Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 kwietnia 2019 r.
18:59

Przepisy na wielkanocny obiad: Zrazy, boczek, szynka i królik

0 0 A A
Zrazy koronne
Zrazy koronne

Przepisy polecają Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka w Lublinie oraz Agnieszka Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zrazy koronne

Składniki: 50 dag udźca wołowego, 10 dag chleba litewskiego, 3 dag chrzanu, 20 dag czosnku askolońskiego, 10 dag siedzunia sosnowego (kozibrody, z własnej działki) lub boczniaka, łyżeczka musztardy Dijon, szczypta świeżego majeranku, 10 dag kaszy gryczanej, 1 jajko, 10 dag masła, 10 dag smalcu, 100 ml bulionu rosołowego, 1 łyżeczka sosu „Worcester”, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać musztardę, sos „Worcester”, porwany chleb razowy. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę. Z przygotowanego mięsa lepić zraziki na kształt łezki. Smażyć je na smalcu pod przykryciem przez około 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na odrobinie masła, zalać bulionem. Następni układamy ją na naszych wcześniej przygotowanych zrazikach.

Sos z kozibrody: kozibrodę wypłukać, porwać na małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, zeszklić, włożyć kawałki kozibrody, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem 15 minut, aż woda odparuje, a grzyb zmięknie. Wtedy też wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, na samym końcu dodać majeranek.

Kasza prażona: kaszę przebrać. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać kaszę, prażyć na małym ogniu, potrząsając patelnią. Po 5 minutach gotowe.

Zraziki układać na talerzach, obkładać cebulą, dodać kozibrodę w sosie i kaszę. Podawać z zielonymi, kiszonymi pomidorami.

Boczek z czosnkiem

Składniki: kilogram surowego, chudego boczku, 2 cebule, 1 główka czosnku, 1 łyżka margaryny, 11/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól.

Wykonanie: połowę czosnku obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Boczek oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Boczek natrzeć czosnkiem, majerankiem oraz papryką. Nakłuć i naszpikować całymi ząbkami czosnku. Schować na noc do lodówki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać stopioną margaryną i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do boczku. Piec jeszcze 15 min. Upieczony boczek ostudzić i pokroić w cienkie plastry.

Szynka do ćwikły

Składniki: kilogram surowej szynki wędzonej (do kupienia w sklepie), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula, 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku.

Wykonanie: szynkę zalać gorącą wodą, tak aby przykryła mięso. Warzywa obrać i dodać do mięsa. Dodać także przyprawy. Gotować około godziny. Wystudzić i zostawić w wywarze do następnego dnia. Najlepiej smakuje krojona w grube plastry, podana z ćwikłą i sosami na bazie majonezu.

Zrazy z sandacza

Dla tych, co nie jedzą mięsa, mamy przepis na smaczne zrazy z sandacza.

Składniki: 1 kg filetów z sandacza, pół szklanki mąki, 3 jajka, pół szklanki mleka, 1 szklanka tartej bułki, cytryna, pieprz. Na farsz: 3 cebule, 5 dag masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 kromki bułki, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: filety pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, wymieszać z bułką, cebulą, natką pietruszki, doprawić solą z pieprzem. Farsz nałożyć na plastry filetów, zawinąć, obtoczyć w mące, jajkach wymieszanych z mlekiem i tartej bułce. Usmażyć na oleju na złoto. Podawać z ziołowymi ziemniakami i surówkami.

Juki ułańskie

Juki ułańskie

Składniki: kilogram schabu, 50 dag mielonego mięsa (wieprzowina i wołowina), 40 dag grzybów świeżych (lub mrożonych), 4 cebule, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: schab umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż, rozklepać. Pokroić cebulę i grzyby. Podsmażyć na maśle. Połowę odłożyć na sos, połowę dodać do mielonego mięsa. Do farszu dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. I rozłożyć go na schabie. Zwinąć mięso w roladę, oprószyć ulubionymi przyprawami, zawinąć w folię aluminiową i upiec. Piec 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodać szklankę bulionu, zagęścić rumianą zasmażką z mąki. Pokroić roladę na ukos, polać sosem, podawać z zasmażanymi ziemniakami w ziołach i odrobiną bigosu.

Królik

3 x królik

Królik ma delikatne, bardzo chude i smaczne mięso. Pojawiał się na wielkanocnym stole w dawnej Polsce. Nasze babcie robiły go po mistrzowsku w śmietanie. Tuszki królika są dostępne i w dobrej cenie. Oto 3 przepisy na królika

W śmietanie

Składniki: 1 tuszka królika, 10 dag wędzonego boczku, 3 cebule, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki masła, sól, pieprz, dużo posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: osuszonego królika natrzeć solą i pieprzem. Zmrożoną słoninę pokroić w słupki. Naszpikować mięso i posmarować śmietaną. Do środka tuszki włożyć ćwiartki cebuli. Nasmarować brytfannę masłem (można czosnkowym) i wstawić do piekarnika. Podczas pieczenia podlewać powstałym sosem. Podawać z kartoflami posypanymi koperkiem. Ogórek małosolny będzie tu w sam raz.

Królik babci Milci

Składniki: 1 królik, 15 dag słoniny paprykowej, 2 cebule, 1 l mleka, sól, pieprz, majeranek, pół kostki masła.
Wykonanie: tuszkę pokroić na małe kawałki i zrumienić na maśle na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem roztartym w palcach.

W gęsiarce z grubym dnem ułożyć plastry słoniny. Na słoninę plastry cebuli. A na wierzch kawałki zrumienionego królika. I teraz najważniejsze: należy zalać mięso mlekiem tak, by całkowicie zakryło królika. Dusić na bardzo wolnym ogniu przez trzy godziny. Nasz babcie robiły to na skraju blachy. Takiego królika podawało się z kaszą gryczaną obficie kraszonego skwarkami ze słoniny.

W ziołach

Składniki: 1 królik, 10 ząbków czosnku, 10 dag wędzonego boczku. Na marynatę: 1 l wody, 1 marchew, 1 pietruszka, pól selera, 1 cebula, 3 listki laurowe, 3 jagody jałowca, 15 ziaren pieprzu, sól, cukier na smak, 4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy.
Wykonanie: przygotować marynatę. Do solonej i ocukrzonej wody wrzucić przyprawy i starte warzywa. Gotować 10 minut. Dodać ocet balsamiczny, zagotować, doda oliwę.

Królika pokroić na porcje, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu każdy kawałek naszpikować czosnkiem i słoniną. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec do kruchości. Podawać z ćwiartkami kartofli opiekanych w ulubionych ziołach. Do marynowanego królika, który do złudzenia przypomina dziczyznę pasuje mizeria ze śmietaną.

e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zawsze klasyka: "Kameralnie" w DDK Węglin
23 maja 2019, 19:00

Zawsze klasyka: "Kameralnie" w DDK Węglin 0 0

Przed nami kolejna odsłona cyklu "Zawsze klasyka" w DDK Węglin (ul. Judyma 2a). 23 maja o godz. 19 odbędzie się koncert "Kameralnie" ukazujący twórczość Stanisława Moniuszki.

LUK Politechnika Lublin ma nowego zawodnika

LUK Politechnika Lublin ma nowego zawodnika 0 0

Lubelski beniaminek kompletuje skład na sezon 2019/2020. Nowym zawodnikiem będzie przyjmujący Lechii Tomaszów Mazowiecki 27-leni Paweł Rusin

Furiat z siekierą rzucił się na policjantów. Wcześniej rozbił szyby w aucie, zniszczył mieszkanie
galeria

Furiat z siekierą rzucił się na policjantów. Wcześniej rozbił szyby w aucie, zniszczył mieszkanie 3 3

Pijany mężczyzna rzucił się z siekierą na mundurowych. Wcześniej jeździł samochodem i uszkodził ciężarówkę sąsiada.

Wybory 2019: Kto trafi do Parlamentu Europejskiego? Prognoza wyników
Prognoza

Wybory 2019: Kto trafi do Parlamentu Europejskiego? Prognoza wyników 1 6

Najwięcej mandatów otrzyma Koalicja Europejska, drugie w kolejności będzie Prawo i Sprawiedliwość, a podium zamknie Wiosna Roberta Biedronia – wynika z prognozy wyników wyborów do Parlamentu Europejskiego przygotowanej przez portal stanpolityki.pl.

Czy dzisiaj znowu będzie padać? Aktualny stan pogodowy na Lubelszczyźnie

Czy dzisiaj znowu będzie padać? Aktualny stan pogodowy na Lubelszczyźnie 3 1

Od godz. 11 ponownie możemy się spodziewać burz z opadami deszczu - ostrzega Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Miejscami może także sypać grad.

Nagi 18-latek biegał po rynku, a potem jeździł rowerem. Założył się o...

Nagi 18-latek biegał po rynku, a potem jeździł rowerem. Założył się o... 6 10

Nagi i pijany 18-latek biegał po zamojskim rynku. Wsiadł również na rower i jeździł nim po płycie. Okazało się, że zrobił to by wygrać skrzynkę piwa.

Zderzenie trzech samochodów. Pięć osób trafiło do szpitala

Zderzenie trzech samochodów. Pięć osób trafiło do szpitala 4 0

Pięć osób trafiło do szpitala po zderzeniu trzech aut w miejscowości Tuligłowy (pow. krasnostawski).

Rewolucja w TBV Starcie Lublin?

Rewolucja w TBV Starcie Lublin? 0 3

W TBV Starcie Lublin może dojść do sporych zmian. Zagrożona jest m.in. posada trenera Davida Dedka na miejsce którego przymierzany jest Artur Gronek

Lublin: Ten lokal nie miał szczęścia do wynajmujących. Teraz będzie tu "Spiżarnia smaku"

Lublin: Ten lokal nie miał szczęścia do wynajmujących. Teraz będzie tu "Spiżarnia smaku" 48 1

Lokal przy ul. Dominikańskiej 5 nie miał szczęścia do wynajmujących. Restauratorzy zmieniali się regularnie. Teraz adres upodobały sobie dwie przedsiębiorcze kobiety, które chcą zadbać o wyborny smak tego miejsca

Odszkodowania od Kościoła dla ofiar pedofilii wśród duchownych? Sondaż IBRiS

Odszkodowania od Kościoła dla ofiar pedofilii wśród duchownych? Sondaż IBRiS 0 14

Aż 70% Polaków jest za wypłacaniem przez Kościół odszkodowań dla ofiar księży-pedofilii – wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych IBRiS na zlecenie RMF FM i Dziennika Gazeta Prawna.

Janusz Radwański i Maciej Melecki w Dosłownej
23 maja 2019, 19:00

Janusz Radwański i Maciej Melecki w Dosłownej 0 0

Księgarnia Dosłowna (ul. Peowiaków 12) zaprasza na spotkanie autorskie z poetami Januszem Radwańskim i Maciejem Meleckim. Wydarzenie będzie miało miejsce 23 maja o godz. 19.

To pierwszy taki przypadek w Polsce. Zdarza się raz na 4,7 mld ciąż na świecie
film

To pierwszy taki przypadek w Polsce. Zdarza się raz na 4,7 mld ciąż na świecie 14 4

Kraków. W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie na świat przyszły sześcioraczki. Niemowlęta urodziły się przez cesarskie cięcie. To pierwszy taki przypadek w Polsce.

Piaskownica gnije, drabinki pleśnieją, a dzieci się bawią
alarm24

Piaskownica gnije, drabinki pleśnieją, a dzieci się bawią 0 7

W ciągu miesiąca 15 placów zabaw w gminie Lubycza Królewska zostanie wyremontowanych. Burmistrz obiecuje, że natychmiast zajmie się sprawą, chociaż gminna kasa świeci pustkami

Pogoń Awenta Siedlce – Budowlani Lublin 20:20. Ciągle są w grze o medal

Pogoń Awenta Siedlce – Budowlani Lublin 20:20. Ciągle są w grze o medal 0 0

W wyjazdowym spotkaniu Budowlani Lublin zremisowali z brązowym medalistą mistrzostw Polski Pogonią Siedlce. Przed ostatnią kolejką zaplanowaną na pierwszy weekend czerwca lublinianie wciąż mają szansę na walkę o brązowy medal

Niki Lauda nie żyje. Miał 70 lat
film

Niki Lauda nie żyje. Miał 70 lat 96 5

Nie żyje austriacki kierowca wyścigowy Niki Lauda, trzykrotny mistrz świata Formuły 1 (1975, 1977, 1984).

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.