Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 marca 2016 r.
12:17

Jak dobrze przygotować jesiotra? Szef kuchni podpowiada (przepisy)

17 1 A A

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji hotelu Piano: Wyróżnienie VIP w Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zobowiązuje mnie do jeszcze lepszego przyrządzania ryb w restauracji Piano

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jest czego gratulować, bo jesiotr to królewska ryba. Rzymscy patrycjusze zdobili dania z jesiotra kwiatami. W Chinach złowione jesiotry były oddawane na dwór cesarski. W Europie były własnością panujących, książąt, opatów i przeorów. Jesiotr rządził na królewskich ucztach. Smakosze cenili go bardziej niż łososia.

Jesiotr przed wojną pływał w Wiśle. Z czasem ta szlachetna ryba wyginęła, dziś trwają próby jej odrodzenia w naturalnym środowisku. I na talerzu. Jesiotr jest także wyzwaniem dla hodowców: bardzo dobrą gatunkowo rybę kupicie w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. To właśnie stamtąd jesiotr „płynie” w kierunku najlepszych restauracji w Polsce. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra także służą kulinarnej reaktywacji jesiotra na talerzu. Zanim zajrzymy za kulisy konkursu, zajrzyjmy do starych przepisów z jesiotrem w roli głównej.

Jesiotr w chłodniku

Ze względu na bardzo smaczne mięso jesiotr lubił „pływać” w słynnej soljance (ros. солянка) rybnej, wywodzącej się z kuchni rosyjskiej. Tam zresztą jesiotr jest bardzo ceniony.

Soljankę przyrządzano na wywarze rybnym, dodając na smak kwas chlebowy, wodę spod kiszonych ogórków, cytrynę, oliwki i kapary. W tej esencjonalnej zupie pływały kawałki jesiotra.

Jan Szyttler, kucharz i autor książek kucharskich, działający na Podlasiu i na Litwie, podaje przepis na „Chłodnik ruski” sporządzany na kwasie chlebowym i bulionie ze świeżych ryb, z buraczkami, ogórkami, koperkiem i estragonem, w którym także pływały kawałki jesiotra właśnie.

Jesiotr po polsku

W przepisie sprzed dwustu lat czytamy: „Skoro się jesiotr nieco posoli, gotuje się w rybnym bulionie, w niedostatku drobnych ryb, bierze się włoszczyzna (jako to: selery, marchew, pietruszka i nieco angielskiego pieprzu), wszystko to, skoro się ugotuje, odcedza się, leje się do rondla, kładzie się przegotowany jesiotr i w tym, gdy się ugotuje, układa się blat i zalewa się sosem, któren się robi następującym sposobem. Bierze się funt świeżego masła, kilka pszennych bułek samych środków, które się maczają w słodkiem mleku, wycisnąwszy z nich mleko, kładą się do masła, z którem, gdy się dobrze rozmieszają, rozprowadzają się (mieszając na wolnym ogniu) bulionem, w którym był jesiotr gotowany, zalawszy tym rybę będącą na blacie, wydaje się do stołu”.

Prof. Jarosław Dumanowski podaje także przepis na jesiotra smażonego: „Wziąć kawałek z najgrubszej części jesiotra, potem posolić go, potem obetrzeć ściereczką na czyste z wilgoci, pokrajać w spore zrazy, jeżeli nie ma być wydany cało w jednym kawałku, nakrajać pietruszki, marchwi, selerów, cebuli w talarki, ułożyć to na blasze, a na tem jesiotra; potem zasmażyć w maśle kilka siekanych cebul, wychłodzić, wbić na to 3 lub 4 jaja, posolić, dobrze rozmieszać, polać tem jesiotra, obsypać tartym chlebem lub bułką, skropić masłem i wsadzić do gorącego pieca; a gdy upieczony, wyjąć i ułożyć na półmisku, a te wszystkie jarzyny zebrać razem z tłustością w rądel, wsypać szczyptę mąki, rozmieszać, dodać szklankę wina, kawałeczek suchego buljonu, trochę octu, musztardy i wszystko to zagotować; poczem podlać tem jesiotra na półmisku i wydać”.

Im prościej, tym lepiej

Powyższe przepisy mogą wydać się cokolwiek skomplikowane. Ciekawy i praktyczny przepis na jesiotra podaje w swojej książce „Co dziś na obiad?” Maria Śliżyńska: „Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem”.

Maciej Barton, kucharz, zaliczony przez przewodnik Gault&Millau do najlepszych speców od kuchni tradycyjnej w Polsce, radzi z jesiotrem obchodzić się ostrożnie. Po to, żeby nie przedobrzyć i zachować unikalny smak jesiotra. Jak? - Nie wolno popaść w histerię z przyprawami. Tylko sól i masło. Filetuję rybę, oddzielam twardą skórę, dzielę ją na kawałki. Po posoleniu smażę jesiotra na maśle. Układam na blasze. Każdą porcję mięsa nakrywam kawałkiem skórki i zapiekam w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 5 do 7 minut - mówi Barton.

Pielmieni, kawior i bliny

Wielkim przysmakiem są pielmieni z jesiotrem. Pielmieni różnią się od naszych pierogów tym, że mają w środku surowy farsz, do gotującej się wody można dodać przed wrzuceniem pielmieni listek laurowy. - Nadzienie do pielmieni można robić z wołowiny, ja robię pielmieni z baraniną, z dodatkiem cebuli, odrobiny czosnku i rosołu - mówi Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub. Dla smakoszy powstają w jej restauracji pielmieni z jesiotrem. Wtedy farsz doprawiany jest dodatkowo startą skórką z cytryny i jej sokiem.

Najsłynniejszą potrawą z jesiotra są bliny z kawiorem (ikrą z jesiotra). Bliny to małe placuszki z mąki gryczanej na drożdżach. Tradycyjnie kawior nakłada się na bliny łyżeczką z porcelany, masy perłowej, a nawet ze złota. Nie wolno go rozsmarowywać na blinie. Bliny smakują doskonale z wędzonym jesiotrem.

VIP wśród jesiotrów

Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra odbyły się w Licheniu Starym po raz drugi. Prestiżowe wyróżnienie VIP jurorzy przyznali mistrzom kuchni z Lublina. Są nimi Piotr Huszcz i Radosław Kosiorek z Hotelu Restauracji Piano.

- Jesiotr to wyzwanie. Przed konkursem sporo czytałem o jesiotrze w historii polskiej kuchni. Podałem go z musem z selera, na ziemi z lejkowca dętego, z kawiorem - mówi Piotr Huszcz.
Filet z jesiotra na musie z selera z sosem beurre blanc, ziemią z lejkowca dętego, chipsami z białego buraka:

Składniki: filet z jesiotra 800 g, estragon, sól morska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, olej rzepakowy.
Na mus z selera: seler 500 g, ziemniaki 200 g, masło 50 g, mleko 50 g, sól do smaku.
Na sos beurre blanc: cebula 100 g, ocet winny biały 150 g, śmietanka 15% 100 g, masło 200 g, rosół 100 g, żółtko 3 sztuki.
Na ziemię: lejkowiec dęty 50 g, olej.

Wykonanie: filet z jesiotra podzielić na 8 części i doprawić, polać olejem rzepakowym. Jesiotra ugotować w niskiej temperaturze 55 stopni. Ziemniaki i seler ugotować odcedzić dodać masło i mleko, doprawić i utrzeć na puree. Cebulę pokroić w kostkę ugotować w occie, podlać rosołem śmietanką zredukować doprawić do smaku i zagęścić masłem i żółtkami na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Buraka pokroić na cienkie chipsy. Grzyby suszone namoczyć, ugotować, odsączyć i smażyć na głębokim tłuszczu na chrupko. Po wystygnięciu zblendować na miałko. Serwować na puree z selera, z ziemią z lejkowca dętego z sosem i chipsami z buraka i mikro liśćmi botwinki.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Miasto otwiera nabór do Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Lublinie

Miasto otwiera nabór do Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Lublinie

Rozpoczął się nabór uczestników do nowej placówki przy ul. Poturzyńskiej 1 w Lublinie. Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne zapewni wsparcie 20 osobom z niepełnosprawnościami.

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm podejmie PZL Leonardo Avię Świdnik

ChKS Chełm znowu zagra z PZL Leonardo Avią Świdnik, tym razem w Tauron Pucharze Polski

ChKS Chełm zmierzy się z PZL Leonardo Avią Świdnik w trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski. Początek spotkania w środę o godzinie 19

Siedemdziesięciolatka jechała "na zderzaku" busa. Nie zdążyła wyhamować

Siedemdziesięciolatka jechała "na zderzaku" busa. Nie zdążyła wyhamować

Trzy osoby trafiły do szpitala po zdarzeniu drogowym w m. Szopinek w gminie Zamość. Kierująca toyotą 70-latka uderzyła w jadącego przed nią citroena. Jak wstępnie ustaliła policja, kobieta nie zachowała właściwej odległości od jadącego przed nią pojazdu.

Oskarżony nie był obecny na ogłoszeniu wyroku

Potrącił policjanta i uciekał przez całe miasto. Dzisiaj kibol usłyszał wyrok

Jechał samochodem, biegł i przepłynął rzekę. Wszystko po to, aby uciec przed wymiarem sprawiedliwości. W tle sprawy porachunki kibiców Motoru Lublin.

Po porażce z Ostrovią Ostrów Wielkopolski i Górnikiem Zabrze puławscy liczą, że ich drużyna w końcu wywalczy komplet punktów

Azoty Puławy kontra Gwardia Opole. Chcą w końcu wygrać u siebie

Rywalem Azotów Puławy będzie COROTOP Gwardia Opole. Środowe spotkanie w hali przy ul. Lubelskiej rozpocznie się o godzinie 18. Będzie to mecz drugiej kolejki rundy rewanżowej.

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Koleżanki Wanda, Janina i Teresa z Poniatowej zginęły w sierpniu ubiegłego roku w wypadku samochodowym w Chodlu. W opolskim sądzie ruszył proces dwóch oskarżonych kierowców.

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?
film

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?

Okres przedświąteczny to czas wzmożonej pracy dla policji. Większy ruch na drogach, tłumy w galeriach handlowych i ryzyko kradzieży to wyzwania, z którymi mierzą się funkcjonariusze. Rzecznik Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie opowiada o planach na najbliższe tygodnie.

Radosław Muszyński prowadził Lewart od 27 września do 10 grudnia

Lewart Lubartów znowu zmienia trenera

Niespodziewane wieści z Lubartowa. Tamtejszy Lewart zdecydował się na kolejną zmianę trenera. Sezon na ławce rozpoczynał Grzegorz Białek, który wywalczył z drużyną awans do III ligi. Rundę kończył za to Radosław Muszyński. We wtorek działacze ekipy beniaminka poinformowali jednak, że zdecydowali się podziękować szkoleniowcowi.

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia
ZDJĘCIA
galeria

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia

Gdy dzień staje się coraz krótszy i chłodniejszy, Lublin ubiera się w iluminację, tworząc wyjątkowy klimat w całym mieście. Od Bramy Krakowskiej po Centrum Spotkania Kultur – każdy zakątek emanuje magią Bożego Narodzenia.

Sergi Samper na razie ma kontrakt z Motorem do końca sezonu 24/25

Sergi Samper na dłużej w Motorze Lublin? „Dobrze się tutaj czuję”

Ten transfer był hitem letniego okienka transferowego w PKO BP Ekstraklasie. Do Motoru Lublin dołączył Sergi Samper, były zawodnik FC Barcelony i kolega klubowy Leo Messiego, który w karierze cieszył się z: mistrzostwa Hiszpanii, Superpucharu Hiszpanii, tytułu Klubowych Mistrzów Świata, a wygrywał też Ligę Mistrzów. Jego umowa obowiązuje do końca sezonu 24/25. A czy jest szansa, że zostanie w drużynie na dłużej?

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

To się nazywa udane otwarcie zawodów. Pierwszego dnia mistrzostw Europy na krótkim basenie, które wystartowały w Budapeszcie mnóstwo powodów do radości miał Kacper Stokowski. Pływak AZS UMCS Lublin najpierw awansował do finału na 100 metrów stylem grzbietowym. Niedługo później wraz ze sztafetą 4x100 metrów stylem dowolnym wywalczył brązowy medal.

Terapia z Dr Misio
koncert
20 grudnia 2024, 18:00

Terapia z Dr Misio

Dr Misio, to rock’n’rollowa ekipa grająca ostrego rocka pod wodzą niesamowitego Arka Jakubika – jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich aktorów oraz scenarzysty, znanego m.in. z ról w filmach Wojtka Smarzowskiego („Wesele”, „Dom zły”, „Drogówka”, „Wołyń”, „Kler”). Już 20 grudnia (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt Dr Misio pokaże Wam co to znaczy rock’n’roll.

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego
DLA PACJENTÓW
galeria

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego

Dziś (10 grudnia) na Oddziale Ortopedycznym Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie otwarto dwie wyjątkowe świetlice: „salę morską” i „salę leśną”. To miejsca, w których mali pacjenci mogą bawić się i integrować z rówieśnikami, znajdując emocjonalne wsparcie w procesie leczenia.

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

W ostatnich latach obserwujemy fascynujący trend w branży mieszkaniowej - rosnącą popularność całorocznych domków mobilnych. Te innowacyjne konstrukcje łączą w sobie zalety tradycyjnego domu z elastycznością i swobodą, jakiej nie zapewni żadne mieszkanie w bloku. Czym właściwie są całoroczne domki mobilne? To kompaktowe, przenośne jednostki mieszkalne, zaprojektowane z myślą o komfortowym użytkowaniu przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych. Doskonałym przykładem są domki mobilne od firmy Mobildom, które łączą w sobie skandynawską jakość wykonania z polską myślą techniczną

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium