Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

26 sierpnia 2011 r.
15:30
Edytuj ten wpis

Noc nalewek w Lublinie już 11 września

Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa
Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa

Międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich, warsztaty nalewek, wykłady, pokaz zatapiania gruszki. Do tego wjazd króla Jana III Sobieskiego z Marysieńką na Stare Miasto w Lublinie i wspólna degustacja nalewek. Niespodzianek będzie więcej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Lublin jest stolicą polskich nalewek. W 2003 roku za sprawą Kresowej Akademii Smaku w Lublinie odbył się pierwszy, ogólnopolski turniej nalewek. Na drugim pojawili się Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Kiedy Robert Makłowicz napisał, że jeden turniej nalewek wart jest więcej niż dorobek polityczny Jaskierni i cała dyskografia Piaska – o turniejach w Lublinie zrobiło się głośno w Polsce. Potem były turnieje w Kazimierzu, Jakubowicach.

W 2009 roku odbył się w Lublinie Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Potem Konwent Mistrzów Polskich Nalewek.

– W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć turniej nalewek o pokazy i warsztaty. Tak narodziła się idea Nocy nalewek, która rozpocznie się w Lublinie w sobotę 11 września o godz. 22 po koncercie Franki de Mille – mówi Jan Babczyszyn z polskiej Akademii Smaku.

Noc nalewek będzie obok prestiżowego konkursu "Smaki Lubelszczyzny” jednym z głównych filarów III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Miasto Lublin i Kresową Akademię Smaku.

Jak zgłosić nalewkę na turniej?

Tegoroczny turniej nalewek sąsiedzkich odbędzie się (jak co roku na festiwalu) w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie.

– Podobne są zasady. Każdy z uczestników może zgłosić dowolną ilość nalewek. Obowiązuje zasada: Każdej nalewki ma być dwie butelki, po 0.5 litra. Nalewki mają być wytworzone na alkoholu z akcyzą – mówi Jan Babczyszyn.

Jury tegorocznego turnieju dobrane zostało z najwyższą starannością – członków komisji konkursowej przedstawiamy poniżej. – Nie mogę się doczekać przyjazdu do Lublina – mówi Małgorzata Kalicińska, autorka głośnej powieści "Dom nad rozlewiskiem”.

Noc nalewek

Turniejowym zmaganiom będzie w tym roku towarzyszyć Noc nalewek, wspólna impreza integracyjna i edukacyjna. Nowością będą warsztaty topienia gruszki oraz nocne warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Lecha Cwaliny i Hieronima Błażejaka, Mistrza Polskich Nalewek. Wszystkie warsztaty odbędą się w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie przy ul. Grodzkiej 21.

Nie obędzie się bez wykładów. Marta Denys opowie o historii pejsachówki z Lublina wytwarzanej na Kośminku, Zofia Gorgol – o dawnych sposobach leczenia kaca. Wykład "Chory kotek” na pewno znajdzie wielu zwolenników.

Ciekawie zapowiada się prezentacja "Alchemia smaków”. – Postaram się pokazać kulinarny potencjał szlachetnych nalewek – mówi Kamil Kotarski, który odpowiada za artystyczne wydarzenia podczas Nocy nalewek.

Sensacyjnie zapowiada się wjazd króla Jana III Sobieskiego na Stare Miasto w Lublinie przygotowywany przez gminy leżące na "Szlaku Jana III Sobieskiego”. Program Nocy nalewek wciąż jest otwarty.

Warsztaty smaku

W piątek 9 września 2011

Warsztaty polskich serów zagrodowych poprowadzi Wojciech Komperda z "Bacówki z certyfikatem”. Ten Góral nad Góralami wypasa owce w okolicach Czorsztyna, wyrabia redykołkę, bunc, oscypki i żętycę.

Razem z Marianem Zubą z Kraśnika uczestnicy warsztatów "Wędliny domowe” poznają arkana sztuki peklowania i wyrobu wędlin domowych oraz sekrety wędzenia. - Lubelskie jest ekologiczną krainą, chcemy nauczyć ludzi i wykształcić modę na zdrowe, ekologiczne jedzenie – mówi Marian Zuba.

W sobotę 10 września 2011

Janina Bańka z Gospodarstwa ekologicznego w Kraśniku zaprezentuje sztukę zamykania owoców w butelce. I wprowadzi uczestników warsztatów w sekrety wyrobu nalewek domowych.

Hieronim Błażejak, Mistrz Polskich Nalewek, Lech Cwalina, mistrz pigwówki i Waldemar Sulisz zaprezentują warsztat polskiego nalewkowicza. Będą wykłady, pokaz wyrobu nalewki kazimierskich malarzy oraz degustacja.

W niedzielę 11 września

Warsztaty przyrządzania dziczyzny poprowadzi je Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie według Roberta Makłowicza podaje się najlepszą dziczyznę na świecie. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę z zakresu marynowania, przyrządzania i podawania dziczyzny.

Danuta Pietrusik z Kodnia, która wygrała tegoroczną edycję Naszego Kulinarnego Dziedzictwa zaprezentuje sztukę wyrobu wędlin dojrzewających, w tym parmeńskiej szynki z Litwy, kindziuka i półgęska.

Także w niedzielę 11 września na Scenie Smaku odbędą się specjalne warsztaty dla dzieci "Gdzie jest smak” połączone z teatrem i muzyką, poprowadzi je Karolina Dejneko z Akademii Niezwykłych Umiejętności.

Miejsce warsztatów

Wszystkie odbywać się będą w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie. Kontakt Lech Cwalina 603 121 538 .

Smaki Lubelszczyzny. Staropolskie korzenie

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” jest główną osią III edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

Najpierw barokowe potrawy zaprezentują w kawiarni "Czarcia łapa” uczniowie szkół gastronomicznych z Lubelszczyzny. Następnie 7 najlepszych restauracji z Lubelszczyzny pokaże w Sali Porcelanowej Muzeum Lubelskiego stoły z czasów króla Jana III Sobieskiego. W końcu 7 załóg złożonych z najlepszych szefów kuchni i Vipów przyrządzi na Scenie Smaku kapłony.

A konkursowe przepisy przygotował prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. O tym, jak ważny to konkurs mówił Robert Makłowicz dwa lata temu. W tym roku uczniowie szkół gastronomicznych z regiony dostali trudne zadanie. Mają twórczo zinterpretować przepisy z czasów króla Jana III Sobieskiego.

Może najtrudniejsze zadanie będą mieli najlepsi szefowie kuchni z Lubelszczyzny. Razem z Vipami (politycy, artyści, dziennikarze) przygotują danie z kapłona.

W konkursie "Smaki Lubelszczyzny” chcemy pokazać, że tu, na Lubelszczyźnie przechowało się dziedzictwo staropolskiej kuchni. – Pokazać korzenie wspaniałej, barokowej kuchni. Sarmackiej, ale lekkiej, fantazyjnej, zdrowej - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Oni ocenią nalewki

Małgorzata Kalicińska

Autorka kultowej książki "Dom nad rozlewiskiem” (2006) i "Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Jedna z najpopularniejszych polskich pisarek. Ciepła, serdeczna, bliska ludzi. Bezpośrednia, bo sława nie uderzyła jej do głowy. Po jej powieści sięgają kobiety, panowie po cichu studiują "Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” z 2010 roku – gdzie zwarła pogodę domu i przyrody. Jest smakoszem, gotuje, robi przetwory i nalewki. Wie, że w nalewkach zaklęta jest dobroć ludzi, którzy je robią. Z radością przyjeżdża do Lublina. – Piękny festiwal dobrego smaku, ciekawi ludzie, regionalne przysmaki.

Paweł Loroch

Znawca smaków, dziennikarz, podróżnik, fotograf, gwiazda "Pytania na śniadanie”. Na swoje stronie pisze: Burzliwie ukończył XXXV Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Prusa na Saskiej Kępie, studiował Dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Ma czynne prawo jazdy, kartę pływacką, paszport i uprawnienia wychowawcy kolonijnego.

Jest autorem antyradiowych audycji "Latający Talerz”, "Wakacyjny Alfabet Lorocha”, "Stół z Powyłamywanymi Nogami” i "All Inclusive”. Od lat prowadzi stołecznego fotobloga trzaskprask.blog.pl; stale i niestrudzenie walczy na froncie kulinarnym w porannym "Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, gotując dużo i z sercem”.

Jarosław Dumanowski

Polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona.

Jego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną, historię kultury materialnej w czasach nowożytnych, a także historię sztuki kulinarnej i wyżywienia. Jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu "Monumenta Poloniae Kulinaria” i jednym z pionierów polskiej gastronomii historycznej.

Jest członkiem Międzynarodowego Komitetu Naukowego wydawanego na Sorbonie pisma "Histoire, économie & société”.

Jan Babczyszyn

Polski animator kultury, współzałożyciel pierwszej w Poznaniu komercyjnej stacji radiowej. Od 1996 roku prowadzi "Music Collection Agency”, w ramach której promuje wykonawców kabaretowych i muzycznych, m.in. w platformie O.B.O.R.A., "Pod pretekstem”.
MCA to Agencja Muzyczna działająca na różnych płaszczyznach reklamy, public relations, organizacji koncertów, przedstawienień teatralnych, festiwali, kabaretów, zajmuje się produkcją płyt muzycznych, oraz prowadzi impresariat. MCA działa na terenie całego kraju, jak również za granicą, kreując różne prestiżowe przedsięwzięcia kulturalne i artystyczne.
Jan Babczyszyn jest prezesem Polskiej Akademii Smaku w Poznaniu.

Piotr Franaszek

Ukończył Zarządzanie i Komunikację Społeczną w Instytucie Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ma dyplom Menedżer Kultury UMCS w Lublinie. Wykłada, prowadzi szkolenia. Miał własny biznes public relations. Działał w Centrum Inicjatyw Społecznych, czy Zachęcie Sztuk Pięknych.

Zajmował się kulturą, promocją regionalną i turystyką w kancelarii Prezydenta Lublina. Dziś prowadzi Departament Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie. Jest Prezesem Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Wie, jak smakować życie. Jest autorem wyrazistej i precyzyjnej strategii promocji Lubelszczyzny.
Dobry duch Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie i jego wielki przyjaciel.

Adam Gąsiorowski

Absolwent biologii na UMCS w Lublinie. Zawodnik AZS, wyczynowo uprawiał lekkoatletykę. Doktorat na Uniwersytecie Jagiellońskim z zakresu antropologii klinicznej. Odbył podyplomowe studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, uzyskując stopień trenera lekkoatletyki.

Pracował naukowo w Katedrze Archeologii UMCS. Jest autorem "Anatomii funkcjonalnej. Napisał 70 prac naukowych. Był prodziekanem Wydziału Fizjoterapii Wyższej Szkoły Społeczno – Przyrodniczej w Lublinie. Od 30 lat prowadzi zajęcia rehabilitacyjne. Interesuje się zielarstwem i medycyną naturalną. I robi nalewki. Wielokrotny zwycięzca turniejów nalewek organizowanych przez Kresową Akademią Smaku.

Pozostałe informacje

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin
ZDJĘCIA
galeria

Marzą o tym, by być radcami prawnymi. Przed nimi pierwszy egzamin

Ponad 150 osób przystąpiło do wstępnego egzaminu na aplikację radcowską. To właśnie od niego rozpoczyna się droga do zawodu radcy prawnego.

Czy stadion przy Alejach Zygmuntowskich zacznie się zmieniać już jesienią?

Jest zielone światło dla remontu stadionu dla żużlowców

Lubelski MOSiR otrzymał pozwolenie na rozpoczęcie prac budowlanych na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich. Wygląda więc na to, że ledwo umilknie warkot żużlowych motocykli, a przy Z5 rozlegnie się huk ciężkiego sprzętu.

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Po wysokiej i bolesnej porażce z Cracovią w STS Pucharze Polski Górnik Łęczna w niedzielę zmierzy się w ligowym spotkaniu z Chrobrym Głogów na jego terenie (godz. 17.30)

Całe szczęście, że pracownicy schroniska znaleźli te dwa maluszki, zanim dotarły do wybiegu dla psów

Kocięta porzucone pod bramą. Schronisko: To jest skrajna nieodpowiedzialność

To nie jest pomoc. To jest skrajna nieodpowiedzialność - tak opiekunowie zwierząt z zamojskiego schroniska oceniają porzucenie tam w wyjątkowo chłodną noc dwóch małych kotków.

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Z początkiem października w SP ZOZ w Hrubieszowie ruszą szczepienia przeciwko COVID-19. Już można się rejestrować. W niektórych miejscach w kraju preparaty przeciwko koronawirusowi są dostępne już od kilku dni.

W niedzielę na torze w Lublinie żużlowe emocje sięgną zenitu

Czas na finałowe rozstrzygnięcia w PGE Ekstralidze. W niedzielę Orlen Oil Motor podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń

Pora poznać mistrza PGE Ekstraligi w sezonie 2025. W niedzielę o godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń. Cel? Odrobienie 18 punktowej straty z pierwszego spotkania i czwarty z rzędu złoty medal najlepszej żużlowej ligi świata

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

Karolina Gorczyca urodziła się i wychowała w Biłgoraju
galeria

Pochodząca z Biłgoraja aktorka miała wypadek. Spektakl z jej udziałem odwołano

Karolina Gorczyca i partnerujący jej w spektaklu „Optymiści – czyli nasi w Egipcie” Krzysztof Czeczot mieli w piątek wypadek. Przedstawienie, z którym mieli wystąpić w Gnieźnie zostało odwołane.

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium