Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 grudnia 2015 r.
9:11

Piernik staropolski, keks i zdobione pierniczki czyli słodka strona świąt

0 1 A A
 Igi Sarzyńskiej
Igi Sarzyńskiej

Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Jakie wypieki królują na pani świątecznym stole?

- Zawsze obchodzimy święta bardzo rodzinnie, tradycyjnie. Na naszym stole nie może więc zabraknąć tradycyjnych wypieków takich jak np. piernik staropolski, który jest wyjątkowy. Nie tylko pod względem smaku, ale również trwałości. Co prawda ciasto trzeba przygotować miesiąc przed pieczeniem, ale za to zachowuje świeżość bardzo długo. Piecze się go z dużą ilością naturalnego miodu. Potem można go przełożyć na przykład powidłami śliwkowymi. Bardzo lubimy też keks świąteczny, w którym jest mnóstwo bakalii jak suszone morele, żurawina, daktyle, papaja czy kandyzowana skórka pomarańczy.

Co roku piekę także pierniczki. Uwielbiam je ozdabiać. Nadają się nie tylko do jedzenia, ale są również świetną dekoracją na choinkę. Stworzyłam kilka kolekcji pierniczków. Każda ma inny motyw przewodni. Jest kolekcja inspirowana bajkowymi postaciami, śnieżna w klimacie skandynawskim, koronkowa nawiązująca do babcinych koronek, modowa z pierniczkami w kształcie ubrań i butów oraz pastelowa.

• Który ze świątecznych wypieków ma najprostszy przepis?

- Piernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z jego upieczeniem na pewno poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wiedzy cukierniczej i doświadczenia w pieczeniu. Znacznie trudniejsze są już torty, na przykład czekoladowy czy makowy.

• Skąd czerpie pani inspiracje do swoich deserów?

- Z różnych źródeł m.in. ze starych przepisów, ale także od moich przyjaciół cukierników, z magazynów poświęconych branży cukierniczej. Uwielbiam testować nowe pomysły. Teraz marzy mi się połączenie malin i bazylii, ale nie w formie ciasta tylko deseru.

• Jako jedyna z naszego województwa znalazła się pani w gronie 23 cukierników, których desery pojawiły się w książce „Wykwintne Desery Polskie” przygotowanej pod patronatem byłej prezydentowej Anny Komorowskiej.

- Zostałam zaproszona do tej współpracy m.in. przez Janusza Profusa, ambasadora firmy Wedel w Polsce. To jeden z autorów tego projektu, który śledził sukcesy naszej pracowni i moje projekty. To dla mnie ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że znalazłam się w tak prestiżowym gronie. 23 listopada w Warszawie w związku z premierą książki została zorganizowana kolacja z udziałem byłego prezydenta Bronisława Komorowskiego i jego żony.

• W książce znalazły się trzy pani desery: sernik dyniowy z sosem z solonego karmelu, deser orzechowy z sosem śliwkowym i kwiatami wiśni, deser czekoladowy z miodem malinowym oraz słynny kogut kazimierski.

- Inspiracją miały być produkty lokalne. W tym przypadku była to śliwka, miód malinowy i maliny. Sernik dyniowy wybrałam sama, bo jest to jeden z moich ulubionych. Z kolei kogut kazimierski jest symbolem piekarni Sarzyński i tradycyjnym wypiekiem mojej rodziny. Nie mogło go więc zabraknąć.

• Pani projekty zostały też docenione za granicą.

- Tak, co mnie ogromnie cieszy. Publikowały je brytyjskie branżowe magazyny m.in. Wedding Cakes oraz Cakes and Sugarcraft.

• Dlaczego zainteresowała się pani cukiernictwem?

- Jestem przedstawicielką już czwartego pokolenia, które kontynuuje tradycje piekarskie i cukiernicze. Połączyłam tradycję z pasją artystyczną, którą rozwijałam od dzieciństwa. Warsztat doskonaliłam między innymi w szkole Baking Arts w San Francisco, Bonnie Gordon College w Toronto oraz w Peggy Porschen Academy w Londynie. Kurs w Londynie był spełnieniem jednego z moich zawodowych marzeń, bo Peggy Porschen jest moją guru.

Pierniczki

• 150 g cukru pudru
• 60 g masła
• 2 jaja
• 110 g miodu naturalnego
• 2,5 łyżki przyprawy do piernika
• 400 g mąki typu 650
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka sody

Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak, by masa podgrzała się do ok. 50 stopni). Pozostałe sypkie składniki - kakao, mąkę, sodę (zmieszać z 3/4) - dodać do ciepłej masy. Ciasto wymieszać, następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na ok. 12 h. Schłodzone ciasto wyrobić, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 10 minut.

Lukier królewski

• 1 białko
• 200 g przesianego cukru pudru
• sok z 1/4 cytryny

Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka, zamieszać. Następnie dodać przesiany cukier puder i ucierać przez ok. 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Lukier królewski powinien być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Keks (3 sztuki)

• 250 g masła
• 120 g cukru pudru
• 225 g mąki łyżka
• 5 dużych jajek
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki wódki
• ekstrakt wanilii
• 500 g bakalii (np. moreli, żurawiny, daktyli, skórki pomarańczowej)
• tłuszcz i bułka do formy

Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, a następnie proszek, mąkę, aromat i wódkę. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Bakalie siekamy, obtaczamy w łyżce mąki (dzięki temu nie osiądą na dnie ciasta i będą równomiernie rozmieszczone). Delikatnie mieszamy z ciastem. Keksówkę (29 x 11 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone). Studzimy i dekorujemy lukrem.
Lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny/pomarańczy. Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Piernik świąteczny (4 porcje)

• 390 g mąki pszennej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
• łyżka przyprawy korzennej
• 5 jajek
• 250 g masła
• 150 g cukru
• 150 g miodu
• 200 ml śmietany
• szklanka powideł śliwkowych
• 100 g posiekanych bakalii
• tłuszcz i bułka tarta do formy

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Masę maślano-żółtkową zmiksować z przesianą mąką, mlekiem i powidłami (dodawać partiami). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Dwie formy keksówki wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć odstawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: 350 ml śmietany kremówki, 350 g czekolady deserowej. Śmietanę kremówkę podgrzać. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, polać piernik i udekorować połówkami orzecha włoskiego.

Pozostałe informacje

Z lewej prof. Sabina Bober z KUL, z prawej wicestarosta puławski, Piotr Rzetelski z PSL-u
Puławy

Problem z żydowską tablicą od marszałka. Zabrakło miejsca na pamięć

W przedwojennych Puławach żyło 3600 Żydów. Podczas wojny cała ta społeczność została z miasta wygnana przez Niemców, a żydowska dzielnica zniszczona. Dzisiaj lokalne władze miasta i powiatu puławskiego mają problem ze znalezieniem miejsca na tablicę poświęconą ich pamięci.

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Znakomita atmosfera, ogromne emocje, pięć setów i jedyne czego zabrakło to wygrana. Po świetnym meczu Bogdanka LUK Lublin przegrała w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza z Aluron CMC Wartą Zawiercie w hicie 16. kolejki.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium