Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 kwietnia 2018 r.
20:11

Do menu wprowadza je coraz więcej restauracji. Modne makarony

0 2 A A
(fot. Maciej Kaczanowski )

Coraz więcej restauracji wprowadza makarony do menu. Na talerzach pojawiły się nowe, intrygujące gatunki. Od wspaniałego casarecce, przez rozkoszne pizzi po strozapretti

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jeszcze do niedawna w restauracyjnych zamówieniach królowało czarne spaghetti czy tagliatelle barwione atramentem z kałamarnicy.

- Wystarczyło trochę oliwy, czosnku, trzy duże krewetki i dobry ser, tarty z kawałka na danie. Jeszcze świeżo mielony pieprz i gotowe - mówi Agnieszka Filiks z restauracji Willa Filiks w Nałęczowie. Jeśli na talerz trafiły jeszcze pikantne, jadalne kwiaty, taki makaron zachwycał. 

Co dziś podaje się w restauracjach? Niektóre z modnych makaronów można kupić w sklepie. I przyrządzić w domu, co polecamy.

Ze sklepu czy domowy

Jasne, że domowy - zakrzyknie każda włoska gospodyni. Szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji robią makarony na miejscu.

- Jesteśmy w stanie zrobić najbardziej skomplikowane makarony. Podajemy 4 rodzaje strozzapreti, w tym Strozzapreti co Vodka. To kawałki policzka wieprzowego z czerwoną cebulą, wódką, parmezanem w sosem pomidorowym - mówi Dawid Smoleń, właściciel restauracji Della Salute w Lublinie.

Coraz więcej ludzi robi makarony w swojej kuchni.

Bez problemu da się kupić specjalistyczną mąkę, atrament z ośmiornicy do wspomnianych czarnych makaronów. Coraz więcej robotów kuchennych ma w ofercie specjalistyczne przystawki do casarecce czy strozapretti.

Jeśli dodać do tego przekonanie, że jedzenie makaronów podnosi poziom hormonu szczęścia, to nie dziwnego, że wiosną makaron rządzi w kuchni.

Jeśli ktoś lubi grubo
To wybierze cannelloni, grube, szerokie rurki, które napełnia się smakowitym farszem, posypuje tartym serem i zapieka w sosie. Oto przepis na Cannelloni ze szpinakiem.

Składniki: 1 opakowanie Cannelloni, 40 dag szpinaku, 1 jajko, masło, 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, mleko, mąka, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, żółty ser.

Wykonanie: rurki sparzyć i osączyć. Na maśle udusić posiekany szpinak z czosnkiem, dodać startą gałkę, sól, pieprz. Jajo rozkłóć, dodać odrobinę mleka i mąki, wlać do szpinaku, wymieszać, następnie nakładać farsz do Caneloni.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i polać śmietaną. Kto lubi, może do śmietany dodać przecier pomidorowy.

Casarecce na topie
Ten makaron pochodzi z Sycylii. Ma specjalną konstrukcję. Przypomina zwinięty pergamin, zagięty ku górze na kształt rynienki.
- I to jest najważniejsze. Rynienka ma za zadanie zatrzymać jak najwięcej sosu z talerza - mówi włoski szef Ivo Violante.

Okazuje się, że często na talerzu zostaje dużo pysznego sosu. Włosi nie mają skrupułów, potrafią wyjadać sos bagietką. Najbardziej popularnym dodatkiem do casarecce są grzyby.

SKŁADNIKI: 60 dag casarecce, 1 duża cebula, 20 dag grzybów, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18 %, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %, 1 opakowanie tartego parmezanu.

WYKONANIE: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, parmezan i mieszając, dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotowujemy, wylewamy na makaron.

Pizzi

Grube kluski same wskakują do buzi. Wyjątkowo dobrze podają się na słodko. Z bakaliami’
Składniki1 kg makaronu pizzi, 25 dag maku, miód lipowy, cukier waniliowy, skórka z cytryny, ulubione bakalie.

Wykonanie mak sparzyć wrzącą wodą, podgrzać i zmielić w maszynce. Pizzi wymieszać z makiem, dodać bakalie, miód, otartą skórkę z cytryny i cukier waniliowy na smak. Pizzi dobrze sprawdzą się także w owocowych, słodkich sałatkach.

Strozzapreti
To jeden z najsmaczniejszych włoskich makaronów. Duży i bardzo sycący.

Strozapretti norcina to według smakoszy najlepszy makaron na świecie. Norcino to włoski rzeźnik, który wyrabia salsiccię, surową kiełbasę z wieprzowiny.

Możecie ją zastąpić polską białą kiełbasą. Udusić z szalotką, dodać śmietanę. Włosi dodają do tego makaronu trufle. Nam wolno dodać smardze, które przestały być pod całkowitą ochroną i wolno je zbierać poza lasem. W parkach, przy drogach, łąkach i w ogrodach.

Jak ugotować dobry makaron

Wrzucaj makaron do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kropli oleju i mieszaj, aby się nie posklejał. Nie łam długiego spaghetti, stopniowo go zanurzaj, układając zwoje wzdłuż ścian garnka.

Idealnie ugotowany makaron to taki, który po naciśnięciu nożem stawia opór. Do makaronu Włosi jedzą przeróżne sosy. Najsłynniejszy boloński robiony jest do szerokich wstążek tagliatelle. Należy wziąć cielęcinę, wieprzowinę i dobrą oliwę. Do cebuli duszonej na oliwie dodaje się startą marchewkę i seler naciowy, potem mięso, wino czerwone, pomidory.

Pozostałe informacje

Noc tylko dla dorosłych
11 maja 2024, 20:00

Noc tylko dla dorosłych

Zapraszamy na wyjątkowy wieczór do Piwnic Centrum Kultury w Lublinie. Z premierowym programem wystąpi Grupa Oł Maj Gad oraz lubelska performerka, tancerka i producentka burleski Harpy Queen.

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

W nowoczesny sprzęt została wyposażona pracownia endoskopowa Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego. Dzięki temu pacjenci mają czuć się bezpieczniej i bardziej komfortowo, ale lekarze szybciej wykryją zmiany.

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]

Czasami o meczach piłki nożnej mówi się, że emocji było w nich tyle, co na rybach. W spotkaniu Motoru Lublin ze Zniczem Pruszków było jednak zupełnie odwrotnie. Mieliśmy w nim wszystko: sporo goli, zwroty akcji, interwencje VAR i niesamowitą dramaturgię. Niestety, nie było za to happy-endu, bo skończyło się remisem 3:3. A ten wynik powoduje, że drużynie Mateusza Stolarskiego będzie jeszcze trudniej o miejsce w strefie barażowej.

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Państwowa Komisja Wyborcza wylosowała dzisiaj numery list komitetów, które wezmą udział w najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Głosowanie odbędzie się 9 czerwca.

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Lewart musiał się napracować na punkty w Tomaszowie Lubelskim, ale lider tabeli zrobił swoje. Goście przegrywali 0:1 jednak w drugiej połowie odwrócili losy spotkania i wygrali 2:1.

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin
Zdjęcia
galeria

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin

10 maja w Lublinie obchodzono II Wojewódzkie Dni Kadet. Święto było okazją do upamiętnienia zasług kadetów walczących o wolność Polski oraz wyrażenia dumy ze współczesnych – uczniów i uczennic klas wojskowych.

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Jeszcze tylko dziś, do godz. 23.59, można głosować na Zdjęcie XX-lecia w jubileuszowej 20. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Wyboru można dokonać spośród 19 Zdjęć Roku z poprzednich edycji konkursu, autorami dwóch z nich byli fotoreporterzy Dziennika Wschodniego!

Kochają stare samochody i dobrą zabawę
Zdjęcia/Wideo
galeria

Kochają stare samochody i dobrą zabawę

W Lublinie rozpoczął się V Rajd Ziemi Lubelskiej, będący II rundą Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych.

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Urząd Miasta w Chełmie rozstrzygnął dzisiaj przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej. Ratusz na inwestycję w ramach, której przebudowany zostanie Stadion Miejski przy ul. Szwoleżerów, a także powstaną trzy boiska treningowe: przy stadionie, Zespole Szkół Budowlanych i Geodezyjnych oraz Medycznym Studium Zawodowym (kryte balonem) wyda blisko 6 milionów złotych więcej niż planował.

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty
Łęczna

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty

Leszek Włodarski, nowy-stary burmistrz Łęcznej, przedstawił długą listę inwestycji w nowej kadencji. Czy uda mu się je zrealizować?

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Strażacy przeprowadzili sprawną akcję gaśniczą. Spłonęła część budowlanej konstrukcji.

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Do miasta ma trafić obszar dawnych stawów hodowlanych nad Klukówką. Takie obietnice padły tuż przed wyborami samorządowymi. Lasy Państwowe odpowiadają jednak, że pierwszy krok należy do samorządu.

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Mówił, że zarządzanie niektórymi miejskimi spółkami mu się nie podoba. Na razie ich prezesi odwołani nie zostali, ale w radach nadzorczych Rafał Zwolak, prezydent Zamościa zmiany już wprowadził. I to poważne.

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem
galeria

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem

Podczas pierwszej sesji nowej kadencji rady miasta przetestowana została uformowana dzień wcześniej koalicja, która wybrała prezydium. Na czele lubartowskiej rady stanął Tomasz Krówczyński z komitetu Wspólnoty Lubartowskiej. Zastępcą burmistrza został Radosław Szumiec.

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium