Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 listopada 2007 r.
15:49
Edytuj ten wpis

Kołduny na celowniku (wideo)

0 0 A A

Pojechaliśmy z Magdą do Pułankowic, gdzie Piotr Bikont zjadł kiedyś ponad 150 kołdunów. Łatwo nie było, ale Magda zdała egzamin na piątkę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zrobiła kołduny. Kiedy spróbował ich pisarz Paweł Huelle, powiedział tylko: Bella, bellissima!

Kołduny to malutkie pierożki. Coś jak nasze uszka. Farsz robi się z wołowiny i baraniny z cebulą. Lepi pierożki i gotuje w rosole. Niby proste. Ale... - O dobre kołduny w Polsce trudno. Cudownie objadłem się nimi w Pułankowicach. I tam jest na Lubelszczyźnie dla kołdunów wzorzec - stwierdził Piotr Bikont.

Najpierw ciasto

Jak zrobić ciasto? - spytała Magda.

- Weź 2 szklanki mąki, przygotuj sobie jedno jajko, 2/3 szklanki gotowanej osolonej wody. To wszystko.

Magda nałożyła fartuszek i czepek na włosy. Sypnęła mąkę na stolnicę, zrobiła dołek, wrzuciła jajko, zarzuciła mąką i zaczęła wyrabiać. Ja powoli dolewałem ciepłą wodę. Po 10 minutach zgrabny kawałek ciasta był gotowy. Podzieliliśmy je na trzy porcje. Magda każdy kawałek rozwałkowała i wykroiła kieliszkiem placuszki.


Potem farsz

Zajrzeliśmy do książki kucharskiej z 1935 roku: "Wziąć kilo zrazowego mięsa, 40 deka łoju. Mięso uskrobać, rozetrzeć na masę, łój drobniutko w kostki pokrajać, wsypać soli, pieprzu, trochę majeranku, dużo utartej cebuli, poprzednio sparzonej gotującą wodą, wlać parę łyżek wody, wymieszać dobrze i niech tak poleży parę minut” - czytaliśmy powoli. Na stalowym blacie leżał kawałek wołowiny, baraniny, łoju, jedna cebula, sól, pieprz, masło i majeranek.

• Co mam robić?
- Siekamy mięso.
Magda spróbowała. Mimo że ćwiczyła na siłowni, nie dała rady. Mnie też nie było łatwo.
- A nie lepiej maszynką do mięsa?
- Nie lepiej, bo to już nie będą kołduny.
Podsmażyliśmy cebulkę, dodaliśmy do surowego mięsa. Wyrabianie farszu, dosmaczanie solą, pieprzem i majerankiem trwało kwadrans. Spróbowaliśmy. Pycha.

Lepienie

Znów zajrzeliśmy do książki kucharskiej. "Ciasto pokrajać na kawałki, rozwałkować lub rozciągnąć ręką, nakłaść farszu, obsmarować brzegi ciasta białkiem, zwinąć na podługowate pierożki, wrzucić do gotującej wody, gotować dość długo i wydać na stół w wodzie, w której się gotowały” - czytała Magda i delikatnie rozciągnęła jeden okrągły placuszek, nałożyła płaską łyżeczkę farszu i sprytnie skleiła. Poszło jej jak z płatka. - A teraz pokażę ci, jak robiła moja babcia - powiedziała z uśmiechem.
Wzięła łyżeczkę i zaczęła na brzegach kołduna odciskać brzeg łyżeczki. Kołduny wyszły po brzegach żebrowane.

Rosół i kołduny

I jeszcze raz ze starej książki z 1935 roku: "Mięso tylko raz umyte w zimnej wodzie, a nie moczone, bo przez to rosół traci na tęgości, kładzie się w garnek, nalewa zimną miękką wodą, soli, lecz nie zanadto, gdyż przesolony rosół jest niesmaczny, gotuje na wolnym ogniu, szumując, dopóki szumowiny nie przestaną się pokazywać. Następnie, odstawia się od ognia, zalewa łyżką zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu. Dodaje się potem 3 korzonki pietruszki, dwie marchewki, l mały seler, trochę pora, kalarepy, sparzonej poprzednio włoskiej kapusty i kalafior. Można też wrzucić po kilka ziarnek czarnego i angielskiego pieprzu, lecz bardzo mało, by nie popsuć smaku rosołu”. Taki rosół ugotowała nam pani Marta Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach. Mrugał w garnku cudownie wcześniej przecedzony. Poszły kołduny, na 2 minuty. Do wypłynięcia.

Najpierw spróbowali gospodarze.

- W sam raz. Dobre - zawyrokowała Marta Stelmach. - Pierwszorzędne. Będą z Magdy ludzie - dodał Stanisław Stelmach.

Bikont z Makłowiczem w Lublinie!

W czwartek, 6 grudnia, o godz. 18 w podziemiach Muzeum Literackiego im. Józefa Czechowicza przy ul. Złotej 3 w Lublinie. Podczas III Święta Śledzia sprawdzą, czego Magda się nauczyła. Najlepsze restauracje z Lubelszczyzny przygotują potrawy ze śledziem w roli głównej. Malarze namalują obrazy. Będzie wieczór autorski Bikonta i Makłowicza. I audycja "Gotuj z Suliszem” na żywo. A w Radiu Lublin możecie posłuchać jej w każdy piątek od 9 do 10.

Pozostałe informacje

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium