Swaryczów, moja rodzinna miejscowość. Nie leży co prawda nad morzem, ale śledzie tam docierały i mam nadzieję, że docierają nadal, dobrze solone.
Składniki
woda lub mleko
cebula
olej rzepakowy wiejski
cytryna
czosnek
Wykonanie:
Zdzieramy skórę, jeżeli są trudności, to moczymy w wodzie. Dla delikatnych podniebień w mleku.
Dla doświadczonych życiowo nie proponuję, bo traci oryginalny smak i wartość.
Śledzia obkładamy talarkami cebuli. Dla twardzieli bez obkładania cebulą.
Po godzinie przygotowujemy go na 2 sposoby. W całości podzielony wzdłuż lub w poprzek na 3 części. Do tego duża ilość cebuli.
Śledzia z cebulą wymieszać, najlepiej w misie z gliny wypalonej, zalać obficie olejem rzepakowym. Z dodatków można śledzika natrzeć cytryną i czosnkiem.
Co do śledzia?
Zaręczam, że im więcej będziecie jedli śledzia po swaryczowsku, tym więcej będziecie pili.