Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

26 lipca 2019 r.
9:16

Bistro Pazłotko, czyli nowe miejsce w centrum Lublina. "Chcemy skracać dystans i tworzyć relacje"

Autor: Zdjęcie autora ask
Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele Bistro Pazłotko
Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele Bistro Pazłotko (fot. Maciej Kaczanowski)

Ostatnie wielkie przygotowania przed dzisiejszym otwarciem trwały wczoraj w Bistro Pazłotko przy ul. Ewangelickiej. Ma to być miejsce wyjątkowe – i ze względu na kuchnię i podejście do gości.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Początki były trudne. Restauracja miało początkowo działać przy ulicy Złotej. – Wtedy padł pomysł na nazwę łączący nazwę ulicy, z czymś lekkim, sympatycznym i niespodziewanym. Bo tak jest z pazłotkiem. Rozwijasz je i nie wiesz, jaką czekoladkę znajdziesz w jego środku – śmieją się Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele nowego kulinarnego miejsca.

– Pazłotko zrodziło się z pasji. Tworzę bloga kulinarnego, organizuję warsztaty kulinarne, gotuję. Długo walczyłem jednak z myślą, żeby lokalu nie zakładać, bo to jeden z trudniejszych biznesów, jakie człowiek wymyślił – przyznaje Furmanek. – To bardzo trudna praca, ale i dająca dużo satysfakcji. Coś się dzieje. Poznaje się nowych ludzi. To możliwość do nieograniczonego bycia kreatywnym i na sali, i w kuchni.

Była też chęć robienia czegoś, czego na rynku brakuje.

– Chcemy słuchać gości. Liczymy na to, że będą z nami rozmawiać mówiąc wprost, co im pasuje, a co nie – podkreślają właściciele. – W każdej chwili możemy coś z karty wyrzucić. Będziemy też czekać na pomysły, co warto do niej dodać. Słuchać będziemy gości i pracowników, a nie kierowników, dostawców, czy menadżerów. Informacja od nich będą bezcenne, a te najbardziej krytyczne są zwykle najbardziej wartościowe. Dzięki nim można się zmieniać się i poprawiać.

Ma nie być też anonimowo. Jeśli będzie to możliwe dania do stolika podawać będą kucharze.

– Chcemy skracać dystans i tworzyć relacje. Chcemy żeby ludzie się poznawali – podkreśla Dawid Furmanek. – Żeby przychodzili nie tylko dla jedzenia i dobrych napoi, ale dla atmosfery. Żeby wstępowali nawet tylko na bezpłatną wodę. Tak po prostu, żeby się przywitać i porozmawiać. Dla mnie to będzie wyróżnienie.

Ważna będzie też kuchnia. Będą przystawki, dania główne i desery. Pierwsze nazywane będą „Hej, Złotko!”, a wśród nich pojawi się m.in. omlet francuski.

– Nie będzie problemu, żeby danie serwowane zwykle na śniadanie zjeść późnym wieczorem. Zresztą jak klient będzie miał ochotę na jajecznicę, której nie ma w karcie to też mu ją chętnie przygotujemy. Bo ludzie są najważniejsi – podkreśla właściciel.

Wśród dań głównych, czyli „Noooo, Złotko!” zjeść będzie można m.in. zupę piwną na lokalnym piwie z prażoną kaszą gryczaną i lokalnym chlebem oraz wołowinę po burgundzku z grzybami, piklowaną czerwoną cebulą i bobem na palonym maśle z podpłomykiem.

– To produkt, którego robić nauczyła mnie ciocia. Nazywam go roztoczańskim podpłomykiem sodowym, ale na Lubelszczyźnie funkcjonuje pod różnymi nazwami. To coś pięknego i stanowiącego wspaniałą alternatywę dla mącznej pizzy – zachęca Furmanek. – Chcę w menu nawiązywać do naszego regionu i do jego historii. Dlatego będę przemycać kaszę. Będzie pieróg biłgorajski smażony na maśle. Będzie humus z falafelem podawany z marynowanymi burakami.

A na koniec desery, czyli „Pa, Złotko!”, a wśród nich Kręgłe Basi (teściowej właściciela) i Sernik Uli (jego bratowej) z sosem owocowym i… niespodzianką.

– Stawiamy na to, co kojarzy nam się z domem. Zależy mi też żeby pojawił się jakiś zaskakujący element i bawiący zarówno kucharzy, jak i gości – mówi właściciel.

Od poniedziałku do czwartku Pazłotko będzie otwarte w godz. 9-21. W weekend – do ostatniego gościa.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

Oddaj elektrograty i wesprzyj leczenie małego Frania

W Lublinie rusza charytatywna zbiórka zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Dochód z akcji zostanie przeznaczony na leczenie Frania Styły, chłopca chorującego na dystrofię mięśniową Duchenne’a (DMD) – ciężką, genetyczną chorobę powodującą postępujący zanik mięśni.

Ustalenia śledczych przekazała prokurator Jolanta Dębiec z Prokuratury Okręgowej w Lublinie.

Polowanie zakończone tragedią. Myśliwy usłyszał zarzut zabójstwa

50-letni Dariusz L. twierdzi, że strzelał do dzików. Tych wyjaśnień nie przyjmują jednak śledczy, według których oskarżony przewidywał możliwość, iż celem może być człowiek.

W czwartkowym meczu kontrolnym Górnik Łęczna przegrał z Legią II Warszawa

Górnik Łęczna przegrał sparing z rezerwami Legii Warszawa

W przerwie na mecze reprezentacji narodowych piłkarze Górnika Łęczna nie próżnują. W czwartek zielono-czarni zmierzyli się na własnym stadionie z rezerwami Legii Warszawa, które występują na poziomie trzeciej ligi. Niestety, w tym starciu od podopiecznych trenera Dawida Ruska okazali się rywale

Marian Golianek, wójt gminy Niemce 
kontrowersja

Kolejny kłopot wójta Mariana Golianka

Wójt podlubelskich Niemiec, Marian Golianek, nie ma dobrej passy. Po kontrowersjach związanych z zatrudnieniem szwagra w gminnej instytucji komunalnej, teraz musi zmierzyć się z kolejnym problemem. Służby wojewody lubelskiego wykazały naruszenie procedur przy obsadzeniu stanowiska sekretarza gminy, dlatego urząd został zobowiązany do ogłoszenia nowego konkursu.

Fragment rywalizacji w Bratysławie

Polska pokonała Słowację na inaugurację kwalifikacji mistrzostw Europy

Droga na EuroBasket 2027 jest bardzo długa i prowadzi przez dwie fazy kwalifikacyjne. Pierwsza wydaje się być smutną koniecznością, bo Polska musi w niej rywalizować z zespołami znacznie niżej notowanymi.

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Policjanci z regionu zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy od dłuższego czasu znęcali się nad swoimi rodzinami. Obaj usłyszeli zarzuty i decyzją sądu trafili do tymczasowego aresztu.

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka
galeria

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania.

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Mieszkańcy północno-wschodniej części miasta muszą szykować się na kolejne zmiany w ich otoczeniu. Miasto zapowiada inwestycje związane z węzłem przesiadkowym stacji PKP Ponikwoda. Między innymi będzie to rozbudowa ulicy Trześniowskiej, która ma się połączyć z przedłużeniem Węglarza.

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Polskie Towarzystwo Geograficzne Oddział Lubelski oraz Akademicki Dyskusyjny Klub Książki zapraszają na spotkanie z Iloną Wiśniewską – cenioną reporterką, fotografką i autorką książek o Północy.

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Podczas uroczystej gali w Warszawie wręczono Nagrody BohaterON 2025 im. Powstańców Warszawskich – jedno z najważniejszych wyróżnień za działania na rzecz pamięci historycznej i współczesnego patriotyzmu. Wśród laureatów znalazło się Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia, które zdobyło Złotego BohaterONa w kategorii Organizacja Non-Profit oraz nagrodę publiczności.

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
galeria

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”

Poznaliśmy finałową piętnastkę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2025. Boomersi mogą już szukać tłumaczeń i głosować na swoich faworytów. Organizatorem konkursu, który w tym roku odbywa się po raz dziesiąty, jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium