Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 kwietnia 2016 r.
17:39

Restaurant Week w Lublinie. Co można zjeść w lubelskich restauracjach za 39 zł?

0 13 A A
Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu
Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu

Do Lublina dotarł Restaurant Week. Od 1 do 10 kwietnia w 15 restauracjach czeka na was 3-daniowe „doświadczenie restauracyjne” za 39 zł. Temat przewodni festiwalu to „Kwitnąca scena restauracyjna”.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosenna edycja festiwalu w Lublinie to dowód na to, że lubelskie restauracje nie są gorsze od warszawskich czy krakowskich, a nasi szefowie kuchni odważnie łączą ciekawe pomysły z wielokulturową tradycją miasta.

- Lublin to „Brama Unii Europejskiej na Wschód”, stolica Polski Wschodniej i zarazem największe miasto na wschodzie Polski. Bogata historia oraz położenie na skrzyżowaniu kultur znacząco wpłynęły na jego rozwój społeczno-kulturowy, co wyraźnie widać także w zróżnicowaniu lokalnej sceny restauracyjnej, gdzie najnowsze trendy gastronomiczne komponują się z rodzimymi tradycjami - tłumaczy Magdalena Rudnicka, współorganizator lubelskiej edycji festiwalu. Sprawdziliśmy, co przygotowali dla was szefowie kuchni.

Arte del Gusto, Atrium, Hotel Agit

Włoskimi smakami będzie kusić was restauracja Arte del Gusto. Na przystawkę zjecie mozzarellę zapiekaną w szynce parmeńskiej, danie główne to makaron boscaiola (sos śmietanowy, pancetta, pieczarki, zielony groszek, cebulka). Na deser włoski szef kuchni Filippo Orlando poda wam lodowy deser semifreddo. W wersji wege dostaniecie: lekką sałatkę caprese, linguine pesto, deser semifreddo.

Atrium serwuje krem z marchwi z chrustem z szynki dojrzewającej, parmezanem i grzankami z ciabatty, eskalopki z polędwiczki wieprzowej, deser panna cotta z sosem z owoców leśnych, pianką jeżynową i płatkami róż. W wersji wege: krem z marchwi bez mięsa, tagliatelle z wędzonym łososiem oraz deser jak wyżej.

Jean Bos w restauracji hotelu Agit przygotował: tatar łososiowio-śledziowy z blinami z buraka, comber z królika faszerowany kurkami i orzechami oraz zielone jabłka z wasabi, lody z maślanką z chutney paprykowym. Wegetarianie zjedzą: ciepłą sałatkę ze szparagów i ciecierzycy z pomidorami i lodami z estragonu, lekko wędzonego i smażonego suma z żurawinowym parfait, deser to panna cotta z Malibu, mus czekoladowy z ciastkiem marchewkowym i marmoladą.

Europa, Luxor, Grand Hotel

Restauracja Europa z wielką przedwojenną tradycją przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami, koprem włoskim, granatem i sosem z mango, polędwiczkę wieprzową faszerowaną drobiem, podaną z kostką ziemniaczaną i gołąbkami warzywnymi w towarzystwie aromatycznego sosu i coctail bezowy z musem truskawkowym. Dla wegetarian: Krespolini ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, przystawka i deser jak wyżej.

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem z chorizo, supreme z kurczaka z kostką, puree z marchewki/emulsja z buraka/bób/sos demi glace z pieczonego kurczaka/smażony jarmuż I gruszkę w karmelu. W wersji wege: krem paprykowo-pomidorowy z kwaśną śmietaną i czarnuszką, dorsza pieczony w przyprawach korzennych, deser jak wyżej.

Artur Góra, szef kuchni restauracji BelEtage w Grand Hotelu Lublinianka poda: łososia marynowanego z kurkami, udko z kaczki podawane z zielonym puree i buraczkami glazurowanymi w malinach, waniliową bezę zapiekaną z lodami orzechowymi. Opcja bez mięsa to: grillowana i marynowana cukinia podana z kozim serem, rukolą i oliwą z oliwek, tagliatelle z warzyw z sosem Alfredo, estragonem i cydrem oraz strudel gruszkowo-jabłkowy z brandy i bakaliami, podany z sosem waniliowym.

Insomnia, Kardamon, Le Monde

W Insomni na przystawkę idą mule w winie z zaprawą pomidorowo-czosnkową podawane z pieczywem, następnie polędwiczki wieprzowe z sosem gorgonzola na szpinaku z gnocchi a na deser Budino di caramello. Dla wegetarian jest orientalny krem z marchewki i imbiru, cannelloni zapiekane z serem Bursztyn oraz identyczny deser.

W Kardamonie zjecie: carpaccio z pieczonego buraka, grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z ziemniaczkami opiekanymi w ziołach i bukietem sałat oraz brownie serwowane na ciepło z lodami bazyliowymi. Wegetarianie na drugie dostaną: parpadelle z suszonymi pomidorami, pesto z natki pietruszki i bazylii. Reszta bez zmian.

Niedawno otwarta restauracja Le Monde poda: sałatę Formaggio Di Capra, pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich i białym winie oraz prawdziwe, włoskie Tiramisu. Na drugie dla wegetarian jest makaron Aglio Olio. Przystawka i deser bez zmian.

Od kuchni, Orient Express, hotel Piano

Bartosz Sadowski w swej autorskiej restauracji Od kuchni poleca: krem z kalafiora z dodatkiem białej czekolady, przepiórkę faszerowaną winogronami z selerem naciowym i młodą marchewką w sosie winnym oraz gruszkę Konferencja gotowaną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi. Dla wegetarian na drugie: makaron z warzyw okopowych w aksamitnym szafranowym sosie z dodatkiem daktyli. Reszta bez zmian.

Orient Express kusi wątróbką drobiową w sosie malinowym, kurczakiem zagrodowym duszonym w czerwonym winie z szalotkami i pieczarkami aromatyzowany koniakiem i tymiankiem, Moelleux au chocolat z gałką lodów waniliowych własnej roboty. Dla wegetarian jest francuska zupa cebulowa zapieczoną z grzanką z serem gruyere, naleśniki szpinakowe z sosem z sera dor blue. A deser jak wyżej.

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji w hotelu Piano poleca: wątróbkę drobiową/wiśnie/gruszka/ziemia razowa, filet z kurczaka kukurydzianego/szpinak/pomidor coctailowy/kluseczki ziołowe. Na deser jest śmietanka/karmel/mleko/czekolada. Dla wegetarian: sałata lodowa/papryka/pomidor/ogórek/cebula czerwona/ser feta/oliwki/oliwa z oliwek, tagiatelle szpinakowe/bakłażan/pomidor coctailowy/mozarella/ bazylia/oliwa z oliwek i ten sam deser.

St.Valentino, Toskania, Winestone

St.Valentino Chleb i Wino kusi krewetkami z ananasem i grzankami. Do tego udziec jagnięcy z karmelizowanymi pomidorkami cherry i „niespodzianką” oraz musem czekoladowym z delikatnym żelem cytrynowym. Dla wegetarian są kapelusze borowików serwowane w sosie miętowym na razowej grzance z tymiankiem, linguine con pomodoro fresco i deser jak wyżej.

Toskania poleca carpaccio z kaczki, pieczona pierś z kurczaka w towarzystwie duszonych ziemniaków ze szpinakiem w białym winie z sosem rozmarynowym. Na deser semifreddo. Dla wege: roladki z grillowanego bakłażana faszerowane serem gorgonzolla, tagiatelle z bakłażanem i szpinakiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą oraz semifreddo.

Restauracja Winestone z Hotelu Mercure przygotowała: avocado z pastą łososiową i jajkiem po benedyktyńsku, pierś z kurczaka kukurydzianego z rucolą i płatkami parmezanu i cocktail jogurtowy z owocami. W wersji wege drugie danie to papardelle z grillowanymi warzywami i oliwą truflową.

Wiosenny Restaurant Week 2016

To już szósta edycja festiwalu. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już w sumie 93 746 gości oraz 226 restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

Ostatnie rezerwacje są dostępne na stronie www.restaurantweek.pl

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Braun w Lublinie: Precz z eurokołchozem! Kandydaci Konfederacji do PE spotkali się z mieszkańcami
Zdjęcia
galeria

Braun w Lublinie: Precz z eurokołchozem! Kandydaci Konfederacji do PE spotkali się z mieszkańcami

Unia Europejska do remontu, Zielony ład do kosza, a Ursula von der Leyen, przewodnicząca Komisji Europejskiej do więzienia – takie hasła popłynęły między innymi ze sceny ustawionej na placu Litewskim podczas niedzielnej prezentacji kandydatów Konfederacji Wolność i Niepodległość do Parlamentu Europejskiego z okręgu nr 8, obejmującego województwo lubelskie. Do Lublina, by udzielić wsparcia ubiegającym się o mandaty europosła kandydatom – liderem listy jest prof. Mirosław Piotrowski, który zasiadał w europarlamencie w Brukseli przez trzy kadencje – przyjechał poseł Grzegorz Braun, prezes Konfederacji Korony Polskiej.

POM Iskra Piotrowice wygrała w Puławach, komplet wyników lubelskiej okręgówki

POM Iskra Piotrowice wygrała w Puławach, komplet wyników lubelskiej okręgówki

Fantastyczne widowisko w Puławach. Szczęśliwi zakończyli je gracze POM Iskra Piotrowice, których do zwycięstwa poprowadził Paweł Kośka.

Górnik Łęczna wygrywa w Warszawie z Polonią i wciąż walczy o PKO BP Ekstraklasę
film

Górnik Łęczna wygrywa w Warszawie z Polonią i wciąż walczy o PKO BP Ekstraklasę

W przedostatnim meczu 32. kolejki Fortuna I Ligi Górnik Łęczna wygrał na wyjeździe z Polonią Warszawa i awansował  na czwarte miejsce dające prawo gry w barażach o PKO BP Ekstraklasę

Janowianka mimo gry w dziesiątkę rozbiła Ładę, Kryształ grał do końca i dobrej formy Opolanina ciąg dalszy

Janowianka mimo gry w dziesiątkę rozbiła Ładę, Kryształ grał do końca i dobrej formy Opolanina ciąg dalszy

Po piątkowej wygranej w Tomaszowie Lubelskim piłkarze Lewartu uciekli już Janowiance na siedem punktów. Drużyna Ireneusza Zarczuka mimo szybkiej czerwonej kartki odpowiedziała jednak liderowi w niedzielę i pokonała Ładę 1945 Biłgoraj 3:0. A to oznacza, że zmniejszyła straty do lidera, do czterech „oczek”.

Plenerowe rozpoczęcie sezonu w Radości
foto
galeria

Plenerowe rozpoczęcie sezonu w Radości

Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z otwarcia sezonu w Radoście, najpopularniejszej plenerowej miejscówce w Lublinie. Na początek zdjęcia z imprezy Latino Party, która rozgrzała parkiet do czerwoności.

Motor nie dał szans rywalom w DMPJ. Cierniak bez awansu w SEC Challenge

Motor nie dał szans rywalom w DMPJ. Cierniak bez awansu w SEC Challenge

W niedzielę na torze przy Al. Zygmuntowskich rozegrano drugą rundę Drużynowych Mistrzostw Polski Juniorów. Motor nie dał szans rywalom i w cuglach wygrał zmagania.

Kolejny wypadek z udziałem motocyklisty. 24-latek został śmigłowcem przetransportowany do szpitala

Kolejny wypadek z udziałem motocyklisty. 24-latek został śmigłowcem przetransportowany do szpitala

Do kolejnego, poważnego wypadku z udziałem motocyklisty doszło dzisiaj w naszym województwie. Po południu w Bogucinie w powiecie lubelskim kierujący land roverem zderzył się z 24-latkiem jadącym hondą. Motocyklista został zabrany przez Lotnicze Pogotowie Ratunkowe do szpitala w Lublinie.

Sygnał Lublin wygrał kolejny mecz i zapewnił sobie awans do IV ligi [zdjęcia]
galeria

Sygnał Lublin wygrał kolejny mecz i zapewnił sobie awans do IV ligi [zdjęcia]

Sygnał Lublin w sobotę rozgromił na własnym boisku Hetmana Gołąb. A w niedzielę podopieczni Przemysława Drabika mogli już zacząć świętować awans do IV ligi.

Świdniczanka uratowała punkt w Tarnowie, porażki Podlasia i Chełmianki

Świdniczanka uratowała punkt w Tarnowie, porażki Podlasia i Chełmianki

W piątek Białą Podlaską odwiedził trzeci w tabeli Star Starachowice. Podlasie liczyło na przełamanie serii sześciu meczów bez zwycięstwa, ale po pierwszym kwadransie wydawało się już, że to będzie zadanie z gatunku „mission impossible”. Gospodarze szybko stracili gola, a za chwilę zawodnika i chociaż jeszcze powalczyli, to przegrali 0:3.

Kamiński i Saryusz-Wolski w Lublinie. Nie ma zgody PiS na superpaństwo europejskie
Zdjęcia
galeria

Kamiński i Saryusz-Wolski w Lublinie. Nie ma zgody PiS na superpaństwo europejskie

Kandydaci PiS w wyborach do Parlamentu Europejskiego z okręgu lubelskiego na czele z liderami listy Mariuszem Kamińskim, byłym posłem i szefem CBA, skazanym prawomocnym wyrokiem w tzw. aferze gruntowej oraz europosłem PiS Jackiem Saryuszem-Wolskim spotkali się w niedzielę z mieszkańcami Lublina. – Kandydujemy z jasnym przesłaniem, wizją obecności Polski w Unii Europejskiej, która jest związkiem suwerennych narodów i suwerennych państw, które nawzajem się szanują, które współpracują gospodarczo, politycznie i które w sytuacjach trudnych, kryzysowych okazują sobie solidarność – mówił Kamiński. – Nowy traktat to już nie jest Unia suwerennych państw. To jest superpaństwo, gdzie państwa członkowskie już nie są suwerenne – dodał Saryusz-Wolski.

Sobotnia prywatka
foto
galeria

Sobotnia prywatka

Prywatki mają swój klimat oraz swoich fanów, to także bardzo popularny cykl imprez w Rzut Beretem. Zobaczcie, co się działo na poprzedniej imprezie. To była noc pełna niezapomnianych chwil i tańca do białego rana.

Zdrowie psychiczne we współczesnych czasach. Zagrożenia i nadzieje
Patronat Dziennika Wschodniego

Zdrowie psychiczne we współczesnych czasach. Zagrożenia i nadzieje

Przed nami XII konferencja z cyklu „Problemy współczesnej profilaktyki”. Specjaliści spotkają się na Lubelskiej Akademii WSEI i podyskutują o zagrożeniach i skuteczności pomocy psychologicznej.

Zamojskie przebłyski w kotle rozczarowań, czyli historia Hetmana
MAGAZYN

Zamojskie przebłyski w kotle rozczarowań, czyli historia Hetmana

20. marca 2024 minęło 75 lat od utworzenia piłkarskiej 2. Ligi, w 2008 r. nazwanej 1. Ligą. Dziś zamieszczamy kolejną część wspomnień z okazji brylantowego jubileuszu drugo(pierwszo)ligowców, poświęconą drugoligowym występom piłkarzy Hetmana.

III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej Fundacja Grupy Aliplast. Zagrali by pomóc dzieciom [zdjęcia, wideo]
NASZ PATRONAT
galeria
film

III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej Fundacja Grupy Aliplast. Zagrali by pomóc dzieciom [zdjęcia, wideo]

Fundacja Grupy Aliplast zorganizowała w sobotę III Charytatywny Turniej w Piłce Nożnej. Na boiskach przy ul. Wacława Moritza nie brakowało walki, ale najważniejsze było zebranie funduszy na wsparcie dzieci z niepełnosprawnościami ruchowymi

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Poznaliśmy nazwiska szczypiornistek nominowanych do Gladiatorów. W najważniejszej kategorii – zawodniczka sezonu, o tytuł powalczy Magda Balsam.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium