Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

4 maja 2018 r.
18:31

To dobry czas na kulinarne wypady. Co i gdzie warto zjeść?

Cynanderki
Cynanderki (fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum )

Maj sprzyja kulinarnym wypadom. Podpowiadamy, gdzie zjeść zacierkową, a gdzie słynne cynaderki. Słynne dania wracają do kart i warto wiedzieć, gdzie pojechać, żeby dobrze zjeść.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Nasz region odwiedza coraz więcej turystów. Coraz więcej z nich zaznacza w nawigacji opcję „znajdź restauracje” i potem sprawdza menu w poszukiwaniu regionalnych przysmaków.

Czego szukają?

Klasycznych przystawek na gorąco, takich jak flaki czy forszmak i legendarnych cynaderek. Zacierkowej i żurku z kiełbasą. Chętnie zjedzą śledzie. Z drugich dań najbardziej poszukiwane są golonka, mielone z buraczkami, ozorek w sosie chrzanowym, zrazy po staropolsku i wątróbka z cebulą. Oto nasz sentymentalny i subiektywny rozkład jazdy po kulinarnej mapie regionu.

Cynaderki

Czyli nerki cielęce z patelni lub w śmietanie. Jeden z największych przysmaków przedwojennej kuchni, podawany w najlepszych restauracjach Lublina, Kazimierza Dolnego i Zamościa. W obu wariantach danie może być doskonałe.

Świetne cynaderki zjecie w restauracji „Przystań” w Lublinie oraz restauracji „Pałacowej” w Wierzchowiskach. W obu miejscach przyrządza się je według przedwojennych receptur. Nerki z patelni podaje się z chlebem, w śmietanie można podać z ziemniakami.

Flaki

Najbardziej znane zjecie w restauracji „Rarytas” w Piaskach. Bardzo smaczne zjecie w restauracji Karczma Piastowska w miejscowości Niemce. Wystrój rodem z knajpy GS, za wystrojem idą dawne smaki w bardzo przyzwoitym wydaniu. Flaki są aromatyczne, mocno doprawione, a ich „istota” wychodzi na pierwszy plan. W Niemcach jesz flaki, a nie marchewkę czy dużo zasmażki - mówią bywalcy.

Doskonałe flaczki po zamojsku, znane w całej Polsce zjecie w restauracji „Skarbiec Wina” w Zamościu, można do nich zamówić sobie 6 malutkich, gorących cebularzyków.

Forszmak

Najciekawszy patent na lubelski forszmak wymyślili kucharze z pubu Św. Michał. Podają go w zapiekanym naczyniu. Przed włożeniem do pieca kucharz nakrywa miskę cienkim cebularzem. Najpierw trzeba przebić się przez pachnącą pokrywkę z cebularza, zjeść kawałek i sięgnąć po gorący forszmak.

Dobry forszmak poznaje się po tym, że został ugotowany na kilku rodzajach mięsa (w tym wołowiny) oraz dobrej kiełbasie podlaskiej.

Golonka

Doskonałą golonkę z wody podaje się w Karczmie Biesiada w Wojciechowie. Chrupiącą zjecie w Zajeździe Marta w Pułankowicach. I to z tak słynnym dodatkiem jak zasmażana kapusta, którą przyrządzają tu po mistrzowsku. Polecić warto golonkę w Zajeździe Marta w Pułankowicach. Pieczona nad żywym ogniem ma leśny smak. 

Gulaszowa

Jedna z ulubionych zup Polaków, po mistrzowsku gotowana przez braci Węgrów, skąd trafiła do Polski. Na kawałkach wołowiny i dobrej papryce. Szczególnie ważna jest papryka w proszku.

Świetną gulaszową zjecie w pensjonacie Eger w Kazimierzu Dolnym. Podaje się ją w podgrzewanych świeczką kociołkach. Zupa cały czas paruje, a my nalewamy sobie po trochu. Jest tak syta, że może zastąpić dwudaniowy obiad.

Mielone

Świetne mielone w Lublinie przyrządza Wiesław Kurowski, ongiś szef kuchni restauracji Magia. Zjecie je w malutkim bistro - garmażerce „Polskie smaki” na placu Łokietka.

Mistrz porzucił zawód szefa kuchni na rzecz produkcji największych przysmaków polskiej kuchni. Otworzył małą halę produkcyjną, gdzie powstają mielone, kotlety pożarskie, schabowe, pierogi w kilku odmianach. Polecamy mega zestaw: dwa mielone plus surówka z selera za niewiele ponad 10 złotych.

Ozorek w sosie chrzanowym

To kolejne, kultowe danie z czasów PRL. Czeka na was w lubelskim barze „Pośpiech”. Delikatne mięso w zderzeniu z mocno śmietanowym sosem i młodymi ziemniakami z koperkiem wymiata.

„Pośpiech” to także zagłębie innych, fundamentalnych dań ze smacznej epoki PRL. Od fasoli po bretońsku, przez rewelacyjne pierogi z podrobami po placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Pierogi po lubelsku

Czyli z kaszą gryczaną i serem. Najlepiej jechać na nie do Biłgoraja. Do Zagrody Sitarskiej. Są pierwszorzędne.
Lubelskich warto także skosztować w Zagrodzie Roztocze w Obszy, gdzie właściciel od lat walczą o odzyskanie polskich, regionalnych smaków. Doskonałe z okrasą z boczku, jeszcze lepsze z kwaśną, wiejską śmietaną. Pyszne z wody, doskonałe z patelni, smaczne z grilla. W obu miejscach polecamy także gryczaka na zimno i gorąco. 

Wątróbka

Rewelacyjną wątróbkę drobiową podaje restauracja Mandragora w Lublinie. Do wyboru są dwie wersje. Pierwsza, z rodzynkami, bardzo aromatyczna. Druga, klasyczna w sosie cebulowym: równie doskonała.

Warto także odwiedzić lubelski „Kardamon”. Zjecie tu Gęsią szyję nadzianą cielęciną i wątróbką, kraszoną wiejską słoniną, którą podaje się z kaszą gryczaną i kwaszonym ogórkiem. Smak wątróbki: coś pięknego.
Zrazy po staropolsku

Wielbiciele zrazów jeżdżą na nie do Karcmy przy Nadbystrzyckiej w Lublinie. Kucharze z Karcmy (dawniej Chata Swojsko Strawa) podają je z kaszą gryczaną i ogórkiem z beczki. Mają też patent na wyjątkowo smaczny sos pieczeniowy do zrazów.

Warto zamówić zrazy, bo to wybitne danie. O wyjątkowym smaku i bardzo długiej tradycji. Dobroć zrazów pochodzi z faktu, że zrazy dusi się w rondlu bardzo długo na małym ogniu. Nabierają smaku, z dnia na dzień są coraz lepsze, znikają z rondla zbyt szybko.

Forszmak
Pierogi po lubelsku
Golonka

Pozostałe informacje

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

Lubelszczyzna pamięta  o obrońcach Niepodległej...
DODATEK IPN

Lubelszczyzna pamięta o obrońcach Niepodległej...

Wśród wielu dat w historii Polski jedną z najpiękniejszych i najważniejszych jest 11 listopada 1918 r. Po 123 latach zaborów nasz kraj odzyskał upragnioną niepodległość i ponownie pojawił się na mapie Europy. Wspólny wysiłek podjęli zarówno wielcy politycy – tacy jak Józef Piłsudski, Ignacy Paderewski czy Roman Dmowski – jak i zwykli żołnierze, mieszkańcy wsi, miast i miasteczek.

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium