Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 czerwca 2020 r.
21:46

Smaki Hiszpanii i Portugalii. Gazpacho i Caldo verde

W Hiszpanii nawet pszenny chleb, opieczony na oliwie i posmarowany czosnkiem bywa wielkim przysmakiem. A jeśli nałożymy na niego miąższ dojrzałych pomidorów i listek świeżej bazylii, to robi się z tego prawdziwy rarytas
W Hiszpanii nawet pszenny chleb, opieczony na oliwie i posmarowany czosnkiem bywa wielkim przysmakiem. A jeśli nałożymy na niego miąższ dojrzałych pomidorów i listek świeżej bazylii, to robi się z tego prawdziwy rarytas

Oliwa z oliwek, mięso, ryby i owoce morza, dużo warzyw – to w największym skrócie obraz hiszpańskiej kuchni. Jednym z najsłynniejszych dań jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniakami, cebulą i rozmaitymi dodatkami. A kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Hiszpanie kochają bywać w towarzystwie i biesiadować. Wędrują po barach i knajpeczkach, by przegryź malutką przystawkę, zwaną tapas. Na zimno sery i pyszne kiełbasy, oliwki, anchois. Na gorąco grillowane pieczarki, pikantne strąki papryki, ryby i owoce morza z rusztu. Nawet pszenny chleb, opieczony na oliwie i posmarowany czosnkiem bywa wielkim przysmakiem. A jeśli nałożyć na niego miąższ dojrzałych pomidorów i listek świeżej bazylii, to robi się z tego prawdziwy rarytas.

Gazpacho

Słynna zupa jarzynowa na zimno. Ten oryginalnych chłodnik jest niemal dziełem sztuki. Robi się go na bazie dobrej oliwy, czosnku, soli, pszennego chleba bez skórki, octu winnego lub balsamicznego i wody. Podstawowe składniki uciera się lub miksuje, by następnie dodać do chłodnika pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i strąki papryki. Niekiedy dodaje się do gazpacho jajko na twardo i opieczone kawałki chleba.

Escalivada i zupa czosnkowa

Escalivada, czyli warzywa z piekarnika, to potrawa, która ma kilka odmian i wszystkie są pyszne. W najprostszej należy paprykę zapiec w piekarniku, ściągnąć skórkę, pokroić w paski, wymieszać z delikatnie uduszonymi plastrami cebuli, dołożyć czosnku, zalać oliwą, doprawić balsamicznym octem i odstawić do lodówki. Taką escalivadę podajemy z pszennym chlebem. Z papryką można także zapiekać bakłażany i pomidory. Warzywa z piekarnika świetnie smakują na gorąco.

Zupa czosnkowa: chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek, poddusić, zalać bulionem, doprawić solą z pieprzem i gotować 20 minut. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, do każdej wbić jedno jajko i zapiec w piekarniku.

Hiszpańskie wędliny

Hiszpania słynie z iberyjskiej szynki, krojonej w cieniutkie plasterki i pysznych kiełbas, robionych z mięsa wieprzowego, słoniny, papryki, czosnku i oregano. Równie znakomite są kaszanki, przyrządzane na wiele ciekawych sposobów. Kaszanka może zawierać mięso, ziemniaki i kawałki dyni. Może zawierać ryż, cebule i mięso ze słoniną.

Grube kiszki wypełnia się także peklowanym mięsem, wtedy kroi się je w cienkie plasterki. Od takiej kiszki blisko do sławnych katalońskich salcesonów, obficie wypełnionych mięsem, ozorami i podrobami. A wszystko to nadzwyczaj pachnie ziołami i wędzonym dymem.

Tortilla de patatas

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 6 jaj, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebule drobno posiekać. Na grubej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć ziemniaki z cebulą, aż będą miękkie. Gdy wystygną, przełożyć do misy, zalać ubitymi jajkami. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć masę ziemniaczano-jajeczną, smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez 6 minut. Przewrócić tortillę na drugą stronę i smażyć jeszcze 6 minut. Jeśli coś zostanie? Można tortille podawać na zimno z dodatkami w postaci plastrów szynki i różnych wędlin. Dla urozmaicenia kolacji warto postawić na stole misę sałat z oliwkami i koniecznie dobre wino.

Tortilla to duma Hiszpanów. Proste danie z ziemniaków, jaj i cebuli wynaleźli podobno mnisi z zakonu kartuzów. Rozpowszechnił ją w XVII wieku Francisco Montińo, osobisty kucharz królów Filipa III i Filipa IV. Tortilla to coś więcej niż prosty omlet z ziemniakami. Jego podstawową wersję Hiszpanie wzbogacają fantazyjnymi dodatkami: biała fasolą z plastrami kaszanki, szynką, ziołami, papryką pokrojoną w paseczki, boczniakami, grzybami leśnymi i warzywami.

Kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie. Swój charakter zawdzięcza odziedziczonym elementom kuchni afrykańskiej, brazylijskiej i indyjskiej, w tym mocnym przyprawom

Teraz Portugalia

Kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie. Swój charakter zawdzięcza odziedziczonym elementom kuchni afrykańskiej, brazylijskiej i indyjskiej, w tym mocnym przyprawom. Portugalczycy w ogromnych ilościach zajadają się drobnymi, smakowitymi przekąskami, z powodu których godzinami przesiadują w małych knajpkach, popijając szklaneczkę wina. Taką zakąską może być marynowana ryba, fasolowa sałatka, kawałek pieczonej ryby, mała ośmiornica a nawet świńskie ucho. Bardzo popularne są chrupiące paszteciki i krokiety, nadziewane ostrym mięsem wieprzowym, rybą, małżami i krabami. Farsz doprawia się świeżymi ziołami i koniecznie ostrą curry oraz papryczką piri-piri.

Zupa kamienna

Portugalskie zupy są smaczne i posilne. Gotowane na oliwie z dużą ilością czosnku i często fasoli są bardzo zawiesiste, co nadzwyczaj cieszy smakoszy. Rzec by można, że w tej zawiesistości biją nawet polskie krupniki.

Do najciekawszych przysmaków należy zupa kamienna. W garnku należy obgotować świńskie ucho i kawał tłustego boczku, dodać posiekaną cebulę, boczek, pół kilo fasoli i jedną pikantną kaszankę. Gotować pod przykryciem 45 minut, wyjąć boczek i ucho, część fasoli zmiksować, dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, buraka, marchew i pomidora, podgotować, dołożyć zmiksowaną fasolę i pokrojone mięso. Zgodnie z tradycją, przed poddaniem wkłada się do zupy oczyszczony i bardzo gorący kamień.

Jadło z garnka

Portugalczycy kochają jednogarnkowe dania, które robią z mięsa wieprzowego bądź jagnięcego, albo z ryb. Zawsze w dużym garnku układa się na dnie plastry cebuli, pomidorów i papryki, posypuje warstwą czosnku i natki pietruszki. Na to ziemniaki, potem dowolne kawałki mięsa i znowu warzywa oraz ziemniaki. Zawartość garnka należy podlać oliwą z przyprawami oraz bulionem i zapiec.

Przekąski i sałatki

Do ulubionych przekąsek należy pieczona wątróbka na zimno, krojona w plastry i ułożona na chlebie. Na gorąco Portugalczycy podjadają pikantne żołądki z kurczaka, pieczoną paprykę z rusztu, podlaną oliwą z czosnkiem, a nawet świńskie uszy w sosie winegret.

Do sałatek wykorzystuje się różne rodzaje fasoli z puszki, w tym cieciorkę (dostępną w polskich sklepach). Podpowiadamy połączenie cieciorki z wędzoną rybą, następnie podlanie sałatki oliwą i octem winnym. Dodatek przypraw i czosnku czyni z tego prostego zestawu smakowitą przekąskę. Piri-piri to popularny, pikantny sos, sporządzany z ostrej papryki piri-piri. Smakosze wolą od gotowego sosu drobno pocięte strąki tej arcyostrej papryczki, które miesza się z oliwą z oliwek, octem i solą.

Portugalczycy używają w kuchni dużo świeżych ziół, w tym ulubioną miętę i kolendrę. Do potraw często dodaje się startej gałki muszkatołowej, listka laurowego, kminku, goździków i oczywiście czosnku. W kuchni króluje oliwa, o bardzo bogatym smaku i aromacie. Jej niektóre gatunki są tak znakomite, że podobnie jak w Hiszpanii, wystarczy na talerzyk wylać trochę oliwy, umoczyć w niej bagietkę, posypać ziołami i przysmak gotowy.

Caldo verde

Składniki: 300 g zielonej kapusty, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 500 g mączystych ziemniaków, 150 g paprykowego salami, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, pieczywo kukurydziane.

Wykonanie: w dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić plastry cebuli i czosnek, potem plastry ziemniaków. Podsmażyć i zalać wodą. Gotować 25 minut. Zestawić garnek z ognia, rozetrzeć ziemniaki, dodać podsmażone plastry salami, posolić i popieprzyć. Wrzucić kapustę pokrojoną w cienkie paseczki. Po 5 minutach przelać na talerze lub do miseczek, doprawić odrobiną oliwy. W ostatniej chwili dodać pokruszone pieczywo kukurydziane.

Jeśli coś zostanie, warto tej znakomitej zupy ugotować więcej i podać ją do kolacji razem z pieczonymi ziemniakami, obficie posypanymi kminkiem. Jeśli na ziemniaczki nałożyć czosnkowego masełka to wychodzi zupełne mniam, mniam.

Do przyrządzenia caldo verde w oryginale używa się w Portugalii kapusty galicyjskiej „couve galega”, jarzyny o długich liściach, rosnącej w grzędach pomiędzy winoroślami. Oberwane liście kapusty galicyjskiej pakuje się w papierowe torby i sprzedaje na bazarach. W Polsce galicyjską kapustę można zastąpić zwykłą zieloną kapustą.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Premier Donald Tusk

Donald Tusk w orędziu: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków, super silną i nowoczesną – armię do wygrywania

Czasy są trudne, do polityki światowej wraca niepewność, brutalność i egoizm; wojna przestała być abstrakcją - podkreślił w czwartkowym orędziu telewizyjnym orędziu premier Donald Tusk. – Czy mamy się bać? Nie. My mamy być silni – dodał. Zapewnił też: tworzymy armię, jakiej Polska nie miała od wieków.

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Hans Nielsen: Motor to faworyt do mistrzostwa Polski

Rozmowa z Hansem Nielsenem, legendarnym żużlowcem Motoru Lublin

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty dla ojca i syna po ataku na ratowników medycznych w Łukowie

Zarzuty znieważenia i naruszenia nietykalności cielesnej usłyszał ojciec oraz syn, którzy mieli zaatakować ratowników medycznych na oddziale ratunkowym w Łukowie. Według ustaleń byli zniecierpliwieni długim oczekiwaniem na udzielenie pomocy. Obaj byli trzeźwi.

Lutnia Piszczac zainkasowała komplet punktów w spotkaniu z Unią Żabików

W środę i czwartek rozegrane zostały mecze 23. kolejki bialskiej klasy okręgowej

Podział punktów w spotkaniu LZS Sielczyk z Az-Bud Komarówka Podlaska. Orlęta Łuków z nowym trenerem rozbiły Absolwenta Domaszewnica. Victoria Parczew lepsza od Orła Czemierniki

Uciekać przed komendantem – zły pomysł
Kraśnik

Uciekać przed komendantem – zły pomysł

Dynamiczny pościg za przestępcą po ulicach  Kraśnika – sceny jak z filmu akcji miały dziś miejsce przed południem w tym mieście. Uciekał przestępca poszukiwany do odbycia kary pozbawienia wolności. W bezpośrednim pościgu uczestniczył funkcjonariusz w cywilu oraz zastępca komendanta powiatowego policji w Kraśniku, który jako pierwszy ujął 30-letniego rzezimieszka.

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium