Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 października 2019 r.
7:47

Wystąpił w "Kuchennych rewolucjach". Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów [zdjęcia]

75 9 A A

Łukasza Nowomiejskiego znają miłośnicy „Kuchennych rewolucji”. Występował w odcinku poświęconym lubelskiej Czarciej Łapie, której był wówczas menagerem. Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów wymyślając pomysły na wyjątkowe lokale dla innych osób chcących spróbować swoich sił w branży. Część z nich działa w Lublinie, a w planie ekspansji jest Chełm i Warszawa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

- „Kuchenne rewolucje” były jednym z ważniejszych wydarzeń w moim życiu - przyznaje Łukasz Nowomiejski. - Doprowadziło do tego, że zacząłem gastronomie traktować bardzo poważnie i widzieć w niej możliwość rozwoju oraz przekazywania swojej wiedzy. Najłatwiej przecież uczyć się na błędach, a najlepiej na błędach innych osób. „Kuchenne rewolucje” doprowadziły do tego, że dziś jestem w stanie ustrzec restauratorów przez moimi błędami.

Szkolenia i tajemniczy klient

Polska Akademia Restauratorów działa w ramach Gastro Group. Głównym zadaniem firmy, którą razem z panem Łukaszem tworzy jego mama i brat, jest szeroko rozumiane doradztwo gastronomiczne

- Wymyślamy i otwieramy rożne koncepty gastronomiczne dla potencjalnych klientów. Zajmujemy się wszystkim: od pomysłu poprzez projekt, czy wizualizację - opowiada Łukasz Nowomiejski. - Organizujemy też szkolenia baristyczne, barmańskie, kelnerskie i sommelierskie o różnych poziomach trudności i zaawansowania. Na zlecenie właścicieli przeprowadzamy audyty z udziałem tzw. tajemniczych klientów.

Do Gastro Group należy Pierogarnia „U Kucharek” działająca w Puławach (ul. Centralna 10) oraz trzech lokalizacjach w Lublinie (CH Olimp, ul. Chopina 13 i Godebskiego 13 „Miasteczko Akademickie” - franczyza). W port folio znajduje się też Central Park Bistro działające w Puławach (ul. Centralna 10) i Lublinie (ul. Konstantynów 1G).

Z Puław do Lublina

- Ten ostatni lokal powstał na bazie sukcesu puławskiego. Lokal w Puławach funkcjonuje już od trzech lat. Mamy bardzo wielu gości. Postanowiliśmy powtórzyć ten sukces - mówi Łukasz Nowomiejski. - Ale największy sukces to Pierogarnia. Dlatego w oparciu o ten koncept postanowiliśmy wdrożyć system franczyzowy. W każdym z miejsc działających pod wspólnym szyldem zjeść będzie można tak samo dobre pierogi. Pierwszą franszyzę otworzyliśmy w tym roku na Miasteczku Akademickim. Jej właściciel, Konrad wspólnie z nami tworzy partnersko biznes, który - jak obserwujemy - przyjął się wśród studentów.

A potem do Warszawy i Chełma

Dlatego wkrótce powstaną kolejne lokale w Chełmie i w Warszawie.

- Gastronomia to bardzo trudna branża - podkreśla nasz rozmówca. - Chyba wręcz jedna z najtrudniejszych po budowlance i transporcie. Wszystko przez to, że pracujemy z ludźmi, a bez dobrych pracowników ten biznes nie jest się w stanie kręcić. Osobom zamierzającym otworzyć restaurację doradziłbym, żeby pięć razy się zastanowili, czy podołają. Musza mieć spore zaplecze finansowe, żeby wytrzymać trudny początkowy okres, który trwa zwykle minimum rok. Potrzebna jest dokładna analiza rynku, miejsca, kosztów. Potrzebne jest posiadanie dwóch filarów każdej gastronomii: dobrego szefa kuchni i menagera lub kierownika sali.

Skąd zatem sukces pierogarni, skoro na rynku jest pełno pierogów? - dopytuję.

- Sukces polega na tym, że robimy wszystko „na świeżo” tuż przed podaniem konkretnemu klientowi. Nic nie czeka i nie leży - tłumaczy Łukasz Nowomiejski. - Dodatkowo zaopatrujemy się u lokalnych dostawców i kupujemy produkty ze sprawdzonych miejsc. Niby nie wiele, ale decyduje o popularności wśród klientów.

- „Kuchenne rewolucje” były jednym z ważniejszych wydarzeń w moim życiu. Doprowadziły do tego, że dziś jestem w stanie ustrzec restauratorów przez moimi błędami - mówi Łukasz Nowomiejski (fot. Polska Akademia Restauratorów)
e-Wydanie

Komentarze 9

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 08:34
+17
Czyli mówiąc krótko chłop, któremu się nie udało próbuje zarabiać na tym, żeby innym się udało. Przypomnijmy, że odcinek KR w czarciej okazał się kompletną klapą, a "menedżer" wypadł w nim fatalnie
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 12:04
+13
Ci lokalni dostawcy to. Makro .
Avatar
hokus-pokus gie / 20 października 2019 o 08:38
+7
Caly jego gastro biznes polega na zaczepnych nazwach, makaronizmach i promocji w gazetach. Ale sam smak i cena pozostaje w głębokim poważaniu... takie geslerowe hokus-pokus gie
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 12:57
+4
On jest "z zawodu menadzerem / derektorem". Znamy takich, wszedzie sie wcisnie i zawsze spadnie na cztery lapy.
Avatar
filuś / 20 października 2019 o 16:33
+3
To mi odkrycie, by w restauracji podawać świeże produkty. No po to idzie się tam, by je zjeść ze smakiem. Mrożonki mogę kupić w domu i sobie je w piekarniku lub mikrofali odgrzać. Niestety tylko Azjaci są wierni tej zasadzie. Jeżeli warzywo to ma być świerze. Są delikatnie przyzmażane, by nie były surowa, a jednak chrupały przy spożywaniu. No i bolączka ziemniaków wiecznie odgrzewanych. W Polsce jeszcze nie jadłem schaba, którego słyszałem jak się przyrządza. W Niemczech Schnitzla słychać na całej sali jak jest ubijany tłuczkiem. I wiem, że nie będzie wyschnięty po którymśtam odgrzaniu. W Chełmie jedynie na ul. Szkolnej ongiś jadłem frytki belgijskie (grubo cięte). Trzeba było poczekać grubo ponad kwadrans, bo... UWAGA!!!... są przygotowywane na świeżo! I faktycznie ich smak to nie tania mrożonka. Smakowały super. Nie wiem, czy przetrwali, bo serwowali pożądne porcje za pożądne pieniądze, ale żaden McDonalds, czy KFC im do pięt nie dorównywał. Pamiętam też lokal w piwnicy z chińszczyzną przy ul. Lwowskiej w kierunku na Chrobry. Już nie istnieją. Fajne kluchy z kawałkami kurczaka serwowali. Niestety mrożonki jakie można kupić w marketach, ale za 12zł dało się zjeść. Gdyby zainwestowali w chińskiego lub wietnamskiego kucharza toby otwierali drugi lokal w centrum jak restauracja Sake w Rybniku. No, ale tam kilkuosobowa ekipa robi dania na bierząco i nie szkoda wydać 25zł za talerz.
To mi odkrycie, by w restauracji podawać świeże produkty. No po to idzie się tam, by je zjeść ze smakiem. Mrożonki mogę kupić w domu i sobie je w piekarniku lub mikrofali odgrzać. Niestety tylko Azjaci są wierni tej zasadzie. Jeżeli warzywo to ma być świerze. Są delikatnie przyzmażane, by nie były surowa, a jednak chrupały przy spożywaniu. No i bolączka ziemniaków wiecznie odgrzewanych. W Polsce jeszcze nie jadłem schaba, którego słyszałem jak się przyrządza. W Niemczech Schnitzla słychać na całej sali jak jest ubijany tłuczkiem. I wiem, że ... rozwiń
Avatar
Gość / 30 października 2019 o 14:27
+1
Czy to ten sam menager co podczas Kuchenny rewolucji miał 23 lata i nie potrafił załatwić podstawowych rzeczy, jeżeli to ten sam to świat się wywraca do góry nogami, gdyż wówczas pokazał się jako wielki nieudacznik.
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 10:06
+1
Jarosław Kaczyński jest ciężko chory! Czy to koniec monarchi Jarka? ***bit.ly/31pAyaP
Avatar
Sceptyków 6 / 20 października 2019 o 09:06
0
Tylko czy ? Powiem za pieniądze jak nie robić źle = powiem jak robić dobrze ?
Avatar
. / 20 października 2019 o 10:00
-1
Caly jego gastro biznes  polega na zaczepnych nazwach, makaronizmach i promocji w gazetach. Ale sam smak i cena pozostaje w głębokim poważaniu... takie geslerowe hokus-pokus gie
  Akurat miałem okazję jeść kilka potraw które osobiście przyrządziła pani G. i nie powiem miały bardzo fajny i ciekawy smak. Jednak w wielu knajpach po jej rewolucjach tego się nie da się już znaleźć.
Avatar
Gość / 30 października 2019 o 14:27
+1
Czy to ten sam menager co podczas Kuchenny rewolucji miał 23 lata i nie potrafił załatwić podstawowych rzeczy, jeżeli to ten sam to świat się wywraca do góry nogami, gdyż wówczas pokazał się jako wielki nieudacznik.
Avatar
filuś / 20 października 2019 o 16:33
+3
To mi odkrycie, by w restauracji podawać świeże produkty. No po to idzie się tam, by je zjeść ze smakiem. Mrożonki mogę kupić w domu i sobie je w piekarniku lub mikrofali odgrzać. Niestety tylko Azjaci są wierni tej zasadzie. Jeżeli warzywo to ma być świerze. Są delikatnie przyzmażane, by nie były surowa, a jednak chrupały przy spożywaniu. No i bolączka ziemniaków wiecznie odgrzewanych. W Polsce jeszcze nie jadłem schaba, którego słyszałem jak się przyrządza. W Niemczech Schnitzla słychać na całej sali jak jest ubijany tłuczkiem. I wiem, że nie będzie wyschnięty po którymśtam odgrzaniu. W Chełmie jedynie na ul. Szkolnej ongiś jadłem frytki belgijskie (grubo cięte). Trzeba było poczekać grubo ponad kwadrans, bo... UWAGA!!!... są przygotowywane na świeżo! I faktycznie ich smak to nie tania mrożonka. Smakowały super. Nie wiem, czy przetrwali, bo serwowali pożądne porcje za pożądne pieniądze, ale żaden McDonalds, czy KFC im do pięt nie dorównywał. Pamiętam też lokal w piwnicy z chińszczyzną przy ul. Lwowskiej w kierunku na Chrobry. Już nie istnieją. Fajne kluchy z kawałkami kurczaka serwowali. Niestety mrożonki jakie można kupić w marketach, ale za 12zł dało się zjeść. Gdyby zainwestowali w chińskiego lub wietnamskiego kucharza toby otwierali drugi lokal w centrum jak restauracja Sake w Rybniku. No, ale tam kilkuosobowa ekipa robi dania na bierząco i nie szkoda wydać 25zł za talerz.
To mi odkrycie, by w restauracji podawać świeże produkty. No po to idzie się tam, by je zjeść ze smakiem. Mrożonki mogę kupić w domu i sobie je w piekarniku lub mikrofali odgrzać. Niestety tylko Azjaci są wierni tej zasadzie. Jeżeli warzywo to ma być świerze. Są delikatnie przyzmażane, by nie były surowa, a jednak chrupały przy spożywaniu. No i bolączka ziemniaków wiecznie odgrzewanych. W Polsce jeszcze nie jadłem schaba, którego słyszałem jak się przyrządza. W Niemczech Schnitzla słychać na całej sali jak jest ubijany tłuczkiem. I wiem, że ... rozwiń
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 12:57
+4
On jest "z zawodu menadzerem / derektorem". Znamy takich, wszedzie sie wcisnie i zawsze spadnie na cztery lapy.
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 12:04
+13
Ci lokalni dostawcy to. Makro .
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 10:06
+1
Jarosław Kaczyński jest ciężko chory! Czy to koniec monarchi Jarka? ***bit.ly/31pAyaP
Avatar
. / 20 października 2019 o 10:00
-1
Caly jego gastro biznes  polega na zaczepnych nazwach, makaronizmach i promocji w gazetach. Ale sam smak i cena pozostaje w głębokim poważaniu... takie geslerowe hokus-pokus gie
  Akurat miałem okazję jeść kilka potraw które osobiście przyrządziła pani G. i nie powiem miały bardzo fajny i ciekawy smak. Jednak w wielu knajpach po jej rewolucjach tego się nie da się już znaleźć.
Avatar
Sceptyków 6 / 20 października 2019 o 09:06
0
Tylko czy ? Powiem za pieniądze jak nie robić źle = powiem jak robić dobrze ?
Avatar
hokus-pokus gie / 20 października 2019 o 08:38
+7
Caly jego gastro biznes polega na zaczepnych nazwach, makaronizmach i promocji w gazetach. Ale sam smak i cena pozostaje w głębokim poważaniu... takie geslerowe hokus-pokus gie
Avatar
Gość / 20 października 2019 o 08:34
+17
Czyli mówiąc krótko chłop, któremu się nie udało próbuje zarabiać na tym, żeby innym się udało. Przypomnijmy, że odcinek KR w czarciej okazał się kompletną klapą, a "menedżer" wypadł w nim fatalnie
Zobacz wszystkie komentarze 9

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Trwa rekrutacja do projektów wdrażanych przez Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie

Trwa rekrutacja do projektów wdrażanych przez Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie 0

Trwa rekrutacja do projektów wdrażanych przez Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego 2014-2020 (RPO WL).

W drodze do zatrudnienia … - bon na zasiedlenie!

W drodze do zatrudnienia … - bon na zasiedlenie! 0

Czym jest bon na zasiedlenie dla bezrobotnego do 30 roku życia i kto może się o niego ubiegać? Jeżeli jesteś osobą bezrobotną do 30 roku życia zarejestrowaną w powiatowym/miejskim urzędzie pracy (PUP/MUP), to możesz ubiegać się o bon na zasiedlenie, który stanowi gwarancję przyznania środków finansowych na pokrycie kosztów zamieszkania w związku z podjęciem zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej poza miejscem dotychczasowego zamieszkania.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 22.11.2019

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 22.11.2019 0 0

W poszukiwaniu ofiar terroru komunistycznego

W poszukiwaniu ofiar terroru komunistycznego 0 0

Instytut Pamięci Narodowej zakończył poszukiwania szczątków ofiar terroru komunistycznego z lat 40. na cmentarzu przy ulicy Unickiej w Lublinie. Wszystko wskazuje na to, że wydobyto szczątki więźniów przetrzymywanych na Zamku Lubelskim.

Start Lublin – GTK Gliwice 78:72. Zdecydowała czwarta kwarta

Start Lublin – GTK Gliwice 78:72. Zdecydowała czwarta kwarta 0 2

Tym razem koszykarze Davida Dedka musieli się mocno napracować na zwycięstwo, ale zanotowali siódmą wygraną w sezonie. W czwartek Start pokonał u siebie GTK Gliwice 78:72.

Parkowanie w Lublinie zdrożeje. Zła wiadomość dla posiadaczy aut hybrydowych [nowe ceny]

Parkowanie w Lublinie zdrożeje. Zła wiadomość dla posiadaczy aut hybrydowych [nowe ceny] 31 69

Miejscy radni uchwalili dziś wieczorem nowe zasady i ceny postoju w Strefie Płatnego Parkowania. Przykłady? W ścisłym centrum pierwsza godzina zdrożeje z 3 zł na 3,90 zł. Mieszkańcy strefy kupią tańszy karnet tylko pod warunkiem, że rozliczają PIT w Lublinie. A posiadacze hybryd nie będą już zwolnieni z opłat za parkowanie

Nowy cmentarz w Lublinie ma być większy od tego na Majdanku. Planują też spopielarnię zwłok

Nowy cmentarz w Lublinie ma być większy od tego na Majdanku. Planują też spopielarnię zwłok 16 58

W czwartek poznaliśmy projekt planu zagospodarowania terenów przy ul. Bohaterów Września, gdzie ma powstać nowy cmentarz komunalny, większy niż ten na Majdanku. Miejscy planiści proponują, by powstała tu także spopielarnia zwłok. Czy to dobry pomysł? Uwagi można zgłaszać Urzędowi Miasta do 30 grudnia

Akwarele Michała Suffczyńskiego
23 listopada 2019, 18:00

Akwarele Michała Suffczyńskiego 0 0

„Chwile zatrzymane” to tytuł wystawy prac artysty o których krytycy piszą, że cechuje je ogromna dbałość o jakość wypowiedzi malarskiej i wyrafinowany warsztat akwarelowego wirtuoza

Lublin: Miasto opłaci dodatkowe patrole policjantów

Lublin: Miasto opłaci dodatkowe patrole policjantów 1 5

Ponad ćwierć miliona złotych ma wydać w przyszłym roku samorząd Lublina na opłacenie dodatkowych patroli policji, które będą chodzić po ustalonych przez miasto trasach.

Nowy hotel w Lublinie w nietypowym stylu [zdjęcia]
galeria

Nowy hotel w Lublinie w nietypowym stylu [zdjęcia] 0 7

W niedzielę hotel Ibis Styles Lublin Stare Miasto zaprasza na Dzień Otwarty. Od godz. 10 do 17 oprowadzanie po wszystkich zakamarkach i mały poczęstunek.

Nowy dyrektor szpitala w Białej Podlaskiej: Jestem optymistą

Nowy dyrektor szpitala w Białej Podlaskiej: Jestem optymistą 4 8

Rozmowa z Adamem Chodzińskim, nowym dyrektorem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Białej Podlaskiej.

Wyższe podatki w Lublinie. Wzrosną od stycznia 2020 roku

Wyższe podatki w Lublinie. Wzrosną od stycznia 2020 roku 15 35

Radni zatwierdzili w czwartek prezydencki pomysł na podwyżkę podatku od nieruchomości, którego obecne stawki obowiązują już drugi rok. Przyszłoroczne mają być większe. Podatek za 60-metrowe mieszkanie wzrośnie o 1,5 zł, w przypadku centrów handlowych podwyżka będzie liczona w dziesiątkach tysięcy złotych

Spróbowali 100-letnich win znalezionych w muzeum w Kozłówce [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Spróbowali 100-letnich win znalezionych w muzeum w Kozłówce [zdjęcia, wideo] 126 28

Wina znalezione podczas remontu Muzeum Zamoyskich w Kozłówce niemal na pewno pochodzą sprzed I wojny światowej. Znaleziskiem zajęli się eksperci, którzy po degustacji ocenili, że jeden ze stuletnich trunków smakuje świeżo, jakby miał 30–40 lat

Lublin: Zmiany na zatłoczonym skrzyżowaniu. Miasto obiecuje upłynnić ruch
galeria

Lublin: Zmiany na zatłoczonym skrzyżowaniu. Miasto obiecuje upłynnić ruch 4 23

Miasto zapowiada zmiany na skrzyżowaniu ul. Kunickiego z Wolską, 1 Maja i pl. Bychawskim. Usprawniony ma być skręt w prawo w ul. Kunickiego.

Lubelskie: Rolnicy wyjadą jutro ciągnikami na drogi. "To jest akcja ostrzegawcza"
galeria

Lubelskie: Rolnicy wyjadą jutro ciągnikami na drogi. "To jest akcja ostrzegawcza" 70 36

Rolnicy znowu o sobie przypominają. Wyjadą na drogi, m.in. w Radzyniu Podlaskim.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.