Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Recenzje książek

3 grudnia 2018 r.
19:02

Mikołaj z workiem pełnym książek. Jaką książkę kupić na Mikołaja?

Autor: Zdjęcie autora ask
0 7 A A

Dużymi krokami zbliża się Mikołaj. Do waszych domów dotrze jednak dopiero 6 grudnia. U nas był nieco wcześniej i zostawił wór pełen najbardziej gorących nowości wydawniczych. To książki, które naprawdę warto przeczytać.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Studio tańca

Humorystyczna seria komiksowa o świecie tańca. Julia, Lusia i Ala uczą się tańca w Studio Danse. Uczęszczają na zajęcia z klasycznego baletu i modern-jazzu, a także tańców afrykańskich. Na co dzień mierzą się z trudami treningów, muszą dbać o formę, a także wymyślać własne choreografie. Podkochują się w jednym z nauczycieli i przeżywają zauroczenia kolegami tańczącymi hip-hop.

Crip I beka “Studio tańca”, wyd. Egmont

Ernest i Rebeka

To chwilami wesoła, chwilami smutna, ale zawsze mądra opowieść, która zdobyła nagrodę Festiwalu Komiksowego w Angoulême w 2013 roku. Rebeka ma sześć lat. Choruje częściej niż inne dzieci, bo ma słaby system odpornościowy. Jakby tego było mało, jej rodzice coraz częściej się kłócą i myślą o rozwodzie. Wtedy w życiu dziewczynki pojawia się niesamowity przyjaciel: mikrob Ernest.

Guillaume Bianco „Ernest i Rebeka”, wyd. Egmont

Ptyś i Bill. Do ataku!

Ptyś chodzi do podstawówki. Nie przepada za szkołą ani warzywami, uwielbia za to szalone pomysły i wygłupy. Ma też wielką i niczym nieskrępowaną wyobraźnię. A że jego najlepszym przyjacielem jest skory do żartów pies Bill, więc każdy ich dzień jest wypełniony przygodami. Nie tylko zabawa w Indianę Jonesa czy budowa ogromnego zamku ze śniegu, ale nawet przygotowanie zwykłego obiadu to dla bohaterów okazja do nieziemskiej zabawy, podczas której często wpadają w kłopoty.

Verron „Ptyś i Bill. Do ataku!”, wyd. Egmont

Pamiętnik 8-bitowego wojownika

Kiedy Runt i jego przyjaciele przygotowują się do bitwy, stają przed największym wyzwaniem swojego życia. Runt zdobywa zupełnie nowego arcywroga, którego nic nie powstrzyma przed sięgnięciem po tytuł najlepszego wojownika w szkole. I, co gorsza, pojawia się jeszcze ta tajemnicza dziewczyna. Na szczęście dawni przeciwnicy mogą stać się sojusznikami, kiedy trzeba uratować szkołę przed podejrzanymi atakami mobów.

Cube Kid „Pamiętnik 8-bitowego wojownika. Od ziarna do miecza”, wyd. Jaguar

Pate gra w piłkę

Pate chce założyć własną drużynę piłkarską. Do gry próbuje zwerbować Messiego, Lewandowskiego i Neymara, chociaż trudno się z nimi skontaktować. Na szczęście chłopiec poznaje nowych przyjaciół, którymi może uda się skompletować drużynę. Ale czy pies o trzech łapach, dziewięćdziesięcioletni Eino z sąsiedztwa oraz poznany w parku pan z reklamówką mają zadatki na mistrzów piłki?

Timo Parvela „Pate gra w piłkę”, wyd. Znak

Ilustrowany elementarz do nauki angielskiego i polskiego

Elementarz dla Polaków, którzy chcą poznać podstawy angielskiego oraz dla angielskojęzycznych obcokrajowców, którzy przyjeżdżają do Polski i pragną nauczyć się polskiego. Przydatne wyrażenia i słówka, łatwa fonetyczna wymowa dla obu języków, ćwiczenia utrwalające wiedzę oraz autorskie rysunki.

Beata Pawlikowska „Ilustrowany elementarz do nauki angielskiego i polskiego”, wyd. Edipresse Książki

Dwa trzy cztery wspólne spacery

Wspólne spacery to sposób na oswajanie świata, poznawanie nowych miejsc lub wracanie do tych bardzo dobrze znanych. Zaczynają się od najbliższej okolicy, pozwalają dziecku eksplorować otoczenie i doświadczać jego różnorodności. Książeczki z serii „Raz, Dwa, Trzy” wspomagały rozwój dziecka w zakresie wzroku, słuchu i mowy.

Joanna Bartosik „Dwa trzy cztery wspólne spacery”, wyd. Widnokrąg

Dwa trzy cztery cyfry i numery

Cyfry tworzą liczby i numery. Otaczają nas ze wszystkich stron. Są potrzebne i mogą oznaczać różne rzeczy. Dlaczego? Wystarczy zajrzeć do książki, żeby się przekonać. Pozycja zachęca najmłodszych do liczenia i uważnego wypatrywania i rozpoznawania wszędobylskich cyfr. Szukając ich w książce, dzieci utrwalą je w pamięci, a także dowiedzą się, dlaczego są takie ważne.

Joanna Bartosik „Dwa trzy cztery cyfry i numery”, wyd. Widnokrąg

Dwa trzy cztery słowa i litery

Tu zamieszkają słowotwory, które pomogą dzieciom w nauce liter i alfabetu. W trzeciej książce w serii Joanna Bartosik z właściwym dla siebie wyczuciem i pomysłowością zaprasza do szukania ukrytych liter i pierwszych słów. Taka nauka to czysta radość.

Joanna Bartosik „Dwa trzy cztery słowa i litery”, wyd. Widnokrąg

Nowe przygody Mikołajka

80 niepublikowanych dotąd w Polsce opowiadań zilustrowanych charakterystyczną kreską Sempégo. Mały urwis z paczką swoich kumpli - Alcestem, który bez przerwy je, Gotfrydem, który ciągle ma nowe zabawki i Euzebiuszem, który lubi dawać chłopakom w nos - nie wiedzieć czemu, zawsze wkurzą swojego opiekuna, Rosoła. A przecież za każdym razem chcą jak najlepiej.

Goscinny&Sempe „Nowe przygody Mikołajka”, wyd. Znak

Nieznane przygody Mikołajka

Tym razem opowiadania o paczce kumpli Mikołajka pojawiły się niespodziewanie, odnalezione w szufladzie Goscinny’ego. Te nieznane przygody Sempé zilustrował kolorowymi rysunkami, dzięki czemu historie o Mikołajku nabierają prawdziwych rumieńców. Najsłynniejszy francuski uczeń ma dwie cechy: nigdy się nie zmienia i nigdy się nie starzeje. A pomysłów na przygody nigdy mu nie brakuje. Co obejrzą w telewizji u Kleofasa? Czy uda im się otworzyć własny cyrk?

Goscinny&Sempe „Nieznane przygody Mikołajka”, wyd. Znak

Nowe przygody Mikołajka. Kolejna porcja

Mikołajek znowu rozrabia. Chłopaki przekupują Ananiasza; klasowego pupilka, razem buntują się przeciwko Rosołowi, a Kleofas awansuje z ostatniego na przedostatnie miejsce w klasie.
Kumple, których Mikołajek wciąż na nowo przedstawia, bo nigdy nie pamięta, czy już to kiedyś zrobił, zawsze mają mnóstwo nowych pomysłów. A psocić można wszędzie: w salonie fryzjerskim, na basenie czy w fabryce czekolady.

Goscinny&Sempe „Nowe przygody Mikołajka. Kolejna porcja”, wyd. Znak

Kalendarz do nauki języka angielskiego. 2019

Kalendarz w książkowym wydaniu posiada kalendarium na 2019 rok, słówka i wyrażenia w języku angielskim, ćwiczenia gramatyczne oraz zapisy fonetyczne. Autorka zamieściła w nim także swoje ulubione indiańskie cytaty wraz z wymową i tłumaczeniem. Ich autorami są Indianie z plemienia Lumbee [Lambi]. To zatem jedyna i niepowtarzalna okazja uczyć się angielskiego razem z Indianami Wielkich Prerii Ameryki Północnej.

Beata Pawlikowska „Kalendarz do nauki języka angielskiego. 2019”, wyd. Edipresse Książki

Nowe przygody Kubusia Puchatka

Przenieś się do Stumilowego Lasu i znów spotkaj ulubionych bohaterów: Kubusia Puchatka, Krzysia, Prosiaczka, Tygryska, Kłapoucha i resztę przyjaciół. Ciepłe, zabawne historie to ponadczasowe lekcje przyjaźni, pokazujące siłę dziecięcej wyobraźni. Nieważne, czy ma się 5, 55, czy 105 lat. Nowe przygody Kubusia Puchatka to obowiązkowa lektura rozchmurzająca w każdym wieku.

Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis, Kate Saunders “Nowe przygody Kubusia Puchatka”

Miś zwany Paddington

Najsłynniejsza opowieść o obchodzącym 60 urodziny misiu Paddingtonie. Specjalne wydanie jubileuszowe z pięknymi, kolorowymi ilustracjami. Na stacji kolejowej Paddington w Londynie pojawia się mały zagubiony niedźwiadek. Na szyi ma karteczkę: „Proszę zaopiekować się tym niedźwiadkiem. Dziękuję”. Czy miś znajdzie swój dom? Czy państwo Brown zechcą go przyjąć na zawsze?

Michael Bond “Miś zwany Paddington”, wyd. Znak 

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
Czytaj więcej o:

Komentarze 7

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 19 lipca 2019 r. o 00:11
+1
Brawo Redakcjo, jesteście bardzo na czasie z recenzjami książek :)
Avatar
matternbenjaminl1 / 28 lutego 2020 r. o 10:22
0
Panie Olivier Deni, chciałbym również podziękować na tym forum za wszystko, co zrobiłeś dla mnie i mojej rodziny. Dzięki tobie znaleźliśmy uśmiech. Mój mąż i ja nie przestaniemy dziękować za pożyczkę (12 000 €), którą nam udzieliłeś. Mam nadzieję, że inni wnioskodawcy, którzy mnie przeczytają, również będą cię prosić. Adres e-mail: rainteauolivier1@gmail.com
Avatar
pozyczka z ANNA CHROMA / 18 lutego 2020 r. o 14:06
0
Czesc przyjaciele Nazywam sie TERESA ZAJAK Jesli potrzebujesz pilnego kredytu Zaprosilem cie do skontaktowania sie z ANNA CHROMA I nie bedziesz rozczarowany To tylko sugestia Mam pozyczke w wysokosci 130 000 Zl dzieki temu wspanialemu czlowiekowi Aby uzyskac wiecej informacji Odpowiedz mi krótka wiadomoscia Lub skontaktuj sie ze swoim pozyczkodawca annachroma1949@gmail.com skontaktuj sie z moim adresem e-mail: teresazajac133@gmail.com Autorzy ANNA CHROMA Bedziesz mial rozwiazania dla wszystkich swoich problemów Potwierdzam to Jesli nie potrzebujesz pozyczki Wiec poinformuj swoja rodzine i przyjaciól dziekuj
Czesc przyjaciele Nazywam sie TERESA ZAJAK Jesli potrzebujesz pilnego kredytu Zaprosilem cie do skontaktowania sie z ANNA CHROMA I nie bedziesz rozczarowany To tylko sugestia Mam pozyczke w wysokosci 130 000 Zl dzieki temu wspanialemu czlowiekowi Aby uzyskac wiecej informacji Odpowiedz mi krótka wiadomoscia Lub skontaktuj sie ze swoim pozyczkodawca annachroma1949@gmail.com skontaktuj sie z moim adresem e-mail: teresazajac133@gmail.com Autorzy ANNA CHROMA Bedziesz mial rozwiazania dla wszystkich swoich problemów Potwierdzam to Jesli nie potrz... rozwiń
Avatar
linda / 17 lutego 2020 r. o 11:52
0
JAK UZYSKAŁEM MÓJ POŻYCZKĘ Z TEJ WIELKIEJ FIRMY CZY POTRZEBUJESZ PILNEJ KREDYTU, JEŚLI TAK, PONAD TAKŻE FIRMA KREDYTOWA DAVIDA WILSONA JEST NAJLEPSZYM MIEJSCEM DO UZYSKANIA KREDYTU, PONIEWAŻ JESTEM POTRZEBNY KREDYTU RAZEM, ABY TO BYŁO TEN WIELKI PRZEDSIĘBIORSTWO, KTÓRE MOGĘ SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z NIMI JUŻ DZIŚ W CELU UDZIELENIA POŻYCZKI MOŻNA DOSTAĆ SIĘ ZA POMOCĄ E-MAILA (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
Avatar
Gość / 2 stycznia 2020 r. o 13:04
0
jak w Zamosciu mieszkacie to dla dzieci tylko ksiazki Wiktora Zawady o grupie dzieciaków z Zamoscia żyjących w czasie II wojny swiatowej: Lesna szkoła strzelca Kaktusa, Kaktusy z Zielonej ulicy i Wielka wojna z czarną flagą
Avatar
gp / 5 grudnia 2019 r. o 18:47
0
***dukaj.pl/
Avatar
polak i Patriota.... / 29 listopada 2019 r. o 21:28
0
Polacy nie są gorsze od tych co to nazywają Europejska elita i tez komputery dzieciom kupują. Książki można w komputerze i nie trzeba płacić gazecie wymiotnej żeby nadal zarabiała na książkach i pluła na polskich rodaków!
Avatar
matternbenjaminl1 / 28 lutego 2020 r. o 10:22
0
Panie Olivier Deni, chciałbym również podziękować na tym forum za wszystko, co zrobiłeś dla mnie i mojej rodziny. Dzięki tobie znaleźliśmy uśmiech. Mój mąż i ja nie przestaniemy dziękować za pożyczkę (12 000 €), którą nam udzieliłeś. Mam nadzieję, że inni wnioskodawcy, którzy mnie przeczytają, również będą cię prosić. Adres e-mail: rainteauolivier1@gmail.com
Avatar
pozyczka z ANNA CHROMA / 18 lutego 2020 r. o 14:06
0
Czesc przyjaciele Nazywam sie TERESA ZAJAK Jesli potrzebujesz pilnego kredytu Zaprosilem cie do skontaktowania sie z ANNA CHROMA I nie bedziesz rozczarowany To tylko sugestia Mam pozyczke w wysokosci 130 000 Zl dzieki temu wspanialemu czlowiekowi Aby uzyskac wiecej informacji Odpowiedz mi krótka wiadomoscia Lub skontaktuj sie ze swoim pozyczkodawca annachroma1949@gmail.com skontaktuj sie z moim adresem e-mail: teresazajac133@gmail.com Autorzy ANNA CHROMA Bedziesz mial rozwiazania dla wszystkich swoich problemów Potwierdzam to Jesli nie potrzebujesz pozyczki Wiec poinformuj swoja rodzine i przyjaciól dziekuj
Czesc przyjaciele Nazywam sie TERESA ZAJAK Jesli potrzebujesz pilnego kredytu Zaprosilem cie do skontaktowania sie z ANNA CHROMA I nie bedziesz rozczarowany To tylko sugestia Mam pozyczke w wysokosci 130 000 Zl dzieki temu wspanialemu czlowiekowi Aby uzyskac wiecej informacji Odpowiedz mi krótka wiadomoscia Lub skontaktuj sie ze swoim pozyczkodawca annachroma1949@gmail.com skontaktuj sie z moim adresem e-mail: teresazajac133@gmail.com Autorzy ANNA CHROMA Bedziesz mial rozwiazania dla wszystkich swoich problemów Potwierdzam to Jesli nie potrz... rozwiń
Avatar
linda / 17 lutego 2020 r. o 11:52
0
JAK UZYSKAŁEM MÓJ POŻYCZKĘ Z TEJ WIELKIEJ FIRMY CZY POTRZEBUJESZ PILNEJ KREDYTU, JEŚLI TAK, PONAD TAKŻE FIRMA KREDYTOWA DAVIDA WILSONA JEST NAJLEPSZYM MIEJSCEM DO UZYSKANIA KREDYTU, PONIEWAŻ JESTEM POTRZEBNY KREDYTU RAZEM, ABY TO BYŁO TEN WIELKI PRZEDSIĘBIORSTWO, KTÓRE MOGĘ SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z NIMI JUŻ DZIŚ W CELU UDZIELENIA POŻYCZKI MOŻNA DOSTAĆ SIĘ ZA POMOCĄ E-MAILA (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
Avatar
Gość / 2 stycznia 2020 r. o 13:04
0
jak w Zamosciu mieszkacie to dla dzieci tylko ksiazki Wiktora Zawady o grupie dzieciaków z Zamoscia żyjących w czasie II wojny swiatowej: Lesna szkoła strzelca Kaktusa, Kaktusy z Zielonej ulicy i Wielka wojna z czarną flagą
Avatar
gp / 5 grudnia 2019 r. o 18:47
0
***dukaj.pl/
Avatar
polak i Patriota.... / 29 listopada 2019 r. o 21:28
0
Polacy nie są gorsze od tych co to nazywają Europejska elita i tez komputery dzieciom kupują. Książki można w komputerze i nie trzeba płacić gazecie wymiotnej żeby nadal zarabiała na książkach i pluła na polskich rodaków!
Avatar
Gość / 19 lipca 2019 r. o 00:11
+1
Brawo Redakcjo, jesteście bardzo na czasie z recenzjami książek :)
Zobacz wszystkie komentarze 7

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 stycznia 2021 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 stycznia 2021 r.

Puławy: Ratusz będzie trochę ładniejszy

Puławy: Ratusz będzie trochę ładniejszy

Urząd Miasta w tym roku czeka niewielki remont. Głównym założeniem jest przebudowa popękanych schodów od strony placu Chopina i Domu Chemika, podjazdu dla inwalidów oraz renowacja kolumn. W planie jest także wymiana uszkodzonego oświetlenia oraz naprawa elewacji.

Codziennie w NBP w Lublinie ogromna kolejka. Sami bankowcy także zaskoczeni
galeria

Codziennie w NBP w Lublinie ogromna kolejka. Sami bankowcy także zaskoczeni

Istne oblężenie przeżywa lubelski oddział Narodowego Banku Polskiego. Mieszkańcy Lublina masowo wyciągają drobne monety gromadzone niekiedy latami i wymieniają je na większe nominały w maszynie do zamiany bilonu. – Nie spodziewaliśmy się aż takiego zainteresowania – przyznają w NBP.

Chełm: Pożegnali nauczyciela i mentora. Pogrzeb Franciszka Świstowskiego

Chełm: Pożegnali nauczyciela i mentora. Pogrzeb Franciszka Świstowskiego

Absolwenci i przyjaciele oraz pogrążona w bólu rodzina odprowadzili w ostatnią drogę Franciszka Świstowskiego, wieloletniego dyrektora chełmskiego Technikum Mechanicznego, pedagoga i zapalonego regionalistę.

Lotniskowe sarny czekają na wyrok

Lotniskowe sarny czekają na wyrok

Regionalna Rada Ochrony Przyrody negatywnie zaopiniowała projekt uchwały zezwalającej odstrzał 30 saren odwiedzających trawiaste lotnisko w Świdniku. To jedna z trzech opinii, o jakie poprosił Urząd Marszałkowski, zanim głosowaniem w tej sprawie zajmą się radni sejmiku.

Ewa Dados z Radia Lublin z nagrodą im. Edwarda Wojtasa

Ewa Dados z Radia Lublin z nagrodą im. Edwarda Wojtasa

Ewa Dados, dziennikarka Radia Lublin to tegoroczna Laureatka Nagrody im. Edwarda Wojtasa. Wyróżnienie odebrała podczas Koncertu Noworocznego Polskiego Stronnictwa Ludowego.

"Weź naszego kota do domu bez formalności". Lubelska kawiarnia z pomysłem na przetrwanie
galeria

"Weź naszego kota do domu bez formalności". Lubelska kawiarnia z pomysłem na przetrwanie

Daisy, Pirat i Dante z Mrau Cafe to pierwsi bohaterowie akcji „Weź naszego kota do domu bez formalności”. Poduszki z kocimi rezydentami to pomysł na promocję lokalu i przetrwanie lockdownu.

WKS Śląsk Wrocław – Pszczółka Start Lublin 91:77. Nie wykorzystali szansy

WKS Śląsk Wrocław – Pszczółka Start Lublin 91:77. Nie wykorzystali szansy

Pszczółka Start Lublin przegrała wyraźnie we Wrocławiu. Goście oddalili się od ścisłej czołówki

Studiują w Polsce, a pracują za granicą. Nie spieszą się z powrotem do kraju

Studiują w Polsce, a pracują za granicą. Nie spieszą się z powrotem do kraju

Z sezonowych ofert pracy za granicą chętnie korzystają studenci. Wprowadzenie systemu nauczania online zachęciło ich do pozostania za granicą. Według danych agencji pracy OTTO Work Force, aż 71 proc. studentów przedłużyło swój pobyt. Nie spieszą się z powrotem do Polski.

Boisko przy ul. Magnoliowej będzie miało zaplecze dla rugbystów

Boisko przy ul. Magnoliowej będzie miało zaplecze dla rugbystów

Sześć firm jest gotowych postawić budynek z szatniami i natryskami obok miejskiego boiska przy ul. Magnoliowej, które ma służyć rugbystom Klubu Sportowego „Budowlani”. Pieniądze na budowę wykłada samorząd Lublina, który zarezerwował na tę inwestycję 2,9 mln zł.

Zmarł pacjent zaszczepiony przeciw Covid-19. Rzecznik ministerstwa odpowiada

Zmarł pacjent zaszczepiony przeciw Covid-19. Rzecznik ministerstwa odpowiada

Nie ma obecnie potwierdzenia, by śmierć była spowodowana COVID-19; czekamy na ostateczną weryfikację przez lekarza – powiedział rzecznik ministerstwa zdrowia Wojciech Andrusiewicz, pytany o zgon mężczyzny z Oleśnicy, który został ujęty w rządowym raporcie dot. niepożądanych odczynów poszczepiennych.

Piłkarki Górnika już sparują. Będzie transferowy hit w Łęcznej?

Piłkarki Górnika już sparują. Będzie transferowy hit w Łęcznej?

Górnik Łęczna rozpoczął gry sparingowe od pokonania TME UKS SMS Łódź. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, mistrzynie Polski interesują się pozyskaniem Aleksandry Rompy

Spacer po Starym Gaju przeciwko wycince drzew. Policja też przyszła
Zdjęcia
galeria

Spacer po Starym Gaju przeciwko wycince drzew. Policja też przyszła

Przeciwnicy wycinek w Starym Gaju zorganizowali w niedzielę spacer z przewodnikiem po lesie do miejsc, gdzie ostatnio usuwano drzewa.

Śmiertelny wypadek w powiecie chełmskim. Kierowcy nie udało się uratować

Śmiertelny wypadek w powiecie chełmskim. Kierowcy nie udało się uratować

Do śmiertelnego wypadku doszło w niedzielę około godz. 9.20 w miejscowości Zarudnia (powiat chełmski) na drodze powiatowej numer 1823L.

Plebiscyt na Sportowca Roku Dziennika Wschodniego. Ostatnia szansa na zgłoszenia!

Plebiscyt na Sportowca Roku Dziennika Wschodniego. Ostatnia szansa na zgłoszenia!

Nie zgłosiliście jeszcze swoich faworytów do udziału w naszym plebiscycie na Sportowca Roku Dziennika Wschodniego? Najwyższa pora wziąć się do pracy. Termin mija w poniedziałek. Wszystkie kandydatury, które dotrą do nas po godz. 12 nie będą już brane pod uwagę

Kalendarz
styczeń 2021
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.