Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 grudnia 2014 r.
9:00
Edytuj ten wpis

Kucharz z Włoch: To moja pierwsza Wigilia w Polsce

32 5 A A

Po raz pierwszy przy Świętach Bożego Narodzenia się nie napracuje. Na wigilię zrobi carpacio z dorady i pyszne tiramisu. Trzy rodzaje śledzi, karpia, rybę po grecku, pierogi z kapustą i grzybami zrobi Iza z rodziną. A po świętach Ivo weźmie z Izą ślub w Lublinie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ivo Violante, kucharz w Włoch, spędzi wigilię w Łęcznej. Tam mieszka Izabela Borowska, z którą Ivo weźmie ślub po świętach. Wigilia odbędzie się w Łęcznej.

- Na naszym ślubie będą chyba wszyscy szefowie kuchni z Lublina - mówi Violante. Nic dziwnego, bo odkąd pojawił się we włoskiej restauracji Auriga w Lublinie, zelektryzował innych restauratorów podawaniem świeżych ryb. W styczniu Ivo otworzy własną, rodzinną restaurację, gdzie znajdzie się miejsce dla włoskiej kuchni i wspólnego gotowania z innymi szefami kuchni. Ale za nim to zrobi zasiądzie do wigilijnego stołu.

Wspomnienie z Bari

W Bari mały Ivo spędzał święta Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od rówieśników i rodzeństwa - w kuchni.

- Razem z ciociami i wujkami pomagałem szykować wigilię i święta - wspomina.

• Ile osób zasiadało do stołu?

- Ponad 60 osób. Czterdziestu dorosłych i dzieci. U cioci Niny były dwa pomieszczenia. W jednym stał ogromny stół dla starszych, w mniejszym dla nas.

• Co znajdowało się na stole?

- We Włoszech święta to niekończąca się uczta. Wigilia zaczynała się od owoców morza. Pamiętam faszerowane kalmary, małże w sosie, mule w kilku odmianach. Zawsze było carpacio ze świeżej barweny.

Po owocach morza na stół wnoszono zupy. - Najpierw ostra zupa rybna, którą gotuje się na łbach i wnętrznościach. Jeszcze ciekawsza była zupa z cieciorki i fig. Gęsta, o wyrafinowanym smaku. Potem makarony. Najpierw małe uszka z brokułami i anchois. Potem kolejno zapiekany makaron z małymi pulpecikami. Oraz ragout z jagnięciny.

Mięso, potem słodycze

We Włoszech je się na wigilię mięso. Taka tradycja. U Ivo najpierw na stole pojawiało się prosię pieczone w piecu. Potem jagnię z pieca i... zaczynała się uczta. Na stole lądowało bollito.

- To wołowina i cielęcina długo gotowana w aromatycznym rosole. Po wystudzeniu kroi się mięso w cienkie plastry, układa na soli morskiej i podaje z rozmaitymi musztardami - opowiada Ivo Violante.

Po mięsiwach następowały ciasta i słodycze. - W tym kuleczki z ciasta do pizzy posypane cukrem pudrem - opowiada włoski kucharz. Z tamtego czasu pamięta deser tiramisu, który według rodzinnych receptur zrobi na swojej pierwszej, polskiej wigilii. - Włoskie wigilie trwają bardzo długo. Po kolacji gra się w karty, wymienia się prezentami - dodaje Ivo.

Jedno jest pewne: przez lata przed świętami stał za garnkami w kuchni. Teraz zrobi dwie potrawy i skosztuje tradycyjnej, polskiej kuchni.

Wigilia w Łęcznej

I to w domu przyszłej żony, co jest wyzwaniem. Ślub tuż tuż i trzeba będzie wykazać się talentem. - Zrobię dwie potrawy. Carpacio z dorady i deser tiramisu.

• Jak zrobić carpacio z dorady?

- Przede wszystkie ryba musi być bardzo świeża. Trzeba ją sprawić, podzielić na dwa filety, dokładnie opłukać. Wziąć ostry nóż do filetowania, pokroić na ukos w plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać morską solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posypać siekaną, zieloną pietruszką - tłumaczy Violante.

Doradę można zastąpić okoniem czy barweną. Ivo robi także carpacio ze świeżych kalmarów. - Muszą być bardzo świeże - podkreśla - Mają wtedy delikatny, mleczny smak - dodaje Ivo i uśmiecha się: No i będę jadł to, co przygotuje Iza.

- Wigilię szykuje cała rodzina. Będą trzy rodzaje śledzi: w oleju, po żydowsku i wspaniałe rolmopsy w occie, według przepisu babci. Są najlepsze na świecie - wylicza Izabela Borowska. - Będzie ryba w galarecie, będzie czerwony barszczyk z uszkami, ryba po grecku i smażony karp. Pierogi z kapustą i grzybami.

Na słodko obowiązkowo postne racuchy babci, kutia i potrawa bardzo rzadka: kompot wiśniowy z ryżem.

Święta miną szybko. Potem ślub i ciężka praca nad rodzinną restauracją, która powstaje na rogu ulicy Zielonej i Staszica. Z fantazyjną, włoską kuchnią, dobrymi rybami i pizzą w pieca opalanego drzewem.

Kiedy otwarcie? - Ivo obiecał mi, że w styczniu. I słowa dotrzyma - mówi Izabela Borowska.

Przepisy pod choinkę

Duszony węgorz to charakterystyczne danie dla bożonarodzeniowej kuchni w Neapolu i całej południowej Italii. Zgodnie z tradycją, jedzenie węgorza pomaga odeprzeć zło i przeżyć w spokoju i szczęściu Nowy Rok. Ciasteczka z parmezanem, do których dodaje się różne przyprawy, są ciekawym dodatkiem do wędlin, serów i aperitifów.

Duszony węgorz

Składniki: 80 dag węgorza, 1 kg pomidorów, garść pietruszki, 1 gałązka bazylii, 2 cebule, 1 szklanka białego wina, pół szklanki oleju.

Wykonanie: węgorza oczyścić, odciąć głowę i koniec ogona. Wypatroszyć, dokładnie umyć. Pokroić na pięciocentymetrowe kawałki (ze skórą). Pokroić pomidory.
Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać szczyptę soli i gałązkę bazylii. Wrzucić pomidory, dusić 40 minut. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę, zieloną pietruszkę. Wrzucić węgorza, dusić 5 minut. Doprawić solą z pieprzem.

Zalać węgorza białym winem, odczekać, dodać sos pomidorowy i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Mieszać. Wyłożyć na półmisek, podawać na gorąco.

Kruche ciasteczka z parmezanem

Składniki: 125 g mąki, 80 g masła, 100 g tartego parmezanu, szczypta soli i pieprzu, ulubione przyprawy.

Wykonanie: do miski wrzucić mąkę, wymieszać z tartym parmezanem. Dodać masło, sól w płatkach i pieprz. Wyrabiać rękami aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać 20 g masła.

Ciasto rozwałkować, następnie za pomocą noża wyciąć ciastka. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Każde ciasto posypać przyprawą lub inną mieszanką przypraw. Włożyć ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 24 grudnia 2014 o 15:52
0

Biedny Ivo, podpis pod zdjęciem sugeruje, że ślub bierze z owcą ;)

to tam na tym zachodzie to już całkiem im sie porąbało, zgroza

Avatar
Gość / 24 grudnia 2014 o 14:57
0

u nas na 60 osób to się wynajmuje restaurację, także podziękowałabym rodzinie za taką wigilię, zbankrutowałabym przy tych swoich 1200 zł jakie państwo mi płaci, bo twierdzi, że jest dziura budżetowa i od 5 lat zamrozili mi wynagrodzenie, chociaż sami na górze bawią się nieźle moim kosztem.

Avatar
Wdzięczna Fruzi! / 24 grudnia 2014 o 14:28
0

Fruzia, rozbawiłaś mnie do łez! Dzięki!

Avatar
Fruzia / 24 grudnia 2014 o 13:12
0

Biedny Ivo, podpis pod zdjęciem sugeruje, że ślub bierze z owcą ;)

Avatar
fish1 / 24 grudnia 2014 o 12:20
0

To ten Ivo to tak jak historyczna królowa Bona też pochodzi z Bari. Oby tylko nie uciekł z Polski pod koniec życia.

Avatar
Gość / 24 grudnia 2014 o 15:52
0

Biedny Ivo, podpis pod zdjęciem sugeruje, że ślub bierze z owcą ;)

to tam na tym zachodzie to już całkiem im sie porąbało, zgroza

Avatar
Gość / 24 grudnia 2014 o 14:57
0

u nas na 60 osób to się wynajmuje restaurację, także podziękowałabym rodzinie za taką wigilię, zbankrutowałabym przy tych swoich 1200 zł jakie państwo mi płaci, bo twierdzi, że jest dziura budżetowa i od 5 lat zamrozili mi wynagrodzenie, chociaż sami na górze bawią się nieźle moim kosztem.

Avatar
Wdzięczna Fruzi! / 24 grudnia 2014 o 14:28
0

Fruzia, rozbawiłaś mnie do łez! Dzięki!

Avatar
Fruzia / 24 grudnia 2014 o 13:12
0

Biedny Ivo, podpis pod zdjęciem sugeruje, że ślub bierze z owcą ;)

Avatar
fish1 / 24 grudnia 2014 o 12:20
0

To ten Ivo to tak jak historyczna królowa Bona też pochodzi z Bari. Oby tylko nie uciekł z Polski pod koniec życia.

Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 października 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 października 2018 roku 0 0

Bialska Onkologia. Nowa inwestycja szpitala

Bialska Onkologia. Nowa inwestycja szpitala 0 1

Nowy budynek powstaje przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Białej Podlaskiej. Inwestycja ma być gotowa w sierpniu 2020 roku

"Nie mam z czego żyć". Przedsiębiorca rozpoczął strajk głodowy. Astaldi nie wypłaciło pieniędzy

"Nie mam z czego żyć". Przedsiębiorca rozpoczął strajk głodowy. Astaldi nie wypłaciło pieniędzy 42 15

Okupacyjny protest głodowy rozpoczął w środę jeden z przedsiębiorców pokrzywdzonych przez włoską firmę Astaldi, która nie płacąc podwykonawcom porzuciła przebudowę torów z Lublina do Dęblina. W czwartek może dojść do blokady dróg przez innych przedsiębiorców, którzy też czekają na zapłatę za swoją pracę

Azoty Puławy – Arka Gdynia 35:22. Nie mieli problemów

Azoty Puławy – Arka Gdynia 35:22. Nie mieli problemów 8 0

W spotkaniu 8. kolejki Azoty Puławy pokonały na swoim terenie outsidera tabeli Arkę Gdynia 35:22

Lublin - Łęczna. Nowe rondo na drodze. Tak ma wyglądać

Lublin - Łęczna. Nowe rondo na drodze. Tak ma wyglądać 0 13

Osiedle Borek w gminie Wólka już za rok będzie mieć nowe, wygodniejsze połączenie z drogą krajową numer 82. Skorzystają też kierowcy na trasie Lublin–Łęczna.

Naukowcy chcą dyscyplinarki dla wojewody lubelskiego. "Jest dla nas wręcz niewiarygodne..."

Naukowcy chcą dyscyplinarki dla wojewody lubelskiego. "Jest dla nas wręcz niewiarygodne..." 51 44

Wszczęcia postępowania dyscyplinarnego wobec Przemysława Czarnka domagają się od rektora Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego przedstawiciele środowisk naukowych. Ich zdaniem wojewoda, pracownik KUL, publicznie zaprzecza powszechnie przyjętym wartościom konstytucyjnym, jakimi są poszanowanie praw mniejszości i zakaz dyskryminacji

Pszczółki przegrały z Wisłą CanPack Kraków 56:66

Pszczółki przegrały z Wisłą CanPack Kraków 56:66 0 13

Na nic zdał się zryw lublinianek w ostatniej kwarcie. Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS przegrała na własnym parkiecie z Wisłą CanPack Kraków 56:66

Kandydat na prezydenta Lublina: Więcej miejsc parkingowych wzdłuż ulic

Kandydat na prezydenta Lublina: Więcej miejsc parkingowych wzdłuż ulic 0 4

Bezpłatne udostępnienie miejsc parkingowych wzdłuż ulic zapowiedział Marian Kowalski, kandydat komitetu „My z Lublina” na prezydenta miasta.

Radnym PiS nie podobają się billboardy

Radnym PiS nie podobają się billboardy 0 6

Cykl konferencji PiS zaczęli o godz. 10 radni starający się o kolejną kadencję. Nie podobają im się billboardy wymierzone w ich kandydata na prezydenta.

Stawiasz 1 zł, wygrywasz 10 tys. zł jeśli ten kandydat na prezydenta Lublina wygra

Stawiasz 1 zł, wygrywasz 10 tys. zł jeśli ten kandydat na prezydenta Lublina wygra 45 1

Rafał Trzaskowski, Jacek Majchrowski i Hanna Zdanowska to faworyci w wyścigu o fotel prezydenta w Warszawie, Krakowie i Łodzi. Do zmiany gospodarza powinno dojść w Gdańsku i Kielcach wynika z przewidywań analityków legalnego bukmachera TOTALbet.

Rowerem po Starym Mieście? Obietnica kandydata na prezydenta

Rowerem po Starym Mieście? Obietnica kandydata na prezydenta 0 4

Zezwolenie na jazdę rowerami po Starym Mieście zapowiada poseł Jakub Kulesza kandydujący na prezydenta miasta z komitetu „Kukiz, Wolność, Lubelscy Patrioci i Ruchy Miejskie”. W środę zobowiązał się również do tego, że wszelkie projekty dróg rowerowych będzie uzgadniać z samymi zainteresowanymi.

Obietnice Żuka. Co dostaną dzielnice?

Obietnice Żuka. Co dostaną dzielnice? 0 16

Kolejne obietnice złożył Krzysztof Żuk. Wrotków ma dostać szkołę i przedszkole. Szkoła „15” halę sportową, szkoła „30” nowe boiska. Mowa o odnowie Domu Kultury Kolejarza, rewitalizacji doliny Czerniejówki i okolic zalewu, planach zagospodarowania Głuska i Zemborzyc oraz asfalcie dla Kośminka.

Franciszek Smuda: Powrót do Górnika Łęczna jest realny

Franciszek Smuda: Powrót do Górnika Łęczna jest realny 4 4

ROZMOWA Z Franciszkiem Smudą, byłym trenerem Górnika Łęczna

Odmulą dno Zalewu Zemborzyckiego bez spuszczania wody? Za 40 mln zł
galeria

Odmulą dno Zalewu Zemborzyckiego bez spuszczania wody? Za 40 mln zł 104 28

Odmulenie dna Zalewu Zemborzyckiego bez konieczności spuszczania wody zakłada wstępna koncepcja rewitalizacji akwenu przedstawiona przez Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie. Nie jest jednak jeszcze przesądzone, czy ten wariant zostanie zrealizowany.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.