Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 października 2015 r.
16:15

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

0 0 A A

Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejsze są grzyby w śmietanie. Mogą być podawane na przystawkę wraz z chrupiąca bagietką, albo z młodymi ziemniakami. Większe grzyby kroimy na pół, albo nawet w ćwiartki.

Żeby sos był delikatny, na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy, wkładamy ząbek czosnku nadziany na widelec i mieszamy nim śmietanę przez kilka chwil. Po kilku minutach powoli wkładamy grzyby i posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Dusimy je trzy minuty, doprawiamy solą z pieprzem i gotowe.

Zupa z borowików

Najpierw gotujemy warzywny bulion. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, trzy cebule, trzy listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu. Dodajemy kilkanaście pięknych borowików i gotujemy do miękkości.

Następnie zupę przecedzamy do wazy, wkładamy ugotowany grzyby, posypujemy zielonym koperkiem i dodajemy makaron w postaci dużych muszelek.

Kto jest bardzo pracowity, może zamiast makaronu użyć małych pierożków z grzybami.

Grzybowa po lwowsku

Na grzybową po lwowsku potrzebujemy 1,5 litra dobrego rosołu, do którego wrzucamy grzyby pokrojone w paski i 10 dag fasoli. Z mąki, cebuli i masła robimy złocistą zasmażkę, łączymy z zupą i doprawiamy solą z pieprzem.

Na talerz wykładamy jajko na twardo, podzielone na ćwiartki i zalewamy grzybową. Odrobina kopru nie zaszkodzi. Łakomczuchy mogą dorzucić ziemniaków i podprawić gęstą, wiejską śmietaną.

Kurki w śmietanie

Większe kurki kroimy w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawiamy w całości. Na patelnię wkładamy 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebulki. Gdy się usmaży, wrzucamy 1 kg kurek i dusimy do miękkości, często mieszając.

Kurki lubią się dusić, więc trzeba im co najmniej pół godziny. Następnie wlewamy szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawiamy solą z pieprzem. Młode kartofelki pasują tu najbardziej.

Borowiki z miodem

Wybieramy kilogram niedużych borowików i wrzucamy je do garnka, w którym roztopiliśmy 15 dag masła, dodając 4 łyżki miodu naturalnego i 3–4 łyżki soku z cytryny. Grzyby dusimy do miękkości, jak zwykle często mieszając. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Możemy podać z ziemniakami z wody lub ryżem.

Prawdziwki w szynce

8 niedużych prawdziwków obgotowujemy w wodzie z dodatkiem 4 łyżek soku z cytryny. Miękkie grzyby odcedzamy, osuszamy, obtaczamy solą i pieprzem. Każdy grzybek zawijamy w plaster wiejskiej szynki, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. I smażymy. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Z żółtym serem

Kilogram borowików, kozaków lub maślaków posypujemy solą z pieprzem i rumienimy na maśle. Dodajemy 20 dag żółtego sera i smażymy przez kilka minut. Kto chce, może doprawić cząbrem. Podajemy z ryżem.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kilogram obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.

Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym.

Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych lub złocistych i chrupiących naleśników, nadzianych szynką.

Sztuka mięsa z borowikami

Na koniec zostawiłem danie, które smakuje mi bardziej niż sławne polskie zrazy, nadziewany grzybami. Dwa kilogramy dobrej wołowiny (karkówki, łopatki lub mostka) gotujemy z włoszczyzną, dodając ćwiartkę kapusty, dwie kalarepki i kilka ziemniaków.

Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je w plastry i zalewamy borowikami, uduszonymi we własnym sosie, podlanym rosołem i podajemy z kartoflami z wody. Odrobina warzyw z wody dopełni tej kulinarnej propozycji. Danie proste, zachwycające w smaku i bardzo pożywne.

Pozostałe informacje

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Zwycięstwa odniosły Ekolodzy Eco-World, Kelnerzy MTS Akapelka i Piekarze Adampol Team

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Wczoraj rolnicy przed domem wójta Dorohuska Wojciecha Sawy wylali gnojówkę i podpalili opony. Był to odwet za rozwiązanie protestu na granicy.

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie
Wybory 2024

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie

W pierwszej turze wyborów jego przewaga nad urzędującym prezydentem sięgnęła 2854 głosów. W drugiej była jeszcze większa. Różnica wyniosła 6035 głosów. O nocy wyborczej, planach na przyszłość, również kadrowych i jego konkurencie rozmawiamy z Rafałem Zwolakiem, zwycięzcą wyborów prezydenckich w Zamościu.

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał niektóre partie mąki migdałowej. Wszystko przez nadmiar aflatoksyn

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

W spotkaniu rewanżowym o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin pokonała Trefl Gdańsk 3:1. Tym samym w przyszłym sezonie będzie reprezentować nasz kraj w Pucharze Challenge.

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo
27 kwietnia 2024, 20:00

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo

Zapraszamy na kolejny koncert z cyklu Peryferia. Tym razem wystąpi wystąpi saksofonista Marek Pospieszalski. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 27 kwietnia o godzinie 20.00.

Lubelski wieczór w Zgrzycie
27 kwietnia 2024, 20:00

Lubelski wieczór w Zgrzycie

W najbliższą sobotę w Fabryce Kultury Zgrzyt zobaczymy, co ciekawego dzieje się na lubelskiej scenie rockowo – metalowej. Zagrają dwie lubelskie kapele: Slave Keeper i Last Jump oraz gościnnie Iron Head.

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Młodzi Raperzy i Raperki poszukiwani

Tworzysz muzykę a w Twoich żyłach płynie rap? Warsztaty Kultury zapraszają do udziału w konkursie

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Przed nami kolejna zimna noc. IMGW wydaje alert dla Lubelszczyzny

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydaje alerty meteorologiczne dla całej Polski. Przymrozki nie ominą także województwa lubelskiego.

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami

Najbliższe 3 miesiące w policyjnym areszcie spędzi 37-letni mieszkaniec powiatu łęczyńskiego, który groził śmiercią swoim sąsiadom, strzelał z wiatrówki i rzucał kamieniami w dzieci. Za popełnione czyny grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin
Wybory 2024

Powiat włodawski. Znamy wszystkich wójtów gmin

Znamy rezultaty niedzielnego głosowania. W gminie Włodawa bez zmian, ale mieszkańcy z gmin Wyryki i Stary Brus postanowili, że ich mała ojczyzna potrzebuje diametralnych zmian.

Tymczasowo strach przechodzić

Tymczasowo strach przechodzić

W miniony czwartek na tymczasowym przejściu dla pieszych przy ulicy Filaretów (w pobliżu dawnej kładki łączącej osiedle Piastowskie i osiedle Mickiewicza) doszło do potrącenia pieszego. Mieszkańcy wspomnianych osiedli zorganizowali dziś, 22 kwietnia, spotkanie, w którym udział wzięli przedstawiciele rady miasta, rady dzielnicy oraz kierownik Wydziału Zarządzania Ruchem Drogowym i Mobilnością UM Lublin.

Przepis na udaną rozmowę o pracę
galeria

Przepis na udaną rozmowę o pracę

22 kwietnia br. ruszyła kolejna edycja warsztatów Lublin Skills Up. To cykl bezpłatnych spotkań wspierających kompetencje na rynku pracy

Operowali na bijącym sercu. Lubelski szpital pionierem metody w regionie

Operowali na bijącym sercu. Lubelski szpital pionierem metody w regionie

63-letnia pacjentka pomyślnie przeszła operację naprawy dwóch zastawek na pracującym sercu. Lekarze ze szpitala przy ul. Jaczewskiego zastosowali metodę jako pierwsi w województwie.

Puławska rodzina sokołów się powiększyła

Puławska rodzina sokołów się powiększyła

Nie tylko w Lublinie mamy sokolą rodzinę. Na kominie Zakładów Azotowych Puławy wykluły się 4 pisklęta.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!