Quantcast

Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 października 2013 r.
15:11
Edytuj ten wpis

Restauracja Siwy Dym w Celejowie (recenzja)

0 17 A A
Restauracja Siwy Dym w Celejowie
Restauracja Siwy Dym w Celejowie

Żołądki z borowikami, jakich nigdzie nie znajdziecie. Kociołek gulaszowej na dziczyźnie tak smakowity, że pomimo ogromnej porcji nie oddam nikomu. Z drugiej strony gęś bez polotu i okoń morski wysuszony w piecu. I jak tu kochać Siwy Dym?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Celejowa trafiliśmy w sobotę wieczorem, wracając z Kazimierza. Traf chciał, że na górze tętniło wesele. Rozum podpowiadał, że jak wesele, to kuchnia zarobiona, więc pietyzmu w przygotowaniu dań nie będzie. Ale głód zwyciężył.

Na dobry początek zamówiliśmy przekąski na gorąco: "Żołądki w borowikach” za 18 zł oraz "Tartę zapiekaną z łososiem w lawendzie okraszoną bitą śmietaną” za 16 zł. I sok z pomarańczy za 4 zł, i piwo z beczki za 6 zł. Tarta, delikatna i pełna smaków, kusiła lawendowymi odcieniami łososia. Coś pysznego.

Ale żołądki były jeszcze lepsze. Kruche i soczyste mięso, fantastyczne grzyby i sos, który zdradzał talent Agnieszki Filiks, szefowej kuchni. Jej nazwisko firmowało kartę na samym początku. To dobra praktyka, że szef kuchni własnoręcznym podpisem autoryzuje dania i bierze za nie odpowiedzialność.

M. skusiła się na "Krem z dyni w kwiatach nasturcji z grzankami” za 10 zł, ja wybrałem sobie "Kociołek Siwy Dym” za 16 zł. Dynię wielbię pod każdą postacią. Krem miał zdecydowany, wręcz orientalny smak, a kwiaty nasturcji o lekko pieprzowym smaku jeszcze zwiększały przyjemność jedzenia.

Niestety, krem podany w bulionówce został zasypany grzankami i ku naszej rozpaczy zamieniał danie w mączną magmę. Ach, gdybyż podać krem w pięknym talerzu, ozdobić kwiatami, pieczonymi pestkami i kroplą dyniowej oliwy, a grzanki wyekspediować na oddzielny talerzyk...

Mój kociołek, podany w misie, podgrzewanej świeczką, obiecywał wiele. Zawierał rewelacyjną gulaszową na dziczyźnie, którą spokojnie najedzą się 2 osoby. Dużo aromatycznych kawałków dziczyzny, świeże warzywa, jałowcowe akcenty i bukiet ziół sprawiły, że lepszej gulaszowej w regionie nie zjecie.

Nadszedł czas na ukoronowanie uczty. M. wybrała "Okonia morskiego z rajskim jabłuszkiem na pęczaku duszonym z dynią” za 28 zł.

Ja postawiłem na "Gęś duszoną na modrej kapuście w sosie z miodu pitnego i suszonych owoców” za 30 zł. Wymieniłem modrą kapustę na zasmażaną i dobrałem pieczarki z patelni za 8 zł. Okoń na talerzu wyglądał pięknie, ale miał feler, kucharz bez litości wysuszył go w piecu, co świadczyło o tym, że danie przygotowano w pośpiechu. Pęczak z dynią błysnął smakiem, ale na ryby warto pojechać w inne miejsce.

A moja gęś? Pieczarki były wzorcowe, zasmażana kapusta słona, a gęś zupełnie bez polotu. W dodatku mocno ociekała tłuszczem, wyglądało na to, jakby kucharz rzucił ją na frytownicę. Nawet "Pilsner” za 7 zł nie pomógł na to tłuste danie.

Na deser wzięliśmy "Tartę tartain ze śliwkami oraz miętową pianką” za 8 zł i espresso za 6 zł. Pycha. Nasza ocena? Zapłaciliśmy 163 zł. Dajemy cztery gwiazdki, gdyby nie nierówny poziom, byłoby ich pięć.
Restauracja Siwy Dym w Celejowie
Celejów 63 c, tel. 607 324 666
Czynne poniedziałek-sobota od 12, niedziela od 10
Można płacić kartą
Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny


Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 17

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 15 lutego 2018 r. o 11:54
Super jedzonko. Super jedzonko. Fajne miejsce. Sałatki, dania mięsne, duże porcje, można się najeść do syta. Klimat, obsługa itd. Jest sporo miejsca, można dokonać rezerwacji. Parking oświetlony.
Avatar
Gość / 18 marca 2017 r. o 11:25
Wczoraj zatrzymaliśmy się w tej restauracji po dłuższej niebytności i muszę ze smutkiem stwierdzić, że poziom się obniżył. Pani kelnerka była bardzo miła, ale kucharz chyba jest zbyt niecierpliwy, bo przysmażane ziemniaki z ziołami i placki ziemniaczane położył na zbyt zimny tłuszcz, bo ociekały jak źle wykręcone gąbki i nie zachęcały do jedzenia. Surówki nie pachniały świeżością, a surówkę z pora "pamiętałam" jeszcze następnego dnia. Przykre, bo do tej pory nie miałam takich zastrzeżeń a jadłam tam kilka razy. Zofia
Avatar
Gość / 23 listopada 2015 r. o 23:30
Zgadzam się z komentarzem poniżej. Obsługa bardzo nie miła.
Avatar
Gość / 31 października 2015 r. o 02:27

poza niemiła obsługa ktora laske robi ze cos podadza i wrazeniem ze pracuja tam za kare wszystko w pozadku personelu nawet do kebaba bym nie przyjoł!!!

Avatar
RRrrr / 23 lipca 2014 r. o 15:12

Siwy Dym w Celejowie kocha się od pierwszego spotkania. :) Dancingi za darmo dla pań w piątki, zaś dla Panów 10 zł, a zabawa do samego rana. Na dole zespół, na górze DJ. W sobotę i niedzielę zazwyczaj wesela. Jedzonko i napoje oraz drinki na najwyższym poziomie. Bardzo miłą obsługa oraz dobra ochrona, która nie pozwoli, by stała Ci się krzywda. Parking duży, ale Siwy Dym zdobył taką sławę, że okazuje się być niewystarczającym! Ogółem wnętrze piękne, drewno zachwyca. Polecam gorąco !

Avatar
Iwona / 4 lipca 2014 r. o 11:07

Chyba negatywne komentarze pisze konkurencja..... bo Siwy Dym to restauracja, kóra nie ma niczego sobie do zarzucenia! Pyszne jedzenia, idealna obsługa, ceny na poziomie! Siwy Dym - restauracja gona polecenia!

Avatar
Marcin / 25 stycznia 2014 r. o 02:59
Czytając te wszystkie wpisy postanowiliśmy się tam wybrać ja zamówiłem Kociołek dla mnie i żony (doradzila nam go kelnerka) pierogi z mięsem i kaczke z dodatkami . Porcję duże, a jedzenie smaczne. Nasza kelnerka nic dodać nic ująć pełen profesjonalizm
Na pewno tam wrócimy
Avatar
gość / 27 grudnia 2013 r. o 08:19

Obsługa łaskę robi że podchodzi jak na MIŚ-iu. Jedzenie nic specjalnego

Avatar
zawiedziony / 27 grudnia 2013 r. o 08:15

Jedzenie wstrętne. W gulaszu była namiastka miesa (jeden malutki kawałeczek miesa wielkosci małej łyżeczki do kawy). A na danie czekalismy dwie godziny. Obsługa podchodzi do klienta po 30-40 minutach. Nie wstąpie tu już nigdy. A często tamtędy przejeżdżam.

Avatar
abc / 26 października 2013 r. o 11:18

Nawet "Pilsner” za 7 zł nie pomógł na to tłuste danie.

ehhh.

Avatar
Gość / 15 lutego 2018 r. o 11:54
Super jedzonko. Super jedzonko. Fajne miejsce. Sałatki, dania mięsne, duże porcje, można się najeść do syta. Klimat, obsługa itd. Jest sporo miejsca, można dokonać rezerwacji. Parking oświetlony.
Avatar
Gość / 18 marca 2017 r. o 11:25
Wczoraj zatrzymaliśmy się w tej restauracji po dłuższej niebytności i muszę ze smutkiem stwierdzić, że poziom się obniżył. Pani kelnerka była bardzo miła, ale kucharz chyba jest zbyt niecierpliwy, bo przysmażane ziemniaki z ziołami i placki ziemniaczane położył na zbyt zimny tłuszcz, bo ociekały jak źle wykręcone gąbki i nie zachęcały do jedzenia. Surówki nie pachniały świeżością, a surówkę z pora "pamiętałam" jeszcze następnego dnia. Przykre, bo do tej pory nie miałam takich zastrzeżeń a jadłam tam kilka razy. Zofia
Avatar
Gość / 23 listopada 2015 r. o 23:30
Zgadzam się z komentarzem poniżej. Obsługa bardzo nie miła.
Avatar
Gość / 31 października 2015 r. o 02:27

poza niemiła obsługa ktora laske robi ze cos podadza i wrazeniem ze pracuja tam za kare wszystko w pozadku personelu nawet do kebaba bym nie przyjoł!!!

Avatar
RRrrr / 23 lipca 2014 r. o 15:12

Siwy Dym w Celejowie kocha się od pierwszego spotkania. :) Dancingi za darmo dla pań w piątki, zaś dla Panów 10 zł, a zabawa do samego rana. Na dole zespół, na górze DJ. W sobotę i niedzielę zazwyczaj wesela. Jedzonko i napoje oraz drinki na najwyższym poziomie. Bardzo miłą obsługa oraz dobra ochrona, która nie pozwoli, by stała Ci się krzywda. Parking duży, ale Siwy Dym zdobył taką sławę, że okazuje się być niewystarczającym! Ogółem wnętrze piękne, drewno zachwyca. Polecam gorąco !

Avatar
Iwona / 4 lipca 2014 r. o 11:07

Chyba negatywne komentarze pisze konkurencja..... bo Siwy Dym to restauracja, kóra nie ma niczego sobie do zarzucenia! Pyszne jedzenia, idealna obsługa, ceny na poziomie! Siwy Dym - restauracja gona polecenia!

Avatar
Marcin / 25 stycznia 2014 r. o 02:59
Czytając te wszystkie wpisy postanowiliśmy się tam wybrać ja zamówiłem Kociołek dla mnie i żony (doradzila nam go kelnerka) pierogi z mięsem i kaczke z dodatkami . Porcję duże, a jedzenie smaczne. Nasza kelnerka nic dodać nic ująć pełen profesjonalizm
Na pewno tam wrócimy
Avatar
gość / 27 grudnia 2013 r. o 08:19

Obsługa łaskę robi że podchodzi jak na MIŚ-iu. Jedzenie nic specjalnego

Avatar
zawiedziony / 27 grudnia 2013 r. o 08:15

Jedzenie wstrętne. W gulaszu była namiastka miesa (jeden malutki kawałeczek miesa wielkosci małej łyżeczki do kawy). A na danie czekalismy dwie godziny. Obsługa podchodzi do klienta po 30-40 minutach. Nie wstąpie tu już nigdy. A często tamtędy przejeżdżam.

Avatar
abc / 26 października 2013 r. o 11:18

Nawet "Pilsner” za 7 zł nie pomógł na to tłuste danie.

ehhh.

Zobacz wszystkie komentarze 17

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pracownicy wojewody lubelskiego dostaną podwyżki. Wiemy, o ile wzrosną ich pensje

Pracownicy wojewody lubelskiego dostaną podwyżki. Wiemy, o ile wzrosną ich pensje

Był petycje, żądania, ostrzeżenia. W końcu się doczekali. Pracownicy Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego mogą liczyć na wyższe pensje – z wyrównaniem od lipca.

 Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 sierpnia 2022 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 18 sierpnia 2022 roku

Takich sejmików nie widzi się codziennie. Kilkaset bocianów na jednym polu

Takich sejmików nie widzi się codziennie. Kilkaset bocianów na jednym polu

Bocianie sejmiki o tej porze roku to nic nadzwyczajnego, ale tak liczne, jak ten, który nasz Czytelnik zaobserwował we wtorek w Żukowie w Działach Grabowieckich do codzienności nie należą. Żerowało tam kilkaset ptaków. To tym cenniejsze, że bocianów białych w Polsce stale ubywa.

Historyczny wyczyn Motoru Lublin. Juniorzy obronili tytuł w MMPPK, ale to nie wszystko

Historyczny wyczyn Motoru Lublin. Juniorzy obronili tytuł w MMPPK, ale to nie wszystko

Juniorzy Motoru Lublin obronili w środę tytuł młodzieżowych mistrzów Polski par klubowych, który wywalczyli przed rokiem. Duet Mateusz Cierniak-Wiktor Lampart triumfował przed własną publicznością. To osiągnięcie jest wyjątkowe, kiedy zestawimy je z sukcesem z początku tego sezonu

Biała Podlaska. Znana firma po pożarze wstrzymuje produkcję

Biała Podlaska. Znana firma po pożarze wstrzymuje produkcję

Znana bialska przetwórnia ryb wstrzymała produkcję. Wszystko przez pożar, który w sobotę pochłonął część zakładu.

Orlęta Spomlek wygrały w Chełmie, cenne punkty Podlasia i koniec passy Avii Świdnik

Orlęta Spomlek wygrały w Chełmie, cenne punkty Podlasia i koniec passy Avii Świdnik

Za nami trzecia seria gier grupy czwartej. Jednym z ciekawszych spotkań w środę był mecz derbowy pomiędzy Chełmianką, a Orlętami Spomlek. Górą była druga z ekip, która wygrała na wyjeździe 3:1. Pierwsze punkty zgubiła Avia Świdnik. A jedynym niepokonanym zespołem pozostały rezerwy Cracovii

Nowy prezes Biomedu Lublin. Czwarty w ciągu dwóch lat

Nowy prezes Biomedu Lublin. Czwarty w ciągu dwóch lat

Do gabinetu prezesa wprowadzi się Mieczysław Starkowicz – ogłosiła lubelska spółka Biomed Lublin, niedoszły producent polskiego leku na Covid. To już czwarta osoba na tym stanowisku w ciągu ostatnich dwóch lat.

Ceny gazu w górę. Nowe stawki dla 7 mln odbiorców

Ceny gazu w górę. Nowe stawki dla 7 mln odbiorców

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki zatwierdził wzrost taryfy dystrybucyjnej operatora największego systemu dystrybucyjnego gazu - Polskiej Spółki Gazownictwa.

Żeby badać pacjentów po ludzku, dwa szpitale w Lubelskiem dostaną nowoczesny sprzęt

Żeby badać pacjentów po ludzku, dwa szpitale w Lubelskiem dostaną nowoczesny sprzęt

Szpitale w Janowie Lubelskim i Radzyniu Podlaskim otrzymały prawie 5 mln zł z rządowej rezerwy na zakup nowoczesnego sprzętu. – Nasz tomograf jest na tyle awaryjny, że mamy non stop wyłączenia – przyznaje Renata Ciupak, dyrektor szpitala powiatowego w Janowie Lubelskim, który dostał 3,36 mln zł na zakup nowego urządzenia.

"Lublin od podwórka" - wystawa w DK LSM
18 sierpnia 2022, 17:30

"Lublin od podwórka" - wystawa w DK LSM

W czwartek, 18 sierpnia o godz. 17.30 w Domu Kultury LSM (ul. Wallenroda 4a) nastąpi otwarcie wystawy malarstwa Zofii Skiby "Lublin od podwórka".

Maratony Teatralne w Gardzienicach
21 sierpnia 2022, 11:00

Maratony Teatralne w Gardzienicach

W sierpniu Ośrodek Praktyk Teatralny "Gardzienice" (Gardzienice Pierwsze 3) zaprasza na kolejne Maratony Teatralne. Będzie można też zwiedzić kompleks z przewodnikiem.

3 tys. zł dodatku węglowego. Wniosek w PDF do pobrania
galeria

3 tys. zł dodatku węglowego. Wniosek w PDF do pobrania

Zaczyna się przyjmowanie wniosków o dodatek węglowy. To nowa forma wsparcia finansowego dla osób ogrzewających swoje domy i mieszkania węglem kamiennym, brykietem lub pelletem, wynikająca z ustawy o dodatku węglowym.

Lublin i Jarmark Jagielloński z nową nazwą. W weekend Festiwal Re:tradycja! Program
19 sierpnia 2022, 11:00
galeria

Lublin i Jarmark Jagielloński z nową nazwą. W weekend Festiwal Re:tradycja! Program

Trzy dni koncertów, muzyka tradycyjna, sztuka, twórcy ludowi i rzemieślnicy - tak zapowiada się Festiwal Re:tradycja, który rozpocznie się już w najbliższy piątek na Starym Mieście. Po 15 latach Jarmark Jagielloński zmienia nazwę, ale kultura tradycyjna pozostanie osią wydarzenia.

Górnik Łęczna nadal bez zwycięstwa w Fortuna I Lidze

Górnik Łęczna nadal bez zwycięstwa w Fortuna I Lidze

Po letniej rewolucji kadrowej jaka miała miejsce w Górniku Łęczna wielu kibiców zdawało sobie sprawę, że drużynę „zielono-czarnych” czeka ciężki początek sezonu. Jednak z pewnością niewielu fanów przypuszczało, że po sześciu meczach zespół nie będzie mieć na swoim koncie ani jednego zwycięstwa

Lubelskie. Kierowca volkswagena staranował BMW i uciekł. Zginęła jedna osoba
wideo
film

Lubelskie. Kierowca volkswagena staranował BMW i uciekł. Zginęła jedna osoba

34-latkowi grozi do 12 lat więzienia. Kilka dni temu, kierując volkswagenem, uderzył w BMW.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium