Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 grudnia 2015 r.
9:11

Piernik staropolski, keks i zdobione pierniczki czyli słodka strona świąt

 Igi Sarzyńskiej
Igi Sarzyńskiej

Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Jakie wypieki królują na pani świątecznym stole?

- Zawsze obchodzimy święta bardzo rodzinnie, tradycyjnie. Na naszym stole nie może więc zabraknąć tradycyjnych wypieków takich jak np. piernik staropolski, który jest wyjątkowy. Nie tylko pod względem smaku, ale również trwałości. Co prawda ciasto trzeba przygotować miesiąc przed pieczeniem, ale za to zachowuje świeżość bardzo długo. Piecze się go z dużą ilością naturalnego miodu. Potem można go przełożyć na przykład powidłami śliwkowymi. Bardzo lubimy też keks świąteczny, w którym jest mnóstwo bakalii jak suszone morele, żurawina, daktyle, papaja czy kandyzowana skórka pomarańczy.

Co roku piekę także pierniczki. Uwielbiam je ozdabiać. Nadają się nie tylko do jedzenia, ale są również świetną dekoracją na choinkę. Stworzyłam kilka kolekcji pierniczków. Każda ma inny motyw przewodni. Jest kolekcja inspirowana bajkowymi postaciami, śnieżna w klimacie skandynawskim, koronkowa nawiązująca do babcinych koronek, modowa z pierniczkami w kształcie ubrań i butów oraz pastelowa.

• Który ze świątecznych wypieków ma najprostszy przepis?

- Piernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z jego upieczeniem na pewno poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wiedzy cukierniczej i doświadczenia w pieczeniu. Znacznie trudniejsze są już torty, na przykład czekoladowy czy makowy.

• Skąd czerpie pani inspiracje do swoich deserów?

- Z różnych źródeł m.in. ze starych przepisów, ale także od moich przyjaciół cukierników, z magazynów poświęconych branży cukierniczej. Uwielbiam testować nowe pomysły. Teraz marzy mi się połączenie malin i bazylii, ale nie w formie ciasta tylko deseru.

• Jako jedyna z naszego województwa znalazła się pani w gronie 23 cukierników, których desery pojawiły się w książce „Wykwintne Desery Polskie” przygotowanej pod patronatem byłej prezydentowej Anny Komorowskiej.

- Zostałam zaproszona do tej współpracy m.in. przez Janusza Profusa, ambasadora firmy Wedel w Polsce. To jeden z autorów tego projektu, który śledził sukcesy naszej pracowni i moje projekty. To dla mnie ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że znalazłam się w tak prestiżowym gronie. 23 listopada w Warszawie w związku z premierą książki została zorganizowana kolacja z udziałem byłego prezydenta Bronisława Komorowskiego i jego żony.

• W książce znalazły się trzy pani desery: sernik dyniowy z sosem z solonego karmelu, deser orzechowy z sosem śliwkowym i kwiatami wiśni, deser czekoladowy z miodem malinowym oraz słynny kogut kazimierski.

- Inspiracją miały być produkty lokalne. W tym przypadku była to śliwka, miód malinowy i maliny. Sernik dyniowy wybrałam sama, bo jest to jeden z moich ulubionych. Z kolei kogut kazimierski jest symbolem piekarni Sarzyński i tradycyjnym wypiekiem mojej rodziny. Nie mogło go więc zabraknąć.

• Pani projekty zostały też docenione za granicą.

- Tak, co mnie ogromnie cieszy. Publikowały je brytyjskie branżowe magazyny m.in. Wedding Cakes oraz Cakes and Sugarcraft.

• Dlaczego zainteresowała się pani cukiernictwem?

- Jestem przedstawicielką już czwartego pokolenia, które kontynuuje tradycje piekarskie i cukiernicze. Połączyłam tradycję z pasją artystyczną, którą rozwijałam od dzieciństwa. Warsztat doskonaliłam między innymi w szkole Baking Arts w San Francisco, Bonnie Gordon College w Toronto oraz w Peggy Porschen Academy w Londynie. Kurs w Londynie był spełnieniem jednego z moich zawodowych marzeń, bo Peggy Porschen jest moją guru.

Pierniczki

• 150 g cukru pudru
• 60 g masła
• 2 jaja
• 110 g miodu naturalnego
• 2,5 łyżki przyprawy do piernika
• 400 g mąki typu 650
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka sody

Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak, by masa podgrzała się do ok. 50 stopni). Pozostałe sypkie składniki - kakao, mąkę, sodę (zmieszać z 3/4) - dodać do ciepłej masy. Ciasto wymieszać, następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na ok. 12 h. Schłodzone ciasto wyrobić, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 10 minut.

Lukier królewski

• 1 białko
• 200 g przesianego cukru pudru
• sok z 1/4 cytryny

Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka, zamieszać. Następnie dodać przesiany cukier puder i ucierać przez ok. 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Lukier królewski powinien być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Keks (3 sztuki)

• 250 g masła
• 120 g cukru pudru
• 225 g mąki łyżka
• 5 dużych jajek
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki wódki
• ekstrakt wanilii
• 500 g bakalii (np. moreli, żurawiny, daktyli, skórki pomarańczowej)
• tłuszcz i bułka do formy

Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, a następnie proszek, mąkę, aromat i wódkę. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Bakalie siekamy, obtaczamy w łyżce mąki (dzięki temu nie osiądą na dnie ciasta i będą równomiernie rozmieszczone). Delikatnie mieszamy z ciastem. Keksówkę (29 x 11 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone). Studzimy i dekorujemy lukrem.
Lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny/pomarańczy. Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Piernik świąteczny (4 porcje)

• 390 g mąki pszennej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
• łyżka przyprawy korzennej
• 5 jajek
• 250 g masła
• 150 g cukru
• 150 g miodu
• 200 ml śmietany
• szklanka powideł śliwkowych
• 100 g posiekanych bakalii
• tłuszcz i bułka tarta do formy

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Masę maślano-żółtkową zmiksować z przesianą mąką, mlekiem i powidłami (dodawać partiami). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Dwie formy keksówki wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć odstawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: 350 ml śmietany kremówki, 350 g czekolady deserowej. Śmietanę kremówkę podgrzać. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, polać piernik i udekorować połówkami orzecha włoskiego.

Pozostałe informacje

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium