Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 lutego 2016 r.
10:14

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

- Im prościej, tym lepiej - mówi włoski kucharz Ivo Violante, który przyrządzanie ryb ma we krwi. O tym, że ryby warto jeść świadczy fakt, że Włosi, którzy jedzą sporo ryb i piją wino, mają zdrowsze serca niż Polacy. Violante najbardziej lubi łączyć rybę z warzywami gotowanymi na parze.

- Najprościej zamarynować rybę w soku z cytryny, doprawić ziołami, skropić oliwą, zawinąć w specjalny papier i upiec w piekarniku - twierdzi Ivo Violante.

Dorada po włosku

SKŁADNIKI: 4 nieduże dorady, 4 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz, cytryna, sok z cytryny, świeże zioła. Po 15 dag grillowanych warzyw na osobę (cukinia, cebula, papryka, bakłażan, pomidor), oliwa, wytrawne wino, papier do pieczenia.

WYKONANIE: wypatroszone dorady oskrobać, obciąć płetwy, naciąć skórkę, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku, masło, plastry cytryny, świeże zioła. Skropić oliwą. Każdą rybę ułożyć na osobnym papierze, skropić winem, obłożyć zgrillowanymi warzywami, zawinąć w papier. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Gołąbki z dorsza

Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu), jedna włoska kapusta, pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz.
Wykonanie: usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby środkowy nerw, uważając, by liści nie podziurawić.

Z filetów usunąć starannie ości i skórę. Posiekać filety, dodać soczewicę i posiekany koperek, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do naturalnego wgłębienia w liściu, składać do środka boki liścia, a następnie zwijać gołąbek jak najciaśniej i układać ciasno w dużym płaskim rondlu, wolnym końcem liścia do spodu.

Gołąbki zalać bulionem i dusić 20 minut pod przykrywką. Można pod koniec gotowania dodać zasmażkę: na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, usmażyć, mieszając, na jasnozłoty kolor, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu spod gołąbków i wlać do rondla

Karp z kurkami

Składniki: kilogram filetów z karpia, 3/4 kg kurek, 1/4 l śmietany 18%, 2 żółtka, trochę masła i mąki, oliwa.

Wykonanie: filet z karpia umyć starannie i pokroić w dzwonka. Bardzo starannie opłukane i pokrojone na ćwiartki kurki udusić na maśle. Karpia delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. W śmietanie rozbełtać widelczykiem 2 żółtka. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć uduszonymi kurkami i zalać śmietaną.

Zapiec w piekarniku w 150 stopniach, aż śmietana zgęstnieje.

Kergulena z patelni

Składniki: 50 dag kerguleny, jedna cytryna, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa, trochę posiekanej pietruszki.

Wykonanie: małe kerguleny robimy w całości, większe kroimy na porcje. Po opłukaniu należy je posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie.
Po trzech minutach dodać masło, niech odchodzi na patelni. Na półmisku posypać pietruszką, podać z ósemkami cytryn.

Labraks z peperoni

Składniki: 1 patroszony labraks, 1 cytryna, 100 g sklarowanego masła, sól, pieprz, mąka.
Na sos: 20 dag świeżego ananasa, 20 dag bakłażana, 20 dag jabłek, 1 papryczka peperoni, masło, brązowy cukier, sos słodko kwaśny.

Wykonanie: rybę odfiletować. Filety skropić cytryną, obtoczyć w mące, posolić, doprawić pieprzem do smaku. Usmażyć na sklarowanym maśle.
Pokroić w kostkę ananasa, bakłażana i peperoni.

Z brązowego cukru zrobić karmel, następnie wysypać pokrojone składniki. Dodać jabłka, dusić, doprawić sosem słodko kwaśnym. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać labraksa na sosie. Z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Makaron z makrelą w sosie koperkowym

Składniki: 1 opakowanie makaronu, 15 dag wędzonej makreli, 1 duża cebula,1 małe opakowanie śmietany, 1 małe opakowanie jogurtu, 2 czubate łyżki posiekanego koperku, czosnek, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, jak się usmaży, roztarty czosnek. Makrelę obrać, dodać do cebuli. Wymieszać śmietanę z jogurtem, koperkiem, dodać pieprz, wlać do ryby i podgrzewać, uważając, żeby jogurt się nie zważył. Spróbować sos, ewentualnie doprawić solą. W międzyczasie ugotować makaron.

Kiedy będzie „al dente” odcedzić i połączyć z sosem. Wymieszać i podawać na podgrzanych talerzach. To pyszne i smaczne danie można podawać z warzywami gotowanymi z wody.

Morszczuk w sosie cytrynowym

Składniki: 4 filety z morszczuka, sól, pieprz, olej. Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki, 1 szklanka wywaru z ryby i warzyw, 1 żółtko, pół szklanki śmietanki, sok z cytryny, cukier, sól, otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: filety podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać mąkę, wymieszać, delikatnie podsmażyć. Rozprowadzić wywarem rybnym. Dodać śmietankę. Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i mieszając powoli wlać do sosu.

Chwilę podgrzewać, by sos zgęstniał. Nie dopuścić do zagotowania. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i jeśli trzeba solą. Podawać z ryżem.

Pstrągi w cebuli i pietruszce

Składniki: 4 pstrągi po 35 dag, 1 cytryna, sól, pieprz, 4 cebule, pęczek pietruszki, 4 ząbki czosnku, olej rzepakowy lub lniany.

Wykonanie: pstrągi wypatroszyć, umyć i osuszyć na bibule. Posolić. Skropić w środku cytryną. Natrzeć pieprzem. Do każdego pstrąga włożyć posiekaną pietruszkę z czosnkiem. Odłożyć do lodówki.
Skropić olejem i upiec w piekarniku na złoto. Obłożyć sparzoną cebulką na 5 minut przed końcem pieczenia. Cebulowe pstrągi doskonale smakują z ziemniakami w mundurkach i dla wzmocnienia smaku: z odrobiną tatarskiego sosu.

Sandacz po polsku
Składniki: kilogram sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.

Wykonanie: oczyszczonego sandacza posolić i włożyć do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Włożyć warzywa, przyprawy i ugotować na wolnym ogniu.
Wyłożyć na półmisek. Obłożyć plastrami jajek. Można skropić olejem. Podawać z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym. Lub koperkowym.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

PGE Start Lublin po raz ostatni w tym sezonie wystąpi we własnej hali w europejskich pucharach

W środę rywalem lublinian będzie bułgarski Rilski Spotis

Zdjęcie ilustracyjne

Zima coraz bliżej – reagujmy, gdy ktoś potrzebuje pomocy

Dzięki szybkiej i empatycznej reakcji dzielnicowych z Komendy Powiatowej Policji w Lubartowie, 66-letni bezdomny mężczyzna otrzymał niezbędną pomoc i schronienie. Funkcjonariusze znaleźli go na jednej z posesji w Lubartowie, gdzie od pewnego czasu spał pod gołym niebem.

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?
11 listopada 2025, 9:00

Koncert, iluminacje i patriotyczny mural. Jak w Lublinie będziemy obchodzić Święto Niepodległości?

Nie zabraknie znanych artystów, nowoczesnych aranżacji i ponadczasowego przesłania. Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium