Smakowite danie z mikrofalówki. A jakie dobre!
Oto dorsz w śmietanowym sosie.
Składniki:
2 filety z dorsza bez skórki
garść rukwii wodnej
4 czubate łyżki śmietany
1 czubata łyżka sosu chrzanowego
plastry limonki
sól, pieprz.
Wykonanie:
Filety posypać solą z pieprzem. Rukiew posiekać, zmieszać ze śmietaną i sosem chrzanowym.
Filety ułożyć w płaskim naczyniu do mikrofali, nałożyć sos na kawałki ryby, przykryć plastikową folią, zrobić w niej dziurki, zapiekać w mikrofalówce 5 minut, raz obrócić rybę. Gdy dorsz będzie biały i zacznie dzielić się na cząstki, jest dobry.
Wyjąć naczynie z mikrofalówki, odstawić na 3 minuty pod folią.
Zdjąć, podawać z limonką.
Co do szybkiego dorsza? Kartofle z wody z masłem.
Przepis z książki "Pikantne dania”, BBC Books. Po sprawdzeniu przekonałem się do mikrofali - ryba wyszła lux.
Warto wiedzieć!
Regularne spożywanie dań z rukwią wodną zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Zgodnie z badaniami naukowców z University of Ulster, warzywo to obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, które uznaje się za ważny czynnik kancerogenny.