Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 kwietnia 2016 r.
17:39

Restaurant Week w Lublinie. Co można zjeść w lubelskich restauracjach za 39 zł?

Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu
Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu

Do Lublina dotarł Restaurant Week. Od 1 do 10 kwietnia w 15 restauracjach czeka na was 3-daniowe „doświadczenie restauracyjne” za 39 zł. Temat przewodni festiwalu to „Kwitnąca scena restauracyjna”.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosenna edycja festiwalu w Lublinie to dowód na to, że lubelskie restauracje nie są gorsze od warszawskich czy krakowskich, a nasi szefowie kuchni odważnie łączą ciekawe pomysły z wielokulturową tradycją miasta.

- Lublin to „Brama Unii Europejskiej na Wschód”, stolica Polski Wschodniej i zarazem największe miasto na wschodzie Polski. Bogata historia oraz położenie na skrzyżowaniu kultur znacząco wpłynęły na jego rozwój społeczno-kulturowy, co wyraźnie widać także w zróżnicowaniu lokalnej sceny restauracyjnej, gdzie najnowsze trendy gastronomiczne komponują się z rodzimymi tradycjami - tłumaczy Magdalena Rudnicka, współorganizator lubelskiej edycji festiwalu. Sprawdziliśmy, co przygotowali dla was szefowie kuchni.

Arte del Gusto, Atrium, Hotel Agit

Włoskimi smakami będzie kusić was restauracja Arte del Gusto. Na przystawkę zjecie mozzarellę zapiekaną w szynce parmeńskiej, danie główne to makaron boscaiola (sos śmietanowy, pancetta, pieczarki, zielony groszek, cebulka). Na deser włoski szef kuchni Filippo Orlando poda wam lodowy deser semifreddo. W wersji wege dostaniecie: lekką sałatkę caprese, linguine pesto, deser semifreddo.

Atrium serwuje krem z marchwi z chrustem z szynki dojrzewającej, parmezanem i grzankami z ciabatty, eskalopki z polędwiczki wieprzowej, deser panna cotta z sosem z owoców leśnych, pianką jeżynową i płatkami róż. W wersji wege: krem z marchwi bez mięsa, tagliatelle z wędzonym łososiem oraz deser jak wyżej.

Jean Bos w restauracji hotelu Agit przygotował: tatar łososiowio-śledziowy z blinami z buraka, comber z królika faszerowany kurkami i orzechami oraz zielone jabłka z wasabi, lody z maślanką z chutney paprykowym. Wegetarianie zjedzą: ciepłą sałatkę ze szparagów i ciecierzycy z pomidorami i lodami z estragonu, lekko wędzonego i smażonego suma z żurawinowym parfait, deser to panna cotta z Malibu, mus czekoladowy z ciastkiem marchewkowym i marmoladą.

Europa, Luxor, Grand Hotel

Restauracja Europa z wielką przedwojenną tradycją przygotowała sałatkę wiosenną z krewetkami, koprem włoskim, granatem i sosem z mango, polędwiczkę wieprzową faszerowaną drobiem, podaną z kostką ziemniaczaną i gołąbkami warzywnymi w towarzystwie aromatycznego sosu i coctail bezowy z musem truskawkowym. Dla wegetarian: Krespolini ze szpinakiem, ricottą i parmezanem, przystawka i deser jak wyżej.

Hotel Luxor poda: krem z kukurydzy z chipsem z chorizo, supreme z kurczaka z kostką, puree z marchewki/emulsja z buraka/bób/sos demi glace z pieczonego kurczaka/smażony jarmuż I gruszkę w karmelu. W wersji wege: krem paprykowo-pomidorowy z kwaśną śmietaną i czarnuszką, dorsza pieczony w przyprawach korzennych, deser jak wyżej.

Artur Góra, szef kuchni restauracji BelEtage w Grand Hotelu Lublinianka poda: łososia marynowanego z kurkami, udko z kaczki podawane z zielonym puree i buraczkami glazurowanymi w malinach, waniliową bezę zapiekaną z lodami orzechowymi. Opcja bez mięsa to: grillowana i marynowana cukinia podana z kozim serem, rukolą i oliwą z oliwek, tagliatelle z warzyw z sosem Alfredo, estragonem i cydrem oraz strudel gruszkowo-jabłkowy z brandy i bakaliami, podany z sosem waniliowym.

Insomnia, Kardamon, Le Monde

W Insomni na przystawkę idą mule w winie z zaprawą pomidorowo-czosnkową podawane z pieczywem, następnie polędwiczki wieprzowe z sosem gorgonzola na szpinaku z gnocchi a na deser Budino di caramello. Dla wegetarian jest orientalny krem z marchewki i imbiru, cannelloni zapiekane z serem Bursztyn oraz identyczny deser.

W Kardamonie zjecie: carpaccio z pieczonego buraka, grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z ziemniaczkami opiekanymi w ziołach i bukietem sałat oraz brownie serwowane na ciepło z lodami bazyliowymi. Wegetarianie na drugie dostaną: parpadelle z suszonymi pomidorami, pesto z natki pietruszki i bazylii. Reszta bez zmian.

Niedawno otwarta restauracja Le Monde poda: sałatę Formaggio Di Capra, pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich i białym winie oraz prawdziwe, włoskie Tiramisu. Na drugie dla wegetarian jest makaron Aglio Olio. Przystawka i deser bez zmian.

Od kuchni, Orient Express, hotel Piano

Bartosz Sadowski w swej autorskiej restauracji Od kuchni poleca: krem z kalafiora z dodatkiem białej czekolady, przepiórkę faszerowaną winogronami z selerem naciowym i młodą marchewką w sosie winnym oraz gruszkę Konferencja gotowaną w czerwonym winie z przyprawami korzennymi. Dla wegetarian na drugie: makaron z warzyw okopowych w aksamitnym szafranowym sosie z dodatkiem daktyli. Reszta bez zmian.

Orient Express kusi wątróbką drobiową w sosie malinowym, kurczakiem zagrodowym duszonym w czerwonym winie z szalotkami i pieczarkami aromatyzowany koniakiem i tymiankiem, Moelleux au chocolat z gałką lodów waniliowych własnej roboty. Dla wegetarian jest francuska zupa cebulowa zapieczoną z grzanką z serem gruyere, naleśniki szpinakowe z sosem z sera dor blue. A deser jak wyżej.

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji w hotelu Piano poleca: wątróbkę drobiową/wiśnie/gruszka/ziemia razowa, filet z kurczaka kukurydzianego/szpinak/pomidor coctailowy/kluseczki ziołowe. Na deser jest śmietanka/karmel/mleko/czekolada. Dla wegetarian: sałata lodowa/papryka/pomidor/ogórek/cebula czerwona/ser feta/oliwki/oliwa z oliwek, tagiatelle szpinakowe/bakłażan/pomidor coctailowy/mozarella/ bazylia/oliwa z oliwek i ten sam deser.

St.Valentino, Toskania, Winestone

St.Valentino Chleb i Wino kusi krewetkami z ananasem i grzankami. Do tego udziec jagnięcy z karmelizowanymi pomidorkami cherry i „niespodzianką” oraz musem czekoladowym z delikatnym żelem cytrynowym. Dla wegetarian są kapelusze borowików serwowane w sosie miętowym na razowej grzance z tymiankiem, linguine con pomodoro fresco i deser jak wyżej.

Toskania poleca carpaccio z kaczki, pieczona pierś z kurczaka w towarzystwie duszonych ziemniaków ze szpinakiem w białym winie z sosem rozmarynowym. Na deser semifreddo. Dla wege: roladki z grillowanego bakłażana faszerowane serem gorgonzolla, tagiatelle z bakłażanem i szpinakiem w sosie śmietanowym z gorgonzolą oraz semifreddo.

Restauracja Winestone z Hotelu Mercure przygotowała: avocado z pastą łososiową i jajkiem po benedyktyńsku, pierś z kurczaka kukurydzianego z rucolą i płatkami parmezanu i cocktail jogurtowy z owocami. W wersji wege drugie danie to papardelle z grillowanymi warzywami i oliwą truflową.

Wiosenny Restaurant Week 2016

To już szósta edycja festiwalu. W dotychczasowych wydarzeniach wzięło udział już w sumie 93 746 gości oraz 226 restauracji, które wydały 280 743 festiwalowe dania.

Ostatnie rezerwacje są dostępne na stronie www.restaurantweek.pl

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

PGE Start Lublin zdobył Pekao Superpuchar Polski

PGE Start Lublin zdobył Pekao Superpuchar Polski

To jest niezwykle ciężkie do wytłumaczenia. PGE Start Lublin w pierwszej połowie nie istniał na parkiecie i był kompletnie zdominowany przez Energę Trefl Sopot. Po zmianie stron jednak „czerwono-czarni” włączyli zdecydowanie wyższy bieg i wygrali 82:77. Nie trzeba dodawać, że jest to pierwszy taki triumf w historii klubu.

Orlen Oil Motor Lublin gonił z całych sił, ale nie obronił mistrzostwa PGE Ekstraligi

Orlen Oil Motor Lublin gonił z całych sił, ale nie obronił mistrzostwa PGE Ekstraligi

Orlen Oil Motor Lublin był blisko odrobienia ogromnych strat z Torunia w drugim finale PGE Ekstraligi. „Koziołki” wygrały na swoim torze z PRES Grupą Deweloperską 52:38, ale do obrony tytułu ostatecznie zabrakło im czterech „oczek”

Łada łatwo ograła Bug, a Hetman zrobił swoje w Majdanie Starym

Łada rozbiła groźnego beniaminka, dwie czerwone kartki w Krasnymstawie i siódma wygrana Hetmana

W ósmej kolejce ciekawie zapowiadało się spotkanie w Biłgoraju. Łada podejmowała groźnego beniaminka z Hanny, który potrafił odebrać już punkty Hetmanowi Zamość i Lubliniance. W sobotę drużyna Bartosza Bodysa była jednak tylko tłem dla rywali. Przegrała 0:5, a mogła jeszcze wyżej.

Dave Assuncao zaliczył w niedzielę dwie asysty

Avia lepsza od Podlasia, skromna wygrana Chełmianki

Po derbowej porażce ze Świdniczanką nastroje w obozie Avii nie mogły być najlepsze. Drużyna Wojciecha Szaconia błyskawicznie powetowała sobie jednak straty. Najpierw odprawiła z kwitkiem Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski, a w niedzielę przywiozła komplet punktów z kolejnych derbów, tym razem w Białej Podlaskiej.

Bez celnego strzału i bez punktów. Górnik Łęczna przegrał z Chrobrym

Bez celnego strzału i bez punktów. Górnik Łęczna przegrał z Chrobrym

W tym sezonie nie brakowało meczów, w których Górnik Łęczna zasługiwał na więcej. Niestety, niedzielne spotkanie w Głogowie do nich nie należało. Bardzo mało wykreowanych sytuacji, ani jednego celnego strzału, a na koniec w pełni zasłużona porażka z Chrobrym 0:2. A to oznacza, że zielono-czarni po jedenastu kolejkach pozostają jedynym zespołem w Betclic I lidze bez zwycięstwa.

Kibice przed wejściem na Z5
galeria

Motor kontra Toruń – emocje sięgają zenitu. Opinie kibiców spotkanych przed Z5

Kibice z niepokojem patrzą w niebo i zaklinają pogodę na minuty przed wielkim rewanżem w finale żużlowej ligi. Na torze spotkają się Lublin i Toruń. Oba zespoły wierzą w swoje szanse, choć ton wypowiedzi kibiców zdradza różne nastroje – od pełnej wiary po ostrożny optymizm.

Po liturgii w Bazylice Narodzenia NMP, uczestnicy w uroczystym pochodzie udali się do siedziby Akademii przy ul. Wojsławickiej.
galeria

Ćwierć wieku nauki i tradycji. PANS w Chełmie świętuje jubileuszowy rok akademicki

Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainaugurowała jubileuszowy – 25. rok akademicki. Uroczystość stała się nie tylko okazją do świętowania historii, lecz także do podkreślenia przyszłych ambicji uczelni.

Znamy mistrza PGE Ekstraligi 2025. Orlen Oil Motor Lublin - PRES Grupa Deweloperska Toruń [zapis relacji na żywo]

Znamy mistrza PGE Ekstraligi 2025. Orlen Oil Motor Lublin - PRES Grupa Deweloperska Toruń [zapis relacji na żywo]

O godzinie 19.30 rozpocznie się rewanżowy mecz finału PGE Ekstraligi pomiędzy Orlen Oil Motorem Lublin, a PRES Grupą Deweloperską Toruń. Czy "Koziołki" odrobią 18 punktów straty z Torunia i po raz kolejny zostaną mistrzami Polski? Zapraszamy na wspólne sportowe emocje

System kaucyjny ma zmniejszyć liczbę odpadów, w tym plastikowych butelek.
sonda

System kaucyjny tuż-tuż. Co się zmieni?

Od 1 października w Polsce obowiązywać będzie system kaucyjny. Co to w praktyce oznacza i w jaki sposób wpłynie na nasze życie?

Zatrzymany jest już w celi

Jeździł na „podwójnym gazie”, ukrywał się w pensjonacie

Lubelscy „łowcy głów” zatrzymali 31-latka, którego poszukiwano listem gończym i dwoma nakazami. Mężczyzna łącznie do odbycia ma karę prawie 2 lat pozbawienia wolności. Poszukiwany został namierzony w jednym z pensjonatów na terenie powiatu krasnostawskiego.

Lubelscy naukowcy pracują nad rewolucją w światowej psychiatrii. Można im pomóc!
galeria

Lubelscy naukowcy pracują nad rewolucją w światowej psychiatrii. Można im pomóc!

Czy możliwe jest wykrywanie zaburzeń lękowych na podstawie aktywności mózgu, bez konieczności długich wywiadów psychiatrycznych? Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i Uniwersytetu Medycznego w Lublinie rozpoczynają nowatorski projekt, którego celem jest stworzenie narzędzia diagnostycznego opartego na analizie fal mózgowych EEG.

Dzisiejszy targ staroci
galeria

Jesienna aura na targu staroci

Plac Zamkowy w Lublinie, jak zwykle w ostatnią niedzielę miesiąca, zamienił się w olbrzymi pchli targ. Już od rana ustawiali się sprzedawcy, którzy na straganach wystawili wiekowe różności.

Edach Budowlani Lublin wygrali drugi mecz w sezonie

Edach Budowlani Lublin odjechali rywalom po przerwie

W meczu czwartej kolejki Edach Budowlani Lublin pokonali na wyjeździe AZS AWF Warszawa 62:21

Stal Kraśnik urwała punkt liderowi tabeli z Ostrowca Świętokrzyskiego

Stal Kraśnik wywalczyła punkt na boisku lidera. "Oby nam się poukładało w klubie"

W polskiej piłce nie raz i nie dwa zdarzało się, że kluby, które miały problemy finansowe potrafiły osiągać bardzo dobre wyniki. To samo można już chyba napisać o Stali Kraśnik. Drużyna Roberta Chmury w sobotę po raz kolejny pokazała się z dobrej strony. Tym razem urwała punkt liderowi tabeli i to w Ostrowcu Świętokrzyskim po remisie 2:2.

Zdjęcie ilustracyjne

Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami. Będą mLegitymacje studenckie

W rozpoczynającym się roku akademickim 2025/26 będą już obowiązywać niewielkie, ale znaczące dla środowiska przepisy, np. wprowadzające mLegitymacje studenckie czy raportowanie inwestycji tylko powyżej 100 tys. zł. Na te kluczowe i nowelizację tzw. ustawy Gowina trzeba jednak jeszcze poczekać.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium