

Badaniem żywności pod kątem występowania w niej substancji niedozwolonych zajmują się m.in. naukowcy z puławskiego PIWetu. W ubiegłym roku trafiło tam 29 tysięcy próbek żywności pochodzenia zwierzęcego: od mięsa po jaja i miód.

- Wszystko po to, żeby dać pewność konsumentom, że to, co jedzą nie zawiera substancji szkodliwych - tłumaczy prof. Jan Żmudzki, kierownik Zakładu Farmakologii i Toksykologii i od razu zaznacza: Wśród tych wszystkich przebadanych próbek w ubiegłym roku mieliśmy tylko 170 przypadków przekroczenia norm. To znaczy, że żywność, którą jemy, jest naprawdę bezpieczna.

Wątróbka na cenzurowanym

Puławski instytut dba o to, żeby na nasze stoły nie trafiły produkty zawierające niedopuszczalne ilości hormonów czy anabolików. To co pomaga nielegalnie hodowcom szybciej tuczyć zwierzę, dla człowieka może być szkodliwe. Zaszkodzić mogą też leki weterynaryjne stosowane w trakcie chowu zwierząt. Tym bardziej że część takich leków jest w Polsce zakazana.

Produkty pochodzące od zwierząt mogą być też zanieczyszczone związkami pochodzącymi ze środowiska. W mięsie można znaleźć np. metale ciężkie, takie jak kadm, ołów czy rtęć; zwłaszcza w podrobach. W nich metale lubią się odkładać, a im zwierzę starsze, tym więcej takich metali w jego wątrobie można znaleźć.

- Dlatego w niektórych europejskich krajach nie jada się nerek i wątrób od świń i krów starszych niż rok czy 2 lata - mówi prof. Żmudzki.

Jeszcze kilka miesięcy temu do Puław trafiały próbki produktów, w których znajdowano melaminę (w dużych ilościach to śmiertelna trucizna). Najczęściej docierały do nas z Dalekiego Wschodu. Ale po raz pierwszy o szkodliwości melaminy przekonali się dwa lata temu Amerykanie.

Producenci karmy dla zwierząt dodawali do niej koncentraty białkowe z Chin - z melaminą. Chińczycy fałszowali w ten sposób zawartość białka.

Szynka to 20 proc. mięsa

I co z tego, że świnia była zdrowa, skoro zrobiono z niej bardzo podejrzaną szynkę?
Dr Zbigniew Marzec, adiunkt w Zakładzie Żywności i Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Lublinie zajmuje się badaniem żywności. Również szuka metali ciężkich, ale też środków zmieniających barwę mięsa.

- Tak, by wyglądało atrakcyjnie i nie było sine - podkreśla Marzec i wspomina, jak przed laty przed przyjściem gości, mama mówiła: Kroimy szynkę na 10 minut przed ich przyjściem. Bo obeschnie.

- Teraz można pokroić szynkę rano, a ona wieczorem będzie mokra. Wszystko przez dodawanie polifosforanów jako wypełniacza. Do niedawna obowiązywały dość dobre, restrykcyjne polskie normy i zakłady produkowały dobre wędliny. Natomiast te wędliny, które dzisiaj kupuje się w sklepie, są nie do jedzenia. W mięsie nie ma mięsa. Mówi się, że w szynce jest 20 procent mięsa. Reszta to są dodatki; skrobie modyfikowane, i wypełniacze.

A z czego to mięso?

W ubiegłym roku lubelska Państwowa Inspekcja Handlowa skontrolowała 17 placówek prowadzących obrót mięsem. Do badań laboratoryjnych pobrano próby z 23 partii konserw i wędlin. Efekt: jedna partia szynki mielonej konserwowej, nie odpowiadała wymaganiom z uwagi na zawyżoną zawartość tłuszczu (20,8 proc. zamiast do 15 proc. zgodnie z deklaracją).

Zakwestionowano też 59 produktów (20 ze względu na brak jakichkolwiek oznaczeń, a na pozostałych 39 na etykietach brakowało wykazu surowców, z których wyprodukowano kiełbasy, zawartości tłuszczu, rodzaju wędliny, etc).

Nie czuję ryby!

Inspekcja handlowa zabrała się też za mrożonki: półprodukty ziemniaczane i mączne, potrawy mięsne i mieszane oraz wyroby z ciasta naleśnikowego. Zakwestionowano 21 proc. badanych partii. Najczęściej nieprawidłowości pojawiały się w półproduktach mącznych, potrawach mięsnych i w mieszanych.

Nieprawidłowości to niewłaściwe cechy organoleptyczne (słabo wyczuwalny smak grzybów w pierogach z kapustą i grzybami), w paluszkach rybnych zaniżoną zawartość białka w porównaniu z zadeklarowaną wartością odżywczą oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne (mało wyczuwalny smak rybny). Albo zaniżony skład mięsa w bigosie, czy zaniżony udział pieczarek w zapiekance. Pierogi nie były lepsze, bo miały za mało farszu.

Wnioski: zdaniem PIH jakość mrożonych wyrobów kulinarnych jest nadal niezadowalająca.

Wodniste masło

Jak powstaje "masło”? - Producent bierze odrobinę tłuszczu mlecznego i wkręca doń lekko utwardzone oleje roślinne. Takie działanie nie jest nielegalne, ale na "maśle” jest napisane 80 procent tłuszczu, tylko nie wiadomo jakiego: mlecznego czy choćby oleju rzepakowego - wyjaśnia Marzec.

Gorzej, jak jest woda. Kontrolerzy zakwestionowali masło ekstra, bo miało za dużo wody, a za mało tłuszczu. W maśle stwierdzono również obecność tłuszczu obcego oraz niedopuszczalnych steroli pochodzenia roślinnego. Śmietana "18%”: zawyżoną kwasowość (37,3 proc. zamiast 15-32 proc).

Wyniki kontroli PIH są jednoznaczne: w porównaniu z rokiem 2007 jakość produktów mleczarskich pogorszyła się. W wyniku badań laboratoryjnych w IV kwartale minionego roku zakwestionowano aż 24 proc. ocenianych produktów; głównie masła i serów twarogowych.

Takich jak półtłusty, mleczno-maślankowy, w którym stwierdzono "niewłaściwe cechy organoleptyczne” (smak lekko nieczysty z wyczuwalną goryczką) oraz zaniżoną zawartość białka. Kontroli nie przeszedł serek ananasowy z musli z uwagi na zaniżoną zawartość tłuszczu.

Taką wyliczankę można ciągnąć.

Straszne truskawki

Co zostaje? Warzywa i owoce? Zła wiadomość. Już w maju będą dojrzewać truskawki. Ale pewnego dnia spadnie deszcz i na owocach pojawi się szara pleśń. Rolnik ma do wyboru: zniszczyć albo spryskać. W pierwszym przypadku straci plon (i pieniądze). Dlatego względy ekonomiczne biorą górę.

- Toksyn nie widać. Bakterii nie widać. Wszelkich "dodatków” w postaci nawozów też nie widać - wylicza dr Marzec. - A 90 proc. zatruć to zatrucia bakteryjne. Objawy pojawiają się w krótkim czasie po zjedzeniu. Salmonella, gronkowce… efekt jest piorunujący.

Ale chemia wychodzi też po latach: substancje toksyczne jemy w małych ilościach, ale te przez cały czas działają. - Większości ludzi się udaje i nic się nie dzieje - pociesza Marzec. - Jednak nagromadzenie tych czynników powoduje, że w pewnym momencie odporność się obniża i zaczynają niekorzystne zmiany. Mamy wtedy do czynienia na przykład z kancerogenezą (nowotworami).

Lepkie kabanosy

To może zdrowa żywność? Przykro nam, ale nie ma czegoś takiego. - Pojęcie "zdrowa żywność” wśród fachowców nie występuje. Bo co to znaczy "zdrowa”? Może być tylko żywność o kontrolowanej jakości; produkt mieszczący się w odpowiednich normach - wyjaśnia Marzec. - Niestety, nie ma produktów pozbawionych jakichkolwiek metali ciężkich.

PIH też to sprawdziła: w ubiegłym roku inspektorzy kontrolowali produkty rolnictwa ekologicznego. Do badań laboratoryjnych pobrano próby z przetworów mięsnych, przetworów owocowych i warzywnych, soki owocowe i warzywne oraz miody. Efekt?

Badania wykazały, że wymaganiom w deklarowanej przez producenta normie zakładowej nie odpowiadały kabanosy, z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne świadczące o nieświeżości. Kabanosy były lepkie, miały wilgotną powierzchnię oraz lekko kwaskowaty zapach.

Smacznego.

Komentarze 2

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
ad / 12 kwietnia 2009 o 06:40
0
Pojęcie zdrowa żywnośc po wejściu do UE zniknęło ponieważ liczy się tylko zysk i tylko zysk. Rolnik dla siebie ma inne warzywa i owoce a na sprzedaż inne taka jest prawda
Avatar
NIK / 11 kwietnia 2009 o 19:42
0
Smutne to, ale prawdziwe. W POlskim przemyśle mięsnym zawrotną karierę robią imPOrtowane włókna bambusowe. Są bardzo delikatne w smaku i POtrafią POchłonąć dużo wody. Te unijne normy to totalna POrażka. Do tego dochodzi brak oznaczeń na produktach GMO. Norwedzy wiedzą co robią. W POdziemnych bunkrach przechowują nasiona wielu gatunków roślin z obawy przed wielką i nieodwracalną katastrofą, którą może sPOwodować GMO.

Ograniczyłem sPOżycie mięsa do minimum. Tylko baranina, a jeśli wieprzowina, to tylko od znajomego rolnika z przydomowego chowu. Z 3kg szynki, po 2 dobach w marynacie wychodzi 1,40kg szynki PO 70 min pieczenia w 150st z termoobiegiem w piekarniku TYlko elektrycznym. Bo z gazowego najecie się dużo metali ciężkich. Z nabiału tylko masło 82% i zwykły biały ser, choć i to nie jest pewne bo krowy są faszerowane antybiotykami. Owoce i warzywa z własnego ogródka. Z napojów kupuję tylko wodę mineralną. Soki z porzeczki, aronii, pomidorów robię sam. Większość owoców na soki rolnicy oddają za darmo gdy są nieopłacalne ceny, a i tak są zadowolenii, że owoc nie zostanie na krzaku. Nawet chleb piekę sam, często z białoruskiej lub ukraińskiej mąki, a teraz przymierzam się do robienia swojej mąki bo do polskiej dodają CaCO3= węglan wapnia. Kiedyś sam się dziwiłem czego koty nie chciały jeść wędlin. One mają PO prostu dobry węch.
Smutne to, ale prawdziwe. W POlskim przemyśle mięsnym zawrotną karierę robią imPOrtowane włókna bambusowe. Są bardzo delikatne w smaku i POtrafią POchłonąć dużo wody. Te unijne normy to totalna POrażka. Do tego dochodzi brak oznaczeń na produktach GMO. Norwedzy wiedzą co robią. W POdziemnych bunkrach przechowują nasiona wielu gatunków roślin z obawy przed wielką i nieodwracalną katastrofą, którą może sPOwodować GMO.

Ograniczyłem sPOżycie mięsa do minimum. Tylko baranina, a jeśli wieprzowina, to tylko od znajomego rolnika z przyd... rozwiń
Avatar
ad / 12 kwietnia 2009 o 06:40
0
Pojęcie zdrowa żywnośc po wejściu do UE zniknęło ponieważ liczy się tylko zysk i tylko zysk. Rolnik dla siebie ma inne warzywa i owoce a na sprzedaż inne taka jest prawda
Avatar
NIK / 11 kwietnia 2009 o 19:42
0
Smutne to, ale prawdziwe. W POlskim przemyśle mięsnym zawrotną karierę robią imPOrtowane włókna bambusowe. Są bardzo delikatne w smaku i POtrafią POchłonąć dużo wody. Te unijne normy to totalna POrażka. Do tego dochodzi brak oznaczeń na produktach GMO. Norwedzy wiedzą co robią. W POdziemnych bunkrach przechowują nasiona wielu gatunków roślin z obawy przed wielką i nieodwracalną katastrofą, którą może sPOwodować GMO.

Ograniczyłem sPOżycie mięsa do minimum. Tylko baranina, a jeśli wieprzowina, to tylko od znajomego rolnika z przydomowego chowu. Z 3kg szynki, po 2 dobach w marynacie wychodzi 1,40kg szynki PO 70 min pieczenia w 150st z termoobiegiem w piekarniku TYlko elektrycznym. Bo z gazowego najecie się dużo metali ciężkich. Z nabiału tylko masło 82% i zwykły biały ser, choć i to nie jest pewne bo krowy są faszerowane antybiotykami. Owoce i warzywa z własnego ogródka. Z napojów kupuję tylko wodę mineralną. Soki z porzeczki, aronii, pomidorów robię sam. Większość owoców na soki rolnicy oddają za darmo gdy są nieopłacalne ceny, a i tak są zadowolenii, że owoc nie zostanie na krzaku. Nawet chleb piekę sam, często z białoruskiej lub ukraińskiej mąki, a teraz przymierzam się do robienia swojej mąki bo do polskiej dodają CaCO3= węglan wapnia. Kiedyś sam się dziwiłem czego koty nie chciały jeść wędlin. One mają PO prostu dobry węch.
Smutne to, ale prawdziwe. W POlskim przemyśle mięsnym zawrotną karierę robią imPOrtowane włókna bambusowe. Są bardzo delikatne w smaku i POtrafią POchłonąć dużo wody. Te unijne normy to totalna POrażka. Do tego dochodzi brak oznaczeń na produktach GMO. Norwedzy wiedzą co robią. W POdziemnych bunkrach przechowują nasiona wielu gatunków roślin z obawy przed wielką i nieodwracalną katastrofą, którą może sPOwodować GMO.

Ograniczyłem sPOżycie mięsa do minimum. Tylko baranina, a jeśli wieprzowina, to tylko od znajomego rolnika z przyd... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 2

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Najlepsze z najgorszych: "Turecki Rambo" w Centrum Kultury w Lublinie
19 lipca 2018, 21:00

Najlepsze z najgorszych: "Turecki Rambo" w Centrum Kultury w Lublinie 0 0

Co Gdzie Kiedy. W ramach cyklu filmowego Najlepsze z najgorszych w Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) będzie można zobaczyć film Turecki Rambo. Projekcja odbędzie się 19 lipca o godz. 21.

Moje codzienne, dorosłe życie jest proste. Potomek królewskiego rodu Poniatowskich na południowym Podlasiu

Moje codzienne, dorosłe życie jest proste. Potomek królewskiego rodu Poniatowskich na południowym Podlasiu 0 0

Hrabia Guillaume de Louvencourt Poniatowski, potomek królewskiego rodu Poniatowskich od ponad dziesięciu lat odwiedza Polskę. Ostatnio był na południowym Podlasiu. Uczestniczył we mszy świętej w Sanktuarium Matki Bożej Leśniańskiej w Leśnej Podlaskiej.

Udane starty lubelskich żużlowców

Udane starty lubelskich żużlowców 0 0

Zawodnik lubelskiego Speed Car Motoru Robert Lambert wygrał II rundę Tauron SEC

Coraz ostrzejszy konflikt w puławskich Azotach. Poważne oskarżenia ze strony związkowców

Coraz ostrzejszy konflikt w puławskich Azotach. Poważne oskarżenia ze strony związkowców 7 7

Związkowcy zakładowej Solidarności zapowiadają ogólnopolską pikietę przed siedzibą Zakładów Azotowych Puławy. Zamierzają protestować przeciwko łamaniu swoich praw. Jednocześnie narasta konflikt między organizacjami działającymi w firmie.

Zaginęła 13-latka z Lublina. Policjanci znaleźli ją w krzakach

Zaginęła 13-latka z Lublina. Policjanci znaleźli ją w krzakach 3 2

W niedzielę wieczorem policjanci z VII komisariatu w Lublinie otrzymali zgłoszenie o zaginięciu nastolatki.

Dachowanie volkswagena w Kolonii Trębaczów. Kobieta ranna
galeria

Dachowanie volkswagena w Kolonii Trębaczów. Kobieta ranna 0 0

Do wypadku doszło w poniedziałek przed godziną 2 w nocy na drodze krajowej nr 82, w miejscowości Kolonia Trębaczów (gm. Łęczna).

Gdzie są jeszcze wolne miejsca na studia w Lublinie?

Gdzie są jeszcze wolne miejsca na studia w Lublinie? 0 0

Publiczne szkoły wyższe z Lublina zakończyły pierwszy etap rekrutacji i sukcesywnie ogłaszają kolejne listy przyjętych na studia. Wolne miejsca są jeszcze m.in. na ośmiu kierunkach na Politechnice Lubelskiej.

Gmina Puławy: Gdzie wymieniają oświetlenie uliczne?

Gmina Puławy: Gdzie wymieniają oświetlenie uliczne? 0 0

Przyspiesza montaż nowego oświetlenia ulicznego w gminie Puław. Nowe lampy w tym roku otrzymał Dobrosławów, następna w kolejce jest Góra Puławska oraz szereg innych miejscowości.

Piłkarki AZS PSW Biała Podlaska wróciły do treningów

Piłkarki AZS PSW Biała Podlaska wróciły do treningów 3 0

AZS PSW Biała Podlaska wraca do treningów. W składzie akademiczek będzie kilka zmian

Nowy zalew powstanie w woj. lubelskim. W planach kąpielisko i plaża na wysepkach

Nowy zalew powstanie w woj. lubelskim. W planach kąpielisko i plaża na wysepkach 37 8

Za dwa lata będzie gotowy projekt zalewu w Piaskach. Będzie też wiadomo, ile ta inwestycja będzie kosztowała.

Lublin: Z galerii handlowej zniknęła droga biżuteria. Szukają tych mężczyzn [zdjęcia]
galeria

Lublin: Z galerii handlowej zniknęła droga biżuteria. Szukają tych mężczyzn [zdjęcia] 28 3

Policjanci z I komisariatu w Lublinie poszukują dwóch sprawców kradzieży w galerii handlowej.

XXII Międzynarodowy Festiwal i Kurs Pianistyczny w Nałęczowie
18 lipca 2018, 19:00

XXII Międzynarodowy Festiwal i Kurs Pianistyczny w Nałęczowie 0 0

Wielkimi krokami zbliża się 22. edycja Międzynarodowego Festiwalu i Kursu Pianistycznego w Nałęczowie. W dniach 18-27 lipca do miasta zawitają wybitni artyści z kraju i zagranicy, m.in. Kazimierz Brzozowski i Tomoko Mack-Brzozowska.

Kolej dodatkowym środkiem komunikacji miejskiej w Lublinie? Pomysł "wyciągnięty z szafy"

Kolej dodatkowym środkiem komunikacji miejskiej w Lublinie? Pomysł "wyciągnięty z szafy" 45 12

Nową-starą koncepcję Lubelskiej Kolei Aglomeracyjnej pokazał w poniedziałek pełnomocnik wojewody lubelskiego. Jest to odświeżona wersja planów sprzed ośmiu lat. Zakłada budowę nowych przystanków kolejowych w Lublinie, Kraśniku i obok wiaduktu w Konopnicy. Nie ma na razie konkretnych projektów ani funduszy na budowę.

„Sen o mieście” w sierpniu na Zamku Lubelskim. Bilety po 2 zł

„Sen o mieście” w sierpniu na Zamku Lubelskim. Bilety po 2 zł 0 0

„Sen o mieście” wraca na dziedziniec lubelskiego zamku. Widowisko w reżyserii Janusza Opryńskiego zobaczymy 4, 5, 10, 11 sierpnia, godz. 21. Właśnie ruszyła sprzedaż biletów.

Błąd na pomniku smoleńskim w Kraśniku? Zapytaliśmy prof. Bralczyka
galeria

Błąd na pomniku smoleńskim w Kraśniku? Zapytaliśmy prof. Bralczyka 73 44

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej czy Rzeczypospolitej Polskiej? Na napisie umieszczonym na odsłoniętym w niedzielę pomniku smoleńskim w Kraśniku z postacią prezydenta Lecha Kaczyńskiego jest ta pierwsza wersja. Zdaniem językoznawcy prof. Jerzego Bralczyka obie formy są dopuszczalne, choć w sytuacjach uroczystych lepiej jest odmienić obydwa człony.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.