Dania jednogarnkowe są na topie. Wystarczy do kociołka wrzucić kapustę, ziemniaki, kiełbasę, zawiesić nad ogniskiem i po 2 godzinach aromatyczna pieczonka gotowa. Oto nasz ranking.
W kociołku można ugotować zupę gulaszową, domowy gulasz z ziemniakami, wegetariański gulasz sojowy lub kultowy węgierski pörkölt. Kociołek zakupicie w węgierskim sklepiku, sklepie ogrodniczym, hurtowni a nawet sklepie żelaznym. Najtańszy będzie z zakręcaną pokrywką, na nóżkach, do postawienia nad żarem ogniska. Dobrze sprawdzi się także otwarty garnek na trójnogu, doskonały do zupy gulaszowej i pörkölt.
Domowy gulasz z ziemniakami
Składniki: kilogram ziemniaków, 40 dag mięsa bez kości (wołowina, wieprzowina) 20 dag cebuli, 40 dag włoszczyzny, 1 opakowanie śmietany, olej, sól, papryka, 2 łyżki zielonej pietruszki.
Wykonanie: mięso pokroić jak na gulasz. Cebulę posiekać, razem z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem pół godziny.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Obrane warzywa w drobną. Razem z ziemniakami dodać do mięsa, posolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę. Na talerzu posypać zieleniną.
Fasola na ostro
Składniki: 20 dag czerwonej fasoli, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 1 fenkuł (koper włoski), 3 czerwone papryki, 1 ziemniak, 1 papryczka chili, świeży tymianek, sól, pieprz.
Wykonanie: fasolę namoczyć na noc, odcedzić i ugotować. Na oliwie podsmażyć grzyby, cebulę, fenkuł, papryki, ziemniaki, chili, dodać fasolę, dusić przez 10 minut, doprawić czosnkiem, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
To bardzo pożywne danie. Oczywiście możecie go zrobić także z fasolą Jaś albo z fasolką szparagową.
Francuski garnek
Składniki: 50 dag białej fasoli, 25 dag słoniny lub boczku, 50 dag łopatki baraniej lub innego mięsa, 20 dag kiełbasy, 1 marchew, 3 cebule,4 pomidory, główka czosnku, 3 goździki, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki, smalec, tarta bułka, sól, pieprz
Wykonanie: na smalcu obsmażyć słoninę i mięso, pokrojone w kostkę. Dodać cebulę i pokrojone pomidory. Dusić, dodać kawałki kiełbasy. W oddzielnym naczyniu ugotować namoczoną fasolę, dodając do niej 2 cebule naszpikowane goździkami, pokrojoną marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Połączyć fasolę z mięsem, posypać tartą bułką, poddusić do miękkości. Doprawić solą z pieprzem.
Gulaszowa po węgiersku
Składniki: kilogram wołowiny, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 3 marchewki, przyprawa do gulaszu, 1 puszka czerwonej fasoli, ziemniaki, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, oliwa.
Wykonanie: mięso pokroić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na oliwie, żeby puściło sos. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać do mięsa razem z pokrojoną paprykę i marchewką. Pogotować, dodać przyprawę do gulaszu. Na końcu wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i odsączoną fasolę i doprawić do smaku ostrą i słodką papryką.
Kulisz. Legenda kozackiej kuchni
Kulisz to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa ukraińska, o długiej i chlubnej historii. Prawdziwy kulisz to kozacki kulisz, bo Kozacy właśnie gotowali go na dłuższych postojach. W wielkim skrócie to ugotowane warzywa, mięso i proso. Jak ugotować kulisz?
- W sobotę wezmę kociołek, rozstawię go na trójnogu, ze znajomymi rozpalimy ognisko, wspólnie obierzemy marchewki, pieczarki, pietruszki i cebule. Potem w rozgrzanym kociołku roztopię pokrojoną w kosteczkę słoninę (tym razem udało mi się kupić przecudownie wędzoną na zimno słoninę węgierską, w smaku identyczną niemalże z osławionym ukraińskim sałem), podsmażę cebulę (lubię, więc będą ze trzy dorodne), podduszę marchewkę (0,3 kg), nakroję mięsa (pewnie kupię niecały kilogram czegoś „wieprzowo-łopatkowego” - nada się znakomicie), podsmażę go, zaleję trochę wodą, by zrobił się sympatyczny sosiko-bulionik, dorzucę pieczarek (śmiałe 0,3 kg), białej pietruszki (może ze 100 g), zaleję wodą dodam prosa (współczesność idzie na pomoc z paczkowaną kaszą jaglaną - sztuk dwie, może jedna, zobaczymy jak będzie), zagotuję, na koniec posolę, dodam pieprzu mielonego dla ostrości, ziarnistego dla aromatu (wrzucę na sam koniec gotowania) i nakroję koperku - mówi Grzegorz Stech, menadżer zespołu Haydamaky.
Sojowy kociołek
Składniki: opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 papryki, 1 cukinia, 1 seler, 2 marchewki, sos sojowy, oliwa, chili, pieprz, sól.
Wykonanie: kostkę sojową zalać wodą z sosem sojowym, podsmażyć na oliwie, wrzucić do kociołka. Dodać warzywa pokrojone w kostkę. Doprawić chili, pieprzem, posolić. Można podlać jasnym piwem. Dusić nad żarem z ogniska 1,5 godziny.
Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Lub z pajdą razowego chleba.
Węgierski kociołek
Składniki: kilogram wieprzowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany. Zamiast talerzy: 4 małe, okrągłe chlebki razowe.
Wykonanie: wieprzowinę, najlepiej karkówkę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W kociołku rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, podlać wodą. Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić godzinę. Po godzinie spróbować, doprawić roztartym czosnkiem, ewentualnie dodać cebuli. Dusić dwie godziny. Z chlebków wyjąć miąższ, napełnić je gulaszem, ozdobić każdą porcję łyżeczką kwaśnej śmietany.