W sobotę (29 września) o zmierzchu, w Barze "U Saszy” nad Zalewem Podzamcze w Bychawie odbędzie się jubileuszowa "Uczta dla Mola”.
Organizator – Miejska Biblioteka Publiczna tym razem zaproponował, aby czytelnicy wybrali coś wyjątkowego, aby przygotowali ucztę – wszak to jubileusz!
No i posypały się propozycje dań wykwintnych, smacznych, stosowanych na taką okazję. Wszystkie znalazły kiedyś swoje miejsce w literaturze pięknej – teraz znajda się na gościnnym stole Baru "U Saszy”, gdzie od lat odbywają się posiady literacko-kulinarne.
"Uczta dla Mola” to fantastyczna zabawa dla każdego kto kocha książki, uwielbia czytać, ale też potrafi czerpać przyjemność z poszukiwania i odkrywania nowych smaków kulinarnych.
Co tym razem znajdzie się w literacko-kulinarnym menu? To niespodzianka, ale brane są pod uwagę m.in. zupa ślimakowa na podst. książki A. Rivers Siddons "Uciekłam na wyspę”, przesławny bigos z "Pana Tadeusza”, "uśmiechnięty tuńczyk” z B. Pawlikowskiej "Blondynka śpiewa w Ukajali”, nalewka rodowa wg. książki W. Łysiaka "Cena”, babka śmietankowa wg. "Tędy i owędy” Wańkowicza i wiele, wiele innych.
Nawet, jeśli niektóre potrawy nie będą "U Saszy” na pewno zostaną odczytane. Podczas spotkania zostanie przypomniana słynną ucztę Lukullusa (wg H. Szymanderskiej – " Historia na widelcu”) oraz będzie inscenizacja pt "Dobre maniery mamy i nimi się wyróżniamy” w wykonaniu Świerszczykowego Klubu Pożeraczy Liter kl. II c Szkoły Podstawowej w Bychawie.