Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 kwietnia 2016 r.
17:39

Restaurant Week w Lublinie. Co można zjeść w lubelskich restauracjach za 39 zł?

0 13 A A
Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu
Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu

Do Lublina dotarł Restaurant Week. Od 1 do 10 kwietnia w 15 restauracjach czeka na was 3-daniowe „doświadczenie restauracyjne” za 39 zł. Temat przewodni festiwalu to „Kwitnąca scena restauracyjna”.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosenna edycja festiwalu w Lublinie to dowód na to, że lubelskie restauracje nie są gorsze od warszawskich czy krakowskich, a nasi szefowie kuchni odważnie łączą ciekawe pomysły z wielokulturową tradycją miasta.

- Lublin to „Brama Unii Europejskiej na Wschód”, stolica Polski Wschodniej i zarazem największe miasto na wschodzie Polski. Bogata historia oraz położenie na skrzyżowaniu kultur znacząco wpłynęły na jego rozwój społeczno-kulturowy, co wyraźnie widać także w zróżnicowaniu lokalnej sceny restauracyjnej, gdzie najnowsze trendy gastronomiczne komponują się z rodzimymi tradycjami - tłumaczy Magdalena Rudnicka, współorganizator lubelskiej edycji festiwalu. Sprawdziliśmy, co przygotowali dla was szefowie kuchni.

Arte del Gusto, Atrium, Hotel Agit

Włoskimi smakami będzie kusić was restauracja Arte del Gusto. Na przystawkę zjecie mozzarellę zapiekaną w szynce parmeńskiej, danie główne to makaron boscaiola (sos śmietanowy, pancetta, pieczarki, zielony groszek, cebulka). Na deser włoski szef kuchni Filippo Orlando poda wam lodowy deser semifreddo. W wersji wege dostaniecie: lekką sałatkę caprese, linguine pesto, deser semifreddo.

Atrium serwuje krem z marchwi z chrustem z szynki dojrzewającej, parmezanem i grzankami z ciabatty, eskalopki z polędwiczki wieprzowej, deser panna cotta z sosem z owoców leśnych, pianką jeżynową i płatkami róż. W wersji wege: krem z marchwi bez mięsa, tagliatelle z wędzonym łososiem oraz deser jak wyżej.

Jean Bos w restauracji hotelu Agit przygotował: tatar łososiowio-śledziowy z blinami z buraka, comber z królika faszerowany kurkami i orzechami oraz zielone jabłka z wasabi, lody z maślanką z chutney paprykowym. Wegetarianie zjedzą: ciepłą sałatkę ze szparagów i ciecierzycy z pomidorami i lodami z estragonu, lekko wędzonego i smażonego suma z żurawinowym parfait, deser to panna cotta z Malibu, mus czekoladowy z ciastkiem marchewkowym i marmoladą.

Europa, Luxor, Grand Hotel

Restauracja Europa z wielką przedwojenną tradycją przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami, koprem włoskim, granatem i sosem z mango, polędwiczkę wieprzową faszerowaną drobiem, podaną z kostką ziemniaczaną i gołąbkami warzywnymi w towarzystwie aromatycznego sosu i coctail bezowy z musem truskawkowym. Dla wegetarian: Krespolini ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, przystawka i deser jak wyżej.

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem z chorizo, supreme z kurczaka z kostką, puree z marchewki/emulsja z buraka/bób/sos demi glace z pieczonego kurczaka/smażony jarmuż I gruszkę w karmelu. W wersji wege: krem paprykowo-pomidorowy z kwaśną śmietaną i czarnuszką, dorsza pieczony w przyprawach korzennych, deser jak wyżej.

Artur Góra, szef kuchni restauracji BelEtage w Grand Hotelu Lublinianka poda: łososia marynowanego z kurkami, udko z kaczki podawane z zielonym puree i buraczkami glazurowanymi w malinach, waniliową bezę zapiekaną z lodami orzechowymi. Opcja bez mięsa to: grillowana i marynowana cukinia podana z kozim serem, rukolą i oliwą z oliwek, tagliatelle z warzyw z sosem Alfredo, estragonem i cydrem oraz strudel gruszkowo-jabłkowy z brandy i bakaliami, podany z sosem waniliowym.

Insomnia, Kardamon, Le Monde

W Insomni na przystawkę idą mule w winie z zaprawą pomidorowo-czosnkową podawane z pieczywem, następnie polędwiczki wieprzowe z sosem gorgonzola na szpinaku z gnocchi a na deser Budino di caramello. Dla wegetarian jest orientalny krem z marchewki i imbiru, cannelloni zapiekane z serem Bursztyn oraz identyczny deser.

W Kardamonie zjecie: carpaccio z pieczonego buraka, grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z ziemniaczkami opiekanymi w ziołach i bukietem sałat oraz brownie serwowane na ciepło z lodami bazyliowymi. Wegetarianie na drugie dostaną: parpadelle z suszonymi pomidorami, pesto z natki pietruszki i bazylii. Reszta bez zmian.

Niedawno otwarta restauracja Le Monde poda: sałatę Formaggio Di Capra, pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich i białym winie oraz prawdziwe, włoskie Tiramisu. Na drugie dla wegetarian jest makaron Aglio Olio. Przystawka i deser bez zmian.

Od kuchni, Orient Express, hotel Piano

Bartosz Sadowski w swej autorskiej restauracji Od kuchni poleca: krem z kalafiora z dodatkiem białej czekolady, przepiórkę faszerowaną winogronami z selerem naciowym i młodą marchewką w sosie winnym oraz gruszkę Konferencja gotowaną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi. Dla wegetarian na drugie: makaron z warzyw okopowych w aksamitnym szafranowym sosie z dodatkiem daktyli. Reszta bez zmian.

Orient Express kusi wątróbką drobiową w sosie malinowym, kurczakiem zagrodowym duszonym w czerwonym winie z szalotkami i pieczarkami aromatyzowany koniakiem i tymiankiem, Moelleux au chocolat z gałką lodów waniliowych własnej roboty. Dla wegetarian jest francuska zupa cebulowa zapieczoną z grzanką z serem gruyere, naleśniki szpinakowe z sosem z sera dor blue. A deser jak wyżej.

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji w hotelu Piano poleca: wątróbkę drobiową/wiśnie/gruszka/ziemia razowa, filet z kurczaka kukurydzianego/szpinak/pomidor coctailowy/kluseczki ziołowe. Na deser jest śmietanka/karmel/mleko/czekolada. Dla wegetarian: sałata lodowa/papryka/pomidor/ogórek/cebula czerwona/ser feta/oliwki/oliwa z oliwek, tagiatelle szpinakowe/bakłażan/pomidor coctailowy/mozarella/ bazylia/oliwa z oliwek i ten sam deser.

St.Valentino, Toskania, Winestone

St.Valentino Chleb i Wino kusi krewetkami z ananasem i grzankami. Do tego udziec jagnięcy z karmelizowanymi pomidorkami cherry i „niespodzianką” oraz musem czekoladowym z delikatnym żelem cytrynowym. Dla wegetarian są kapelusze borowików serwowane w sosie miętowym na razowej grzance z tymiankiem, linguine con pomodoro fresco i deser jak wyżej.

Toskania poleca carpaccio z kaczki, pieczona pierś z kurczaka w towarzystwie duszonych ziemniaków ze szpinakiem w białym winie z sosem rozmarynowym. Na deser semifreddo. Dla wege: roladki z grillowanego bakłażana faszerowane serem gorgonzolla, tagiatelle z bakłażanem i szpinakiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą oraz semifreddo.

Restauracja Winestone z Hotelu Mercure przygotowała: avocado z pastą łososiową i jajkiem po benedyktyńsku, pierś z kurczaka kukurydzianego z rucolą i płatkami parmezanu i cocktail jogurtowy z owocami. W wersji wege drugie danie to papardelle z grillowanymi warzywami i oliwą truflową.

Wiosenny Restaurant Week 2016

To już szósta edycja festiwalu. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już w sumie 93 746 gości oraz 226 restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

Ostatnie rezerwacje są dostępne na stronie www.restaurantweek.pl

Czytaj więcej o:

Komentarze 13

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
gość / 16 listopada 2016 o 13:10
0
zjadłem pstrąga pieczonego w malibu w kręznicy jarej z surówka z bialej rzepy, palce lizać pstragi tam są swieże, pływają w basenie tuż obok baru zapłaciłem jedyne 20 zł, bo udzielają teraz w promocji bonus 50 %, ale tylko dla gości którzy byli na firmowych imprezach integracyjnych POLECAM
Avatar
Filip / 3 kwietnia 2016 o 07:56
0

W wersji wege: "tagliatelle z wędzonym łososiem" - śmiechu warte, czy szanowny pan kucharz wie, że ryba to też mięso?

to nie kucharz pisał tylko waldek sulusz a on nie ma pojęcia o gastronomii
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 08:52
0

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym bardziej komuś kto na jedzeniu się zna .

Ceny nieadekwatne do jakości i ilości w większości lubelskich lokali , zazwyczaj te lokale które najczęściej są reklamowane są słabymi miejscami na posiłek .

Kucharzom płaci się grosze i co chwile zmieniają kolejnych albo sami odchodzą wiec nawet główny szef nie nauczy nowych co z czym i jak odświeżyć starego kotleta by jeszcze go ponownie zaserwować :)

100 % racji.

W Lublinie większość knajp dołuje. Coraz mniej klienteli i coraz większa bezczelność właścicieli w serwowaniu g... w papierku.

Za 39 zł. od łebka to niech sobie szukają frajerów do konsumpcji w Warszawce.

W Lublinie takie ceny nie przejdą. GAME OVER, cwaniaczki.

100 % racji.

W Lublinie większość knajp dołuje. Coraz mniej klienteli i coraz większa bezczelność właścicieli w serwowaniu g... w papierku.

Za 39 zł. od łebka to niech sobie szukają frajerów do konsumpcji w Warszawce.

W Lublinie takie ceny nie przejdą. GAME OVER, cwaniaczki.

rozwiń
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 08:48
0
W wersji wege: "tagliatelle z wędzonym łososiem" - śmiechu warte, czy szanowny pan kucharz wie, że ryba to też mięso?
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 07:46
0

Nie ważne czy za 39zł czy za 60 zł i tak zjemy stare rozmrażane mięso które nie nie sprzedali wcześniej , mikrofalówki w tych topowych restauracjach to podstawowy sprzęt :) Ceny powinny być w ofercie za 25zł , w małych restauracyjkach na terenie naszego pięknego kraju można zjeść niedrogo i jak się okazuje bardzo smacznie ale w wielu przybytkach restauracyjnych ważniejsza jest reklama i cena z ludzi próbuje się zedrzeć ile tylko można i jeszcze zaoferować niezbyt świeże potrawy . Cena 39zł wydaje się mocno zawyżona jak na polskie standardy i tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na taki wypas , od święta owszem przejdzie . Opinie smakoszy nie są najwyższe jeśli chodzi o Lubelskie restauracje , może czas to zmienić obniżyć ceny i zaoferować smaczne dania i co najważniejsze świeże !!!

to kup sobie 20 kg ziemniakow i wpieprzaj az ci bedzie dupa furgotala dziadu jeden myslisz ze za 39 to duzo ? a gdzie jest w tym praca kucharza , skladniki i energia ... chleba sie najedz i zamknij jape 

Japę to możesz zamknąć ale ty  :)

Dziadem nie jestem i takie potrawy z całego świata jakie jadłem nigdy nawet nie spróbujesz zakompleksiony człowieczku.

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym bardziej komuś kto na jedzeniu się zna .

Ceny nieadekwatne do jakości i ilości w większości lubelskich lokali , zazwyczaj te lokale które najczęściej są reklamowane są słabymi miejscami na posiłek .

Kucharzom płaci się grosze i co chwile zmieniają kolejnych albo sami odchodzą wiec nawet główny szef nie nauczy nowych co z czym i jak odświeżyć starego kotleta by jeszcze go ponownie zaserwować :)

ąć ale ty  :)

Dziadem nie jestem i takie potrawy z całego świata jakie jadłem nigdy nawet nie spróbujesz zakompleksiony człowieczku.

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym ba... rozwiń

Avatar
parabola / 2 kwietnia 2016 o 00:18
0

Nie ważne czy za 39zł czy za 60 zł i tak zjemy stare rozmrażane mięso które nie nie sprzedali wcześniej , mikrofalówki w tych topowych restauracjach to podstawowy sprzęt :) Ceny powinny być w ofercie za 25zł , w małych restauracyjkach na terenie naszego pięknego kraju można zjeść niedrogo i jak się okazuje bardzo smacznie ale w wielu przybytkach restauracyjnych ważniejsza jest reklama i cena z ludzi próbuje się zedrzeć ile tylko można i jeszcze zaoferować niezbyt świeże potrawy . Cena 39zł wydaje się mocno zawyżona jak na polskie standardy i tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na taki wypas , od święta owszem przejdzie . Opinie smakoszy nie są najwyższe jeśli chodzi o Lubelskie restauracje , może czas to zmienić obniżyć ceny i zaoferować smaczne dania i co najważniejsze świeże !!!

to kup sobie 20 kg ziemniakow i wpieprzaj az ci bedzie dupa furgotala dziadu jeden myslisz ze za 39 to duzo ? a gdzie jest w tym praca kucharza , skladniki i energia ... chleba sie najedz i zamknij jape 

rozwiń
Avatar
Nieproszony Gość / 1 kwietnia 2016 o 22:36
0
Widzę że kolega sMAKOSZ to wielki znawca gastronomi...i czepia się szczegółów. Gdybyś pomyślał to byś wiedział ze imbir nadać może "orientu" daniu. "Prawdziwe" tiromisu zrobione z importowanych z Włoch produktów. A burak jak to nazywasz "cukrowy" jest biały... Chyba ze ty uważasz inaczej? A ziemia jadalna to jest nazwa nawiązująca do formy wyglądu...trochę wyobraźni
Avatar
Nieproszony Gość / 1 kwietnia 2016 o 22:35
0
Widzę że kolega sMAKOSZ to wielki znawca gastronomi...i czerpią się szczegółów. Gdybyś pomyślał to byś wiedział ze imbir nadać może "orientu" daniu. "Prawdziwe" tiromisu zrobione z importowanych z Włoch produktów. A burak jak to nazywasz "cukrowy" jest biały... Chyba ze ty uważasz inaczej? A ziemia jadalna to jest nazwa nawiązująca do formy wyglądu...trochę wyobraźni
Avatar
Gość / 1 kwietnia 2016 o 20:22
0
nie marwcie się lubelacy piniendzorami PiSda. PiSda, PiS da, każdemu.Nie takie łosmiornice bedzieta jadać
Avatar
Smakosz / 1 kwietnia 2016 o 19:45
0

Atrium

serwuje krem z marchwi z chrustem 

- :)

Europa

przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami

Ciekawe skąd będą mieli świeże krewetki ?

"podaną z kostką ziemniaczaną"

Brzmi to obrzydliwie , kostka kojarzyć się może co najwyżej z chemiczną kostką rosołową :)

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem "

ani to smaczne ani wyszukana potrawa

emulsja z buraka 

Emulsja kojarzy mi się z malowaniem :(

albo :Emulsja, układ koloidalny składający się z dwóch nierozpuszczalnych wzajemnie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej

Insomnia

"orientalny krem z marchewki i imbiru"

od kiedy marchew jest orientalna ?

Kardamon

"carpaccio z pieczonego buraka" 

cukrowego ??? :)

"brownie serwowane na ciepło"

To po Polsku to już nie można napisać nazwy deseru  ?

Le Monde

"prawdziwe, włoskie Tiramisu"

To gdzie indziej sprzedają Polskie Tiramisu ? a to specjalnie przywożone prosto z Italii ?

Od kuchni

"krem z kalafiora z dodatkiem białej czekolady" 

Kalafior mdły i do tego mdła czekolada , niezły duet :)

hotel Piano

"ziemia razowa"

Fujjjjj :)

St.Valentino

udziec jagnięcy z karmelizowanymi pomidorkami cherry i „niespodzianką”

Ciekawe jaka ta jagnięcina i czy to nie stary śmierdzący baran bo takie już były serwowane w Lublinie i to za bardzo wysoka cenę

Po przeczytani menu z kilu restauracji , składnikiem podstawowym jest marchew , tylko czy marchewkowe pole warte jest aż 39 zł ???

Moim zdaniem niezbyt wyszukane dania za tą cenę jak i nazwy potraw i przystawek tragiczne !!!

Atrium

serwuje krem z marchwi z chrustem 

- :)

Europa

przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami

Ciekawe skąd będą mieli świeże krewetki ?

"podaną z kostką ziemniaczaną"

Brzmi to obrzydliwie , kostka kojarzyć się może co najwyżej z chemiczną kostką rosołową :)

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem "

ani to smaczne ani wyszukana potrawa

emulsja z buraka 

Emulsj... rozwiń

Avatar
gość / 16 listopada 2016 o 13:10
0
zjadłem pstrąga pieczonego w malibu w kręznicy jarej z surówka z bialej rzepy, palce lizać pstragi tam są swieże, pływają w basenie tuż obok baru zapłaciłem jedyne 20 zł, bo udzielają teraz w promocji bonus 50 %, ale tylko dla gości którzy byli na firmowych imprezach integracyjnych POLECAM
Avatar
Filip / 3 kwietnia 2016 o 07:56
0

W wersji wege: "tagliatelle z wędzonym łososiem" - śmiechu warte, czy szanowny pan kucharz wie, że ryba to też mięso?

to nie kucharz pisał tylko waldek sulusz a on nie ma pojęcia o gastronomii
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 08:52
0

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym bardziej komuś kto na jedzeniu się zna .

Ceny nieadekwatne do jakości i ilości w większości lubelskich lokali , zazwyczaj te lokale które najczęściej są reklamowane są słabymi miejscami na posiłek .

Kucharzom płaci się grosze i co chwile zmieniają kolejnych albo sami odchodzą wiec nawet główny szef nie nauczy nowych co z czym i jak odświeżyć starego kotleta by jeszcze go ponownie zaserwować :)

100 % racji.

W Lublinie większość knajp dołuje. Coraz mniej klienteli i coraz większa bezczelność właścicieli w serwowaniu g... w papierku.

Za 39 zł. od łebka to niech sobie szukają frajerów do konsumpcji w Warszawce.

W Lublinie takie ceny nie przejdą. GAME OVER, cwaniaczki.

100 % racji.

W Lublinie większość knajp dołuje. Coraz mniej klienteli i coraz większa bezczelność właścicieli w serwowaniu g... w papierku.

Za 39 zł. od łebka to niech sobie szukają frajerów do konsumpcji w Warszawce.

W Lublinie takie ceny nie przejdą. GAME OVER, cwaniaczki.

rozwiń
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 08:48
0
W wersji wege: "tagliatelle z wędzonym łososiem" - śmiechu warte, czy szanowny pan kucharz wie, że ryba to też mięso?
Avatar
Gość / 2 kwietnia 2016 o 07:46
0

Nie ważne czy za 39zł czy za 60 zł i tak zjemy stare rozmrażane mięso które nie nie sprzedali wcześniej , mikrofalówki w tych topowych restauracjach to podstawowy sprzęt :) Ceny powinny być w ofercie za 25zł , w małych restauracyjkach na terenie naszego pięknego kraju można zjeść niedrogo i jak się okazuje bardzo smacznie ale w wielu przybytkach restauracyjnych ważniejsza jest reklama i cena z ludzi próbuje się zedrzeć ile tylko można i jeszcze zaoferować niezbyt świeże potrawy . Cena 39zł wydaje się mocno zawyżona jak na polskie standardy i tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na taki wypas , od święta owszem przejdzie . Opinie smakoszy nie są najwyższe jeśli chodzi o Lubelskie restauracje , może czas to zmienić obniżyć ceny i zaoferować smaczne dania i co najważniejsze świeże !!!

to kup sobie 20 kg ziemniakow i wpieprzaj az ci bedzie dupa furgotala dziadu jeden myslisz ze za 39 to duzo ? a gdzie jest w tym praca kucharza , skladniki i energia ... chleba sie najedz i zamknij jape 

Japę to możesz zamknąć ale ty  :)

Dziadem nie jestem i takie potrawy z całego świata jakie jadłem nigdy nawet nie spróbujesz zakompleksiony człowieczku.

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym bardziej komuś kto na jedzeniu się zna .

Ceny nieadekwatne do jakości i ilości w większości lubelskich lokali , zazwyczaj te lokale które najczęściej są reklamowane są słabymi miejscami na posiłek .

Kucharzom płaci się grosze i co chwile zmieniają kolejnych albo sami odchodzą wiec nawet główny szef nie nauczy nowych co z czym i jak odświeżyć starego kotleta by jeszcze go ponownie zaserwować :)

ąć ale ty  :)

Dziadem nie jestem i takie potrawy z całego świata jakie jadłem nigdy nawet nie spróbujesz zakompleksiony człowieczku.

Nerwy poniosły chyba restauratora bo wciskanie chłamu zamiast jedzenia to codzienność .

Nie tylko ja zaliczyłem wtopę ale znajomi również w lubelskich restauracjach .

Skoro gdzie indziej mogą to dlaczego nie w Lublinie ? osoby które znają się na kuchni i testują potrawy w restauracjach dobrej opinii również nie wystawiły .

Wciskać to można ciemnotę ale nie jedzenie tym ba... rozwiń

Avatar
parabola / 2 kwietnia 2016 o 00:18
0

Nie ważne czy za 39zł czy za 60 zł i tak zjemy stare rozmrażane mięso które nie nie sprzedali wcześniej , mikrofalówki w tych topowych restauracjach to podstawowy sprzęt :) Ceny powinny być w ofercie za 25zł , w małych restauracyjkach na terenie naszego pięknego kraju można zjeść niedrogo i jak się okazuje bardzo smacznie ale w wielu przybytkach restauracyjnych ważniejsza jest reklama i cena z ludzi próbuje się zedrzeć ile tylko można i jeszcze zaoferować niezbyt świeże potrawy . Cena 39zł wydaje się mocno zawyżona jak na polskie standardy i tylko nieliczni mogą pozwolić sobie na taki wypas , od święta owszem przejdzie . Opinie smakoszy nie są najwyższe jeśli chodzi o Lubelskie restauracje , może czas to zmienić obniżyć ceny i zaoferować smaczne dania i co najważniejsze świeże !!!

to kup sobie 20 kg ziemniakow i wpieprzaj az ci bedzie dupa furgotala dziadu jeden myslisz ze za 39 to duzo ? a gdzie jest w tym praca kucharza , skladniki i energia ... chleba sie najedz i zamknij jape 

rozwiń
Avatar
Nieproszony Gość / 1 kwietnia 2016 o 22:36
0
Widzę że kolega sMAKOSZ to wielki znawca gastronomi...i czepia się szczegółów. Gdybyś pomyślał to byś wiedział ze imbir nadać może "orientu" daniu. "Prawdziwe" tiromisu zrobione z importowanych z Włoch produktów. A burak jak to nazywasz "cukrowy" jest biały... Chyba ze ty uważasz inaczej? A ziemia jadalna to jest nazwa nawiązująca do formy wyglądu...trochę wyobraźni
Avatar
Nieproszony Gość / 1 kwietnia 2016 o 22:35
0
Widzę że kolega sMAKOSZ to wielki znawca gastronomi...i czerpią się szczegółów. Gdybyś pomyślał to byś wiedział ze imbir nadać może "orientu" daniu. "Prawdziwe" tiromisu zrobione z importowanych z Włoch produktów. A burak jak to nazywasz "cukrowy" jest biały... Chyba ze ty uważasz inaczej? A ziemia jadalna to jest nazwa nawiązująca do formy wyglądu...trochę wyobraźni
Avatar
Gość / 1 kwietnia 2016 o 20:22
0
nie marwcie się lubelacy piniendzorami PiSda. PiSda, PiS da, każdemu.Nie takie łosmiornice bedzieta jadać
Avatar
Smakosz / 1 kwietnia 2016 o 19:45
0

Atrium

serwuje krem z marchwi z chrustem 

- :)

Europa

przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami

Ciekawe skąd będą mieli świeże krewetki ?

"podaną z kostką ziemniaczaną"

Brzmi to obrzydliwie , kostka kojarzyć się może co najwyżej z chemiczną kostką rosołową :)

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem "

ani to smaczne ani wyszukana potrawa

emulsja z buraka 

Emulsja kojarzy mi się z malowaniem :(

albo :Emulsja, układ koloidalny składający się z dwóch nierozpuszczalnych wzajemnie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej

Insomnia

"orientalny krem z marchewki i imbiru"

od kiedy marchew jest orientalna ?

Kardamon

"carpaccio z pieczonego buraka" 

cukrowego ??? :)

"brownie serwowane na ciepło"

To po Polsku to już nie można napisać nazwy deseru  ?

Le Monde

"prawdziwe, włoskie Tiramisu"

To gdzie indziej sprzedają Polskie Tiramisu ? a to specjalnie przywożone prosto z Italii ?

Od kuchni

"krem z kalafiora z dodatkiem białej czekolady" 

Kalafior mdły i do tego mdła czekolada , niezły duet :)

hotel Piano

"ziemia razowa"

Fujjjjj :)

St.Valentino

udziec jagnięcy z karmelizowanymi pomidorkami cherry i „niespodzianką”

Ciekawe jaka ta jagnięcina i czy to nie stary śmierdzący baran bo takie już były serwowane w Lublinie i to za bardzo wysoka cenę

Po przeczytani menu z kilu restauracji , składnikiem podstawowym jest marchew , tylko czy marchewkowe pole warte jest aż 39 zł ???

Moim zdaniem niezbyt wyszukane dania za tą cenę jak i nazwy potraw i przystawek tragiczne !!!

Atrium

serwuje krem z marchwi z chrustem 

- :)

Europa

przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami

Ciekawe skąd będą mieli świeże krewetki ?

"podaną z kostką ziemniaczaną"

Brzmi to obrzydliwie , kostka kojarzyć się może co najwyżej z chemiczną kostką rosołową :)

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem "

ani to smaczne ani wyszukana potrawa

emulsja z buraka 

Emulsj... rozwiń

Zobacz wszystkie komentarze 13

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia
galeria

PZLA 94 Mistrzostwa Polski. Podsumowanie pierwszego dnia 5 1

Pierwszy dzień rozgrywanych w Lublinie MP przyniósł wiele niezapomnianych emocji. Brąz wywalczyła Joanna Bemowska i Arkadiusz Rogowski, srebro Paweł Fajdek, a złoto Damian Kopeć

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny

Pikietuje przed urzędem z niepełnosprawnym synem. Burmistrz: Sprawa ma charakter polityczny 0 5

Jerzy Rębek burmistrz Radzynia Podlaskiego uważa że pikieta Marii Kosidło ma podtekst polityczny.

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka
31 sierpnia 2018, 20:00

Zatańcz z Lublinem: zespół Rokiczanka 9 0

Co Gdzie Kiedy. 31 sierpnia o godz. 20 w Parku Bronowickim, w ramach cyklu Zatańcz z Lublinem, wystąpi zespół Rokiczanka. To okazja do wspólnej zabawy przy wspaniałej muzyce sprzed lat.

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali

Obniżki pensji dla samorządowców o 20 proc.? To fikcja. Niektórzy nawet zyskali 0 11

O 1/5 miały zmniejszyć się wynagrodzenia samorządowców w związku ustawą przyjętą przez PiS. Tymczasem w wielu przypadkach obniżki były wręcz symboliczne. A niektórzy nawet zyskali na zmianie.

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota!
galeria

94 PZLA MP. Paweł Fajdek 12 centymetrów od złota! 4 1

Wojciech Nowicki z Podlasia Białystok wywalczył złoty medal w konkursie rzutu młotem w Lublinie i wyprzedził Pawła Fajdka. Zawodnikowi Agrosu Zamość do złota zabrakło zaledwie 12 centymetrów. Trzecie miejsca zajął natomiast inny zawodnik Agrosu Arkadiusz Rogowski

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem!
galeria

94 PZLA MP. Dominik Kopeć ze złotym medalem! 1 1

Zawodnik Agrosu Zamość nie miał sobie równych i mimo ciężkich warunków na bieżni ze znakomitym wynikiem zdobył pierwsze miejsce na zawodach w Lublinie

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe
28 lipca 2018, 20:00

Potańcówka w klimacie lat 20-60 w Teatralnej Cafe 7 1

Co Gdzie Kiedy. Retro-potańcówka dla miłośników klimatu lat 20-60 odbędzie się 28 lipca o godz. 20 w Teatralnej Cafe (ul. Peowiaków 1). Uczestnicy będą mogli bawić się przy dobrej muzyce do godz. 2 nad ranem.

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać

Obcokrajowcom podoba się w Polsce. Coraz mniej z nich chce wyjeżdżać 0 4

Coraz więcej obcokrajowców chce pozostać w Polsce na dłużej - mówi w rozmowie z PAP Jakub Dudziak z Urzędu do Spraw Cudzoziemców. Z danych urzędu wynika, że w pierwszym półroczu tego roku liczba cudzoziemców z zezwoleniami na pobyt zwiększyła się o 25 tys. W połowie tego roku takie zezwolenia posiadało łącznie 350 tys. osób.

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę

Koniec śmieciówek w szkołach? Od 1 września zatrudnienie tylko na umowę o pracę 13 8

Od 1 września nauczyciele, wychowawcy, bibliotekarze, logopedzi czy psychologowie będą musieli być zatrudniani na umowę o pracę. Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie będą też mogły pracować w prywatnych przedszkolach czy poradniach.

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte
galeria

94 PZLA Mistrzostwa Polski w lekkiej atletyce oficjalnie otwarte 5 0

o godzinie 17 na stadionie w Lublinie przy komplecie publiczności nastąpiło uroczyste otwarcie imprezy, która potrwa w naszym mieście aż do niedzieli

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe
22 lipca 2018, 9:45

Premiera książki o komunikacji publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim. Wycieczki autobusowe 5 0

Autobusy – Jelcz 120M i Jelcz M11 przyjadą w niedzielę z Lublina do Kraśnika. Podczas przejazdów będzie można posłuchać o historii komunikacji w Kraśniku i ważnych dla niej miejscach. O tym wszystkim będzie opowiadać Maksym Bratko, autor książki „Historia Komunikacji Publicznej w Kraśniku i powiecie kraśnickim”, której premierę zaplanowano na niedzielę.

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku

Lublin: Do końca wakacji ruch wahadłowy na tej ulicy. Utrudnienia od poniedziałku 28 12

Od poniedziałku aż do końca wakacji na ul. Nowy Świat obowiązywać będzie ruch wahadłowy. Drogowcy zabierają się tutaj za przebudowę kanalizacji deszczowej. Skrót z Bronowic na Czuby coraz bardziej przypomina tor przeszkód.

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny

Potrącenie pieszego. Utrudnienia na ul. Choiny 0 8

Utrudnienia na ul. Choiny w Lublinie. Jak informuje nasz Czytelnik Paweł doszło do potrącenia pieszego na przejściu.

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

II Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb 0

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.