Marek Chojnacki, sprzedawca w supermarkecie OBI w Lublinie
– Od kilku lat trwa nieustanna ekspansja grilli. To funkcjonalne urządzenia można już spotkać w domach, na działkach, w ogródkach, w restauracjach i wszędzie tam, gdzie są amatorzy beztłuszczowego sposobu przyrządzania potraw. Przygotowane na ogniu, w naturalnej scenerii przyrody, mają niepowtarzalny smak i aromat.
W sklepach jest duży wybór grilli dostosowanych zarówno do kieszeni, jak i do oczekiwań klientów. Urządzenia te mogą mieć wiele dodatkowego osprzętu i funkcji. Grille z pokrywką typu Barbecue pozwalają dusić przez długi czas na wolnym ogniu potrawy mięsne i warzywa. Pieczone pod szczelnym przykryciem nabierają oryginalnego, specyficznego smaku. Wzbogacone o obracany ruszt pozwalają dobrze opiekać drób.
Przy częstym używaniu grila, warto kupić jego nieco droższą, ale praktyczniejszą wersję z wkładem z perforowanej blachy stalowej. Zapobiega ona szybkiemu przepalania dna oraz oddziela żar od popielnika.
Na działce można również używać cięższego grilla wykonanego z żeliwa. Odznacza się on dużą trwałością i żywotnością. Ponadto po rozgrzaniu długo trzyma ciepło. Ze względu na duży ciężar od 2 kg wzwyż nie jest polecany przy wyjazdach turystycznych.
Korzystając z grilla gazowego dla poprawienia aromatu potraw, można na dwie godziny wcześniej namoczyć kawałeczki drzewa owocowego. Drobne gałązki jabłoni, wiśni lub brzoskwini dodane w trakcie grillowania wytworzą aromatyczny dym, który nada potrawom charakterystycznego aromatu i smaku
Podobnie jak grilla, można używać garnki do pieczonek. Potrawy z nich mogą być daniem wieczoru każdego spotkania. Wspaniały smak będą miały zarówno wypiekane nad ogniskiem na specjalnym ruszcie z nóżkami, jak też z obsypanego popiołem garnka wstawionego bezpośrednio w żar.
Dla ułatwienia klientom zakupów w dużych sklepach z branży ogrodniczej są wydzielone stoiska z grillami. Również tam znajdują się wszystkie niezbędne do grillowania akcesoria. Natomiast sklepy spożywcze oferują szeroki wybór przypraw do mięs i ryb. (zk)