Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 czerwca 2020 r.
15:01

Turcja na talerzu. Pomysł na niedzielny obiad

25 1 A A
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym<br />
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill

Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dużo warzyw, aromatyczne potrawy z rusztu, mięsa z ryżem, ryby, suszone mięsa i kiełbasy czosnkowe to w dużym skrócie kulinarny pejzaż Turcji, z którą Polskę łączą historyczne związki. W dodatku kawowe. Kawa rozpowszechniła się w Turcji już w XVI wieku, zetknęli się z nią najpierw posłowie i kupcy podróżujący do Turcji. Jednym z pierwszych kawoszy był Jan Sobieski, który w 1666 roku napominał żonę, by zawsze miał świeże mleko do kawy.

- Z Turcji dotarły do nas także sorbety - mówi prof. Jarosław Dumanowski. W 1677 roku poseł Jan Gniński pisał, że Turcy częstowali go kawą i sorbetem. Polacy, którzy nastawiali się na mięsną ucztę, musieli być mocno zdezorientowani.

W XVIII i XIX wieku picie kawy było w polskich dworach bardzo popularne, triumfy święciła turecka mokka. Przed wojną istniała na ulicy Świętoduskiej Cukiernia Turecka: „Lublin posiada swoją Cukiernię Turecką mieszczącą się na ulicy Św. Duskiej pod Nr. 10 i zaopatrzoną we wszystkie te znane i lubiane wyroby jak: chleb z rodzynkami, obwarzanki z sezamem, baklawa po turecku lub po sułtańsku itp.

Oprócz tego w Cukierni Tureckiej nabyć można doskonałe pieczywo dostarczane 3 razy dziennie ze świeżego wypieku oraz wszelkie wyroby cukiernicze. Prócz działu sprzedaży Cukiernia Turecka prowadzi również dział konsumpcji na miejscu, gdzie posilić się można dobrą kawą, czekoladą, herbatą lub mlekiem, specjalnością firmy jest aromatyczna kawa przyrządzana na sposób turecki”. (Teatr NN). Częstym gościem był tam poeta Józef Czechowicz, pijąc kawę i zajadając się baklawą. Po takim początku dnia warto pomyśleć o drugim śniadaniu w tureckim stylu.

Chlebek i humus

Z dawien dawna w Turcji wypiekano placki chlebowe, pieczone na okrągłej blasze, zawieszonej nad ogniem. Przypominają polskie podpłomyki. Znakomite z masłem, mięsem i warzywami są proste do wykonania. Oto przepis: 30 g drożdży rozrobić ze szczyptą cukru i letnią wodą. 500 g mąki przesiać do miski, dodać sól, drożdże, wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut. Formować okrągłe placki, zanurzyć palce w oliwie i wyciskać w nich dołki. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z oliwą i łyżeczką cukru, posypać sezamowym ziarnem, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Jak zrobić tak modny dziś humus?

Będziemy potrzebować 2 puszki cieciorki (może być świeża), którą należy ugotować, 4 łyżki pasty tahini, kilka ząbków czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do cieciorki dodać pozostałe składniki, zmiksować, skropić wierzch oliwą i odstawić do lodówki.

Zupa pięknej panny młodej

Składniki: 1,5 litra bulionu, 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, pół szklanki kaszy bulgur, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty pomidorowej, 2 łyżki pasty paprykowej, 1 łyżeczka płatków wędzonej papryki, suszona mięta na smak, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1 małe opakowanie jogurtu, świeża kolendra.

Wykonanie: wrzucić soczewicę i kaszę do bulionu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Po 30 minutach dodać resztę składników, gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu, posypać świeżą kolendrą.

Historia zupy pięknej panny młodej, znanej jako Ezo Gelin Çorbasi ma ponad 100 lat. Na podstawie tej historii nakręcono dwa filmy pod tytułem „Ezo gelin”.

Kebab po turecku

Kebab to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, które zawojowały Polskę. Cienkie, długo marynowane plastry jagnięciny albo baraniny (w Polsce mięso kurczaka) nakłada się warstwami na pionowy rożen, który obraca się przy ogniu. Mięso ścina się ostrym nożem i podaje w tureckich chlebkach z dodatkiem warzyw.

W Turcji jada się jagnięcinę i baraninę, potem cielęcinę i wołowinę oraz drób. Najpopularniejszy sposób przyrządzania mięsa polega na pokrojeniu go na drobną kostkę, nadzianiu na szpadki na przemian z warzywami. Najlepsze kawałki wołowiny smaruje ostrą pastą z przypraw i suszy na powietrzu – cieniutkie plastry tego specjału dostarczają niezapomnianych przeżyć kulinarnych.

Turcy uwielbiają także kofte. To mielone mięso, nadziewane na szpadki i pieczone na ogniu. Z daniem związana jest legenda o wojownikach, koczujących na stepach, którzy przewozili zmielone, ostro doprawione mięso w skórzanych workach, przyczepionych do siodła.

Oto izmir kofte

Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę, doprawić, uformować kotleciki, obtoczyć w mące, opiec na grillu lub usmażyć na złoto. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażane ziemniaki, na to paprykę pokrojoną w kostkę i usmażone kotleciki, zapiec.

Niech żyje falafel

A teraz falafel, który można zjeść nawet w dworcowych budkach pod Zamkiem. Ten wegetariański przysmak ma w Lublinie rzesze zwolenników.

Składniki: 30 dag suszonej cieciorki, 2 małe cebule, 4 ząbki czosnku, łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka do kawy sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy zatar (zastąpi turecką mieszankę), 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry, 1 łyżeczka świeżej, posiekanej mięty, sól, pieprz.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc. Odcedzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Jak trzeba doprawić do smaku, dodać sodę oczyszczoną. Uformować kotleciki w kształci kuli, smażyć na głębokim oleju na złoto. Osuszyć na papierowym ręczniku. Z czym podać falafel? Z tureckim chlebkiem, humusem i świeżym warzywami. Na talerzu z frytkami z batatów, sosem na bazie pasty sezamowej i surówkami. Bardzo smaczne danie.

Kotleciki wołowe z warzywami

Składniki: 1 kg wołowiny, 6 marchewek, kawałek selera, 3 strąki zielonej papryki, 3 strąki żółtej papryki, 1 cukinia, 6 ząbków czosnku, 2 cebule, 4 ziemniaki, 1 łyżka koperku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka.

Wykonanie: mięso posiekać tasakiem, dodać mielony czosnek, sól, pieprz, wyrobić kotlety, oprószyć mąką, usmażyć na oliwie. Warzywa i ziemniaki pokroić w grube kawałki, obsmażyć na oliwie, dodać czosnek, cebulę, włożyć kotleciki, doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać wodą i dusić na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Posypać koperkiem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo jako samodzielne danie.

Kotleciki wołowe w warzywnym sosie na drugi dzień nabierają jeszcze lepszego smaku i aromatu. Sos gęstnieje, wystarczy pokroić mięso na małe kawałki, dodać makaron typu kolanka i świetna kolacja gotowa.

Ryż z wątróbką i cukinie w jogurcie

Najpierw trzeba zalać ryż gorącą, posoloną wodą, ostudzić, odcedzić. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać 150 g wątróbki drobiowej, pokrojonej w kostkę, usmażyć, posolić, popieprzyć. W garnku roztopić masło, dodać 30 g rodzynek i kminek (w oryginale rzymski kmin), podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać ryż, następnie wątróbkę. Posypać koperkiem i odstawić na 10 minut.

Turcy zajadają się kabaczkami, cukinią, bakłażanami i w ich przyrządzaniu są mistrzami. Oto znakomity sposób na cukinie: Należy przekroić je na pół, połówki wzdłuż na plastry grubości 5 mm, posolić i odstawić, by puściły sok. Z mąki i piwa zrobić gładkie ciasto, obtaczać w nim cukinie, usmażyć w oliwie. Do tak sporządzonych cukinii podajemy w miseczkach jogurt zaprawiony solą z roztartym czosnkiem.

Marynowany czosnek do wszystkiego

Składniki: 5 dużych główek czosnku podzielonych na ząbki, 1 szklanka wody, pół szklanki octu spirytusowego, 1 łyżka soli kamiennej, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, ziele anielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach, 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach, cukier na smak.

Wykonanie: Czosnek przelać wrzątkiem, obrać z łupin, wrzucić do wrzątku z przyprawami. Gotować 2 minuty. Przełożyć wraz z marynatą do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i postawi do góry dnem.

Maestro Jean Bos

Deser turecki. Turban czekoladowy z kremem z bryndzy i zabajone na kruszonce.

Składniki: 2 zielone jabłka, 0,3 dag pudru wasabi, 10 dag masła, 10 dag białej czekolady, 25 dag bryndzy, 15 dag ciastek Biscoff, 35 dag czarnej czekolady, skórka z 1 limonki, 20 dag żurawiny, 9 jaj, 250 ml likieru karmelowego z solą morską, 20 dag cukru.

Wykonanie: Rozpuścić czekoladę, uformować rurki. Schłodzić. Rozpuścić bryndzę, białą czekoladę i masło, dodać wasabi. Ciasteczka pokruszyć, dodać odrobinę masła, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z likierem i cukrem, utrzeć na gorąco. Skomponować deser.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 1

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
fillip75 / 28 czerwca 2020 r. o 01:20
+1
U mnie w niedzielę będzie fasolka szparagowa (delikatnie chrupiąca), sznycel i sos tajski.
Avatar
fillip75 / 28 czerwca 2020 r. o 01:20
+1
U mnie w niedzielę będzie fasolka szparagowa (delikatnie chrupiąca), sznycel i sos tajski.
Zobacz wszystkie komentarze 1

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Najpierw miały być akademiki, ale plan zmienił się na bloki. Teraz wiadomo, że będzie mniej zieleni i więcej mieszkań

Najpierw miały być akademiki, ale plan zmienił się na bloki. Teraz wiadomo, że będzie mniej zieleni i więcej mieszkań

Urząd Miasta zgodził się na zwiększenie do 499 liczby mieszkań planowanych na osiedlu, które ma powstać w pobliżu ul. Głębokiej. Wcześniej inwestor planował tu niższe bloki, miasto pozwoliło mu na wyższe.

Wypadek w powiecie lubartowskim. Wymusiła pierwszeństwo przejazdu na motocykliście

Wypadek w powiecie lubartowskim. Wymusiła pierwszeństwo przejazdu na motocykliście

60-letni kierowca motocykla trafił do szpitala po tym, jak w Kamionce zderzył się z seatem.

Zderzenie dwóch autokarów i busa w Zachodniopomorskim. Są ranni, w tym dzieci
film

Zderzenie dwóch autokarów i busa w Zachodniopomorskim. Są ranni, w tym dzieci

Dźwierzyń (woj. zachodniopomorskie). Kilkanaście osób, w tym dzieci, zostało rannych po zderzeniu dwóch autokarów i busa. Do wypadku doszło w Dźwirzynie, niedaleko Kołobrzegu. Dwie najciężej ranne osoby zostały przetransportowane śmigłowcami od szpitali. Jako pierwsi na pomoc poszkodowanym ruszyli świadkowie. Trwa ustalanie okoliczności tego zdarzenia.

Festiwal Pierogów Świata przed Centrum Spotkania Kultur
11 lipca 2020, 12:00

Festiwal Pierogów Świata przed Centrum Spotkania Kultur

W dniach 11-12 na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur odbędzie się plenerowy Festiwal Pierogów Świata. To propozycja dla wielbicieli kuchni z różnych zakątków globu.

Japonia: Potężna powódź na wyspie Kiusiu. Uwięzionych mieszkańców ewakuowano helikopterami
film

Japonia: Potężna powódź na wyspie Kiusiu. Uwięzionych mieszkańców ewakuowano helikopterami

Yatsushiro, Japonia. Ulewne deszcze wywołały potężną powódź na japońskiej wyspie Kiusiu.

Lublin: Sądowy spór o górki czechowskie wraca do punktu wyjścia

Lublin: Sądowy spór o górki czechowskie wraca do punktu wyjścia

Do punktu wyjścia powraca jeden z dwóch sądowych sporów o przyszłość dawnego poligonu. Wojewódzki Sąd Administracyjny musi znowu zająć się skargą mieszkanki, która podważa uchwałę Rady Miasta wyznaczającą na górkach strefy pod budowę bloków. Tak postanowił sąd wyższej instancji.

Żaglówka przewróciła się na jeziorze Białym. Dwaj mężczyźni wpadli do wody

Żaglówka przewróciła się na jeziorze Białym. Dwaj mężczyźni wpadli do wody

Na pomoc pechowym żeglarzom ruszyli policjanci.

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk. Pustynne walki (wideo)
film

IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk. Pustynne walki (wideo)

40 samolotów, 25 czołgów oraz 17 okrętów i statków. Wszystko będzie gotowe już latem w IL-2 Sturmovik: Desert Wings - Tobruk, nowym dodatku do gry IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover.

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ma nowego rektora

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ma nowego rektora

Prof. Krzysztof Kowalczyk będzie nowym rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zwyciężył w pierwszej turze, pokonując dwóch kontrkandydatów.

Naukowcy śledzą losy uratowanego rysia Horaja z Roztocza. Świetnie radzi sobie na wolności
Magazyn

Naukowcy śledzą losy uratowanego rysia Horaja z Roztocza. Świetnie radzi sobie na wolności

Jeszcze jest zbyt młody, by szukać samicy, ale już na tyle podrósł, by upolować dorosłą sarnę. Naukowcy systematycznie śledzą losy Horaja z Roztocza. Z ich relacji wynika, że ryś uratowany przez ludzi i wypuszczony na wolność w okolicach Roztoczańskiego Parku Narodowego, ma się świetnie

19-latkowie spod Hrubieszowa kradli, żeby się bawić i pić

19-latkowie spod Hrubieszowa kradli, żeby się bawić i pić

Kryminalni z chełmskiej komendy zatrzymali dwóch 19-letnich mieszkańców okolic Hrubieszowa. Młodzi mężczyźni imprezowali na cudzy koszt – okradali sklepy w sąsiedniej gminie Białopole, zabierali alkohol, napoje, czekoladę i cukierki. Nawet na włamania jeździli na skradzionym ze zbiornika ciężarówki paliwie.

Prezydent Andrzej Duda przyjedzie w tym tygodniu do Białej Podlaskiej

Prezydent Andrzej Duda przyjedzie w tym tygodniu do Białej Podlaskiej

Prezydent Andrzej Duda przyjedzie w środę do Białej Podlaskiej. W południe spotka się z mieszkańcami na placu Wolności.

Zawodnik AZS UMCS Lublin zadebiutował w e-sportowym turnieju Ekstraklasa Games

Zawodnik AZS UMCS Lublin zadebiutował w e-sportowym turnieju Ekstraklasa Games

Eryk "Laxon" Birc z sekcji e-sportowej AZS UMCS Lublin zadebiutował w weekend w finale Ekstraklasa Games, największym turnieju FIFA w Polsce.

Minister zdrowia o niedzielnym głosowaniu: Bezpieczniejsze niż wyjście do sklepu

Minister zdrowia o niedzielnym głosowaniu: Bezpieczniejsze niż wyjście do sklepu

Oddanie głosu w lokalu wyborczym w niedzielę jest bezpieczniejsze pod względem ryzyka zakażenia koronawirusem niż wyjście do restauracji czy sklepu - powiedział w poniedziałek rano w rozmowie w programie gazety "Rzeczpospolita", zatytułowanym "Rzecz o polityce" minister zdrowia Łukasz Szumowski.

Koncert Małgorzaty Markiewicz w Radiu Lublin
10 lipca 2020, 19:00

Koncert Małgorzaty Markiewicz w Radiu Lublin

W piątek, 10 lipca o godz. 19 w Radiu Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) odbędzie się koncert Małgorzaty Markiewicz

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.