Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

29 lipca 2011 r.
15:13
Edytuj ten wpis

Słoweńcy wzięli się za ocet i musztardę sarepską z Parczewa

Autor: Zdjęcie autora Paweł Puzio
0 7 A A
Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słow
Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słow

Matej Hojnik ze Słowenii z optymizmem patrzy w przyszłość: – Musztarda, ocet i ketchup z Parczewa mają wielki ładunek smaku i tradycji – twierdzi Słoweniec. Nowy właściciel parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy zapowiada inwestycje, nowe opakowania i ekspansję na Polskę i Słowenię.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Jak kiełbaska, to musztarda z Parczewa. Jak domowe ogórki, to ocet z Parczewa. Wytwórnia Octu i Musztardy to ikona Parczewa. Teraz, po 40 latach firma stoi u progu dużych zmian.

Trochę historii

Wytwórnia powstała w 1969 r. jako przedsiębiorstwo państwowe. Do 1990 przedsiębiorstwo znajdowało się w strukturach Państwowego Przemysłu Terenowego, Przedsiębiorstwa Spirytusowego "POLMOS” a potem Kombinatu Przemysłowo-Rolnego Fructopol.

W 1990 utworzono samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. Mimo licznych zmian, zakład od chwili powstania jest producentem octu i musztardy. – Receptura musztardy, naszego głównego wyrobu, od 40 lat jest taka sama. Balans pomiędzy ilością gorczycy, octu, cukru i innych dodatków, to nasza największa tajemnica i nasz znak firmowy – mówi dr Ewa Kotiuk, główny technolog parczewskiego zakładu. W Parczewie wytwarza się również ocet spirytusowy, winny oraz olej z gorczycy. Od 1998 roku produkowany jest również ketchup. Odbiorcami, poza hurtowniami, są sklepy zlokalizowane w województwie lubelskim.

Transakcja

Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słoweńcy z Apis-Vita. 22 grudnia 2010 roku Minister Skarbu Państwa sprzedał 12 750 z 15 000 udziałów Słoweńcom, którzy za 85 proc. akcji zapłacili 2,2 miliona złotych. Pozostałe 15 proc udziałów jest obecnie bezpłatnie przekazywane osobom uprawnionym, czyli zatrudnionym i byłym pracownikom parczewskiej octowni. W sumie to 66 osób.
Zmiany, zmiany, zmiany…

Słoweńska firma Apis-Vita to producent octów. Ich sztandarowym wyrobem jest ocet balsamiczny o smaku klasycznym oraz z dodatkiem śliwki. – Oba są wytwarzane według unikalnej receptury mojego wujka – mówi Matej Hojnik, słoweński prezes parczewskiej firmy. – Jesteśmy jednym z największych producentów octów w Słowenii – dodaje Hojnik, który mówi, że "balsamico” ze słoweńskiej wytwórni niczym nie odbiega od klasyków z najlepszych octowni we włoskiej Modenie.

A dlaczego Polska i Parczew? – Bo zakład ma dobre jakościowo wyroby i wielki potencjał. Rynek ostrych dodatków ma wielką przyszłość, ale potrzeba zainwestować, zmienić technologię i wizerunek marki. Ale broń Boże nie wolno ruszać smaku – dodaje Hojnik.

Mikrofiltracja

Modernizacja już zaczęła się. Na początek Słoweńcy zainwestowali w taśmę do produkcji octu. – Kupiono nową linię do rozlewania. Niebawem nasz ocet spirytusowy pojawi się na sklepowych półkach w nowych, plastikowych butelkach – mowi dr Ewa Kotiuk. – Ale najważniejszą dotychczasową inwestycją jest zakup filtra mikrostatycznego, który usuwa z filtrowanego płynu drobne zawiesiny, komórki bakteryjne i inne zanieczyszczenia w occie, powodujące jego mętność. Produkt poddany oczyszczaniu za pomocą mikrofiltracji nie zawiera bakterii i dlatego też jest bezpieczny pod względem mikrobiologicznym, bez konieczności utrwalania za pomocą środków chemicznych – dodaje Kotiuk. Ta inwestycja kosztowała Słoweńców 300 tysięcy euro.

Główna technolog zapowiada także zamiany w "musztardzie”. – Już pod koniec roku nasza musztarda trafi do sklepów w nowych opakowaniach, ze zmienionymi etykietami. Słoiczki będą zamykane hermetycznie metalowymi wieczkami, co pozwoli na wydłużenie ich terminu do spożycia.

Nowe smaki

To nie koniec zmian. Na przyszły rok słoweńska firma zapowiada również zakup nowoczesnej linii do konfekcjonowania ketchupu i musztardy, co pozwoli wprowadzić nowe smaki, min. musztardę miodową. – Planujemy także wytwarzanie np. musztardy funkcjonalnej, z dodatkiem prozdrowotnych enzymów jak Q10 – wyjaśnia Kotiuk. Firma już napisała projekt po środki unijne na ten cel o wartości ponad 4 milionów złotych.

Słoweński prezes zapowiada także ekspansję handlowa i produktowi. – Planujemy w Parczewie uruchomienie produkcji octu balsamicznego na bazie naszej receptury. Nie wykluczamy także – w dalszej, choć nie odległej przyszłości – rozpoczęcie produkcji przetworów z ogórków i papryki oraz pochodzącej z Bałkanów pasty warzywnej Ajvar.

Jednak najbliższy cel to poszerzenie rynków zbytu. – Parczew to mocna marka na rynku lubelskim. Nam potrzebne są nowe. Dlatego już wchodzimy na Podkarpacie, potem będziemy wbijać się na inne rynki regionalne. Nie wykluczamy także eksportu. Już od nowego roku "kremska” z Parczewa zagości w słoweńskich sklepach. Musztarda zebrała bardzo pozytywne recenzje podczas degustacji w moim rodzinnym kraju – dodaje Hojnik.

Bez zwolnień

Po Parczewie krąży plotka, że nowy właściciel wprowadzi mechanizację produkcji. A to za sobą pociągnie zwolnienia. Obecnie w WOM pracuje 46 osób. – Wprowadzenie w nowych technologii jest koniecznie. Na pewno jednak nie planuję zwolnień – podkreśla Hojnik. – Parczewska wytwórnia ma ogromny potencjał, dlatego widzę możliwości zwiększenia produkcji, sprzedaży, a co za tym idzie: zatrudnienia.

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Ręce opadają... / 23 października 2014 o 18:38
0

Pracuje Tam i nic sie nie zmienia nie ma czym robic wszystko popsute i rozpada sie... Juzek

Dziwne ,że zatrudniają tam takich głąbów co nie umieją poprawnie napisac nawet swojego imienia.

Avatar
juzef / 23 października 2014 o 15:54
0

Pracuje Tam i nic sie nie zmienia nie ma czym robic wszystko popsute i rozpada sie... Juzek

Avatar
Józef / 5 czerwca 2013 o 09:37
0

Nowy właściciel i już ocet z Parczewa do kitu !!! Żółty i o innym zapachu.

Avatar
Karolina / 31 lipca 2011 o 08:31
0
Saperska to jest łopatka tzw. saperka a musztarda jest sarepska.
Avatar
Karolina / 31 lipca 2011 o 08:28
0
[quote name='XD' timestamp='1312065083' post='509074']
Wychowałem się na tej musztardzie.Inne mi nie smakują."Saperska" z Parczewa zawsze miała to coś Szkoda,że ciężko ją dostać w innych regionach... Mam nadzieje,że receptura się nie zmieni a i opakowania jak na mój gust też są ok:)
[/quote]
Avatar
Marek / 31 lipca 2011 o 03:05
0
ale biznes, 2,2mln :-) warto o tym artykuł napisać... to jakieś 10% sumy jaka poszła na przebudowę skrzyżowana na 3-Maja z Radziwiłłowską :-) zbudowanie jednego bloku mieszkaniowego to większy biznes niż ta cała musztarda z octem...
Avatar
XD / 31 lipca 2011 o 00:31
0
Wychowałem się na tej musztardzie.Inne mi nie smakują."Saperska" z Parczewa zawsze miała to coś Szkoda,że ciężko ją dostać w innych regionach... Mam nadzieje,że receptura się nie zmieni a i opakowania jak na mój gust też są ok:)
Avatar
Ręce opadają... / 23 października 2014 o 18:38
0

Pracuje Tam i nic sie nie zmienia nie ma czym robic wszystko popsute i rozpada sie... Juzek

Dziwne ,że zatrudniają tam takich głąbów co nie umieją poprawnie napisac nawet swojego imienia.

Avatar
juzef / 23 października 2014 o 15:54
0

Pracuje Tam i nic sie nie zmienia nie ma czym robic wszystko popsute i rozpada sie... Juzek

Avatar
Józef / 5 czerwca 2013 o 09:37
0

Nowy właściciel i już ocet z Parczewa do kitu !!! Żółty i o innym zapachu.

Avatar
Karolina / 31 lipca 2011 o 08:31
0
Saperska to jest łopatka tzw. saperka a musztarda jest sarepska.
Avatar
Karolina / 31 lipca 2011 o 08:28
0
[quote name='XD' timestamp='1312065083' post='509074']
Wychowałem się na tej musztardzie.Inne mi nie smakują."Saperska" z Parczewa zawsze miała to coś Szkoda,że ciężko ją dostać w innych regionach... Mam nadzieje,że receptura się nie zmieni a i opakowania jak na mój gust też są ok:)
[/quote]
Avatar
Marek / 31 lipca 2011 o 03:05
0
ale biznes, 2,2mln :-) warto o tym artykuł napisać... to jakieś 10% sumy jaka poszła na przebudowę skrzyżowana na 3-Maja z Radziwiłłowską :-) zbudowanie jednego bloku mieszkaniowego to większy biznes niż ta cała musztarda z octem...
Avatar
XD / 31 lipca 2011 o 00:31
0
Wychowałem się na tej musztardzie.Inne mi nie smakują."Saperska" z Parczewa zawsze miała to coś Szkoda,że ciężko ją dostać w innych regionach... Mam nadzieje,że receptura się nie zmieni a i opakowania jak na mój gust też są ok:)
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia 4 1

Pierwszy dzień rozgrywanych w Lublinie MP przyniósł wiele niezapomnianych emocji. Brąz wywalczyła Joanna Bemowska i Arkadiusz Rogowski, srebro Paweł Fajdek, a złoto Damian Kopeć

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny 0 5

Jerzy Rębek burmistrz Radzynia Podlaskiego uważa że pikieta Marii Kosidło ma podtekst polityczny.

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka
31 sierpnia 2018, 20:00

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka 9 0

Co Gdzie Kiedy. 31 sierpnia o godz. 20 w Parku Bronowickim, w ramach cyklu Zatańcz z Lublinem, wystąpi zespół Rokiczanka. To okazja do wspólnej zabawy przy wspaniałej muzyce sprzed lat.

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali 0 10

O 1/5 miały zmniejszyć się wynagrodzenia samorządowców w związku ustawą przyjętą przez PiS. Tymczasem w wielu przypadkach obniżki były wręcz symboliczne. A niektórzy nawet zyskali na zmianie.

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota!
galeria

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota! 4 1

Wojciech Nowicki z Podlasia Białystok wywalczył złoty medal w konkursie rzutu młotem w Lublinie i wyprzedził Pawła Fajdka. Zawodnikowi Agrosu Zamość do złota zabrakło zaledwie 12 centymetrów. Trzecie miejsca zajął natomiast inny zawodnik Agrosu Arkadiusz Rogowski

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem!

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem! 1 1

Zawodnik Agrosu Zamość nie miał sobie równych i mimo ciężkich warunków na bieżni ze znakomitym wynikiem zdobył pierwsze miejsce na zawodach w Lublinie

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe
28 lipca 2018, 20:00

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe 7 1

Co Gdzie Kiedy. Retro-potańcówka dla miłośników klimatu lat 20-60 odbędzie się 28 lipca o godz. 20 w Teatralnej Cafe (ul. Peowiaków 1). Uczestnicy będą mogli bawić się przy dobrej muzyce do godz. 2 nad ranem.

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać 0 4

Coraz więcej obcokrajowców chce pozostać w Polsce na dłużej - mówi w rozmowie z PAP Jakub Dudziak z Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Z danych urzędu wynika, że w pierwszym półroczu tego roku liczba cudzoziemców z zezwoleniami na pobyt zwiększyła się o 25 tys. W połowie tego roku takie zezwolenia posiadało łącznie 350 tys. osób.

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę 12 8

Od 1 września nauczyciele, wychowawcy, bibliotekarze, logopedzi czy psychologowie będą musieli być zatrudniani na umowę o pracę. Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie będą też mogły pracować w prywatnych przedszkolach czy poradniach.

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte
galeria

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte 5 0

o godzinie 17 na stadionie w Lublinie przy komplecie publiczności nastąpiło uroczyste otwarcie imprezy, która potrwa w naszym mieście aż do niedzieli

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe
22 lipca 2018, 9:45

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe 5 0

Autobusy – Jelcz 120M i Jelcz M11 przyjadą w niedzielę z Lublina do Kraśnika. Podczas przejazdów będzie można posłuchać o historii komunikacji w Kraśniku i ważnych dla niej miejscach. O tym wszystkim będzie opowiadać Maksym Bratko, autor książki „Historia Komunikacji Publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim”, której premierę zaplanowano na niedzielę.

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku 28 11

Od poniedziałku aż do końca wakacji na ul. Nowy Świat obowiązywać będzie ruch wahadłowy. Drogowcy zabierają się tutaj za przebudowę kanalizacji deszczowej. Skrót z Bronowic na Czuby coraz bardziej przypomina tor przeszkód.

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny 0 8

Utrudnienia na ul. Choiny w Lublinie. Jak informuje nasz Czytelnik Paweł doszło do potrącenia pieszego na przejściu.

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.