Degustacje potraw i koktajli, pokazy kuchni meksykańskiej, pokazy barmańskie, mnóstwo tańców i muzyki – w takim klimacie odbyły się wczoraj I Wojewódzkie Targi Turystyczno-Gastronomiczne „GASTRO-TRAVEL” Świdnik 2016.
Imprezę otworzył Krzysztof Gałan, dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku, organizatora targów i placówki kształcącej dla branży turystycznej oraz gastronomicznej. – Dzisiejsi wystawcy to nasi partnerzy, pracodawcy oraz współtwórcy procesu dydaktycznego – podkreślił dyr. Gałan.
Szkoła od nowego roku szkolnego uruchamia nowe kierunki, m.in. technik agroturystyki i technik obsługi turystyki wiejskiej, ale też piekarz, cukiernik i kelner. – Z branży hotelarsko-gastronomicznej będziemy mieć już wszystko – zapewnia dyrektor ZS nr 1.
Targi zorganizowano głównie z myślą o młodzieży, która stoi przez wyborem dalszego kierunku kształcenia. Służyły też prezentacji dorobku zawodowego i doświadczenia pracodawców związanych z branżą turystyczno-gastronomiczną.