Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 listopada 2007 r.
15:49
Edytuj ten wpis

Kołduny na celowniku (wideo)

0 0 A A

Pojechaliśmy z Magdą do Pułankowic, gdzie Piotr Bikont zjadł kiedyś ponad 150 kołdunów. Łatwo nie było, ale Magda zdała egzamin na piątkę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zrobiła kołduny. Kiedy spróbował ich pisarz Paweł Huelle, powiedział tylko: Bella, bellissima!

Kołduny to malutkie pierożki. Coś jak nasze uszka. Farsz robi się z wołowiny i baraniny z cebulą. Lepi pierożki i gotuje w rosole. Niby proste. Ale... - O dobre kołduny w Polsce trudno. Cudownie objadłem się nimi w Pułankowicach. I tam jest na Lubelszczyźnie dla kołdunów wzorzec - stwierdził Piotr Bikont.

Najpierw ciasto

Jak zrobić ciasto? - spytała Magda.

- Weź 2 szklanki mąki, przygotuj sobie jedno jajko, 2/3 szklanki gotowanej osolonej wody. To wszystko.

Magda nałożyła fartuszek i czepek na włosy. Sypnęła mąkę na stolnicę, zrobiła dołek, wrzuciła jajko, zarzuciła mąką i zaczęła wyrabiać. Ja powoli dolewałem ciepłą wodę. Po 10 minutach zgrabny kawałek ciasta był gotowy. Podzieliliśmy je na trzy porcje. Magda każdy kawałek rozwałkowała i wykroiła kieliszkiem placuszki.


Potem farsz

Zajrzeliśmy do książki kucharskiej z 1935 roku: "Wziąć kilo zrazowego mięsa, 40 deka łoju. Mięso uskrobać, rozetrzeć na masę, łój drobniutko w kostki pokrajać, wsypać soli, pieprzu, trochę majeranku, dużo utartej cebuli, poprzednio sparzonej gotującą wodą, wlać parę łyżek wody, wymieszać dobrze i niech tak poleży parę minut” - czytaliśmy powoli. Na stalowym blacie leżał kawałek wołowiny, baraniny, łoju, jedna cebula, sól, pieprz, masło i majeranek.

• Co mam robić?
- Siekamy mięso.
Magda spróbowała. Mimo że ćwiczyła na siłowni, nie dała rady. Mnie też nie było łatwo.
- A nie lepiej maszynką do mięsa?
- Nie lepiej, bo to już nie będą kołduny.
Podsmażyliśmy cebulkę, dodaliśmy do surowego mięsa. Wyrabianie farszu, dosmaczanie solą, pieprzem i majerankiem trwało kwadrans. Spróbowaliśmy. Pycha.

Lepienie

Znów zajrzeliśmy do książki kucharskiej. "Ciasto pokrajać na kawałki, rozwałkować lub rozciągnąć ręką, nakłaść farszu, obsmarować brzegi ciasta białkiem, zwinąć na podługowate pierożki, wrzucić do gotującej wody, gotować dość długo i wydać na stół w wodzie, w której się gotowały” - czytała Magda i delikatnie rozciągnęła jeden okrągły placuszek, nałożyła płaską łyżeczkę farszu i sprytnie skleiła. Poszło jej jak z płatka. - A teraz pokażę ci, jak robiła moja babcia - powiedziała z uśmiechem.
Wzięła łyżeczkę i zaczęła na brzegach kołduna odciskać brzeg łyżeczki. Kołduny wyszły po brzegach żebrowane.

Rosół i kołduny

I jeszcze raz ze starej książki z 1935 roku: "Mięso tylko raz umyte w zimnej wodzie, a nie moczone, bo przez to rosół traci na tęgości, kładzie się w garnek, nalewa zimną miękką wodą, soli, lecz nie zanadto, gdyż przesolony rosół jest niesmaczny, gotuje na wolnym ogniu, szumując, dopóki szumowiny nie przestaną się pokazywać. Następnie, odstawia się od ognia, zalewa łyżką zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu. Dodaje się potem 3 korzonki pietruszki, dwie marchewki, l mały seler, trochę pora, kalarepy, sparzonej poprzednio włoskiej kapusty i kalafior. Można też wrzucić po kilka ziarnek czarnego i angielskiego pieprzu, lecz bardzo mało, by nie popsuć smaku rosołu”. Taki rosół ugotowała nam pani Marta Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach. Mrugał w garnku cudownie wcześniej przecedzony. Poszły kołduny, na 2 minuty. Do wypłynięcia.

Najpierw spróbowali gospodarze.

- W sam raz. Dobre - zawyrokowała Marta Stelmach. - Pierwszorzędne. Będą z Magdy ludzie - dodał Stanisław Stelmach.

Bikont z Makłowiczem w Lublinie!

W czwartek, 6 grudnia, o godz. 18 w podziemiach Muzeum Literackiego im. Józefa Czechowicza przy ul. Złotej 3 w Lublinie. Podczas III Święta Śledzia sprawdzą, czego Magda się nauczyła. Najlepsze restauracje z Lubelszczyzny przygotują potrawy ze śledziem w roli głównej. Malarze namalują obrazy. Będzie wieczór autorski Bikonta i Makłowicza. I audycja "Gotuj z Suliszem” na żywo. A w Radiu Lublin możecie posłuchać jej w każdy piątek od 9 do 10.

Pozostałe informacje

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Datę dziewiątego maja powinni zapisać w swoich kalendarzach wszyscy, którzy kochają grać w piłkę i marzą o karierze sportowej. Właśnie tego dnia Górnik Łęczna organizuje dni otwarte w swoim Liceum

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

W jednej wiosce natknął się na oznakowany radiowóz, ale minął go i pojechał dalej. W drugiej namierzyli go policjanci z wideorejestratorem. A że jechał zdecydowanie za szybko, to nie uszło mu to na sucho.

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Reprezentacja z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej została wicemistrzem w biegu na orientację. Mundurowi musieli wykazać się w sprincie, sztafecie czy w odczytywaniu mapy.

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week

Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Rozmowa z Jerzym Żytkowskim, organizatorem rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Studenci wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej z okazji Dnia Ziemi budowali ekologiczne ławeczki z palet. Posłużą im one w trakcie przerw.

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Ponad rok temu Łuków zawarł umowę z kolejową spółką na remont nieczynnego dworca PKP. Od tego czasu nic się nie dzieje. Ale kolej ma już pewien konkret.

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy
film

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy

Radzyńska policja zatrzymała nietrzeźwego kierowcę Opla, który wyprzedzał inny pojazd tuż przed przejściem. Oprócz wysokiego mandatu, może długo posiedzieć za kratkami.

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Podróżna tłumaczyła, że to zwyczajne kamienie ozdobne, które miały wypełnić jej akwarium. W Terespolu udaremniono przemyt 8 kg Czaroitu.

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zmagania toczyły się w kategorii U 20 i U 23. Na najwyższym stopniu podium stanęły Alicja Nowosad, Olga Padoshyk i Daniela Tkaczuk. Natomiast wicemistrzyniami kraju zostały Wiktoria Kamela i Marta Gajowniczek

Za nami już kolejny festiwal 3k6!
Wideo
film

Za nami już kolejny festiwal 3k6!

Gracze z całej Polski i nie tylko, w ubiegły weekend zjechali się do Lublina, aby wspólnie rywalizować!

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów
Wideo
film

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów

Nadszedł ten dzień, na który czekali wszyscy obserwatorzy ptasiej telenoweli z komina elektrociepłowni Wrotków. Do gniazda wróciły odchowane przez sokolnika pisklęta.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium