Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 grudnia 2014 r.
9:00
Edytuj ten wpis

Kucharz z Włoch: To moja pierwsza Wigilia w Polsce

0 5 A A

Po raz pierwszy przy Świętach Bożego Narodzenia się nie napracuje. Na wigilię zrobi carpacio z dorady i pyszne tiramisu. Trzy rodzaje śledzi, karpia, rybę po grecku, pierogi z kapustą i grzybami zrobi Iza z rodziną. A po świętach Ivo weźmie z Izą ślub w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ivo Violante, kucharz w Włoch, spędzi wigilię w Łęcznej. Tam mieszka Izabela Borowska, z którą Ivo weźmie ślub po świętach. Wigilia odbędzie się w Łęcznej.

- Na naszym ślubie będą chyba wszyscy szefowie kuchni z Lublina - mówi Violante. Nic dziwnego, bo odkąd pojawił się we włoskiej restauracji Auriga w Lublinie, zelektryzował innych restauratorów podawaniem świeżych ryb. W styczniu Ivo otworzy własną, rodzinną restaurację, gdzie znajdzie się miejsce dla włoskiej kuchni i wspólnego gotowania z innymi szefami kuchni. Ale za nim to zrobi zasiądzie do wigilijnego stołu.

Wspomnienie z Bari

W Bari mały Ivo spędzał święta Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od rówieśników i rodzeństwa - w kuchni.

- Razem z ciociami i wujkami pomagałem szykować wigilię i święta - wspomina.

• Ile osób zasiadało do stołu?

- Ponad 60 osób. Czterdziestu dorosłych i dzieci. U cioci Niny były dwa pomieszczenia. W jednym stał ogromny stół dla starszych, w mniejszym dla nas.

• Co znajdowało się na stole?

- We Włoszech święta to niekończąca się uczta. Wigilia zaczynała się od owoców morza. Pamiętam faszerowane kalmary, małże w sosie, mule w kilku odmianach. Zawsze było carpacio ze świeżej barweny.

Po owocach morza na stół wnoszono zupy. - Najpierw ostra zupa rybna, którą gotuje się na łbach i wnętrznościach. Jeszcze ciekawsza była zupa z cieciorki i fig. Gęsta, o wyrafinowanym smaku. Potem makarony. Najpierw małe uszka z brokułami i anchois. Potem kolejno zapiekany makaron z małymi pulpecikami. Oraz ragout z jagnięciny.

Mięso, potem słodycze

We Włoszech je się na wigilię mięso. Taka tradycja. U Ivo najpierw na stole pojawiało się prosię pieczone w piecu. Potem jagnię z pieca i... zaczynała się uczta. Na stole lądowało bollito.

- To wołowina i cielęcina długo gotowana w aromatycznym rosole. Po wystudzeniu kroi się mięso w cienkie plastry, układa na soli morskiej i podaje z rozmaitymi musztardami - opowiada Ivo Violante.

Po mięsiwach następowały ciasta i słodycze. - W tym kuleczki z ciasta do pizzy posypane cukrem pudrem - opowiada włoski kucharz. Z tamtego czasu pamięta deser tiramisu, który według rodzinnych receptur zrobi na swojej pierwszej, polskiej wigilii. - Włoskie wigilie trwają bardzo długo. Po kolacji gra się w karty, wymienia się prezentami - dodaje Ivo.

Jedno jest pewne: przez lata przed świętami stał za garnkami w kuchni. Teraz zrobi dwie potrawy i skosztuje tradycyjnej, polskiej kuchni.

Wigilia w Łęcznej

I to w domu przyszłej żony, co jest wyzwaniem. Ślub tuż tuż i trzeba będzie wykazać się talentem. - Zrobię dwie potrawy. Carpacio z dorady i deser tiramisu.

• Jak zrobić carpacio z dorady?

- Przede wszystkie ryba musi być bardzo świeża. Trzeba ją sprawić, podzielić na dwa filety, dokładnie opłukać. Wziąć ostry nóż do filetowania, pokroić na ukos w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać morską solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posypać siekaną, zieloną pietruszką - tłumaczy Violante.

Doradę można zastąpić okoniem czy barweną. Ivo robi także carpacio ze świeżych kalmarów. - Muszą być bardzo świeże - podkreśla - Mają wtedy delikatny, mleczny smak - dodaje Ivo i uśmiecha się: No i będę jadł to, co przygotuje Iza.

- Wigilię szykuje cała rodzina. Będą trzy rodzaje śledzi: w oleju, po żydowsku i wspaniałe rolmopsy w occie, według przepisu babci. Są najlepsze na świecie - wylicza Izabela Borowska. - Będzie ryba w galarecie, będzie czerwony barszczyk z uszkami, ryba po grecku i smażony karp. Pierogi z kapustą i grzybami.

Na słodko obowiązkowo postne racuchy babci, kutia i potrawa bardzo rzadka: kompot wiśniowy z ryżem.

Święta miną szybko. Potem ślub i ciężka praca nad rodzinną restauracją, która powstaje na rogu ulicy Zielonej i Staszica. Z fantazyjną, włoską kuchnią, dobrymi rybami i pizzą w pieca opalanego drzewem.

Kiedy otwarcie? - Ivo obiecał mi, że w styczniu. I słowa dotrzyma - mówi Izabela Borowska.

Przepisy pod choinkę

Duszony węgorz to charakterystyczne danie dla bożonarodzeniowej kuchni w Neapolu i całej południowej Italii. Zgodnie z tradycją, jedzenie węgorza pomaga odeprzeć zło i przeżyć w spokoju i szczęściu Nowy Rok. Ciasteczka z parmezanem, do których dodaje się różne przyprawy, są ciekawym dodatkiem do wędlin, serów i aperitifów.

Duszony węgorz

Składniki: 80 dag węgorza, 1 kg pomidorów, garść pietruszki, 1 gałązka bazylii, 2 cebule, 1 szklanka białego wina, pół szklanki oleju.

Wykonanie: węgorza oczyścić, odciąć głowę i koniec ogona. Wypatroszyć, dokładnie umyć. Pokroić na pięciocentymetrowe kawałki (ze skórą). Pokroić pomidory.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać szczyptę soli i gałązkę bazylii. Wrzucić pomidory, dusić 40 minut. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę, zieloną pietruszkę. Wrzucić węgorza, dusić 5 minut. Doprawić solą z pieprzem.

Zalać węgorza białym winem, odczekać, dodać sos pomidorowy i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Mieszać. Wyłożyć na półmisek, podawać na gorąco.

Kruche ciasteczka z parmezanem

Składniki: 125 g mąki, 80 g masła, 100 g tartego parmezanu, szczypta soli i pieprzu, ulubione przyprawy.

Wykonanie: do miski wrzucić mąkę, wymieszać z tartym parmezanem. Dodać masło, sól w płatkach i pieprz. Wyrabiać rękami aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać 20 g masła.

Ciasto rozwałkować, następnie za pomocą noża wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Każde ciasto posypać przyprawą lub inną mieszanką przypraw. Włożyć ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Pozostałe informacje

Trafił za kraty, bo połasił się na „koguta”

Trafił za kraty, bo połasił się na „koguta”

Do policyjnego aresztu trafił 47-latek z Radzynia Podlaskiego. Mężczyzna zdemontował i ukradł lampę ostrzegawczą, która zamocowana była na samochodzie zaparkowanym na terenie jednej z miejscowych firm. 47-latek wpadł, bo następnego dnia przechodząc w pobliżu tej firmy został rozpoznany przez właściciela, który przejrzał zapis monitoringu. Sprawcy kradzieży grozi teraz do 5 lat pozbawienia wolności.

Grunwald ograł Padwę Zamość. Daleki wyjazd AZS AWF Biała Podlaska bez sukcesu

Grunwald ograł Padwę Zamość. Daleki wyjazd AZS AWF Biała Podlaska bez sukcesu

KPR Padwa Zamość przegrała minimalnie na własnym parkiecie z Grunwaldem Poznań. Nieudany wyjazd AZS AWF Biała Podlaska do Szczecina

To kolejny krok świdnickiego urzędu ku jego cyfryzacji oraz usprawnienia komunikacji z mieszkańcami.

Koniec z postami na spotted? Świdnik ma nową aplikację

Świdnik dołącza do grona miast, które stawiają na nowoczesną komunikację z mieszkańcami. Pomóc ma nowa aplikacja mobilna Świdnik, której celem jest nie tylko usprawnienie przepływu informacji, ale także szybkie reagowanie na zgłoszenia mieszkańców.

Lokalne rękodzieło i świąteczne inspiracje. Sprawunki 2024 już trwają
Lublin
galeria

Lokalne rękodzieło i świąteczne inspiracje. Sprawunki 2024 już trwają

Warsztaty Kultury w Lublinie wypełniły się dziś niezwykłą atmosferą świątecznych przygotowań. Sprawunki – Targi Wyjątkowych Rzeczy właśnie przyciągają mieszkańców na stare miasto, oferując niebanalne prezenty, lokalne rękodzieło i ekologiczne produkty.

Monika Skinder została sprinterską mistrzynią Polski

Monika Skinder została sprinterską mistrzynią Polski

Mistrzostwa Polski odbyły się w słowackim Strskim Plesie przy okazji zawodów Slavic Cup. Skinder była faworytką imprezy, chociaż w tym sezonie reprezentantka MULKS Grupa Oscar Tomaszów Lubelski miała mało startów. Uczestniczka ostatnich igrzysk olimpijskich nie rozpoczęła jeszcze chociażby sezonu w Pucharze Świata.

Weekend w Berecie
foto
galeria

Weekend w Berecie

Wiemy, że lubicie się zabawić w popularnym Berecie. Ostatnio dużo się działo przy okazji imprezy mikołajkowej. To była niezapomniana noc pełną emocji, nostalgii i radości w rytmie najlepszych polskich i zagranicznych przebojów. Tak się bawi Lublin.

Rafał Trzaskowski na spotkaniu w Lublinie

Trzaskowski w Lubelskiem: Polska musi się rozwijać równomiernie

Prezydent powinien dbać, żeby cała Polska rozwijała się równomiernie - powiedział kandydat na prezydenta RP Rafał Trzaskowski podczas spotkania z sympatykami w Werbkowicach (Lubelskie). Stwierdził, że potrzebna jest prezydentura aktywna, która będzie inspirowała rząd.

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków. Łowcy głów zatrzymali go w Holandii

Poszukiwany czerwoną notą Interpolu 59-latek z Lublina został zatrzymany w Holandii. Uciekał przed odsiadką za przemyt narkotyków.

zdjęcie ilustracyjna

Miasto będzie testować bezpłatną linię. Z cmentarza na cmentarz

Jest testowa i bezpłatna. W środę w Zamościu zacznie kursować nowa linia autobusowa „B”.

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady wiceliderowi we własnej hali

PZL Leonardo Avia Świdnik zmierzyła się we własnej hali z KPS Siedlce z zamiarem postraszenia wicelidera tabeli. I choć w dwóch setach gospodarze podjęli walkę to wrócili do domów bez choćby jednego punktu

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Jedyne takie centrum w Polsce. Wspólny Świat zbudował kolejny obiekt z myślą o dzieciach

Ostatni obiekt kompleksu Wspólnego Świata z pozwoleniem na użytkowanie. Przy ulicy Powstańców powstała szkoła podstawowa dla dzieci z autyzmem.

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Totalizator Sportowy głównym partnerem koszykarek Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

W sobotę Polski Cukier AZS UMCS poinformował o nawiązaniu współpracy z Totalizatorem Sportowym – właścicielem marki Lotto. Firma została głównym partnerem drużyny koszykarek.

ChKS Chełm był w sobotę blisko sensacyjnej porażki z Olimpią Sulęcin, ale ostatecznie sięgnął po zwycięstwo po tie-break’u

ChKS Chełm wygrał starcie z ligowym outsiderem po siatkarskim horrorze

Kiedy na parkiecie czołowa drużyna rozgrywek ma zmierzyć się z ekipą zajmującą przedostatnie miejsce w stawce kibice mają prawo myśleć o tym, że po obejrzeniu trzech setów udadzą się do domu. Tak się jednak nie stało w sobotę w Chełmie, gdzie tamtejszy ChKS był o włos od kompromitującej porażki. Na szczęście mający nóż na gardle gospodarze pokonali po pięciosetowej batalii Olimpię Sulęcin

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

Nagle zjechał z drogi i uderzył w drzewo. Tragiczny finał podróży do Chełma

W niedzielę rano doszło do tragicznego wypadku w miejscowości Osowa w powiecie włodawskim.

Mikołajki w El Cubano
foto
galeria

Mikołajki w El Cubano

Jeśli jesteście ciekawi, co się działo podczas imprezy Santa in the club w El Cubano, to zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawi Lublin.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium