Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 sierpnia 2014 r.
8:30
Edytuj ten wpis

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

1 4 A A

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ostatnią środę szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji trenowali w Trybunalska Caffe po okiem Sebastiana Gołębiewskiego, szefa kuchni z Warszawy. Trenowali po to, żeby w pierwszy weekend września zaprosić turystów w kulinarną podróż do tych miast i krajów, z których można polecieć z Air Port Lublin.

- To kolejny projekt w akcji Moc restauracji. Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września, w wybranych restauracjach Starego Miasta pojawią się słynne dania z Europy. W bardzo atrakcyjnych cenach. W dodatku będą to potrawy zdrowe, z mniejszą ilością soli - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji.
Gotujmy zdrowo, mniej soli

To pomysł Cisowianki. - Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować! Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie - czytamy na stronie projektu gotujmyzdrowo.pl.

Zasada "Gotujmy zdrowo, mniej soli” będzie obowiązywać podczas trwania festiwalu. To spore wyzwanie dla restauratorów, bo ograniczenie soli w kuchni nie jest takie proste. Sól siedzi w wędlinach, serach, rybach i chlebie, który jest podstawą w naszej kuchni. Są przyprawy, które w zupełności zastąpią sól. Na przykład suszony seler.

- Wystarczy zamarynować karczek w warzywach i oliwie (cebula, marchew seler, por) i upiec go w piekarniku. Mięso będzie wystarczająco słone - tłumaczy Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Mediolan i Rzym

Co znajdzie się na Latających talerzach? - Mediolan to stolica ryżu. Wybrałem "Risotto alla milanese” na ryżu Arborio. Na 200 g ryżu będziecie potrzebować litr wywaru wołowego (może być kurczak), małej cebuli, 50 g szpiku wołowego, 100 g masła, 150 ml białego wina, 100 g sera Grana Padano i szczypty szafranu. Do wykończenia risotto powinniście użyć kilku plastrów suszonej szynki włoskiej i natki pietruszki. A więc kto chce już teraz sprawdzić jak to smakuje, do dzieła - mówi Gołębiewski.

Rzym to stolica smaków w ogóle. Gołębiewski wybrał tu sztandarowe danie: "Saltimbocca alla Romana”. Kotlety cielęce z szynką to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Już w XV wieku podawano je z serem podobnym do parmezanu. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Jest więcej niż pewne, że saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą. Kotlety z szynką musieli jeść także Włosi mieszkający w Lublinie. To pyszne danie szybko przedostało się do polskiej kuchni. Wariacje na temat włoskiego przysmaku możemy odnaleźć w polskich książkach kucharskich. A my dla odmiany proponujemy inną wersję. Z parmezanem.
Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach.

W innym wydaniu, "Saltimbocca alla Romana”, na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem.

Sałatka szopska i kebapche

Pojawią się na Latajacych talerzach opatrzonych kierunkiem Burgas. Do szybkiego przygotowania sałatki szopskiej potrzebujecie następujących składników: 150g sera solankowego owczego, 1 ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, oliwa z oliwek (delikatna), ocet winny czerwony, ząbek czosnku. Co dalej? Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny, smakować. Najlepiej z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Burgas to także kebapche, czyli pyszne, aromatyczne kiełbaski, z których słynie bułgarska kuchnia.

Składniki: 500g dobrego mięsa mielonego (wołowe i baranie lub wołowe i wieprzowe), 2 ząbki czosnku, czubryca, pieprz czarny mielony, kmin rzymski mielony.

Wykonanie: mieszamy, wyrabiamy na kształt kiełbasek i pieczemy na żywym ogniu.
Kierunek Grecja

Kulinarny lot na Kretę to sałatka grecka oraz wyjątkowe ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. - Choć sałatka grecka występuje w co drugiej restauracji, to zrobić ją wcale nie jest tak prosto. Liczy się dobry ser feta i przyprawy, w tym oregano, które smakuje zupełnie inaczej niż to w Polsce - wyjaśnia Gołębiewski.

Najważniejsze są składniki: pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, kilkanaście dobrych czarnych oliwek, 100g sera feta, suszone oregano, kilka gałązek mięty, pietruszki i koperku, oliwa, ocet winny czerwony, pieprz czarny. Należy wszystko wymieszać, odstawić i jeść.

Rewelacyjne są ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. Składniki: 1 papryka czerwona pieczona, 1 papryka żółta pieczona, kilka dobrych czarnych oliwek (najlepiej z pestkami), 150g sera feta, 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 40 ml ouzo, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski, czarnuszka, pieprz czarny mielony, 1 jajko. - Składniki wam zdradziłem, teraz wasza kolej - mówi Gołębiewski.

Odlot frankfurterek

Antalya to miasto w południowo-zachodniej Turcji, nad zatoką Antalya.

- Wybrałem bardzo ciekawą sałatkę z białej fasoli, która najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną - mówi Gołębiewski.

Londyn na talerzu to pudding z chałki.

Oslo to prawdziwe kulinarne laboratorium. - Na warsztatach ćwiczyliśmy przyrządzanie smażonego łososia w czekoladzie - mówi Gołębiewski. Kulinarna podróż do Frankfurtu to sałatka z pieczonego ziemniaka z frankfurterkami. Na mapie kulinarnych odlotów jest także Gdańsk z zupą rybną "Wspomnienia marynarza”.

Latające talerze to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Lublin Airport. - Najmłodsze lotnisko w Europie zobowiązuje do inspirujących dań - dodaje Gołębiewski.

Europejskie dania pojawią się między innymi w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielska, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stół i Wół.

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Lublinianin / 31 sierpnia 2014 o 11:40
0

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Ja o tym wszystkim wiem,pytając o fetę mam właśnie na myśli tą prawdziwą,grecką.Może jest do kupienia w jakiś sklepach w Polsce?

Avatar
bart / 31 sierpnia 2014 o 10:00
0

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Avatar
Mariusz / 31 sierpnia 2014 o 09:53
0
wyjątkowo słaby pomysł żeby włączyć w to loty z Lublina. Na poziomie wiejskiego marketingu gminy pcim.
Avatar
Lublinianin / 31 sierpnia 2014 o 09:08
0

Byłem w Grecji wiele razy i nigdy nie spotkałem sałatki greckiej bez sałaty lodowej.

To po pierwsze.

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Avatar
Lublinianin / 31 sierpnia 2014 o 11:40
0

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Ja o tym wszystkim wiem,pytając o fetę mam właśnie na myśli tą prawdziwą,grecką.Może jest do kupienia w jakiś sklepach w Polsce?

Avatar
bart / 31 sierpnia 2014 o 10:00
0

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Avatar
Mariusz / 31 sierpnia 2014 o 09:53
0
wyjątkowo słaby pomysł żeby włączyć w to loty z Lublina. Na poziomie wiejskiego marketingu gminy pcim.
Avatar
Lublinianin / 31 sierpnia 2014 o 09:08
0

Byłem w Grecji wiele razy i nigdy nie spotkałem sałatki greckiej bez sałaty lodowej.

To po pierwsze.

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Historyczne odkrycie przed Bramą Krakowską w Lublinie. Jak będzie wyglądać "okno czasu"?
galeria
film

Historyczne odkrycie przed Bramą Krakowską w Lublinie. Jak będzie wyglądać "okno czasu"? 8 1

Przed Bramą Krakowską zaczęły się prace przy zabezpieczaniu studni odkrytej podczas wymiany nawierzchni pl. Łokietka. Betonowy krąg ma wzmocnić konstrukcję i umożliwić późniejsze zamontowanie „okna czasu”, przez które zajrzymy w 22-metrową otchłań. Już w czwartek możemy poznać szczegóły tej nowej atrakcji.

"Zdrowych świń nie powinno się wybijać". Wyrok na zwierzęta odroczony

"Zdrowych świń nie powinno się wybijać". Wyrok na zwierzęta odroczony 0 3

Po wtorkowej blokadzie rolników, inspekcja weterynaryjna wstrzymała akcję wybijania świń w miejscowości Dawidy (gm. Jabłoń).

Są już bilety na Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2018

Są już bilety na Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2018 1 0

Co Gdzie Kiedy. Można już kupić bilety na wydarzenia 12. Festiwalu Filmu i Sztuki Dwa Brzegi, który zaczyna się 28 lipca.

Po kontroli w Lubelskiem: Margaryna zamiast masła, a żółty ser wcale nie był serem

Po kontroli w Lubelskiem: Margaryna zamiast masła, a żółty ser wcale nie był serem 18 5

Z białego sera ciekła granatowa serwatka, obiecywane przez jadłospis masło leżało w magazynie, a na talerzach lądowała margaryna, zaś żółty ser wcale nie był serem. Na takie ciekawostki natknęli się kontrolerzy w firmach dostarczających posiłki m.in. do szkół, przedszkoli, żłobków oraz szpitala.

Wisła Puławy pokonała w sparingu Chełmiankę 2:1

Wisła Puławy pokonała w sparingu Chełmiankę 2:1 7 0

Wisła Puławy wygrała w środę z Chełmianką 2:1. W sobotę podopieczni Jacka Magnuszewskiego zagrają w Kozienicach z tamtejszą Energią. Mecz rozpocznie się o godz. 11

Właściciel Stokrotek wygrywa z fiskusem. Emperia nie musi płacić 200 mln zł podatku

Właściciel Stokrotek wygrywa z fiskusem. Emperia nie musi płacić 200 mln zł podatku 15 4

Emperia, czyli właściciel ogólnopolskiej sieci supermarketów Stokrotka, nie musi płacić około 200 milionów złotych podatku – uznał we wtorek Wojewódzki Sądu Administracyjny w Warszawie i uchylił decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej.

Avia zremisowała w sparingu z KSZO. Powrót Mateusza Jarzynki?

Avia zremisowała w sparingu z KSZO. Powrót Mateusza Jarzynki? 1 0

Piłkarze ze Świdnika mają za sobą mecz kontrolny z kolejnym mocnym rywalem. W sobotę przegrali z Radomiakiem 0:2, a w środę zremisowali bezbramkowo z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski

Urszula Dudziak w Filharmonii Lubelskiej
9 września 2018, 19:00

Urszula Dudziak w Filharmonii Lubelskiej 2 0

Co Gdzie Kiedy. 9 września o godz. 19 w Filharmonii Lubelskiej (ul. Curie-Skłodowskiej 5) wystąpi legenda polskiej sceny muzycznej - Urszula Dudziak. Artystka wystąpi z koncertem pt. Wyśpiewam wam więcej.

Została Miss Lubelszczyzny Nastolatek. Pracowała już w Mediolanie i Paryżu [zdjęcia]
galeria

Została Miss Lubelszczyzny Nastolatek. Pracowała już w Mediolanie i Paryżu [zdjęcia] 13 1

Karolina Wojtiuk, która została pierwszą wicemiss Lubelszczyzny 2018, będzie reprezentować nasze województwo podczas gali finałowej Miss Polski 2018. Impreza odbędzie się w grudniu w Krynicy Zdroju.

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny 0 1

Przy ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej powstanie punkt przedszkolny. Władze miasta udzieliły już pozwolenia na budowę.

Zaginęła 65-latka z Kocka. Może potrzebować pilnej pomocy

Zaginęła 65-latka z Kocka. Może potrzebować pilnej pomocy 11 0

3 lipca w Kocku (pow. lubartowski) zaginęła Maria Krystyna Nowicka.

Wyprzedzał ciągnik z dwoma przyczepami. Wtedy traktorzysta zaczął skręcać

Wyprzedzał ciągnik z dwoma przyczepami. Wtedy traktorzysta zaczął skręcać 15 2

We wtorek wieczorem w miejscowości Podhorce (pow. tomaszowski) ciągnik rolniczy zderzył się z motorowerem.

Lublin: Włamywacz wielobranżowy

Lublin: Włamywacz wielobranżowy 2 0

Kryminalni z Lublina zatrzymali seryjnego włamywacza. 27-latek okradł sklep ogrodniczy, salony kosmetyczne i studia tatuażu. Policjanci zatrzymali go w poniedziałek. Spowodowane przez niego straty zostały oszacowane na ponad 120 tys. zł.

Przyjaźniły się od kilku lat. Nie spodziewała się takiego zachowania koleżanki

Przyjaźniły się od kilku lat. Nie spodziewała się takiego zachowania koleżanki 11 2

Jej łupem padły pieniądze, zegarek, biżuteria, portfel i dokumenty. Po zatrzymaniu złodziejka tłumaczyła, że musiała kraść by spłacić długi.

Lubelska Federacja Bardów: "Dylan Noblista" w Teatrze Starym
26 września 2018, 19:00

Lubelska Federacja Bardów: "Dylan Noblista" w Teatrze Starym 4 0

Co Gdzie Kiedy. W środę, 26 września o godz. 19 na scenie Teatru Starego (ul. Jezuicka) wystąpi Lubelska Federacja Bardów. Będzie to lubelska premiera koncertu Dylan Noblista.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.