Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 stycznia 2009 r.
12:38
Edytuj ten wpis

Błogosławiony chleb

0 0 A A

Z wielkim wzruszeniem piekliśmy prosforę. Małą bułeczkę na zakwasie, którą podczas cerkiewnej wigilii ludzie dzielą się jak opłatkiem. Ten przaśny chleb zrobiliśmy z Ireną Ślusarenko ze Lwowa. Przy okazji namówiliśmy ją na to, żeby podała kilka autentycznych przepisów kuchni ukraińskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do pani Ireny, która na co dzień jest konserwatorem zabytków, trafiliśmy za sprawą ks. Stefana Batrucha, proboszcza parafii greckokatolickiej w Lublinie. Jak to jest z prosforą?
- W czasie wigilii uczestnicy wieczerzy dzielą się przyniesioną z cerkwi prosforą. Czasem maczają ją w miodzie, który symbolizuje powodzenie - tłumaczy Batruch. Naczynie do wypieczenia prosfory muszą być idealnie czyste, przecież robi się błogosławiony chleb.

Prosfora od A do Z

Składniki:
1 kg mąki pszennej, łyżeczka drożdży, woda.
Wykonanie:
Najpierw trzeba przesiać mąkę. - Rozczynić drożdże wielości orzeszka w szklance wody. Wsypać szklankę mąki, rozrobić, zostawić na pół godziny w cieple - mówi Irena Ślusarenko

Po wyrośnięciu dodaliśmy szklankę wody, dosypaliśmy szklankę mąki i zagnietliśmy twarde ciasto. Znowu daliśmy mu w cieple pół godziny na wyrośnięcie. Po tym fakcie nastąpił podział prac: Magda Fijałkowska z Radia Lublin wałkowała ciasto, ja wycinałem krążki ciasta. Irena Ślusarenko rozwałkowała resztę ciasta i wycięła mniejsze krążki. Na każdej odcisnęła specjalną pieczęć. Te większe i mniejsze trzeba było znów odstawić do wyrośnięcia.

- Teraz należy ułożyć jeden krążek na drugim i "bułeczki” wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Na pół godziny.
Kiedy Irena Ślusarenko wyjęła błogosławiony chleb, po cerkiewnej plebanii rozszedł się przaśny zapach. Ksiądz Stefan Batruch przyniósł miód w miseczce. Pod świętą ikoną podzieliliśmy się prosforą. Na szczęście. A ja namówiłem panią Irenę na to, żeby podzieliła się z Czytelnikami Dziennika Wschodniego ukraińskimi przepisami.

Zimny barszcz

Po ukraińsku. - Najważniejsza zasada. Najpierw się składniki podsmaża, potem zalewa wywarem - mówi Ślusarenko.

Składniki:
1 kg buraków, 40 dag kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka, 1 pietruszka, nieco przecieru pomidorowego, cebula, po jednej łyżce octu i cukru, czosnek, śmietana, liść laurowy, pieprz, sól.

Wykonanie:
Podsmażyć buraki na oleju. Oddzielnie podsmażyć ziemniaki, marchewkę, cebulę i poszatkowaną kapustę. Wrzucić wszystko na wrzątek, zagotować, doprawić według uznania. Można zaprawić śmietaną. Podawać na zimno.

Żarkoje

W dużym garnku smażyć kawałki mięsa, dodać cebulę, ziemniaki i ulubione warzywa, doprawić.
- Przekładamy do żaroodpornych misek, wkładamy do piekarnika i zapiekamy, tak by na powierzchni utworzyła się chrupiąca "skórka” - mówi Irena Ślusarenko.
Na Ukrainie dusi się rosołową wołowinę z cebulą. Pół na pół. Dolewa wody. Doprawia solą z pieprzem. I podaje z chlebem. Taki mięso może być farszem do pierogów.
- Najpierw trzeba zrobić ciasto z mąki i jajka. Wygnieść. Zrobić duże placki. Nakładać nadzienie. Składać na pół. Smażyć na oleju - mówi Ślusarenko.

Kiszone bakłażany

To absolutny hit ukraińskiej kuchni. Bakłażany można kupić przez cały rok i można zacząć je robić już dziś. Jak?
- Najpierw trzeba 4 bakłażany na pół. Ale nie rozcinać do końca. Posolić w środku, żeby ściekła sól. Natrzeć bardzo obficie czosnkiem, ułożyć w słoju i zalać tak jak ogórki. Po czterech dniach jeść. Świetna przekąska - mówi Ślusarenko.

Bakłażany to hit wschodniej kuchni. Coraz chętnie przekonują się do nich Polacy. Można je faszerować, dusić z warzywami. - Kroję je w plastry, obsmażam z jednej strony, przewracam, na każdy plaster kładę plaster pomidora, sól, pieprz, pokrywka i gotowe - dodaje Ślusarenko.

Na koniec poleca kiszone gołąbki.
- Kilogram marchewki zasmażyć z dużą ilością czosnku, doprawić solą i pieprzem. Zawijać w liście kapusty, ułożyć w słoju i zakisić. Dobra ta nasza kuchnia, dobra - śmieje się pani konserwator.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10: sprawdzone przepisy, konkursy i nagrody.

Pozostałe informacje

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Udany rewanż drużyny z Zawiercia. Aluron CMC Warta po domowej porażce z Bogdanką LUK odpowiedział rywalom w Lublinie. Sobotnie spotkanie zakończyło się wynikiem 3:2, ale na korzyść gości.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium