Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Janów Lubelski

18 sierpnia 2019 r.
10:41

Pierogi, sery, kasza. Co było najsmaczniejsze na Festiwalu Gryczaki?

Szesnaście pierogów gryczanych, czternaście dań na bazie kaszy, dwanaście serów i dwanaście deserów zaprezentowało się na kulinarnym konkursie podczas Festiwalu Gryczaki 2019 w Janowie Lubelskim. Wybraliśmy dla was najbardziej łakome kąski.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kipi kasza, kipi groch
Lepsza kasza niż ten groch.
Bo od grochu boli brzuch,
A od kaszy człowiek zdrów

- ten wierszyk z dzieciństwa idealnie pasuje do największego święta kaszy w Polsce, który w drugi weekend sierpnia odbył się w Janowie Lubelskim. W tym roku ozdobą części duchowej był koncert Krzysztofa Cugowskiego z Zespołem Mistrzów. W części “brzuchowej”: zagrody smaku oraz konkurs kulinarny. - Z roku na rok ten festiwal idzie do przodu. Najbardziej cieszy mnie frekwencja i coraz ciekawsza prezentacja regionalnych przysmaków w zagrodach - mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. - Z jednej strony mamy klasycznie podane produkty, z drugiej nowoczesne i pomysłowe aranżacje dawnych dań.

Salceson, salceson

Stałą częścią festiwalu są pokazy kulinarnych gwiazd. Ponieważ festiwal Gryczaki 2019 odbył się po raz szesnasty, trudno wymienić kogoś, kto na scenie nie gotował. W tym roku publiczność bardzo gorąco przyjęła pokaz od serca, który zaprezentował Remigiusz Rączka, śląski kucharz, który prowadzi swój telewizyjny program „Rączka gotuje”.

Z roku na rok idzie w górę poziom potraw i nalewek, zgłaszanych do festiwalowego konkursu kulinarnego. Po kiełbasie gryczanej, wielkim przeboju kilku ostatnich edycji, Paweł Maćkowski znów zaszalał i wystawił do konkursu salceson z kaszą gryczaną. Świetne danie zdobyło puchar Przemysława Czarnka, wojewody lubelskiego. Idea salcesonu z kaszą tak spodobała się królowi Gryczakowi (w tej roli Waldemar Futa), że podczas wręczania skandował: salceson, salceson.

A my wybraliśmy kilka potraw, które zaskoczyły komisję konkursową i smakiem, i formą podania. Na przystawkę ser suszony w piecu chlebowym. To jeden z 3 serów wystawionych przez Elżbietę Łazur.

Ser w czarnuszce

Składniki: 1 kg dobrego sera, 2 jaja, sól do smaku, czarnuszka.

Wykonanie: ser odcisnąć, przegnieść z jajami i solą. Jeszcze raz odcisnąć i obtoczyć w czarnuszce. Suszyć w piecu chlebowym. Od redakcji: ser można wysuszyć w ciepłym piekarniku (tak jak się suszy grzyby), lub na patelni grillowej ułożyć siatkę z dębowych drzazg, na to położyć serek i postawić patelnię na najmniejszych ogniu. Suszyć bez przykrycia, przez kilka godzin.

Ser wędzony

Składniki: 2 litry mleka krowiego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, enzym ścinający mleko (podpuszczka) według instrukcji, sól wedle uznania.

Wykonanie: mleko podgrzać do temperatury 36,6 stopni Celsjusza. Wlać jogurt i odstawić na 2 godziny. Dodać podpuszczkę, intensywnie mieszając mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Jak zrobi się skrzep, kroić go w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Odstawić na 30 minut, żeby oddzieliła się serwatka. Wylać do drugiego garnka. Na serwatce można ugotować smaczną zupę chrzanową z jajkiem. Ser włożyć do formy serowarskiej i dobrze odcisnąć. Wędzić 6 godzin. - Podawać do wina - radzi Adam Jarosz, autor sera. A teraz przepis na fajerczaki z mąką jaglaną od Ireny Jargiło.

Fajerczaki jaglane

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki jaglanej (zmielić kaszę jaglaną w malakserze), 1 jajko, 1 łyżeczka sody, pół litra zsiadłego mleka, trzy czwarte szklanki śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: połączyć składniki potrawy, zagnieść dość luźne ciasto, piec na rozgrzanych fajerkach. Od redakcji: fajerczaki możecie upiec na patelni grillowej lub tzw. patelni cygańskiej (stalowa, wypalona na czarno). Oczywiście bez oleju, za to podsypując mąką pod koniec pieczenia. Fajerczaki najlepiej smakują gorące z kwaśnym mlekiem. Można je posmarować dobrym masłem, mogą zastąpić bułki i chleb. Zamiast mąki z kaszy jaglanej możecie użyć mąki z niepalonej kaszy gryczanej.

Co na główne danie? Bardzo smakowały nam gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, które na konkurs wystawiły panie z Domu „Senior” w Modliborzycach. Niby prosty przepis, a pełnia smaku niebywała. To bardzo harmonijne danie było pięknym pokłonem dla tradycji.

Gołąbki modliborzyckie

Składniki: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag sera białego, 5 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 1 kapusta, sól i pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować z niewielką ilością grzybów. Resztę grzybów ugotować w osobnym rondelku. Posiekać cebulę, przesmażyć na patelni razem z ugotowanymi grzybami. Kaszę połączyć z serem, dodać cebulę z grzybami. Wymieszać, doprawić. Zawijać farsz w obgotowane liście kapusty. Układać w naczyniu żaroodpornym, piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Od redakcji: w trakcie pieczenia podlać wodą lub bulionem, najlepiej na suszonych grzybach.
Sakiewki kaszowe z łososiem

Z obiadowych dań wielce smakowały nam także sakiewki z łososiem, które przyrządziła Barbara Kapusta.

Składniki: 2 szklanki uparowanej kaszy gryczanej, 1 kostka twarogu, 2 cebule, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, wędzony łosoś w plastrach, 2 opakowania ciasta francuskiego, 1 jajko.

Wykonanie: cebulę usmażyć, natkę i koperek posiekać, dodać do kaszy, wyrobić, dodać pokruszony twaróg. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Z jednego płatu ciasta francuskiego wyciąć 99 prostokątów. Na każdym położyć plaster łososia, porcję farszu. Sklejać przeciwległe rogi ciasta, formować sakiewki, smarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Na deser lizaki jaglane

Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 15 dag masła, po szklance śmietany, mleka i wody, pół szklanki cukru, 1 serek mascarpone, 6 jajek, 2 łyżki kaszy manny, rodzynki, 2 tabliczki czekolady, posypka na ozdobę.

Wykonanie: kaszę uparować, dodać pozostałe składniki, wymieszać i upiec. Upieczony jaglak zblendować, dodać serek mascarpone, wymieszać. Formować małe kuleczki, schłodzić. Oblać rozpuszczoną czekoladą, nadziewać na patyczki, ozdobić posypką i schłodzić.

Kipi kasza i co dalej?

Festiwal ma się coraz lepiej. - Narodził się podczas opracowywania strategii produktu turystycznego dla Janowa Lubelskiego. Te szesnaście lat temu było to pierwszy, tak wielki festiwal kulinarny w województwie lubelskim - mówi Krzysztof Kołtyś, burmistrz miasta. Organizatorzy szacują, że Gryczaki 2019 w ciągu dwóch dni odwiedziło grubo ponad 20 tysięcy ludzi. Ale świat idzie do przodu. Burmistrz nie ukrywa, że Gryczakom należy się programowy lifting. – Za rok chcemy mocno wyeksponować zdrowotne walory potraw z kaszy. W pokazach kulinarnych postawić na kuchnię fit. Nowej formuły potrzebuje także konkurs kulinarny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

Karolina Gorczyca urodziła się i wychowała w Biłgoraju
galeria

Pochodząca z Biłgoraja aktorka miała wypadek. Spektakl z jej udziałem odwołano

Karolina Gorczyca i partnerujący jej w spektaklu „Optymiści – czyli nasi w Egipcie” Krzysztof Czeczot mieli w piątek wypadek. Przedstawienie, z którym mieli wystąpić w Gnieźnie zostało odwołane.

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium