Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 października 2015 r.
16:15

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejsze są grzyby w śmietanie. Mogą być podawane na przystawkę wraz z chrupiąca bagietką, albo z młodymi ziemniakami. Większe grzyby kroimy na pół, albo nawet w ćwiartki.

Żeby sos był delikatny, na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy, wkładamy ząbek czosnku nadziany na widelec i mieszamy nim śmietanę przez kilka chwil. Po kilku minutach powoli wkładamy grzyby i posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Dusimy je trzy minuty, doprawiamy solą z pieprzem i gotowe.

Zupa z borowików

Najpierw gotujemy warzywny bulion. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, trzy cebule, trzy listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu. Dodajemy kilkanaście pięknych borowików i gotujemy do miękkości.

Następnie zupę przecedzamy do wazy, wkładamy ugotowany grzyby, posypujemy zielonym koperkiem i dodajemy makaron w postaci dużych muszelek.

Kto jest bardzo pracowity, może zamiast makaronu użyć małych pierożków z grzybami.

Grzybowa po lwowsku

Na grzybową po lwowsku potrzebujemy 1,5 litra dobrego rosołu, do którego wrzucamy grzyby pokrojone w paski i 10 dag fasoli. Z mąki, cebuli i masła robimy złocistą zasmażkę, łączymy z zupą i doprawiamy solą z pieprzem.

Na talerz wykładamy jajko na twardo, podzielone na ćwiartki i zalewamy grzybową. Odrobina kopru nie zaszkodzi. Łakomczuchy mogą dorzucić ziemniaków i podprawić gęstą, wiejską śmietaną.

Kurki w śmietanie

Większe kurki kroimy w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawiamy w całości. Na patelnię wkładamy 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebulki. Gdy się usmaży, wrzucamy 1 kg kurek i dusimy do miękkości, często mieszając.

Kurki lubią się dusić, więc trzeba im co najmniej pół godziny. Następnie wlewamy szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawiamy solą z pieprzem. Młode kartofelki pasują tu najbardziej.

Borowiki z miodem

Wybieramy kilogram niedużych borowików i wrzucamy je do garnka, w którym roztopiliśmy 15 dag masła, dodając 4 łyżki miodu naturalnego i 3–4 łyżki soku z cytryny. Grzyby dusimy do miękkości, jak zwykle często mieszając. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Możemy podać z ziemniakami z wody lub ryżem.

Prawdziwki w szynce

8 niedużych prawdziwków obgotowujemy w wodzie z dodatkiem 4 łyżek soku z cytryny. Miękkie grzyby odcedzamy, osuszamy, obtaczamy solą i pieprzem. Każdy grzybek zawijamy w plaster wiejskiej szynki, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. I smażymy. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Z żółtym serem

Kilogram borowików, kozaków lub maślaków posypujemy solą z pieprzem i rumienimy na maśle. Dodajemy 20 dag żółtego sera i smażymy przez kilka minut. Kto chce, może doprawić cząbrem. Podajemy z ryżem.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kilogram obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.

Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym.

Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych lub złocistych i chrupiących naleśników, nadzianych szynką.

Sztuka mięsa z borowikami

Na koniec zostawiłem danie, które smakuje mi bardziej niż sławne polskie zrazy, nadziewany grzybami. Dwa kilogramy dobrej wołowiny (karkówki, łopatki lub mostka) gotujemy z włoszczyzną, dodając ćwiartkę kapusty, dwie kalarepki i kilka ziemniaków.

Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je w plastry i zalewamy borowikami, uduszonymi we własnym sosie, podlanym rosołem i podajemy z kartoflami z wody. Odrobina warzyw z wody dopełni tej kulinarnej propozycji. Danie proste, zachwycające w smaku i bardzo pożywne.

Pozostałe informacje

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium