Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 września 2018 r.
8:14

Tej restauracji już nie ma. Ale zachowały się zdjęcia i książka kucharska [przepisy]

7 3 A A
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe

Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na taką polędwicę trafiliśmy w Łuszczowie, robił ją kilka lat temu Jakub Budzyński. W dodatku podał ją z kluseczkami gryczanymi.

W smaku dania potrafił zakląć dawnych wspomnień czar. Była w tym daniu harmonia, szacunek dla produktu i umiar w przyprawach. W dodatku można był zaspokoić głód.

Dziś, gdy na talerzach kucharze podają miniaturowe porcyjki mięsa, mały ziemniak i trzy kleksy emulsji, klienci zwyczajnie tęsknią za dobrym, polskim jedzeniem. Ale zaczynamy od słynnej giczy z głuskiej Przystani.

Gicz cielęca duszona

SKŁADNIKI: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

WYKONANIE: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

Karp w migdałach

Karpia wspomina Eliza Kunc z Piask, która wymyśliła i stworzyła słynną restaurację „U Elizy”. Zresztą przyrządzała go od czasu do czasu wedle przedwojennej receptury. Na kilka tygodni przed sprzedażą lokalu podała karpia Robertowi Makłowiczowi. Był zachwycony.

SKŁADNIKI: 1 karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

WYKONANIE: do gotującej się wody wrzucić głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Posolić i gotować przez co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągnąć marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawić długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety pokroić w 4 centymetrowe paski. Bulion odcedzić przez gęste sitko lub ściereczkę. Podzielić go na dwie części. W jednej z nich gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypać 5 drobno pokrojonych cebul. Dusić je przez 15 minut. Pod koniec dodać do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przełożyć go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelać do cebuli, dodać sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparować. Karpia udekorować marchewką i zalać rybnym bulionem. Odstawić do lodówki i modlić się, by galaretka zastygła.

Kotlety z jaj

SKŁADNIKI: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

WYKONANIE: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety z jaj zupełnie zniknęły z kulinarnego pejzażu Lublina i okolic
Kotlety z jaj zupełnie zniknęły z kulinarnego pejzażu Lublina i okolic

Kurczę pieczone

Kolejny przysmak o wybornym smaku, który potrafią przyrządzić kucharze z Dworu Anna. Pół kurczęcia z młodymi ziemniakami i sałatą to był przedwojenny rarytas.

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Należy je pokroić w ćwiartki, po dokładnym umyciu i osuszeniu natrzeć je solą z pieprzem i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusić do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu można dodać kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie wymieszać z sosem spod kurczaków.

Polędwica wołowa z borowikami

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 40 dag borowików świeżych lub mrożonych, 80 ml oleju, 10 g pieprzu tłuczonego, 1 szalotka, 120 g masła, świeży tymianek, sól, biały pieprz mielony, 240 ml śmietany 30 %, 80 ml wiśniówki, 16 młodych marchewek. Na kluski gryczane: 30 dag mąki gryczanej, 4 jaja, 2 łyżki masła, 1 posiekane cebula, pół szklanki mleka, sól.

Wykonanie: polędwicę pokroić na steki, marynować w oleju z tłuczonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron według gustu. Borowiki pokroić na duże cząstki. Przesmażyć na maśle z odrobiną pokrojonych szalotek i kilkoma listkami tymianku. Skropić wiśniówką i podlać śmietaną. Zredukować sos, doprawić solą i pieprzem.

Zrobić kluski. Mleko podgrzać, następnie bardzo ciepłe przelać do miski, dodać mąkę gryczaną. Cały czas mieszać, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Masło rozpuścić na patelni, dorzucić do niej cebulę i dusić na małym ogniu. Po wymieszaniu mąki na dość gęste ciasto dodać jajka, masło, posolić i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto wrzucać do garnka z gotowaną wodą, mocząc metalową łyżką we wrzątku.

Młode marchewki zblanszować, następnie opiec na grillu. Na talerzu ułożyć wołowinę, kluseczki, podlać sosem, ozdobić młodymi marchewkami.

Wołowina z Europy

Kolejne słynne danie podawano po wojnie w lubelskiej restauracji Europa. Gotowali tam kucharze, którzy zawodu uczyli się od dworskich kuchmistrzów. Na przykład słynne danie „Tournedos à la Rossini” podawano jeszcze na carskiej porcelanie.

SKŁADNIKI: 4 kawałki polędwicy, 4 plastry boczku lub wędzonej słoniny, kawałek sera roquefort, 200 ml madery, 2 trufle, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól pieprz.

WYKONANIE: oczyszczone i umyte mięso owinąć boczkiem, spiąć szpadkami, usmażyć na maśle i oliwie. Posolić, doprawić pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce. Zlać z patelni tłuszcz, wlać maderę, łyżką zeskrobać mięso z dna, dodać pokrojone w plasterki trufle (można zastąpić borowikami i oliwą truflową). Doprawić pieprzem i sosem. Mięso polać sosem, podawać z małymi ziemniakami gotowanymi w bulionie, groszkiem duszonym na maśle oraz plasterkami duszonej wątróbki.

Dwór Anna: Kurczęta pieczone były przedwojennym przysmakiem
Dwór Anna: Kurczęta pieczone były przedwojennym przysmakiem
Czytaj więcej o:

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Bindek / 16 września 2018 o 13:19
+3
Ale wskrzeszona pamięć została, jest i będzie. Brawo ludzie co dbają o te sprawy.
Avatar
weteran / 16 września 2018 o 23:11
+2
Przepisy wspaniałe, niestety nie na kieszeń "przeciętnego zjadacza chleba"...
 Nie wiem co znaczy, "przecietnego zjadacza chleba", ja przecietny emeryt moge sobie pozwolic na danie z tych przepisow co najmniej raz w tygodniu, inna sprawa to wyjscie z rodzina do dobrej restauracji bo kazde z tych dan to napewno z 50zl ,ale obecnie jak wszystkie skladniki mozna bez problemu dostac to samemu mozna przygotowac za jedna trzecia tej ceny!!! A z drugiej strony ,to szkoda, ze nie ma juz "Przystani" w Glusku ,bylem w niej kilka razy w poczatkach lat 70-tych, w okresie jej rozkwitu, potem to juz byla zwykla " mordownia", zreszta w Glusku obecnie nie ma zadnej restauracjii, a szkoda!!!
 Nie wiem co znaczy, "przecietnego zjadacza chleba", ja przecietny emeryt moge sobie pozwolic na danie z tych przepisow co najmniej raz w tygodniu, inna sprawa to wyjscie z rodzina do dobrej restauracji bo kazde z tych dan to napewno z 50zl ,ale obecnie jak wszystkie skladniki mozna bez problemu dostac to samemu mozna przygotowac za jedna trzecia tej ceny!!! A z drugiej strony ,to szkoda, ze nie ma juz "Przystani" w Glusku ,bylem w niej kilka razy w poczatkach lat 70-tych, w okresie jej rozkwitu, potem to j... rozwiń
Avatar
Gość / 16 września 2018 o 10:18
+1
Przepisy wspaniałe, niestety nie na kieszeń "przeciętnego zjadacza chleba"...
Avatar
weteran / 16 września 2018 o 23:11
+2
Przepisy wspaniałe, niestety nie na kieszeń "przeciętnego zjadacza chleba"...
 Nie wiem co znaczy, "przecietnego zjadacza chleba", ja przecietny emeryt moge sobie pozwolic na danie z tych przepisow co najmniej raz w tygodniu, inna sprawa to wyjscie z rodzina do dobrej restauracji bo kazde z tych dan to napewno z 50zl ,ale obecnie jak wszystkie skladniki mozna bez problemu dostac to samemu mozna przygotowac za jedna trzecia tej ceny!!! A z drugiej strony ,to szkoda, ze nie ma juz "Przystani" w Glusku ,bylem w niej kilka razy w poczatkach lat 70-tych, w okresie jej rozkwitu, potem to juz byla zwykla " mordownia", zreszta w Glusku obecnie nie ma zadnej restauracjii, a szkoda!!!
 Nie wiem co znaczy, "przecietnego zjadacza chleba", ja przecietny emeryt moge sobie pozwolic na danie z tych przepisow co najmniej raz w tygodniu, inna sprawa to wyjscie z rodzina do dobrej restauracji bo kazde z tych dan to napewno z 50zl ,ale obecnie jak wszystkie skladniki mozna bez problemu dostac to samemu mozna przygotowac za jedna trzecia tej ceny!!! A z drugiej strony ,to szkoda, ze nie ma juz "Przystani" w Glusku ,bylem w niej kilka razy w poczatkach lat 70-tych, w okresie jej rozkwitu, potem to j... rozwiń
Avatar
Bindek / 16 września 2018 o 13:19
+3
Ale wskrzeszona pamięć została, jest i będzie. Brawo ludzie co dbają o te sprawy.
Avatar
Gość / 16 września 2018 o 10:18
+1
Przepisy wspaniałe, niestety nie na kieszeń "przeciętnego zjadacza chleba"...
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 13 listopada 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 13 listopada 2018 roku 0 0

Port Lotniczy Lublin: Jesień na lotnisku gorsza niż przed rokiem

Port Lotniczy Lublin: Jesień na lotnisku gorsza niż przed rokiem 0 5

W październiku Port Lotniczy Lublin obsłużył 37,7 tys. pasażerów, czyli o prawie 5,4 tys. mniej niż w październiku zeszłego roku (spadek o 12,46 proc.).

Tragiczny cios na Arenie Lublin. Znaleźli martwego mężczyznę dwa dni po meczu

Tragiczny cios na Arenie Lublin. Znaleźli martwego mężczyznę dwa dni po meczu 41 2

Dożywocie grozi mężczyźnie, który w stadionowej toalecie uderzył pięścią w twarz innego kibica. Uderzony mężczyzna zmarł. Do sądu trafił właśnie akt oskarżenia przeciwko napastnikowi

Lubelski Rower Miejski w wersji elektrycznej? Pomysły aktywistów trafiły do prezydenta

Lubelski Rower Miejski w wersji elektrycznej? Pomysły aktywistów trafiły do prezydenta 0 4

Zagęszczenie sieci Lubelskiego Roweru Miejskiego i uzupełnienie jej o pojazdy elektryczne proponują działacze Porozumienia Rowerowego. Aktywiści przekazali prezydentowi swoje sugestie dotyczące tego, jak powinien być zorganizowany następny system publicznych rowerów mający zastąpić ten, który działa obecnie

Lublin: Mieszkańcy zablokują drogę w godzinach szczytu? Nie chcą objazdów przez ich ulice

Lublin: Mieszkańcy zablokują drogę w godzinach szczytu? Nie chcą objazdów przez ich ulice 1 18

Blokadą dróg grożą mieszkańcy ulic, przez które wyznaczono objazdy dla kierowców omijających przebudowywane skrzyżowanie ul. Diamentowej z Krochmalną. – Nikt nie nadzoruje tego objazdu – skarży się przewodnicząca rady dzielnicy. Demonstracje mają się odbywać na jezdni przez kilka dni w godzinach szczytu

Lublin: Szczęśliwy finał poszukiwań 75-latka

Lublin: Szczęśliwy finał poszukiwań 75-latka 64 0

Mężczyzna, który przebywał na leczeniu w szpitalu przy al. Kraśnickiej w Lublinie w niedzielę opuścił oddział. Udało się go znaleźć w poniedziałek.

Codziennie do Wisły trafiają ścieki. Nowa oczyszczalnia miała już ruszać, ale są opóźnienia

Codziennie do Wisły trafiają ścieki. Nowa oczyszczalnia miała już ruszać, ale są opóźnienia 10 1

Do Wisły codziennie płynie od 100 do 150 metrów sześciennych ścieków. Linia oczyszczania powinna ruszyć w listopadzie ale budowa ma blisko dwa miesiące opóźnienia – alarmuje przedsiębiorca. Będą kontrole

Stal Poniatowa – LKS Stróża 1:1. Pozostałe mecze lubelskiej klasy okręgowej

Stal Poniatowa – LKS Stróża 1:1. Pozostałe mecze lubelskiej klasy okręgowej 7 2

Mecz obserwowało ponad 400 kibiców. Tak duża frekwencja była spowodowana akcją charytatywną. Piłkarze zagrali dla chorej dziewczynki

Orion Niedrzwica – Granit Bychawa 2:0. Mają mistrza jesieni

Orion Niedrzwica – Granit Bychawa 2:0. Mają mistrza jesieni 0 5

Orion Niedrzwica wygrał najważniejsze spotkanie rundy jesiennej i zakończył tę część sezonu na pierwszym miejscu

"Nie zmieniajmy się!". Nagrody Ambasador Wschodu 2018 przyznane

"Nie zmieniajmy się!". Nagrody Ambasador Wschodu 2018 przyznane 1 0

Na gali wręczenia statuetek Ambasadorów Wschodu – dorocznych nagród przyznawanych przez magazyn „Kraina Bugu”, słowa „wschód” i „wschodni”, odmieniane przez wszystkie przypadki, padały wielokrotnie i tylko w najlepszym kontekście.

Sparta Rejowiec Fabryczny najlepsza na półmetku rozgrywek

Sparta Rejowiec Fabryczny najlepsza na półmetku rozgrywek 0 3

Na półmetku rywalizacji drużyna z Rejowca Fabrycznego przewodzi stawce ekip z trzema punktami przewagi nad drugim Bratem Siennica Nadolna

Lubelskie: Nowa galeria handlowa czeka na otwarcie

Lubelskie: Nowa galeria handlowa czeka na otwarcie 19 8

W środę w Biłgoraju otwarty zostanie jeden z największych kompleksów handlowych w mieście – Metro Park Biłgoraj.

NiXes - koncert w Radiu Lublin
23 listopada 2018, 19:00

NiXes - koncert w Radiu Lublin 3 0

Co Gdzie Kiedy. W piątek, 23 listopada o godz. 19 na scenie Radia Lublin wystąpi grupa NiXes z Anią Rusowicz.

Puławy: Trwa festiwal Wszystkie Strony Świata [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Puławy: Trwa festiwal Wszystkie Strony Świata [zdjęcia, wideo] 1 6

Występ Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Kaliskiej pod batutą Adama Klocka otworzył tegoroczny, dziewiąty już Puławski Festiwal Muzyczny "Wszystkie Strony Świata". Koncerty odbywają się w Sali Kongresowej Pałacu Czartoryskich oraz Restauracji Sybilla.

Potrącenie pieszego w Spławach. Mężczyzna był pijany

Potrącenie pieszego w Spławach. Mężczyzna był pijany 1 5

Policjanci wyjaśniają okoliczności potrącenia 65-latka. Do zdarzenia doszło wczoraj w miejscowości Spławy (powiat opolski). Z ustaleń policji wynika, że mężczyzna szedł nieprawidłową stroną drogi. Nie miał też żadnych elementów odblaskowych. Poza tym był pijany.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.