Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 sierpnia 2013 r.
10:19
Edytuj ten wpis

Jagnięcina z Lubelszczyzny według Ivo Violante

0 3 A A
Ivo Violante ( Dorota Awiorko-Klimek)
Ivo Violante ( Dorota Awiorko-Klimek)

To delikatne mięso ma w Polsce coraz więcej zwolenników. – Dlaczego eksportujecie je do Europy, zamiast podawać w lubelskich restauracjach? – dziwi się włoski kucharz Ivo Violante, od którego mamy dla was superprzepis na jagnięcinę z pesto pistacjowo-miętowym.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
O co chodzi z tą jagnięciną? Okazuje się, że w województwie lubelskim hoduje się kilka ras owiec, w tym uhruską i wrzosówkę. W naszym regionie sprzedaje się około 7 tysięcy sztuk zwierząt. Połowa trafia na eksport, w większości do Włoch. – Jagnięcina to bardzo delikatne mięso, wiele osób myli je z baraniną o wyrazistym smaku. Od kilku lat podajemy je w naszej restauracji. Najczęściej jest to pieczony udziec – mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach. Okazuje się, że wartość energetyczna jagnięciny jest dwukrotnie wyższa od wieprzowiny, a dania z jagnięciny zawierają mało tłuszczu i cholesterolu.

Instrukcja obsługi

Gdzie kupić jagnięcinę? Można ją dostać w sieciowych marketach i dobrych delikatesach. Najlepiej kupić udziec, z którego można wyczarować najlepsze potrawy. Od steków, przez kotlety i pulpety po fantastyczne zupy (np. kwaśnicę). Jagnięcinę można dusić w gęsiarce, piec w piekarniku oraz przyrządzać na ruszcie.

W procesie przyrządzania bardzo istotny jest proces marynowania z wykorzystaniem octu lub zsiadłego mleka, który powinien trwać 12 godzin. Dzięki marynacie jagnięcina będzie miękka i soczysta, pamiętajmy o dodaniu aromatycznych ziół.

– Udziec można naszpikować słoniną lub boczkiem. Delikatne gicze (golonki) już tego nie potrzebują. Jagnięcinę na grilla robimy bardzo krótko – dodaje Stanisław Stelmach.

Poleca Ivo Violante

W swojej autorskiej restauracji "Auriga” w Lublinie, włoski szef kuchni wykorzystuje jagnięcinę z Lubelszczyzny. – Jestem pewien, że to może być kulinarny hit z naszego regionu i warto promować jagnięcinę po lubelsku w Polsce – mówi Ivo.

A oto jego autorski przepis na jagnięcinę z pesto pistacjowo-miętowym.

Składniki: Comber jagnięcy (żeberka) po 3 na osobę, świeżo mielony pieprz, sól morska, 1 łyżka oliwy z oliwek extra, 4 łyżki pesto, 40 g pistacji. Na pesto: 40 g obranych pistacji, 40 g świeżej natki pietruszki, 40 g świeżej mięty, 60 g koziego sera, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli, 10 łyżek oliwy z oliwek extra.
Wykonanie: zaczynamy od pesto. Należy zmiksować wszystkie składniki sosu, ostrożnie dolewając oliwę. Co dalej? Pistacje należy rozkruszyć młotkiem, wymieszać z solą morską i pieprzem. Comber jagnięcy posmarować olejem i obtoczyć w pistacjach. Upewnić się, że mięso jest dokładnie pastą otoczone. Rozgrzać patelnię do czerwieni, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć każdy kawałek mięsa po 2-3 minuty. Wyjąć i przekładać na patelnię grillową na 2 minuty, aby jagnięcina była średnio krwista. – Jako dodatek proponuję sałatkę ze świeżej rucoli i pomidorków cherry. W drugiej wersji zgrillowane plastry bakłażana i cukinii – dodaje Violante.
Jagnięcina na festiwalu

Jeśli chcecie przekonać się, jak smakuje jagnięcina, odwiedźcie Stare Miasto w Lublinie podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. – Zapraszam na pokaz w niedzielę, 8 września, o godz. 18. W cyklu "Europa na talerzu” na placu Po Farze przygotuję kilka rodzajów jagnięciny z Lubelszczyzny – mówi Ivo Violante.

Pokazów z jagnięciną na festiwalu będzie więcej. Także w niedzielę jagnięcinę według przepisu Witolda Kuncewicza zaprezentuje restauracja Kuchnia i Wino w Kazimierzu. Będzie to rodzaj ragout, czyli aromatycznego gulaszu.

W oczekiwaniu na festiwalowe pokazy polecamy sprawdzony przepis na ragout z jagnięciny z grzybami.

Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego (karkówka, łata, mostek), 4 cebule, 4 pomidory malinowe, 50 dag świeżej papryki, 5 suszonych grzybów, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, czosnek, świeży rozmaryn.

Wykonanie: pokroić cebulę w grubą kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kawałki jagnięciny. Po kilku minutach przełożyć do garnka, dodać namoczone grzyby i pomidory. Postawić na dużym ogniu. Doprawić roztartym czosnkiem, pieprzem i solą. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić mąką, dodać podsmażoną na patelni paprykę. Pod koniec dodać świeży rozmaryn. Podawać na gorąco.

Pozostałe informacje

Wybory już były. Teraz czas na pierwsze sesje i ślubowania
terminy

Wybory już były. Teraz czas na pierwsze sesje i ślubowania

Wybory samorządowe za nami. W przyszłym tygodniu prezydenci miast i nowi radni złożą ślubowania. Podajemy terminy sesji w największych samorządach województwa lubelskiego.

Posypały się gole i czerwone kartki. Wyniki 22. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Posypały się gole i czerwone kartki. Wyniki 22. kolejki bialskiej klasy okręgowej

W meczach 22. kolejki LKS Milanów rozgromił Tytana Wisznice 11:0, Orlęta Łuków pokonały Victorię Parczew 6:0. Nie odbyło się spotkanie Lutni Piszczac z Młodzieżówką Radzyń Podlaski, goście nie przyjechali na mecz. W smeczu Orła Czemierniki z Kujawiakiem Stanin goście w drugiej połowie ukarani zostali trzema czerwonymi kartkami. To konsekwencja pokazanych w pierwszej części żółtych kartoników

Sportowa hala dla Elektryka. Budowa ruszyła
galeria

Sportowa hala dla Elektryka. Budowa ruszyła

Na majówkę prace przystopowały, ale zaraz po niej znów ruszą pełną parą. Pod koniec kwietnia rozpoczęła się budowa nowej hali sportowej przy Regionalnym Centrum Edukacji Zawodowej w Biłgoraju, popularnie zwanym Elektrykiem.

Dumnie powiewa na lubelskim ratuszu. To jej dzień
ZDJĘCIA
galeria

Dumnie powiewa na lubelskim ratuszu. To jej dzień

Z okazji Dnia Flagi biało-czerwona dumnie powiewa na maszcie na lubelskim ratuszu.

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury

Po zmianie władzy w mieście ze stanowiska rezygnuje dyrektor ośrodka kultury

Dyrektor Radzyńskiego Ośrodka Kultury zrezygnował ze stanowiska. A przy okazji z Facebooka zniknął oficjalny profil ośrodka. Wszystko to dzieje się tuż przed zmianą władzy w mieście. Jerzy Rębek z PiS oddaje stery w ręce Jakuba Jakubowskiego.

Wypadek na drodze Siedlce- Łuków. Utrudnienia dla kierowców

Wypadek na drodze Siedlce- Łuków. Utrudnienia dla kierowców

Kierowcy, uważajcie na trasie z Siedlec do Łukowa. Na drodze krajowej numer 63 zderzyły się dwa samochody.

Unia z nowym trenerem postawiła się Hetmanowi. Wyniki zamojskiej klasy okregowej

Unia z nowym trenerem postawiła się Hetmanowi. Wyniki zamojskiej klasy okregowej

Skazywana na pożarcie Unia Hrubieszów z nowym trenerem Piotrem Stadnickim przegrała 0:2 z Hetmanem Zamość, ale wstydu nie przyniosła. Kolejną niespodziankę sprawił Graf Chodywańce kończąc świetną serię Gromu Różaniec

Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby.

Nasza biało-czerwona. Dzień Flagi u marszałka
ZDJĘCIA
galeria

Nasza biało-czerwona. Dzień Flagi u marszałka

Władze miejskie oraz wojewódzkie oraz mieszkańcy wzięli udział w obchodach Dnia Flagi RP pod Urzędem Marszałkowskim.

Jest nowy prezes stadniny w Janowie Podlaskim. To człowiek z PSL
pilne

Jest nowy prezes stadniny w Janowie Podlaskim. To człowiek z PSL

Jest nowy prezes stadniny koni w Janowie Podlaskiem. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa powołał na to stanowisko związanego z PSL, Leszka Świętochowskiego.

Biało-czerwona dumnie powiewa na wietrze
ZDJĘCIA
galeria

Biało-czerwona dumnie powiewa na wietrze

Pod starostwem powiatowym w Lublinie zebrano się by świętować Dzień Flagi RP.

Polska w UE. Już 20 lat jedziemy razem

Polska w UE. Już 20 lat jedziemy razem

Pamiętacie jeszcze korki na rondzie w Kołbieli? Przejazd przez Garbów czy Garwolin? A podróż Lublin-Warszawa, gdy nie było ekspresówki? Przypominacie sobie korki pod Zamkiem w Lublinie i sznury ciężarówek sunących przez centrum miasta? To na szczęście już przeszłość. W sporej mierze dzięki Unii Europejskiej.

„To symbol naszej tożsamości narodowej”. Dzień flagi pod Urzędem Wojewódzkim
ZDJĘCIA
galeria

„To symbol naszej tożsamości narodowej”. Dzień flagi pod Urzędem Wojewódzkim

Drugiego maja obchodzimy Dzień Flagi RP. O tym ważnym symbolu narodowym podczas uroczystego wciągnięcia jej na maszt mówił wojewoda lubelski Krzysztof Komorski.

Miał być hit kolejki, a był... walkower. Wyniki Hummel czwartej ligi

Miał być hit kolejki, a był... walkower. Wyniki Hummel czwartej ligi

Po weekendowej porażce ze Stalą Kraśnik trener Cisowianki Drzewce Łukasz Giza podał się do dymisji. Wraz z nim z klubu odeszli pozostali członkowie sztabu szkoleniowego. Natomiast w środę zamiast hitowego starcia z Lewartem Lubartów ekipa z Drzewc oddala mecz walkowerem

Bogdanka Arka Chełm minimalnie gorsza od BKS Visłą Proline Bydgoszcz. Rewanż już w sobotę

Bogdanka Arka Chełm minimalnie gorsza od BKS Visłą Proline Bydgoszcz. Rewanż już w sobotę

W pierwszym spotkaniu o trzecie miejsce Bogdanka Arka Chełm przegrała z BKS Visłą Proline Bydgoszcz 2:3. Kolejny mecz w sobotę w Bydgoszczy. Początek o godzinie 20.30

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium