Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 października 2020 r.
15:39

Jajecznica z kurkami, maślaki w śmietanowym sosie. Pomysły na przepisy z grzybami

3 1 A A
(fot. Małgorzata Sulisz)

Kiedy zapytano Roberta Makłowicza czego najbardziej brakuje mu w Chorwacji, odpowiedział krótko: grzybów. Grzyby są polskim skarbem kulinarnym, grzybobranie narodową pasją. Za grzybami stoi w Polsce bogata historia kulinarna.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Grzyby mają w Polsce długą i często zaskakującą historię – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja kopernika w Toruniu. W książce Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum” z 1682 r. Znajdują się intrygujące połączenia grzybów z rybami i mięsem. Do najbardziej cenionych grzybów należały dzikie pieczarki i smarze (smardze). Właśnie mamy wysyp grzybów, więc na grzyby i do kuchni.

Bób z grzybami

Składniki: 50 dag bobu (mrożony), 50 dag świeżych grzybów, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: bób należy ugotować, obrać ze skórki. W rondelku udusić na maśle grzyby z cebulą. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Teraz dodać bób, wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Forszmak z grzybów i śledzia

Składniki: 25 dag solonych grzybów, 25 dag filetów śledziowych, 3 słodkie cebule, olej lniany, sól, pieprz, szczypior.

Wykonanie: na desce posiekać tasakiem grzyby, śledzie i cebule. Skropić olejem. Doprawić solą z pieprzem. Dobrze wymieszać. Ułożyć w miskach. Ozdobić świeżo skrojonym szczypiorkiem. Jeszcze raz skropić olejem. Niech forszmak postoi pół godziny.

Grzyby z parmezanem

Składniki: 50 dag leśnych grzybów, cebula, pęczek bazylii, pół pęczka natki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego parmezanu, sól, 2 ząbki czosnku. 

Wykonanie: grzyby oczyścić, obrać, umyć, okroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rozgrzać z łyżką masła, podsmażyć cebulę, następnie dodać grzyby. Gdy się zarumienią, dusić pod przykryciem 15 minut. Czosnek posiekać, wymieszać z bazylią i natką, dodać starty parmezan i posiekane masło, dodać do grzybów. Podawać do mięs.

Jajecznica z kurkami

Składniki: 4 jajka, 10 dag kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ponieważ kurki dusi się dłużej niż inne grzyby, uzupełniając wydzielony sok wodą i dodając trochę masła oraz smażoną cebulę, to one w jajecznicy są najważniejsze. Należy je osobno usmażyć na maśle z cebulą. Na drugiej patelni też na maśle należy usmażyć jajka, wymieszać z kurkami, posolić.

Kurki z pietruszką

Składniki: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Kanie w panierce

Składniki: 4 kapelusze kani, litr mleka, 2 jajka, łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej na smażenie.

Wykonanie: kapelusze oczyścić pędzelkiem, wymoczyć w mleku, delikatnie rozgnieść dłonią. Rozbić jajka z solą i pieprzem. Obtaczać kapelusze w jajku, mące, powtórnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, do którego można dodać kawałek masła. Panierować można inne grzyby. Świetne są rydze, które należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, panierować w bułce i usmażyć na sklarowanym maśle. To niebywały przysmak.

Maślaki w śmietanowym sosie

Składniki: 10 maślaków, 3 cebule, sól, pieprz, kubeczek śmietany „osiemnastki”.

Wykonanie: obrać świeże maślaki. Na maśle przesmażyć lekko cebulę. Dodać grzyby, smażyć przez kilkanaście minut. Posolić, popieprzyć. Następnie lekko poddusić, żeby zmiękły. Po dodaniu kwaterki śmietany i koperku niebo w gębie. Najlepiej smakują z kopytkami. Są pyszne z koperkowymi ziemniakami.

Mieszek z podgrzybkami

Składniki: 60 dag polędwicy od schabu, 20 dag świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, masełko, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: pokroić polędwicę na 4 plastry, delikatnie rozbić na okrągło, posypać solą z pieprzem. Pokrojone w kostkę podgrzybki usmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Doprawić solą z pieprzem. Na polędwicy układać farsz, zawinąć w sakiewkę, oprószyć mąką i usmażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Podawać z warzywami z wody.

Paprykarz z grzybów po madziarsku według Roberta Makłowicza

Składniki: 60 dag leśnych grzybów, 4 dag wędzonej słoniny, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżka węgierskiej słodkiej papryki, pół szklanki śmietany, sól.

Wykonanie: grzyby oczyścić, opłukać po bieżącą wodą, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Pokrojoną w kosteczkę słoninę wytopić na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie zeszklić. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę, wymieszać, postawić na ogniu, dodać grzyby, przyprawić solą i dusić kilkanaście minut, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i podawać z kluseczkami. To jeden z moich ulubionych przepisów na danie z grzybów, pochodzi z książki kucharskiej Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza: „Dialogi języka z podniebieniem”, wydanej przez Wydawnictwo Znak, Kraków 2003

Pierogi z gąsek

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulą.

Placki ziemniaczane z opieńkami

Składniki: 16 placków ziemniaczanych, 1 kg opieniek, 3 cebule, główka czosnku, pół kostki masła, 250 g tłustej śmietany, sól, pieprz, ziele angielskie.

Wykonanie: opieńki umyć, obsuszyć, pokroić w kawałki, rzucić na masło, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Gdy się dobrze wysmażą, podlać śmietaną i dusić 20 minut. Polać gorące placki na półmisku.

Rydze z patelni grillowej

Składniki: 25 dag rydzów, 6 ząbków czosnku, masło, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: po oczyszczeniu i obcięciu ogonków szybko je opłukać. Kroić na kawałki i odciskać z wody. Na grillową patelnię (z żeberkami) dać trochę masła i krótko smażyć rydze. W połowie smażenia dodać rozgnieciony czosnek i posiekaną pietruszkę. Posolić i doprawić pieprzem. Podawać z opiekanymi ziemniakami.

Rydze marynowane

Składniki: rydze. Na zalewę: 5 szklanek wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki miodu, po łyżce soli i cukru, ziele angielski, listek laurowy, gorczyca, ziele angielskie.

Wykonanie: rydze oczyścić, obgotować w osolonej wodzie. Zrobić zalewę. Zagotować wodę z octem i miodem. Dodać pokrojoną w plastry cebulę. Dodać goździki. Zagotować raz jeszcze, ostudzić. Rydze układać w słoiku, dodać cebulę, przyprawy, zalać marynatą. Pasteryzować 15 minut.

Staropolski salceson z grzybów

Składniki: 20 dag podgrzybków, 2 cebule, 7 jaj, 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, 1/2 łyżki kminku.

Wykonanie: podgrzybki oczyścić i obgotować. 5 jaj ugotować na twardo i obrać. Podgrzybki i jajka drobno posiekać. Cebule posiekać i przesmażyć na oleju. Wszystkie składniki połączyć, wbić surowe jajka, dodać sól, mielony pieprz i kminek, dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony boczek, jeszcze wyrobić i uformować kulę. Następnie zawinąć w kawałek czystej, wygotowanej gazy i związać. Włożyć do gotującej wody i gotować ok. 15 min. Salceson wyjąć, włożyć pomiędzy dwie deseczki i obciążyć kamieniem na 4 godz. Przed podaniem pokroić w niezbyt cienkie plastry.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium