Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 grudnia 2017 r.
20:44

Przy świątecznym stole. Przepisy szefów kuchni na świąteczne potrawy

Andrzej Cygan, Katarzyna Ferańska i Mateusz Ciołko
Andrzej Cygan, Katarzyna Ferańska i Mateusz Ciołko (fot. Maciej Kaczanowski)

Podczas Wigilii dzielimy się opłatkiem i jedzeniem. A szefowie kuchni z Lublina i regionu dzielą się z Wami swoimi przepisami na świąteczne potrawy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Andrzej Cygan

Jest szefem kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej. Według Roberta Makłowicza gotuje najlepszą zupę rybną w Polsce. Rybna z Montisu zdobyła prestiżowe godło „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” na Europejskim Festiwalu Smaku. Jest jednym z najbardziej doświadczonych szefów kuchni na Lubelszczyźnie, gotował jeszcze w słynnej Esterce w Kazimierzu Dolnym, gdzie jego nauczycielem był Kazimierz Mirosław. Jego oczkiem w głowie są potrawy regionalne (fot. Maciej Kaczanowski)

Grillowany śledź na pieczonym w mundurku ziemniaku, mus z czerwonej cebuli i marynowana kurka

Składniki: 10 dag surowego śledzia, 10 dag czerwonej cebuli, 10 dag ziemniaków, łyżeczka kremu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu, 50 ml wina czerwonego, sól, pieprz, marynowane kurki do dekoracji.

Wykonanie: śledzie wyporcjować i ugrillować. Ziemniaki umyć, posolić i zwinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 160 C, aż do miękkości. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do miękkości, dodać miód, wino, krem balsamiczny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Wsypać do pojemniczka i zblendować. Na talerz wyłożyć mus z czerwonej cebuli, rozciągnąć delikatnie pędzelkiem i ułożyć ostudzonego, wyjętego z folii ziemniaka. Dodać śledzie i marynowane kurki. Udekorować świeżymi ziołami.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Barszcz z kiszonego buraka, suszony borowik, wędzona śliwka i biała fasola

Składniki: 300 ml esencji z kiszonego buraka, 300 ml bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól, cukier, majeranek, sok z cytryny, 2 dag suszonego borowika, 5 dag wędzonej śliwki, 10 dag fasoli.

Wykonanie: fasolę i grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Do garnka wlać esencję i bulion. Doprawić i zagrzać, pamiętając aby nie doprowadzić do wrzenia. Zalać w talerzu ułożone grzyby, fasolę oraz śliwki.

Filety z pstrąga w panierce z maku, racuszki z kaszy jaglanej, kwaszona czerwona kapusta z bakaliami

Składniki: 60 dag fileta z pstrąga, 20 dag kwaszonej kapusty, 20 dag maku, 3 jajka, 20 dag kaszy jaglanej, 60 dag kapusty kwaszonej, suszone morele, orzechy włoskie, żurawina w słoiku, drożdże, oliwa, cukier.

Wykonanie: wyfiletowanego pstrąga posolić i posypać pieprzem, odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować, przestudzić i wymieszać ze szczyptą drożdży i mąką. Po wyrośnięciu dodać sól, pieprz i jajka; jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Kwaszoną kapustę wycisnąć i dodać oliwę, cukier, pieprz, bakalie oraz żurawinę, optymalnie cukier.
Filet obtoczyć w mące, jajku oraz w maku, smażyć z obydwu stron po 2 min. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się tłuszczu. W tym czasie na rozgrzanej oliwie smażymy racuszki i po odsączeniu układamy na talerzu. Dodajemy pstrąga i kwaszoną kapustę. Filety można podawać na grillowanej pomarańczy.

Katarzyna Ferańska

Szef kuchni w lubelskiej restauracji Ambaras. Jej pomysł, aby w restauracji gotować zupy i dania jednogarnkowe to strzał w dziesiątkę. Jej dania są piękną i fascynującą podróżą po krainach całego świata. A jej Ambaras jest konceptem gastronomicznym roku 2017 w Lublinie. (fot. Maciej Kaczanowski)

Pieczone pierożki gryczane podsmażone na maśle z sosem grzybowym

Składniki: na ciasto: 1/2 kg maki pszennej, 1/2 kostki drożdży, 2 żółtka plus jedno jajko, 25 dag stopionego masła, sól, cukier, 20 dag jogurtu greckiego. Na farsz: 20 dag kaszy gryczanej, 25 dag tłustego twarogu. Na sos grzybowy: 2 dag suszonych borowików, 1/4 kostki masła, 250 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie: kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Ostudzoną połączyć z twarogiem doprawić solą i pieprzem. Formować kulki wielkości ok 4-5 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do drożdży dodać łyżkę cukru i rozetrzeć w misce. Odstawić na 10 minut. Dodać przesianą mąkę, ostudzone masło, jogurt grecki, 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto podsypując lekko mąką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie przegnieść ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać koła szklanką. Układać po łyżce farszu, skleić i układać na blasze wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym białkiem, piec w 180 stopniach przez 25 minut i ostudzić na kratce. Najlepiej smakują na następny dzień podsmażone na maśle. Sos: cebulę poddusić na maśle, dodać posiekany czosnek, namoczone grzyby z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, poddusić. Dodać śmietankę, odparować, doprawić solą i pieprzem młotkowanym.

Krem z buraka na zakwasie buraczanym z musem z wiśni i orzechami włoskimi w miodzie

Składniki: duża cebula, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy, 5 suszonych pomidorów, 0,5-1 litr bulionu warzywnego plus warzywa z bulionu: 1/4 selera , 1/4 pietruszki, 1/2 marchewki, 1 kg ugotowanych buraków, 100 g orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, konfitura wiśniowa, 150 g wiśni mrożonych, 3 szklanki domowego zakwasu buraczanego.

Wykonanie: cebulę i czosnek udusić na oleju, zalać bulionem, dodać warzywa z bulionu oraz suszone pomidory, gdy wszystko zmięknie dodać buraki i zakwas buraczany. Zblendować i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wiśnie rozmrozić i zblendować, osłodzić kilkoma łyżkami konfitury wiśniowej. Orzechy obtoczyć w miodzie, ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku w 170 stopniach przez 10 minut. Krem podawać z kleksem musu wiśniowego i orzechami w miodzie z natką pietruszki.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Pilaf z daktylami, pistacjami pęczakiem, cieciorką i szpinakiem

Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag ugotowanej kaszy pęczak, 15 dag ugotowanej ciecierzycy, 15 dag szpinaku, 2 łyżeczki kolendry mielonej, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki pasty curry, szczypta chilli, sól, garść daktyli, garść pistacji bez skorupek, świeża kolendra i mięta do dekoracji, 1/2 szklanki wody.

Wykonanie: cebulę udusić z przyprawami, dodać pokrojone daktyle zalać woda i udusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Dodać kaszę, i cieciorkę, dorzucić szpinak, dusić przez chwilę, doprawić solą i chilli w proszku wedle upodobań smakowych. Podawać z siekanymi pistacjami, mięta i kolendrą.

Mateusz Ciołko

Przy Perłowej Pijalni Piwa prowadzi jedną z najlepszych restauracji w Lublinie. Młody, charyzmatyczny szef kuchni idealnie czuje regionalną kuchnię lubelską i w nowoczesny sposób ją interpretuje. Na koncie ma wygrane w prestiżowych konkursach kulinarnych i ma rekomendację Slow Food Polska dla swojej restauracji. (fot. Maciej Kaczanowski)

Bulion grzybowy/jajo/kasza gryczana/olej z cząbru

Składniki: 10 dag suszonych grzybów, 10 dag brązowych pieczarek, 10 dag marchwi, 5 dag selera korzeniowego, 2 ząbki czosnku, 10 dag białej cebuli, 3 dag natki pietruszki, 2 sztuki jałowca, 100 ml zakwasu chlebowego, 3 dag sosu sojowego, 2 sztuki ziela angielskiego, 2 sztuki listki laurowego, 5 dag ciemnego piwa Koźlak, sól, pieprz do smaku, 50 ml oleju, 1,5 l wody.

Wykonanie: warzywa pokroić w dowolne cząstki, smażyć w rondlu przez 5 minut. Dodać przyprawy, suszone grzyby oraz piwo, dusić jeszcze 5 minut. Dodać wodę, zakwas chlebowy, gotować przez godzinę. Przecedzić doprawić solą oraz pieprzem według uznania. Podawać z duszonymi grzybami, np. boczniakami, jajkiem ugotowanym na miękko, ugotowaną kaszą gryczaną oraz olejem z cząbru tłoczonym na zimno.

Gołąbki ziemniaczane/grzyby na dwa sposoby/ suszony jogurt/sos z kominków z pieczonym ziemniakiem

Składniki: 80 dag ziemniaków bella rosa, 8 dag białej cebuli, 10 dag kaszy manny, 3 jajka, sól, pieprz do smaku, 8 dużych liści kapusty. Na sos z kominków: 25 dag kominków, 50 dag ziemniaków, 10 dag białej cebuli, 0,5 dag suszonych kominków, 1 ząbek czosnku, 2 ziarna jałowca, 1 listek laurowy, 50 ml białego wina, 2 gałązki świeżego tymianku, 2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag masła, 125 ml wody, 2,5 dag cukru, 75 ml octu, 8 g soli, po 2 sztuki ziela angielskiego i listka laurowego, 2 ząbki czosnku, 5 g gorczycy, 5 g świeżego chili.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach razem z cebulą, dodać kaszę mannę, jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę, by kasza napęczniała od soku z ziemniaków, dzięki czemu farsz nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie gotowy farsz zawijać w obgotowane wcześniej liście kapusty. Gołąbki należy piec w 160 stopniach przez półtorej godziny ułożone na liściach kapusty i pod przykryciem. Ziemniaki pokroić i upiec w 170 stopniach, aż będą całkowicie suche, ale nie spalone. Do rondla przełożyć wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej, gotować na bardzo wolnym ogniu około godziny, następnie przecedzić. Z mąki ziemniaczanej i dwóch łyżek zimnej wody przygotować zawiesinę. Dodać do sosu wraz z wraz z masłem i zagotować, doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować wszystko oprócz kominków. Dodać kominki, doprowadzić do wrzenia i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Kutia gryczana z burakiem czerwonym

Składniki: 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 8 dag miodu gryczanego, 20 m soku z rokitnika, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 3 dag orzechów włoskich, 3 dag moreli suszonych, 3 dag suszonej śliwki, szczypta soli.

Wykonanie: bakalie posiekać, wymieszać, odstawić na 24 godziny, żeby smaki się połączyły. Podawać z bardzo cienko pokrojonym surowym burakiem czerwonym i jabłkiem. Można dodać kruche pierniczki.

(fot. Maciej Kaczanowski)

>>>

Zobacz także: Szkoła gotowania: Jak odfiletować karpia na święta?

Pozostałe informacje

Otomo Yoshihide’s New Jazz Quintet w Lublinie. Jazz, który wywraca formę
Koncert
30 maja 2025, 19:00

Otomo Yoshihide’s New Jazz Quintet w Lublinie. Jazz, który wywraca formę

Otomo Yoshihide – legenda japońskiej sceny eksperymentalnej, twórca, który łączy noise, jazz, punk i eksperymenty dźwiękowe – przyjeżdża do Lublina ze swoim projektem New Jazz Quintet. Jeśli myślicie, że już wszystko słyszeliście, to ten koncert wywróci Wasze uszy na drugą stronę.

KRUS rusza z rozpatrywaniem wniosków o rentę wdowią. Pierwsze wypłaty w lipcu

KRUS rusza z rozpatrywaniem wniosków o rentę wdowią. Pierwsze wypłaty w lipcu

Blisko 100 tysięcy osób złożyło już wnioski o tzw. rentę wdowią w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Najwięcej dokumentów wpłynęło z Mazowsza, Lubelszczyzny i Wielkopolski.

Szimonetta Planeta zostaje w Lublinie na kolejny sezon

Szimonetta Planeta nadal w Lublinie

Szimonetta Planeta zostaje w Lublinie na dłużej. Zawodniczka z Węgier przedłużyła swoją umowę z PGE MKS FunFloor o rok.

Lublin znów przemówi wierszem
Festiwal
29 maja 2025, 10:00

Lublin znów przemówi wierszem

Z końcem maja (29.05-01.06.) Lublin stanie się Miastem Poezji, czyli miejscem, gdzie słowa wychodzą z książek i przenoszą się do przestrzeni publicznej. Wiersze pojawią się w bramach, na podwórkach, w szkołach, kawiarniach i tramwajach, przypominając, że poezja jest wszędzie tam, gdzie jesteśmy my.

Tną, bazgrolą, kradną. Jeden sztab wyborczy ma gorzej niż inne
galeria

Tną, bazgrolą, kradną. Jeden sztab wyborczy ma gorzej niż inne

Było takich przypadków sporo. Od początku kampanii, w samym powiecie zamojskim, już prawie 40. Większość zdarzeń związanych z niszczeniem i kradzieżami materiałów wyborczych dotyczy jednego z kandydatów na prezydenta RP.

Władysław Kosiniak-Kamysz

Polskie wojska na Ukrainie? Szef MON odpowiada na słowa wysłannika Trumpa

Polska nie planuje wysyłać żołnierzy na Ukrainę; sojusznicy rozumieją, że naszą rolą jest zabezpieczenie logistyczne misji – mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, pytany o wypowiedź amerykańskiego gen. Keitha Kellogga ws. wysłania polskich żołnierzy na misję stabilizacyjną w Ukrainie.

Matematyka po raz kolejny wywalczyła mistrzowski tytuł

LNBA: Matematyka obroniła tytuł

Wiele miesięcy spędzonych na parkietach i... ponownie ten sam rezultat, co rok temu. Matematyka zdobyła mistrzowski tytuł. Zrobiła to we wspaniałym stylu pokonując w finałowej serii Patobasket. Trzeci, decydujący mecz, wygrała 81:72.

Jarosław Bury, prezes spółki Autodrom
galeria

Z kierownika na prezesa. To on ma zarządzać torem wyścigowym

Zmodernizowany - a właściwie zbudowany niemal od podstaw - autodrom w Biłgoraju, ma swojego prezesa. Jarosław Bury wcześniej był kierownikiem Wydziału Inwestycji i Zamówień Publicznych w miejscowym starostwie.

Lumpeks

KODY 2025: Pierwsza pula darmowych wejściówek już do odebrania

Od 28 maja do 1 czerwca Lublin będzie miastem muzycznych eksperymentów. Będą koncerty, performanse i Noc Tańca. Wszystko za darmo, ale trzeba mieć wejściówkę.

Najpierw pił, a potem pojechał po dziecko do szkoły

Najpierw pił, a potem pojechał po dziecko do szkoły

Badanie alkomatem wykazało ponad 2,5 promila alkoholu. Kierowca nie miał też uprawnień do kierowania. A samochód, którym pojechał po dziecko, nie miał aktualnego ubezpieczenia OC oraz badania technicznego.

(Nie)Wyparzona Gęba: Adam Van Bendler i jego "Ultimatum"
(Nie)Wyparzona Gęba
film

(Nie)Wyparzona Gęba: Adam Van Bendler i jego "Ultimatum"

Uzależnienie od smartfonów, rolek i mediów społecznościowych – o tym jest „Ultimatum”, nowy program Adama Van Bendlera. Komik nie ukrywa, że sam również wpadł w sidła algorytmów, a momentem przełomowym była rozmowa z partnerką, która dała mu tytułowe ultimatum: albo telefon, albo związek. O czym jeszcze opowiada w naszym programie (Nie)wyparzona Gęba?

Przegląd Piosenki Dwujęzycznego Przedszkolaka: po angielsku od najmłodszych lat
ZDJĘCIA
galeria

Przegląd Piosenki Dwujęzycznego Przedszkolaka: po angielsku od najmłodszych lat

21 przedszkoli z całego miasta wzięło udział w drugiej edycji Przeglądu Piosenki Dwujęzycznego Przedszkolaka. Sceną zawładnęły dzieci śpiewające po angielsku.

Było go widać i słychać, ale udawał, że go nie ma. Policjanci wezwali strażaków

Było go widać i słychać, ale udawał, że go nie ma. Policjanci wezwali strażaków

A potem poszukiwany listem gończym przykrył się kocem i udawał, że śpi.

Noc Muzeów 2025 w Zamościu. Kobiety w roli głównej
16 maja 2025, 18:00

Noc Muzeów 2025 w Zamościu. Kobiety w roli głównej

Zofia Kulaszyńska-Couret oraz kobiety tworzące i malujące historię Zamościa – pod takim hasłem odbędzie się w tym roku XVII Zamojska Noc Muzeów. To już w tym tygodniu.

Nowy odcinek drogi w Trzepiecinach
galeria

Bezpiecznie i nowocześnie: Nowe drogi w 11 miejscowościach

Już są przejezdne, ale otwarte oficjalnie będą od środy. W gminie Adamów (powiat zamojski) powstało kilka odcinków nowych dróg.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium