Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 września 2018 r.
8:14

Tej restauracji już nie ma. Ale zachowały się zdjęcia i książka kucharska [przepisy]

0 4 A A
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe
Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe

Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na taką polędwicę trafiliśmy w Łuszczowie, robił ją kilka lat temu Jakub Budzyński. W dodatku podał ją z kluseczkami gryczanymi.

W smaku dania potrafił zakląć dawnych wspomnień czar. Była w tym daniu harmonia, szacunek dla produktu i umiar w przyprawach. W dodatku można był zaspokoić głód.

Dziś, gdy na talerzach kucharze podają miniaturowe porcyjki mięsa, mały ziemniak i trzy kleksy emulsji, klienci zwyczajnie tęsknią za dobrym, polskim jedzeniem. Ale zaczynamy od słynnej giczy z głuskiej Przystani.

Gicz cielęca duszona

SKŁADNIKI: 3 kg giczy cielęcej z obciętym kolankiem, 3 dag soli, 2 dag mąki, 10 dag smalcu, 10 dag cebuli, 10 dag marchwi, 5 g czosnku.

WYKONANIE: gicz umyć, oczyścić z wierzchniej błony, wyporcjować. Cebulę i marchew oczyścić, zetrzeć na drobnej tarce. W starych jarzynach otoczyć mięso i pozostawić na godzinę. Następnie gicz osolić i oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Mięso przełożyć do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia wraz z marchwią i cebulą. Podlać wodą i powoli udusić do zupełnego rozklejenia tkanki chrzęstnej. Przed wykończeniem dodać roztarty z solą czosnek, zagotować i odstawić. Wydawać z kością. Podawać z ziemniakami, marchewką, buraczkami, brukselką, kalafiorem i surówkami sezonowymi.

Karp w migdałach

Karpia wspomina Eliza Kunc z Piask, która wymyśliła i stworzyła słynną restaurację „U Elizy”. Zresztą przyrządzała go od czasu do czasu wedle przedwojennej receptury. Na kilka tygodni przed sprzedażą lokalu podała karpia Robertowi Makłowiczowi. Był zachwycony.

SKŁADNIKI: 1 karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

WYKONANIE: do gotującej się wody wrzucić głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Posolić i gotować przez co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągnąć marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawić długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety pokroić w 4 centymetrowe paski. Bulion odcedzić przez gęste sitko lub ściereczkę. Podzielić go na dwie części. W jednej z nich gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypać 5 drobno pokrojonych cebul. Dusić je przez 15 minut. Pod koniec dodać do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przełożyć go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelać do cebuli, dodać sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparować. Karpia udekorować marchewką i zalać rybnym bulionem. Odstawić do lodówki i modlić się, by galaretka zastygła.

Kotlety z jaj

SKŁADNIKI: 4 jaja ugotowane na twardo, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 surowe jajo, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

WYKONANIE: dobre ziemniaki ugotować, obrać, przemielić przez maszynkę, wystudzić. Jajka ugotować, drobno posiekać. Wymieszać z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz, surowe jajko i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Kotlety z jaj zupełnie zniknęły z kulinarnego pejzażu Lublina i okolic

Kurczę pieczone

Kolejny przysmak o wybornym smaku, który potrafią przyrządzić kucharze z Dworu Anna. Pół kurczęcia z młodymi ziemniakami i sałatą to był przedwojenny rarytas.

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Należy je pokroić w ćwiartki, po dokładnym umyciu i osuszeniu natrzeć je solą z pieprzem i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusić do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu można dodać kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie wymieszać z sosem spod kurczaków.

Polędwica wołowa z borowikami

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej, 40 dag borowików świeżych lub mrożonych, 80 ml oleju, 10 g pieprzu tłuczonego, 1 szalotka, 120 g masła, świeży tymianek, sól, biały pieprz mielony, 240 ml śmietany 30 %, 80 ml wiśniówki, 16 młodych marchewek. Na kluski gryczane: 30 dag mąki gryczanej, 4 jaja, 2 łyżki masła, 1 posiekane cebula, pół szklanki mleka, sól.

Wykonanie: polędwicę pokroić na steki, marynować w oleju z tłuczonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron według gustu. Borowiki pokroić na duże cząstki. Przesmażyć na maśle z odrobiną pokrojonych szalotek i kilkoma listkami tymianku. Skropić wiśniówką i podlać śmietaną. Zredukować sos, doprawić solą i pieprzem.

Zrobić kluski. Mleko podgrzać, następnie bardzo ciepłe przelać do miski, dodać mąkę gryczaną. Cały czas mieszać, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Masło rozpuścić na patelni, dorzucić do niej cebulę i dusić na małym ogniu. Po wymieszaniu mąki na dość gęste ciasto dodać jajka, masło, posolić i wyrobić na jednorodną masę. Ciasto wrzucać do garnka z gotowaną wodą, mocząc metalową łyżką we wrzątku.

Młode marchewki zblanszować, następnie opiec na grillu. Na talerzu ułożyć wołowinę, kluseczki, podlać sosem, ozdobić młodymi marchewkami.

Wołowina z Europy

Kolejne słynne danie podawano po wojnie w lubelskiej restauracji Europa. Gotowali tam kucharze, którzy zawodu uczyli się od dworskich kuchmistrzów. Na przykład słynne danie „Tournedos à la Rossini” podawano jeszcze na carskiej porcelanie.

SKŁADNIKI: 4 kawałki polędwicy, 4 plastry boczku lub wędzonej słoniny, kawałek sera roquefort, 200 ml madery, 2 trufle, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól pieprz.

WYKONANIE: oczyszczone i umyte mięso owinąć boczkiem, spiąć szpadkami, usmażyć na maśle i oliwie. Posolić, doprawić pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce. Zlać z patelni tłuszcz, wlać maderę, łyżką zeskrobać mięso z dna, dodać pokrojone w plasterki trufle (można zastąpić borowikami i oliwą truflową). Doprawić pieprzem i sosem. Mięso polać sosem, podawać z małymi ziemniakami gotowanymi w bulionie, groszkiem duszonym na maśle oraz plasterkami duszonej wątróbki.

Dwór Anna: Kurczęta pieczone były przedwojennym przysmakiem
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

W piątek punktualnie w południe w siedzibie FIFA rozlosowano grupy eliminacji mistrzostw świata, które w 2026 roku odbędą się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Meksyku. Losowana z drugiego koszyka Polska trafiła do grupy G, gdzie zagra między innymi z jedną z europejskich potęg. Którą? Odpowiedź poznamy w przyszłym roku

Ciri, bohaterka gry Wiedźmin IV
DO ZOBACZENIA
film

Wiedźmin IV na pierwszym zwiastunie, W roli głównej: Ciri (wideo)

Kiedyś jej szukaliśmy, teraz się w nią wcielimy. Sześć minut z Ciri, bohaterka gry Wiedźmin IV.

Poszukiwany za brutalne gwałty zatrzymany w Czechach

Poszukiwany za brutalne gwałty zatrzymany w Czechach

50-latek poszukiwany za brutalne gwałty i rozboje wpadł pod Pragą. Był poszukiwany od 2018 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium