Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 listopada 2019 r.
13:44

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Najciekawsze przepisy

W ciągu kilkunastu lat spożycie gęsiny, bardzo zdrowego mięsa, znacząco wzrosło - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska
W ciągu kilkunastu lat spożycie gęsiny, bardzo zdrowego mięsa, znacząco wzrosło - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska (fot. Małgorzata Sulisz)

Gęsina jest jesienną specjalnością, a już 8 listopada w restauracjach zacznie się akcja „Gęsina na św. Marcina”.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O samej akcji organizatorzy ze Slow Food Polska piszą tak: „Dobra kuchnia i gastronomia w rozumieniu Slow Foodu opiera się na trzech kluczowych pojęciach: dobre, czyste, sprawiedliwe. Dobre, bowiem produkty zawsze powinny być wyjątkowe, zwłaszcza pod względem organoleptycznym. Czyste, gdyż powinny być wytwarzane naturalnie i wreszcie sprawiedliwe, czyli przestrzegające zasad tzw. sprawiedliwego handlu, który powinien skracać długi łańcuch dystrybucyjny i uzależnienie korporacyjne”.

Tak jest właśnie polska gęsina: „unikatowa w skali świata pod względem smaku, polskie autochtoniczne rasy gęsi, która respektuje naturalność chowu, sezonowość i wykorzystanie prostych, naturalnych pasz”.

Gęsina jest jesienną specjalnością. Młyny i spiżarnie zapełniają się zbożem i mąką, na stołach obecne są dania z gęsiny. Najbardziej znanym daniem z gęsiny w kuchni staropolskiej jest zupa zwana juszycą. Oto przepis z 1682 roku spisany przez Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich.

Potrawa czarno gotowaną z juszycą

„Gąskę młodą albo zajączka, albo cokolwiek młodego bijesz, spuść juszycę tak: weźmiej octu dobrego, zgrzej, juszycę albo krew tę, co żywego bijesz, spuść na ten ocet, a mieszaj, tę zaś mate ryją mięśną porąbawszy albo rozebrawszy, dowarz i odbierz, wlej tę krew z octem, którą juszycą zowiesz, a warz, usmaż cebulę w maśle, a przebij przez sito chleba żytnego trochę. Przydaj octu, słodkości, pieprzu, imbieru, cynamonu, goździków, soku wiśniowego. Przywarz, soli nie przepominając, daj lubo gorąco, lubo na zimno”.

Prof. Jarosław Dumanowski przypomina, że na tradycję podawania gęsiny z okazji św. Marcina nakładają się nasze fascynacje sezonowością i tradycją. W Zemborzycach do dziś przygotowuje się i wędzi półgęski. Oto receptura z początku XIX wieku, odkryta przez Jarosława Dumanowskiego.

Półgąski

„Po zabiciu gęsi natychmiast należycie ją wyprawić, kości wybrać, tylko żeby same pozostało mięso, potem wytrzyj ją wewnątrz solą, saletrą, goździkami i pieprzem posyp i dwoma ściśniej deskami. Te deski tak urządź, aby sos wyciśniany mógł ściekać do naczynia podstawionego, którym w dzień polewaj półgęski, obracając je. Gdy w tym sosie poleżą z 10 dni, wyjm je i mocno w trąbkę zwiń, obwiąż szpagatem, obwiń w arkusz bibuły każdy pół-gąsek i w dymie powieś. Gdy bibuła mocno tłustością przejdzie, zdejm ją, a świeżą obwiąż”.

Ten oryginalny przepis bez problemu można dziś zrealizować, tym bardziej, że przed Marcinem w marketach pojawi się świeża gęsina. A to mięso o wyjątkowym smaku, ma łatwo przyswajane białko. W dodatku gęsi tłuszcz powoduje redukcję cholesterolu, a gęsinę zalecają lekarze w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych. No i argument najważniejszy. - To po prostu doskonałe mięso, dania z gęsiną są proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne - mówi Agnieszka Filiks, która w swoich restauracjach w Nałęczowie i Kazimierzu serwuje gęsinę. A teraz kilka konkursowych dań z akcji „Gęsina na świętego Marcina”.

Gęś marynowana w soli morskiej z czosnkiem i świeżym majerankiem

Składniki: 2 piersi z gęsi, 0,5 kg gruboziarnistej soli morskiej, pęczek świeżego majeranku, 4 ząbki czosnku, 1 duży seler, 1/4 szklanki orzechów włoskich, sok z 1 limonki, 5 łyżek oliwy, 1 duży burak.

Wykonanie: pierś z gęsi oczyścić, posypać siekanym świeżym majerankiem i czosnkiem, zasypać gruboziarnistą solą morską. Odstawić na 24 godziny. Następnie opłukać mięso pod bieżącą wodą, osuszyć i skropić oliwą. Buraka ugotować na pół twardo, pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Selera pokroić w cienkie słupki, dodać siekane orzechy włoskie, sok z limonki i oliwę. Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na carpaccio z buraka i obłożyć cienko pokrojoną piersią z gęsi.

(Arkadiusz Janczarek - Restauracja Likus Concept Store, Warszawa)

Szafranowa zupa z gęsi

Składniki: 20 dag gęsi, włoszczyzna, 1/3 główki kapusty włoskiej, 4 dag kaszy pęczak, 1 ząbek czosnku, groszek zielony, 20 ml śmietany słodkiej 12%, 1 g szafranu, sól, pieprz.

Wykonanie: część mięsa gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia, połączyć z ugotowanym pęczakiem, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz zawinąć w kapustę włoską, formując małego gołąbka wielkości połowy jajka kurzego. Z reszty mięsa i z włoszczyzny ugotować wywar, odcedzić, dodać szafran, zabielić śmietanką i zagęścić żółtkiem. Pod koniec gotowania dodać zielony groszek. Gołąbka układamy na środku talerza, wlewamy zupę z groszkiem i dekorujemy danie świeżą pietruszką.

(Marcin Filipkiewicz – restauracja Copernicus, Kraków)

Gęś o zapachu czosnku i igiełek rozmarynu duszona w grzybowym sosie z prawdziwkami

Składniki: 1 tuszka gęsi, 5 ząbków czosnku, 2 gałązki rozmarynu, olej (niewielka ilość), 20 dag podgrzybków suszonych, 20 dag prawdziwków suszonych, 30 dag prawdziwków świeżych lub mrożonych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: gęś dokładnie oczyścić i płukać zimną wodą. Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu sporządzić marynatę. Gęś natrzeć dokładnie z każdej strony, również wewnątrz i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia gęś wstawić do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażyć z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu. Zrumienioną gęś podlać gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów i jedną cebulą skrojoną w ćwiartki. Gdy gęś będzie miękka, delikatnie ją wyjąć i schłodzić. Wyluzować mięso z kości i wyporcjować na 6 – 8 części. Z esencji z gęsi zdjąć tłuszcz i połączyć z przesmażonymi borowikami i cebulą. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać z tłuczonymi ziemniakami.

(Bartosz Budnik – restauracja Romantyczna, Wzgórza Dylewskie)

Gęsina na św. Marcina

Akcja trwać będzie od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje w czasie jej trwania na swych witrynach oznaczone będą logo akcji. W każdej szef kuchni został zobowiązany do przygotowania przynajmniej trzech autorskich przepisów, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu. Więcej przepisów na stronie: www.gesina.pl

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Na inaugurację 31. kolejki Górnik Łęczna przegrał u siebie z broniącą się przed spadkiem Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna przegrywa z Pogonią Siedlce. Były napastnik zielono-czarnych boleśnie o sobie przypomniał

Na otwarcie 31. kolejki Górnik Łęczna w pełni zasłużenie przegrał na własnym boisku z walczącą o utrzymanie Pogonią Siedlce 1:3, a wszystkie gole dla rywali strzelili dwaj byli zawodnicy zielono-czarnych

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club
foto
galeria

Stare i nowe. Muzyczna konfrontacja w Helium Club

Tłum roztańczonych gości, świetlne efekty i pulsujący beat tworzyły niezapomnianą atmosferę w Helium Club. Stylizacje gości były równie zróżnicowane jak muzyka, która zdominowała parkiet, a energia uczestników nie miała końca. Jeśli chcecie poczuć ten klimat na własnej skórze, zapraszamy do naszej fotogalerii, gdzie uchwyciliśmy najlepsze momenty z tej wyjątkowej imprezy!

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]
galeria

Pogrom na torze, feta na trybunach. Tak kibicowaliście Orlen Oil Motorowi Lublin [ZDJĘCIA]

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin pokonał wysoko Innpro ROW Rybnik i wprawił obecnych na trybunach kibiców w szampański nastrój

 3 maja ulicami Lublina przejdzie korowód w rytm poloneza
Przypominamy
1 maja 2025, 0:00
galeria

Majówka za pasem. Atrakcje 3-majowe

Jutro 3 maja. Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Orlen Oil Motor Lublin rozgromił w piątek Innpro ROW Rybnik
galeria

Pogrom w Lublinie. Orlen Oil Motor przejechał się po beniaminku z Rybnika [ZDJĘCIA]

Pogrom w Lublinie. W starciu mistrza Polski z beniaminkiem PGE Ekstraligi Orlen Oil Motor Lublin nie dał absolutnie żadnych szans ekipie Innpro ROW Rybnik zwyciężając 63:27. Najważniejszymi wydarzeniami w piątkowym spotkaniu była brawurowa jazda Mateusza Cierniaka i pierwszy w karierze punkt w najmocniejszej lidze świata 17-letniego Bartosza Jaworskiego

Weekend z 30-tką.
foto
galeria

Weekend z 30-tką.

Nieważne, czy święto, czy weekend, popularna Trzydziestka wypełniona jest spragnionymi dobrej zabawy gośćmi. Na parkiecie króluje najlepsza muza, począwszy od najnowszych hitów po klasyki. Do tego atmosfera i można się bawić. Zobaczcie, jak się bawiono w ostatni weekend, i co się działo na parkiecie.

W pierwszym spotkaniu finału play-of PLS 1. Ligi ChKS Chełm pokonał Mickiewicza Kluczbork 3:0

ChKS Chełm lepszy od Mickiewicza Kluczbork

W pierwszym spotkaniu finałowym play-off ChKS Chełm pokonała Mickiewicza Kluczbork 3:0 i w rywalizacji do trzech wygranych objął prowadzenie 1-0. W poniedziałek drugi mecz finału, w Kluczborku o godzinie 20.30

Do tragedii doszło w lesie w Woli Małej koło Biłgoraja

Tragedia w lesie. Życia nastolatki nie udało się uratować

Tragiczny finał majówki pod Biłgorajem. W lesie w miejscowości Wola Mała doszło do nieszczęśliwego wypadku. Nie żyje 14-letnia dziewczynka.

Julia PIętakiewicz była bohaterką rywalizacji w Rzeszowie

Górnik Łęczna rozbił Resovię

Podopieczne Artura Bożyka nie pozwoliły sobie na moment dekoncentracji w swojej pogoni za brązowym medalem mistrzostw Polski. Zawodniczki Górnika rozbiły aż 6:0 Resovię.

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina
Przypominamy

Idzie korowód, auta stop. Jutro utrudnienia w centrum Lublina

W sobotę 3 maja w Lublinie odbędzie się barwny korowód tańczący poloneza. Na kierowców w czasie obchodów święta czekają utrudnienia.

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Chciał zarobić na kryptowalutach, stracił 400 tysięcy złotych

Ponad 400 tysięcy złotych stracił 51-letni mieszkaniec Lublina, który chciał zarobić na handlu kryptowalutami. Mężczyzna został sprawnie zmanipulowany przez przestępców, którzy wyłudzili od niego wszystkie oszczędności.

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Innpro ROW Rybnik [zapis relacji na żywo]

Czas na drugi domowy mecz Orlen Oil Motoru Lublin w PGE Ekstralidze. W piątek wieczorem lubelskie "Koziołki" zmierzą sie z Innpro ROW Rybnik i będą zdecydowanym faworytem do zwycięstwa. Zapraszamy do śledzenia naszej relacji na żywo

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

KPR Padwa Zamość nie dała rady liderowi I ligi centralnej Handball Stali Mielec

W spotkaniu 24 kolejki KPR Padwa Zamość przegrała na wyjeździe z liderem I ligi centralnej Handball Stalą Mielec 23:26

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?
SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.

Konferencja bialskiego oddziału Nowej Nadziei i przedstawiciela mieszkańców, Jacka Dobrzyńskiego
galeria

Od incydentu Brauna się odcinają, ale flagi Ukrainy na urzędzie nie chcą

-Flaga Ukrainy powoduje podziały w społeczeństwie Białej Podlaskiej -uważa bialski oddział Nowej Nadziei. Jego szef Paweł Borysiuk apeluje do prezydenta Michała Litwiniuka o zaniechanie pomysłu ponownego jej wywieszenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium