Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 sierpnia 2014 r.
8:30
Edytuj ten wpis

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ostatnią środę szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji trenowali w Trybunalska Caffe po okiem Sebastiana Gołębiewskiego, szefa kuchni z Warszawy. Trenowali po to, żeby w pierwszy weekend września zaprosić turystów w kulinarną podróż do tych miast i krajów, z których można polecieć z Air Port Lublin.

- To kolejny projekt w akcji Moc restauracji. Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września, w wybranych restauracjach Starego Miasta pojawią się słynne dania z Europy. W bardzo atrakcyjnych cenach. W dodatku będą to potrawy zdrowe, z mniejszą ilością soli - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji.
Gotujmy zdrowo, mniej soli

To pomysł Cisowianki. - Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować! Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie - czytamy na stronie projektu gotujmyzdrowo.pl.

Zasada "Gotujmy zdrowo, mniej soli” będzie obowiązywać podczas trwania festiwalu. To spore wyzwanie dla restauratorów, bo ograniczenie soli w kuchni nie jest takie proste. Sól siedzi w wędlinach, serach, rybach i chlebie, który jest podstawą w naszej kuchni. Są przyprawy, które w zupełności zastąpią sól. Na przykład suszony seler.

- Wystarczy zamarynować karczek w warzywach i oliwie (cebula, marchew seler, por) i upiec go w piekarniku. Mięso będzie wystarczająco słone - tłumaczy Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Mediolan i Rzym

Co znajdzie się na Latających talerzach? - Mediolan to stolica ryżu. Wybrałem "Risotto alla milanese” na ryżu Arborio. Na 200 g ryżu będziecie potrzebować litr wywaru wołowego (może być kurczak), małej cebuli, 50 g szpiku wołowego, 100 g masła, 150 ml białego wina, 100 g sera Grana Padano i szczypty szafranu. Do wykończenia risotto powinniście użyć kilku plastrów suszonej szynki włoskiej i natki pietruszki. A więc kto chce już teraz sprawdzić jak to smakuje, do dzieła - mówi Gołębiewski.

Rzym to stolica smaków w ogóle. Gołębiewski wybrał tu sztandarowe danie: "Saltimbocca alla Romana”. Kotlety cielęce z szynką to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Już w XV wieku podawano je z serem podobnym do parmezanu. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Jest więcej niż pewne, że saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą. Kotlety z szynką musieli jeść także Włosi mieszkający w Lublinie. To pyszne danie szybko przedostało się do polskiej kuchni. Wariacje na temat włoskiego przysmaku możemy odnaleźć w polskich książkach kucharskich. A my dla odmiany proponujemy inną wersję. Z parmezanem.
Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach.

W innym wydaniu, "Saltimbocca alla Romana”, na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem.

Sałatka szopska i kebapche

Pojawią się na Latajacych talerzach opatrzonych kierunkiem Burgas. Do szybkiego przygotowania sałatki szopskiej potrzebujecie następujących składników: 150g sera solankowego owczego, 1 ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, oliwa z oliwek (delikatna), ocet winny czerwony, ząbek czosnku. Co dalej? Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny, smakować. Najlepiej z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Burgas to także kebapche, czyli pyszne, aromatyczne kiełbaski, z których słynie bułgarska kuchnia.

Składniki: 500g dobrego mięsa mielonego (wołowe i baranie lub wołowe i wieprzowe), 2 ząbki czosnku, czubryca, pieprz czarny mielony, kmin rzymski mielony.

Wykonanie: mieszamy, wyrabiamy na kształt kiełbasek i pieczemy na żywym ogniu.
Kierunek Grecja

Kulinarny lot na Kretę to sałatka grecka oraz wyjątkowe ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. - Choć sałatka grecka występuje w co drugiej restauracji, to zrobić ją wcale nie jest tak prosto. Liczy się dobry ser feta i przyprawy, w tym oregano, które smakuje zupełnie inaczej niż to w Polsce - wyjaśnia Gołębiewski.

Najważniejsze są składniki: pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, kilkanaście dobrych czarnych oliwek, 100g sera feta, suszone oregano, kilka gałązek mięty, pietruszki i koperku, oliwa, ocet winny czerwony, pieprz czarny. Należy wszystko wymieszać, odstawić i jeść.

Rewelacyjne są ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. Składniki: 1 papryka czerwona pieczona, 1 papryka żółta pieczona, kilka dobrych czarnych oliwek (najlepiej z pestkami), 150g sera feta, 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 40 ml ouzo, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski, czarnuszka, pieprz czarny mielony, 1 jajko. - Składniki wam zdradziłem, teraz wasza kolej - mówi Gołębiewski.

Odlot frankfurterek

Antalya to miasto w południowo-zachodniej Turcji, nad zatoką Antalya.

- Wybrałem bardzo ciekawą sałatkę z białej fasoli, która najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną - mówi Gołębiewski.

Londyn na talerzu to pudding z chałki.

Oslo to prawdziwe kulinarne laboratorium. - Na warsztatach ćwiczyliśmy przyrządzanie smażonego łososia w czekoladzie - mówi Gołębiewski. Kulinarna podróż do Frankfurtu to sałatka z pieczonego ziemniaka z frankfurterkami. Na mapie kulinarnych odlotów jest także Gdańsk z zupą rybną "Wspomnienia marynarza”.

Latające talerze to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Lublin Airport. - Najmłodsze lotnisko w Europie zobowiązuje do inspirujących dań - dodaje Gołębiewski.

Europejskie dania pojawią się między innymi w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielska, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stół i Wół.

Pozostałe informacje

Lubelscy naukowcy pracują nad rewolucją w światowej psychiatrii. Można im pomóc!
galeria

Lubelscy naukowcy pracują nad rewolucją w światowej psychiatrii. Można im pomóc!

Czy możliwe jest wykrywanie zaburzeń lękowych na podstawie aktywności mózgu, bez konieczności długich wywiadów psychiatrycznych? Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie rozpoczynają nowatorski projekt, którego celem jest stworzenie narzędzia diagnostycznego opartego na analizie fal mózgowych EEG.

Dzisiejszy targ staroci
galeria

Jesienna aura na targu staroci

Plac Zamkowy w Lublinie, jak zwykle w ostatnią niedzielę miesiąca, zamienił się w olbrzymi pchli targ. Już od rana ustawiali się sprzedawcy, którzy na straganach wystawili wiekowe różności.

Edach Budowlani Lublin wygrali drugi mecz w sezonie

Edach Budowlani Lublin odjechali rywalom po przerwie

W meczu czwartej kolejki Edach Budowlani Lublin pokonali na wyjeździe AZS AWF Warszawa 62:21

Stal Kraśnik urwała punkt liderowi tabeli z Ostrowca Świętokrzyskiego

Stal Kraśnik wywalczyła punkt na boisku lidera. "Oby nam się poukładało w klubie"

W polskiej piłce nie raz i nie dwa zdarzało się, że kluby, które miały problemy finansowe potrafiły osiągać bardzo dobre wyniki. To samo można już chyba napisać o Stali Kraśnik. Drużyna Roberta Chmury w sobotę po raz kolejny pokazała się z dobrej strony. Tym razem urwała punkt liderowi tabeli i to w Ostrowcu Świętokrzyskim po remisie 2:2.

Zdjęcie ilustracyjne

Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami. Będą mLegitymacje studenckie

W rozpoczynającym się roku akademickim 2025/26 będą już obowiązywać niewielkie, ale znaczące dla środowiska przepisy, np. wprowadzające mLegitymacje studenckie czy raportowanie inwestycji tylko powyżej 100 tys. zł. Na te kluczowe i nowelizację tzw. ustawy Gowina trzeba jednak jeszcze poczekać.

Kontrabanda tytoniu - zdjęcie ilustracyjne

Balon z kontrabandą papierosów spadł w pow. lubartowskim

Balon z kontrabandą papierosów znaleziono nad ranem przy drodze wojewódzkiej nr 815 w Antoniówce w pow. lubartowskim – przekazała w niedzielę lubelska policja.

W meczu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacji Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Mistrzostwa świata siatkarzy: Polska z brązowym medalem

W spotkaniu o brązowy medal mistrzostw świata reprezentacja Polski siatkarzy pokonała Czechy 3:1

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Największy remont w historii KUL. Kiedy studenci powrócą do Gmachu Głównego?

Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim trwa największy w historii remont Gmachu Głównego. Kultowy budynek przy al. Racławickich, wraz ze swoim charakterystycznym dziedzińcem, jest obecnie w przebudowie.

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy
SONDA

Żużlowcy jadą w finale. A autobusy i kierowcy na objazdy

Czy żużlowcy zdobędą tytuł mistrza Polski? Tego nie jesteśmy pewni, natomiast wiemy, że na czas finału planowane są utrudnienia w ruchu drogowym oraz dla komunikacji miejskiej.

Zdjęcie ilustracyjne
Pomysł na niedzielę

Ostatnie dni na zwiedzanie wystawy o polskich artystkach. Dziś muzeum czynne do godz. 22

Ostatni dni zostały na zwiedzenie wystawy o polskich artystkach pt. „Co babie do pędzla?!” w Muzeum Narodowym w Lublinie. Do 5 października przewidziano m. in. oprowadzania kuratorskie, spotkania. W weekendy wydłużono także godziny otwarcia ekspozycji. Dotychczas wystawę zobaczyło ponad 36 tys. osób. Jeżeli macie czas, to jest dobry pomysł na dzisiejszą niedzielę.

Polak na szkoleniu Wojsk Obrony Terytorialnej

Dlaczego nie chcemy umierać za Polskę?

Niemal połowa Polaków deklaruje, że nie zgłosiłaby się do obrony kraju – wynika z sondażu IBRiS. Dlaczego tak wielu z nas nie chce umierać za ojczyznę, choć w powietrzu wisi widmo wojny?

Polski F-16
AKTUALIZACJA

Myśliwce poderwane, bo Rosjanie atakują w Ukrainie

O godzinie 4 rano nad naszym regionem latały wojskowe samoloty. Polskie Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych poinformowało, że operowanie naszego lotnictwa zostało zakończone. Port Lotniczy Lublin działa normalnie.

Bartłomiej Kseniak zawodnik KS SNAJPER (z tarczą) - zwycięzca w dwóch kategoriach pistoletowych.
galeria

Celowali patriotycznie. Memoriał Strzelecki Żołnierzy i Powstańców

W Klubie Strzeleckim Snajper Lublin uczcili dzisiaj pamięć poległych i pomordowanych żołnierzy i powstańców.

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!
QUIZ

Rozpoznasz polityków z Lubelszczyzny? Sprawdź się w naszym quizie!

Lubelszczyzna od lat jest ważnym miejscem na politycznej mapie Polski. To właśnie stąd wywodzi się wielu znanych parlamentarzystów, samorządowców i działaczy, którzy kształtują nie tylko lokalną, ale też krajową scenę polityczną. Część z nich działa od dekad, inni dopiero zdobywają popularność, ale jedno jest pewne – każdy, kto interesuje się życiem publicznym w regionie, powinien kojarzyć ich twarze. Dlatego przygotowaliśmy specjalny quiz o politykach z Lublina i województwa lubelskiego, który sprawdzi twoją wiedzę w nietypowy sposób.

Zamojski Szpital Niepubliczny w Zamościu mieści się przy ul. Peowiaków

Przymiarki do nowego oddziału w „starym” szpitalu. Prezes: Będziemy stawać na głowie

Baza lokalowa jest. Z personelem pomocniczym też nie będzie problemu. By pomysł na uruchomienie w zamojskim tzw. starym szpitalu oddziału psychiatrii dziecięcej się powiódł, potrzebni są jeszcze lekarze specjaliści.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium