Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 sierpnia 2013 r.
10:22
Edytuj ten wpis

Buddha Indian Restaurant w Lublinie - recenzja

17 16 A A

Mocne 4 gwiazdki za aromatyczną kuchnię pełną zmysłowych smaków i zapachów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W przeciwieństwie do siostrzanej restauracji w Galerii Olimp, tu kameralne wnętrze pozwala z większą uważnością cieszyć się jedzeniem, a kucharze gotują lepiej. W dodatku kelnerka, która nas obsługiwała, w profesjonalny sposób pomogła nam wybrać dania i ze znawstwem tłumaczyła arkana orientalnych smaków.

Na dobry początek zamówiliśmy dwie gorące przekąski. Ja – wegetariański "Kebab z cieciorką i szpinakiem w aromatycznych przyprawach” za 15 zł, moja towarzyszka "Smażone panierowane krewetki” za 26 zł (cena na stronie internetowej niższa). Niech was nie zmyli słowo kebab. Dostałem przepyszne kotleciki z dwoma rodzajami sosów (curry i delikatnie miętowym), ale kotleciki były tak aromatyczne i smakowite, że nie trzeba było ich doprawiać. Supersprawa. Sześć krewetek, uprzednio zamarynowanych w przyprawach, otulało delikatne ciasto. Całość bardzo nam przypadła do gustu. Po gorących przyjemnościach ostudziliśmy się sałatką "Gotowana cieciorka z pomidorami i cebulą w sosie cytrynowym” za 15 zł. Cieciorkę uwielbiam, szkoda że szklarniowe pomidory miały smak celulozy.

Tymczasem na stole pojawiła się moja "Zupa pomidorowa z bazylią” za 10 zł i "Gotowane warzywa w sosie z zasmażanym tofu” za 11 zł. Pomidorowa z każdą łyżką odsłaniała nowe smaki. Dużym zaskoczeniem na plus była druga zupa: gęsta, pełna chrupiących warzyw, kurczaka pieczonego na grillu i indyjskiego sera, przypominała boeuf Strogonow. Bardzo polecam.

Co na drugie? Wybór dań wegetariańskich i mięsnych jest spory, a każda z potraw jest przygotowywana osobno dla każdego klienta. Za każdym razem od nowa. Zamówiliśmy "Jagnięcinę w ostrym sosie curry” za 32 zł (na stronie internetowej cena jest niższa) oraz "Krewetki w kokosowym sosie” za 42 zł (znów niższa cena na stronie). Czy za windowaniem cen idzie windowanie smaku? Obie potrawy podano w miedzianych miseczkach, które wyszły z pieca Tandoor, bardzo gorące dania wykłada się specjalnymi łyżkami na talerze. W cenie obu potraw jest genialne pieczywo z pieca.

Krewetki podano z tak ostrym sosem, że nie pomogły dwie butelki estońskiego cydru po 9 zł. Same w sobie były soczyste, bardzo delikatne, ale zawiesisty sos z cienkimi paseczkami warzyw był piekielnie ostry. Choć prosiliśmy kelnerkę, żeby kucharz podał nam łagodniejszą wersję, to okazał się nieugięty... Mimo wszystko 6 małych krewetek za 42 zł, to chyba za drogo. Jagnięcina była łagodniejsza, mięsa było dużo i rozpływało się w ustach. Nie mogliśmy się nasmakować.

Na deser zamówiliśmy sobie Lassi (7 zł), indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Słony i przyprawiony chili, bardzo mi smakował. A "Lody indyjskie o smaku mango” za 10 zł? Podane w kawałeczkach, przypominały kawałki chałwy. Były niezbyt słodkie, zawierały sporo indyjskich przypraw i były bardzo dobre.

Zapłaciliśmy 188 zł. Dużo, ale też przyjemności było dużo. Cztery gwiazdki, bardzo polecam.

Budda Indian Restaurant

Lublin, ul. Chopina 8,
tel. 81 444 12 12
Czynne od 12 do 22,
piątek, sobota do 24
Można płacić kartą

Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny

Komentarze 16

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Arek / 14 września 2013 o 15:15
0

najlepsze indyjskie jedzenie zjesz w londynie, nie w Indiach

Próbowałem i tu, i tu. Jest w tym trochę racji....

Avatar
Gość / 4 września 2013 o 10:39
0

byłam i polecam. Skoro wszyscy tak malo zarabiacie to na pewno wiele razy byliście w Indiach i wiecie jak powinno smakować. nie bądźcie śmieszni.
Ja zamawiam często danie z ryżem i kurczakiem Murg Birjani za dwadzieścia kilka złotych. porcja jest tak duża, że często zostaje. czyli za 1 osobę z napojem jest się w stanie najeść za mniej niż 30pln.

najlepsze indyjskie jedzenie zjesz w londynie, nie w Indiach

Avatar
Krzysztof / 3 września 2013 o 08:17
0
Osobiście bardziej pasuje mi buddha w Olimpie, menu śniadaniowe naprawdę smaczne i bardzo tanie! Na szopena jest minimalnie drożej plus dla mnie troche za ciemno na dole. Obsługa swego czasu pozostawiala wiele do życzenia, ale ostatnio widziałem chyba nowa załogę więc na pewno sie wybiore i sprawdze. A nawiązując do wpisów, bylem tylko raz w Indiach ale jadłem przez równy miesiąc takie jedzenie i w budach na ulicy i w eleganckich restauracjach i powiem Wam ze w obydwu buddha poziom jest bardzo ok i bardzo nawiazujacy. Pozdrawiam załogę z Olimpu i do zobaczenia na śniadaniu. Stały klient. Kristoff
Osobiście bardziej pasuje mi buddha w Olimpie, menu śniadaniowe naprawdę smaczne i bardzo tanie! Na szopena jest minimalnie drożej plus dla mnie troche za ciemno na dole. Obsługa swego czasu pozostawiala wiele do życzenia, ale ostatnio widziałem chyba nowa załogę więc na pewno sie wybiore i sprawdze. A nawiązując do wpisów, bylem tylko raz w Indiach ale jadłem przez równy miesiąc takie jedzenie i w budach na ulicy i w eleganckich restauracjach i powiem Wam ze w obydwu buddha poziom jest bardzo ok i bardzo nawiazujacy. Pozdrawiam załogę z Oli... rozwiń
Avatar
Ruda / 2 września 2013 o 17:23
0

byłam i polecam. Skoro wszyscy tak malo zarabiacie to na pewno wiele razy byliście w Indiach i wiecie jak powinno smakować. nie bądźcie śmieszni.
Ja zamawiam często danie z ryżem i kurczakiem Murg Birjani za dwadzieścia kilka złotych. porcja jest tak duża, że często zostaje. czyli za 1 osobę z napojem jest się w stanie najeść za mniej niż 30pln.

Avatar
Migel / 1 września 2013 o 22:15
0

I kolejna "mega obiektywna" relacja pana W. Jak to czytam to mam wrażenie,że wcześniej chyba daje cynk w niektórych lokalach które odwiedza bo bardzo często jego opisy potraw które konsumuje róznią sie od tych które później my próbujemy. Ja już kilka miejsc odwiedziłem po jego wizytach i uwierzcie, że on nie jest zupełnie wiarygodny w swoim kryterium oceny restauracji:)) pozdrawiam

Avatar
no coment / 1 września 2013 o 21:02
0

Cztery gwiazdki ?!? Bardzo śmieszne  :)  Zwykła hinduska buda w stylu take away na actonie serwuje lepsze jedzenie niż ta restauracja. Autorzy artykułu nie mają zielonego pojęcia o kuchni hinduskiej  :lol:

Avatar
Alitt / 1 września 2013 o 18:09
0

Jedzenie mdle, nijakie, i tylko smak curry.

nie polecam

Avatar
Max / 1 września 2013 o 16:59
0

Czytajcie ze zrozumieniem! Nie za dwa dania taka cena tylko za przystawkę, główne i deser!!! Ceny normalne  jedzenie pyszne, byłam tam i na pewno powrócę! I nie jestem jakaś nei wiem jak bogata bo jestem studentką, która musi jeszcze opłacać stancję a mimo to jakoś stać mnie na to aby od czasu do czasu tam się wybrać.

Dorabiasz na Odloty.pl? Studentko....

Avatar
wróć na ziemię / 1 września 2013 o 16:58
0

Jak można tyle ŻREĆ (bo nie jeść)? I dla kogo ta restauracja za prawie 200zł? Kolejny raz ten pan obżerający się za cudze pieniądze razem ze swą konkubiną jest oderwany od rzeczywistości.

Avatar
Magda / 1 września 2013 o 15:15
0

... w sam raz na zapyziałe lubelskie pensje 1600 - max 2500 PLN BRUTTO.

Najbiedniejszy region UE.

Czytajcie ze zrozumieniem! Nie za dwa dania taka cena tylko za przystawkę, główne i deser!!! Ceny normalne  jedzenie pyszne, byłam tam i na pewno powrócę! I nie jestem jakaś nei wiem jak bogata bo jestem studentką, która musi jeszcze opłacać stancję a mimo to jakoś stać mnie na to aby od czasu do czasu tam się wybrać.

Avatar
Arek / 14 września 2013 o 15:15
0

najlepsze indyjskie jedzenie zjesz w londynie, nie w Indiach

Próbowałem i tu, i tu. Jest w tym trochę racji....

Avatar
Gość / 4 września 2013 o 10:39
0

byłam i polecam. Skoro wszyscy tak malo zarabiacie to na pewno wiele razy byliście w Indiach i wiecie jak powinno smakować. nie bądźcie śmieszni.
Ja zamawiam często danie z ryżem i kurczakiem Murg Birjani za dwadzieścia kilka złotych. porcja jest tak duża, że często zostaje. czyli za 1 osobę z napojem jest się w stanie najeść za mniej niż 30pln.

najlepsze indyjskie jedzenie zjesz w londynie, nie w Indiach

Avatar
Krzysztof / 3 września 2013 o 08:17
0
Osobiście bardziej pasuje mi buddha w Olimpie, menu śniadaniowe naprawdę smaczne i bardzo tanie! Na szopena jest minimalnie drożej plus dla mnie troche za ciemno na dole. Obsługa swego czasu pozostawiala wiele do życzenia, ale ostatnio widziałem chyba nowa załogę więc na pewno sie wybiore i sprawdze. A nawiązując do wpisów, bylem tylko raz w Indiach ale jadłem przez równy miesiąc takie jedzenie i w budach na ulicy i w eleganckich restauracjach i powiem Wam ze w obydwu buddha poziom jest bardzo ok i bardzo nawiazujacy. Pozdrawiam załogę z Olimpu i do zobaczenia na śniadaniu. Stały klient. Kristoff
Osobiście bardziej pasuje mi buddha w Olimpie, menu śniadaniowe naprawdę smaczne i bardzo tanie! Na szopena jest minimalnie drożej plus dla mnie troche za ciemno na dole. Obsługa swego czasu pozostawiala wiele do życzenia, ale ostatnio widziałem chyba nowa załogę więc na pewno sie wybiore i sprawdze. A nawiązując do wpisów, bylem tylko raz w Indiach ale jadłem przez równy miesiąc takie jedzenie i w budach na ulicy i w eleganckich restauracjach i powiem Wam ze w obydwu buddha poziom jest bardzo ok i bardzo nawiazujacy. Pozdrawiam załogę z Oli... rozwiń
Avatar
Ruda / 2 września 2013 o 17:23
0

byłam i polecam. Skoro wszyscy tak malo zarabiacie to na pewno wiele razy byliście w Indiach i wiecie jak powinno smakować. nie bądźcie śmieszni.
Ja zamawiam często danie z ryżem i kurczakiem Murg Birjani za dwadzieścia kilka złotych. porcja jest tak duża, że często zostaje. czyli za 1 osobę z napojem jest się w stanie najeść za mniej niż 30pln.

Avatar
Migel / 1 września 2013 o 22:15
0

I kolejna "mega obiektywna" relacja pana W. Jak to czytam to mam wrażenie,że wcześniej chyba daje cynk w niektórych lokalach które odwiedza bo bardzo często jego opisy potraw które konsumuje róznią sie od tych które później my próbujemy. Ja już kilka miejsc odwiedziłem po jego wizytach i uwierzcie, że on nie jest zupełnie wiarygodny w swoim kryterium oceny restauracji:)) pozdrawiam

Avatar
no coment / 1 września 2013 o 21:02
0

Cztery gwiazdki ?!? Bardzo śmieszne  :)  Zwykła hinduska buda w stylu take away na actonie serwuje lepsze jedzenie niż ta restauracja. Autorzy artykułu nie mają zielonego pojęcia o kuchni hinduskiej  :lol:

Avatar
Alitt / 1 września 2013 o 18:09
0

Jedzenie mdle, nijakie, i tylko smak curry.

nie polecam

Avatar
Max / 1 września 2013 o 16:59
0

Czytajcie ze zrozumieniem! Nie za dwa dania taka cena tylko za przystawkę, główne i deser!!! Ceny normalne  jedzenie pyszne, byłam tam i na pewno powrócę! I nie jestem jakaś nei wiem jak bogata bo jestem studentką, która musi jeszcze opłacać stancję a mimo to jakoś stać mnie na to aby od czasu do czasu tam się wybrać.

Dorabiasz na Odloty.pl? Studentko....

Avatar
wróć na ziemię / 1 września 2013 o 16:58
0

Jak można tyle ŻREĆ (bo nie jeść)? I dla kogo ta restauracja za prawie 200zł? Kolejny raz ten pan obżerający się za cudze pieniądze razem ze swą konkubiną jest oderwany od rzeczywistości.

Avatar
Magda / 1 września 2013 o 15:15
0

... w sam raz na zapyziałe lubelskie pensje 1600 - max 2500 PLN BRUTTO.

Najbiedniejszy region UE.

Czytajcie ze zrozumieniem! Nie za dwa dania taka cena tylko za przystawkę, główne i deser!!! Ceny normalne  jedzenie pyszne, byłam tam i na pewno powrócę! I nie jestem jakaś nei wiem jak bogata bo jestem studentką, która musi jeszcze opłacać stancję a mimo to jakoś stać mnie na to aby od czasu do czasu tam się wybrać.

Zobacz wszystkie komentarze 16

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Wypadek busa na al. Witosa. Kilka osób rannych. Droga zablokowana

Wypadek busa na al. Witosa. Kilka osób rannych. Droga zablokowana 0 0

Na al. Witosa w Lublinie doszło do zderzenia chevroleta z busem pasażerskim. Według informacji policjantów kilka osób jest rannych.

Ciężarówka wjechała w samochód osobowy. Dwie osoby nie żyją
PILNE

Ciężarówka wjechała w samochód osobowy. Dwie osoby nie żyją 6 5

Tragiczny wypadek w miejscowości Leokadiów na trasie DK-12. Nie żyją dwie osoby,

Wypadek w wesołym miasteczku. 11-latek porażony prądem

Wypadek w wesołym miasteczku. 11-latek porażony prądem 9 1

11-letnie dziecko zostało porażone prądem w wesołym miasteczku w Okunince.

"Wystaw to!" w Labiryncie
20 lipca 2018, 19:00

"Wystaw to!" w Labiryncie 2 0

Co Gdzie Kiedy. Galeria Labirynt 2 (ul. Grodzka 3) zaprasza na wernisaż ekspozycji Wystaw to!. Otwarcie wystawy odbędzie się 20 lipca o godz. 19.

Co się dzieje w Straży Miejskiej? Co czwarty z nowo przyjętych funkcjonariuszy odchodzi

Co się dzieje w Straży Miejskiej? Co czwarty z nowo przyjętych funkcjonariuszy odchodzi 31 11

Ze Straży Miejskiej odchodzi co czwarty z nowo przyjętych funkcjonariuszy – alarmują kontrolerzy z Ratusza. Komendant odpowiada, że zarobki są nieatrakcyjne, a fundusz płac zależy od tego, ile pieniędzy przekaże mu Ratusz. Czy w miejskiej kasie znajdą się pieniądze na podwyżki dla strażników?

Udawał szkockiego żołnierza, który zbiera pieniądze na córkę. Kobieta dała się nabrać

Udawał szkockiego żołnierza, który zbiera pieniądze na córkę. Kobieta dała się nabrać 0 0

Podawał się za szkockiego żołnierza, który zbiera pieniądze na operację córki. Wyłudził od kobiety ponad tysiąc złotych.

Górnik Łęczna wrócił z obozu na Litwie

Górnik Łęczna wrócił z obozu na Litwie 2 0

Zawodniczki Górnika Łęczna wracają ze zgrupowania z zaledwie jednym zwycięstwem. Podopiecznym Piotra Mazurkiewicza udało się pokonać białoruski FK Mińsk

W Lubartowie powstanie kompleks sportowy [wizualizacje]
galeria

W Lubartowie powstanie kompleks sportowy [wizualizacje] 0 0

Będzie kolejny etap inwestycji przy ul. Parkowej w Lubartowie. Do końca września ma powstać budynek szatniowo-sanitarny z pełną infrastrukturą, a do lipca przyszłego roku: pełnowymiarowe boisko z naturalną nawierzchnią

Francja odbiera puchar mistrzostw świata, a w Strefie Kibica pustki
Od Czytelnika
galeria

Francja odbiera puchar mistrzostw świata, a w Strefie Kibica pustki 40 19

W niedzielę podczas finału Mistrzostw Świata nie było chętnych na wspólne kibicowanie w Strefie Kibica w Lublinie

Dziś będzie lało i grzmiało. Ostrzeżenie IMGW. Jaka pogoda w kolejne dni?

Dziś będzie lało i grzmiało. Ostrzeżenie IMGW. Jaka pogoda w kolejne dni? 8 1

Cały tydzień ma być deszczowy. Dzisiaj możemy spodziewać się również burz. IMGW wydał ostrzeżenie

Gastronomia na deptaku. Już wiadomo ile trzeba zapłacić za miejsce

Gastronomia na deptaku. Już wiadomo ile trzeba zapłacić za miejsce 0 3

Na 400 zł została ustalona stawka za jedno miejsce pod wózek gastronomiczny na odnowionym deptaku.

MKS Perła Lublin wraca do treningów

MKS Perła Lublin wraca do treningów 0 3

MKS Lublin dzisiaj wraca do treningów. Zespół mistrzyń Polski wzmocniło aż pięć nowych zawodniczek

Duże zmiany i nowa inwestycja na giełdzie w Elizówce
Tylko u nas
galeria

Duże zmiany i nowa inwestycja na giełdzie w Elizówce 1 6

Na terenie Lubelskiego Rynku Hurtowego ma powstać Centrum Obsługi Rolnictwa. – Chcemy sprowadzić do Elizówki jak najwięcej instytucji związanych z rolnictwem – zapowiada prezes największej rolno-spożywczej giełdy w regionie.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018 0 0

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie 32 20

Do dziś na lubelskich osiedlach powinny się pojawić kolorowe pojemniki do segregacji śmieci, ale mało gdzie je widać. Tylko właśnie do niedzieli miał trwać „okres przejściowy” w dzielnicach, które przechodzą na nowy system segregacji odpadów, ale okazuje się, że zamieszanie jeszcze może potrwać.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.