Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 grudnia 2014 r.
9:00
Edytuj ten wpis

Kucharz z Włoch: To moja pierwsza Wigilia w Polsce

Po raz pierwszy przy Świętach Bożego Narodzenia się nie napracuje. Na wigilię zrobi carpacio z dorady i pyszne tiramisu. Trzy rodzaje śledzi, karpia, rybę po grecku, pierogi z kapustą i grzybami zrobi Iza z rodziną. A po świętach Ivo weźmie z Izą ślub w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ivo Violante, kucharz w Włoch, spędzi wigilię w Łęcznej. Tam mieszka Izabela Borowska, z którą Ivo weźmie ślub po świętach. Wigilia odbędzie się w Łęcznej.

- Na naszym ślubie będą chyba wszyscy szefowie kuchni z Lublina - mówi Violante. Nic dziwnego, bo odkąd pojawił się we włoskiej restauracji Auriga w Lublinie, zelektryzował innych restauratorów podawaniem świeżych ryb. W styczniu Ivo otworzy własną, rodzinną restaurację, gdzie znajdzie się miejsce dla włoskiej kuchni i wspólnego gotowania z innymi szefami kuchni. Ale za nim to zrobi zasiądzie do wigilijnego stołu.

Wspomnienie z Bari

W Bari mały Ivo spędzał święta Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od rówieśników i rodzeństwa - w kuchni.

- Razem z ciociami i wujkami pomagałem szykować wigilię i święta - wspomina.

• Ile osób zasiadało do stołu?

- Ponad 60 osób. Czterdziestu dorosłych i dzieci. U cioci Niny były dwa pomieszczenia. W jednym stał ogromny stół dla starszych, w mniejszym dla nas.

• Co znajdowało się na stole?

- We Włoszech święta to niekończąca się uczta. Wigilia zaczynała się od owoców morza. Pamiętam faszerowane kalmary, małże w sosie, mule w kilku odmianach. Zawsze było carpacio ze świeżej barweny.

Po owocach morza na stół wnoszono zupy. - Najpierw ostra zupa rybna, którą gotuje się na łbach i wnętrznościach. Jeszcze ciekawsza była zupa z cieciorki i fig. Gęsta, o wyrafinowanym smaku. Potem makarony. Najpierw małe uszka z brokułami i anchois. Potem kolejno zapiekany makaron z małymi pulpecikami. Oraz ragout z jagnięciny.

Mięso, potem słodycze

We Włoszech je się na wigilię mięso. Taka tradycja. U Ivo najpierw na stole pojawiało się prosię pieczone w piecu. Potem jagnię z pieca i... zaczynała się uczta. Na stole lądowało bollito.

- To wołowina i cielęcina długo gotowana w aromatycznym rosole. Po wystudzeniu kroi się mięso w cienkie plastry, układa na soli morskiej i podaje z rozmaitymi musztardami - opowiada Ivo Violante.

Po mięsiwach następowały ciasta i słodycze. - W tym kuleczki z ciasta do pizzy posypane cukrem pudrem - opowiada włoski kucharz. Z tamtego czasu pamięta deser tiramisu, który według rodzinnych receptur zrobi na swojej pierwszej, polskiej wigilii. - Włoskie wigilie trwają bardzo długo. Po kolacji gra się w karty, wymienia się prezentami - dodaje Ivo.

Jedno jest pewne: przez lata przed świętami stał za garnkami w kuchni. Teraz zrobi dwie potrawy i skosztuje tradycyjnej, polskiej kuchni.

Wigilia w Łęcznej

I to w domu przyszłej żony, co jest wyzwaniem. Ślub tuż tuż i trzeba będzie wykazać się talentem. - Zrobię dwie potrawy. Carpacio z dorady i deser tiramisu.

• Jak zrobić carpacio z dorady?

- Przede wszystkie ryba musi być bardzo świeża. Trzeba ją sprawić, podzielić na dwa filety, dokładnie opłukać. Wziąć ostry nóż do filetowania, pokroić na ukos w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać morską solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posypać siekaną, zieloną pietruszką - tłumaczy Violante.

Doradę można zastąpić okoniem czy barweną. Ivo robi także carpacio ze świeżych kalmarów. - Muszą być bardzo świeże - podkreśla - Mają wtedy delikatny, mleczny smak - dodaje Ivo i uśmiecha się: No i będę jadł to, co przygotuje Iza.

- Wigilię szykuje cała rodzina. Będą trzy rodzaje śledzi: w oleju, po żydowsku i wspaniałe rolmopsy w occie, według przepisu babci. Są najlepsze na świecie - wylicza Izabela Borowska. - Będzie ryba w galarecie, będzie czerwony barszczyk z uszkami, ryba po grecku i smażony karp. Pierogi z kapustą i grzybami.

Na słodko obowiązkowo postne racuchy babci, kutia i potrawa bardzo rzadka: kompot wiśniowy z ryżem.

Święta miną szybko. Potem ślub i ciężka praca nad rodzinną restauracją, która powstaje na rogu ulicy Zielonej i Staszica. Z fantazyjną, włoską kuchnią, dobrymi rybami i pizzą w pieca opalanego drzewem.

Kiedy otwarcie? - Ivo obiecał mi, że w styczniu. I słowa dotrzyma - mówi Izabela Borowska.

Przepisy pod choinkę

Duszony węgorz to charakterystyczne danie dla bożonarodzeniowej kuchni w Neapolu i całej południowej Italii. Zgodnie z tradycją, jedzenie węgorza pomaga odeprzeć zło i przeżyć w spokoju i szczęściu Nowy Rok. Ciasteczka z parmezanem, do których dodaje się różne przyprawy, są ciekawym dodatkiem do wędlin, serów i aperitifów.

Duszony węgorz

Składniki: 80 dag węgorza, 1 kg pomidorów, garść pietruszki, 1 gałązka bazylii, 2 cebule, 1 szklanka białego wina, pół szklanki oleju.

Wykonanie: węgorza oczyścić, odciąć głowę i koniec ogona. Wypatroszyć, dokładnie umyć. Pokroić na pięciocentymetrowe kawałki (ze skórą). Pokroić pomidory.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać szczyptę soli i gałązkę bazylii. Wrzucić pomidory, dusić 40 minut. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę, zieloną pietruszkę. Wrzucić węgorza, dusić 5 minut. Doprawić solą z pieprzem.

Zalać węgorza białym winem, odczekać, dodać sos pomidorowy i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Mieszać. Wyłożyć na półmisek, podawać na gorąco.

Kruche ciasteczka z parmezanem

Składniki: 125 g mąki, 80 g masła, 100 g tartego parmezanu, szczypta soli i pieprzu, ulubione przyprawy.

Wykonanie: do miski wrzucić mąkę, wymieszać z tartym parmezanem. Dodać masło, sól w płatkach i pieprz. Wyrabiać rękami aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać 20 g masła.

Ciasto rozwałkować, następnie za pomocą noża wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Każde ciasto posypać przyprawą lub inną mieszanką przypraw. Włożyć ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Pozostałe informacje

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Orlen Oil Motor Lublin w pierwszym domowym meczu pokonał drużynę z Częstochowy. Teraz chce zrobić to samo z ekipą z Rybnika

Orlen Oil Motor Lublin podejmie w piątek Innpro ROW Rybnik. Faworyt jest tylko jeden

Jeszcze na dobre nie opadły emocje po wyjazdowej wygranej w hicie trzeciej kolejki nad Betard Spartą Wrocław, a już w piątek żużlowcy Orlen Oil Motoru otworzą zmagania w czwartej serii. Do Lublina przyjedzie skazywany na pożarcie beniaminek – Innpro ROW Rybnik. Każdy inny wynik niż pewna wygrana trzykrotnych mistrzów Polski będzie sensacją

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku
pogoda
film

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku

Długi weekend majowy rozpocznie się pogodowym optymizmem – słonecznie, sucho i coraz cieplej. W piątek czeka nas 20°C i spokojne niebo. Niestety, sobota i niedziela będą już chłodniejsze z możliwymi miejscowo niewielkimi opadami deszczu.

Po bezbramkowym remisie w Opolu Górnik zagra u siebie z Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna w piątek zagra z Pogonią Siedlce. Celem powrót na ścieżkę zwycięstw

Po wyjazdowym remisie w Opolu piłkarze Górnika Łęczna wracają na swój stadion. W piątek (godz. 19) zielono-czarni podejmą broniącą się przed spadkiem Pogoń Siedlce z byłym napastnikiem łęcznian w składzie

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie
zdjęcia

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie

Trzeci maja dopiero w sobotę, ale tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół nr 2 im. ks. P.K. Sanguszki w Lubartowie już w zeszłym tygodniu postanowoli to święto uczczić. Zatańczyli poloneza w miejskim parku.

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

62-latek na drodze w Wólce Hrusińskiej w gminie Krasnobród popełnił poważny błąd. Zaczął wyprzedzać na wzniesieniu i doprowadził do kolizji z autem jadącym z przeciwnej strony.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium