Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zdrowie

18 marca 2005 r.
21:06
Edytuj ten wpis

Sałata, pomidor i spółka

Dieta sałatkowa to wymarzony sposób na odchudzanie, dla osób lubiących surowe warzywa i owoce. Chrupiąc marchewkę i sałatę dostarczamy organizmowi witamin, mikroelementów i zdrowego błonnika. A waga spada!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Dieta sałatkowa jest typową dietą niskokaloryczną - dostarcza 1000 kcal dziennie. Nie jest pracochłonna, nie wymaga wielkich poświęceń, wzmacnia i odtruwa organizm. Uwaga! Należy wypijać minimum 2 litry płynów dziennie!
Trwa: 7 do 21 dni.
Odchudza: około 1 kg tygodniowo.
Można ją powtarzać: co roku wiosną lub latem.
Polecana: dla wszystkich dorosłych, zdrowych osób.
Niewskazana dla: dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących.
Szczególnie bogata w: witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik.

Menu dla diety sałatkowej

I DZIEŃ


I śniadanie 250 kcal
Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5 proc., bez cukru.

Grzanki z pomidorami
Składniki: 150 g pomidora, 1/4 bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 oliwki bez pestek, 1 łyżeczka świeżej bazylii, sól, pieprz.
Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i zapiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.

II śniadanie 139 kcal
Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Sałatka z melonem
Składniki: 150 g melona miodowego, 85 g arbuza, 4 rzodkiewki, 1/3 sałaty lodowej, 1/3 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka rzeżuchy.
Sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, ziarna pieprzu, sól.
Wykonanie: melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić, umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 minut do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.

Obiad 325 kcal
Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.

Sałatka ryżowa
Składniki: 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego, 250 g pieczarek, 3 ogórki konserwowe, 1 średnia cebula, sól, pieprz, natka, 1 łyżeczka majonezu light.
Wykonanie: ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.

Podwieczorek 99 kcal
Kubeczek (150ml) jogurtu naturalnego bez cukru, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Kolacja 190 kcal
Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru

Jabłko faszerowane
Składniki: 1 duża antonówka. Farsz: 50 g piersi kurczaka bez skóry, 10 g szynki wieprzowej gotowanej, 1 plasterek obranego selera korzeniowego, 1 suszona morela, 1/4 łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, imbir, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 1 goździk.
Wykonanie: farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni C) na 1 godzinę.

II DZIEŃ


I śniadanie 160 kcal
Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
Sałatka jabłkowa
Składniki: 1 duże jabłko, 2 łyżki rodzynek, 2 brzoskwinie konserwowe bez soku, 1 łyżka soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki miodu.
Wykonanie: jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.

II śniadanie 140 kcal
Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Sałatka z białą rzodkwią
Składniki: 1 mała marchew, 1/4 dużej białej rzodkwi, 1 plasterek szynki gotowanej (25 g), 1 łyżeczka płatków kukurydzianych, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/6 szklanki soku z pomarańczy, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki miodu, sól.
Wykonanie: marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.

Obiad 340 kcal
Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Sałatka meksykańska
Składniki: 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 krople tabasco, 1 łyżka soku z cytryny, 2 jajka, 50 g ugotowanej fasoli czerwonej, 30 g kukurydzy konserwowej, 2 liście sałaty.
Wykonanie: utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.
Podwieczorek 88 kcal
Szklanka soku z pomarańczy.
Kolacja 215 kcal
Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.

Surówka z selera i malin
Składniki: 1 mały seler korzeniowy, sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 200 g malin, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 liście sałaty.
Wykonanie: selera po umyciu i obraniu pokroić w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.

III DZIEŃ


I śniadanie 284 kcal
Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.

Sałatka swojska
Składniki: 1 średnia reneta, 1 mały banan, 1 średnia pomarańcza, 1 średnia gruszka, 100 g śliwek węgierek.
Wykonanie: wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.

II śniadanie 70 kcal
Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej nie gazowanej.

Surówka z arbuza
Składniki: 75 g arbuza bez skóry i pestek, 1/4 średniego jabłka, 1/2 pomidora, 1/4 główki sałaty lodowej, sok z cytryny, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/4 łyżeczki miodu, sól, natka.
Wykonanie: pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.

Obiad 350 kcal
Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Sałatka piracka
Składniki: 100 g wędzonej makreli, 1 jajko ugotowane na twardo, 20 g marynowanych cebulek, 5 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 pomidora, 3 liście sałaty radicchio, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka marynaty z cebulek, pieprz cayenne, sól.
Wykonanie: makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.

Podwieczorek 137 kcal
Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Sałatka owocowa z sosem winnym
Składniki: 100 g arbuza, po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni. Sos: 40 ml wina czerwonego wytrawnego, 1/2 łyżeczki miodu, goździki, cynamon.
Wykonanie: arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę. Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić. Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Kolacja 162 kcal
Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.

Sałatka rosyjska
Składniki: 1 średni pomidor, 50 g ogórka kwaszonego, 50 g groszku konserwowego, 50 g ogórka zielonego, ocet, sól, pieprz, 50 g ugotowanego kurczaka, 1 łyżeczka majonezu light, sałata, natka.
Wykonanie: pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.

Pozostałe informacje

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium