Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2015 r.
20:42

Święta szefa kuchni Piotra Skwarka pachnące swojskimi potrawami (przepisy)

Piotr Skwarek
Piotr Skwarek

Piotr Skwarek. Jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Na talerzu potrafi wyczarować cuda. Nie byłoby tych cudów, gdyby nie korzenie. Źródło. To kuchnia jego mamy

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Korzenie, czyli strony łukowskie. Mama gotowała tak, jak nauczyła ją babcia.

- Symbolem moich smaków dzieciństwa są pampuchy. Przede wszystkim jagodowe. Jak ugryzłem, cała buzia była w jagodach. Babcia gotowała je na prześcieradle, w garnku, pod przykryciem. Były duże, wielkości dłoni. Puszyste, bardzo smaczne. Nigdy nie udało mi się powtórzyć tamtego smaku - mówi Piotr Skwarek, szef kuchni restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Drugim symbolem smaków dzieciństwa były sosy z grzybów leśnych. Z tak zwanych czerwonogłowców. Smażone na smalcu, z cebulą krojoną w rękach, podlane gęstą, wiejską śmietaną. Do tej pory nie może tego smaku zapomnieć. Pamięta grzyby z kominków. - Taki myk, próbuję go powtórzyć - śmieje się Piotr.

Strategia na dwa dni

Wigilia? Śledź, karp, zawsze dwa rodzaje ryby, gdyby komuś karp nie posmakował.

- Pamiętam jak mama przyrządzała sandacza. Łączyła sos tatarski z panierką z czerstwego chleba, jajkiem na twardo, rybę zapiekała. To była bardzo smaczna ryba. Do tego musiały być postne ziemniaki, smażone na dobrym, wiejskim oleju. Dokładnie takie, jakie robiła jeszcze babcia - opowiada Piotr Skwarek.

Królem wigilijnej wieczerzy był barszcz czerwony. To była cała strategia jego szykowania, zaplanowana na dwa dni.

- Dzień wcześniej mama gotowała wywar na włoszczyźnie i suszonych grzybach. Osobno siekała buraki czerwone, mieszała je z pokrojonymi warzywami, posypywała je solą i cukrem, żeby puściły swój sok - opowiada nasz szef kuchni.

Następnego dnia szykowała dwa garnki i durszlak. Wrzucała buraki z warzywami do garnka, zalewała wywarem tak, by ledwo co przykrył buraki z warzywami.

- Czekała do pierwszego gotowania, przelewała barszcz do drugiego garnka, wyciskając na durszlaku do ostatniej kropli. Te wyciśnięte buraki znów zalewała wywarem grzybowy, do pierwszego zagotowania i znów do garnka - mówi Piotr Skwarek. Operacja barszcz była powtarzana osiem razy. - Za ostatnim buraki był białe, przeźroczyste. A barszcz miał kolor jak wino bycza krew. Wtedy wrzucała listek, ziele, pieprz, dolewała zakwasu buraczanego, długo gotowała, dosmaczała. Aż znalazła finalny smak.

A jaki on był?

- Żadne słowa nie oddadzą jego smaku, aromatu, dobroci. To był smak dobroci, szykowanej przez matczyne ręce. Smak Wigilii.

Poszukiwanie smaku

Dlaczego tradycyjna kuchnia, oparta na swojskich metodach jest tak ważna ?

- Dlatego, że chleb ma smakować jak chleb, ryba jak ryba, mięso ma mieć smak mięsa. Jeśli nie znamy swojej kuchni tradycyjnej, nie potrafimy gotować dań na miarę współczesną. Kuchnia nie musi być wysublimowana czy jakoś wyszukana, żeby była smaczna. Ludzie szukają smaku właśnie. Dużo podróżują, oglądają programy kulinarne, czytają książki, rozmawiają... I nie dadzą się nabrać na kulinarne frazesy.

Czego jeszcze szukają?

- Smaków od serca. Takich jak wigilijne dania. Prostych, ale bogatych. Myślę, że te smaki są zakodowane w każdym z nas. Przychodzi moment i się w nas otwierają.

 

ZOBACZ: Przepisy świątecznych potraw od szefa kuchni Piotra Skwarka:

Ryba po grecku na biało

Kapusta z grzybami

Barszcz na Wigilię

Sandacz wigilijny

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium