Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 grudnia 2013 r.
15:25
Edytuj ten wpis

Zajazd Marta w Pułankowicach: 5 gwiazdek za tradycyjną kuchnię (recenzja)

188 44 A A

Na ostatnią w tym roku recenzję wybraliśmy się do Zajazdu Marta. Restauracja działa już dwadzieścia lat, specjalizując się w potrawach z dziczyzny, która według Roberta Makłowicza "jest najlepsza na świecie”. Dlatego postanowiliśmy spróbować innych smaków.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Ale, żeby tradycji stało się zadość, zrobiliśmy mały wyjątek i na przekąskę zamówiliśmy "Pasztet z dziczyzny” (12 zł), przyrządzany według receptur Jana Szyttlera, nadwornego kucharza Księcia Eustachego Sapiehy.

Zresztą, według jego XIX-wiecznej książki kucharskiej przyrządza się w "Marcie” wiele potraw. Pasztet był delikatny i soczysty. A dodatek konfitury i całych owoców żurawiny, sprawił nam wiele przyjemności.

W roli przekąski drugiej wystąpił "Śledź po japońsku” (9 zł). Ta galicyjska potrawa związana jest z wojną japońsko-rosyjską, na cześć Japończyków mieszkańcy nazwali swojego ulubionego śledzia na sałatce – śledziem po japońsku. A ponieważ z Pułankowic do Galicji już blisko – galicyjski śledź w karcie jest. Nie ukrywam, że mam do niego słabość i często przedkładam nad tatara.

Na gorącą przekąskę wybraliśmy sobie "Wątróbkę Specjalność Szefa” za 16 zł, którą podano nam na dwóch talerzykach. To paski wątróbki, bardzo krótko duszonej z pieczarkami, doprawionej na słodko i flambirowanej w koniaku. To bardzo smaczne danie, w którym pobrzmiewają smaki kuchni staropolskiej i litewskiej.

Po dobrym wstępie zamówiliśmy "Wiejski rosół z kołdunami litewskimi” za 17 zł oraz "Kwaśnicę” za 9 zł. W rosole, gotowanym z kilku gatunków mięs i – co ważne – na warzywach z ogrodu przy restauracji, pływały fantastyczne kołduny z najprawdziwszej baraniny, które zachowywały się jak prawdziwe kołduny. Czyli w trakcie zajadania się nimi, puszczały sok. Samo sedno.

Zaintrygowała mnie kwaśnica, a dokładnie kwas pułankowicki. Esencjonalna zupa na kwasie z kiszonej kapusty, zabielana śmietaną kryła w sobie kawałki wędzonego boczku. Zupa o mocnym smaku bardzo przypadła mi do gustu swoim bezpretensjonalnym charakterem.

Na drugie zamówiliśmy "Udziec jagnięcy pieczony w rozmarynie” za 38 zł z fasolką szparagową polaną masłem z bułeczką tartą (7 zł) oraz "Karkówkę w warzywach” za 13 zł, z kluskami śląskimi (7 zł) i zasmażanymi buraczkami (6 zł). I piwo z sokiem malinowym za 6.50.

Jagnięcina była krucha, soczysta i aromatyczna, a kawałki słoniny, którymi ją nafaszerowano, tylko dodały jej smaku. Po prostu popisowe danie. Jagnięcinie nie ustępowała karkówka z pysznymi warzywami, kluskami śląskimi robionymi na miejscu. A buraczki smakowały nam jeszcze bardziej. Coś pysznego.

Niestety, zabrakło kisielu z żurawiny, za którym przepadamy. M. zamówiła filiżankę espresso (7 zł) i byliśmy tak najedzeni, że sernika ani szarlotki nie dalibyśmy rady zjeść. Nasza ocena? Zapłaciliśmy 150 zł 50 groszy.

Dajemy 5 gwiazdek za bardzo smaczną kuchnię opartą na lokalnych, świeżych produktach. Tradycyjną w najlepszym znaczeniu tego słowa. Polską z litewskimi akcentami, promującą dziczyznę. Brawo!

Zajazd Marta w Pułankowicach

Pułankowice 5a
23-212 Wilkołaz
Czynne od 11 do 23. Szef kuchni Filippo Orlando
Można płacić kartą

Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny






Komentarze 44

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Nie znajomy / 12 sierpnia 2017 o 22:16
0
Obsluga mila potrawy rowniez  .chociaz troszke drogo  jedynie co mnie ujelo to Noc w hotelu ciasno. Czysto ?owszem ale wyglad specyfistyczny.... Zadnych zmian bylem z rodziną 5 lat temu nic sie nie zmieniło ..  Przepraszam Ceny w karcie  zdecydowanie za drogo  ..
Avatar
Gość / 14 maja 2017 o 06:02
0
Hotel 3 gwiwzdkowy?jakas kpina brudno warunki fatalne szafki klejone na klej ...rozpadajace sie....kuchnia?Wszystko mroznone.... Nie swieze....nie polecam....
Avatar
gosc / 9 stycznia 2016 o 20:39
0

Panie Sulisz je pan mrożony pasztet z dziczyzny, rozmrażany na szybko w mikrofali i sie pan tym delektuje,wątróbka wcale nie jest flambirowana w koniaku tylko podlana resztkami wódki które klienci zwrócili z sali,rosół mrożony + kołduny mrożone.Udziec jagnięcy mrożony no a jakże inaczej,karkówka jak sie trafi albo świeża ale trafiały sie nieświeże i to nie raz a wiele razy,buraczki zasmażane i 6 dni stały w lodówceno a kisiel pewnie był w chłodni tylko że prawdopodobnie byla na nim pleśń i dlatego panu nie podano.Reasumując w Marcie nie ma świerzych dań przygotowywanych na bieżąco w 95 %wszystko jest mrożone!!!wiem bo pracowałem tam.Jak panu to smakuje to daje pan 5 gwiazdek nie za smak a pan na forum powinien sam sie przyznać za co bo ja wiem.Jak ktoś czyta to forum to mam takie pytanie:ile państwo by dało gwiazdek jezeli jak w przypadku redaktora przyjeżdzali by państwo jeść,pić,spac za darmo i dobra reklame zajazdowi robić?odpowiedz jest prosta...

plus wakacje w Irenie
plus wakacje w Irenie rozwiń
Avatar
meszer / 9 stycznia 2016 o 20:26
0

Byłam wielokrotnie gościem tej restauracji,jedzenie jak zawsze bardzo mi smakowało.Szczerze polecam.Wśród swoich znajomych również slyszałam same dobre opinie na temat Zajazdu Marta.Zreszta ,ta restauracja na brak gości nie narzeka ,a to mówi chyba samo za siebie.Dlatego bardzo dziwią mnie negatywne opinie niektórych ludzi ,gdyż jeżeli byłby to nie najlepszej kategorii lokal, to uważam, że nie znalazła by się tu jego recenzja.Ale cóż widać co niektórzy mają w naturze opluwanie innych ,którzy ciężko pracują na swój sukces ,zwłaszcza jeśli można bezkarnie opluwać kogoś na forum publicznym anonimowo.Jest to poprostu przykre.Ze swojej strony będe gościć nadal w Zajeździe i życzę właścicielom dalszych sukcesów .

. Jeśli piszesz ze ta restauracja na brak gości nie narzeka to znaczy ze nic o tym lokalu nie wiesz!!!
. Jeśli piszesz ze ta restauracja na brak gości nie narzeka to znaczy ze nic o tym lokalu nie wiesz!!! rozwiń
Avatar
meszer / 9 stycznia 2016 o 20:16
0

SZULER SULISZ I JEGO KOLESIOSTWO.
JEDNA SITWA JAK ZA KOMUNY.
TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z RECENZJĄ NIE MÓWIĄC O UCZCIWEJ...

. 100% prawdy!!!
Avatar
Seba / 5 maja 2014 o 03:34
0

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze


Konkurencja jak nic!:))))
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:51
0

Jestem mieszkańcem pobliskiego Kraśnika w "Marcie" jadałem dość często i nie do końca rozumiem te komentarze, najlepszym wyjściem jest samemu sprawdzić jakość. Ta firma już bardzo długo istnieje a jakość potraw jest chyba główną tego przyczyną. Co do komentarza byłego pracownika, cóż za coś chyba Pana zwolnili a krytyka ze strony byłego pracownika sama się komentuje...

Dla mnie na prawdę dobra kuchnia polecam.

znam tego pracownika zwolnili go bo nie odpowiadała mu stawka 5 zł za g,jak Tobie odpowiadają takie zarobki to Twoja sprawa

znam tego pracownika zwolnili go bo nie odpowiadała mu stawka 5 zł za g,jak Tobie odpowiadają takie zarobki to Twoja sprawa

rozwiń
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:45
0

Byłam wielokrotnie gościem tej restauracji,jedzenie jak zawsze bardzo mi smakowało.Szczerze polecam.Wśród swoich znajomych również slyszałam same dobre opinie na temat Zajazdu Marta.Zreszta ,ta restauracja na brak gości nie narzeka ,a to mówi chyba samo za siebie.Dlatego bardzo dziwią mnie negatywne opinie niektórych ludzi ,gdyż jeżeli byłby to nie najlepszej kategorii lokal, to uważam, że nie znalazła by się tu jego recenzja.Ale cóż widać co niektórzy mają w naturze opluwanie innych ,którzy ciężko pracują na swój sukces ,zwłaszcza jeśli można bezkarnie opluwać kogoś na forum publicznym anonimowo.Jest to poprostu przykre.Ze swojej strony będe gościć nadal w Zajeździe i życzę właścicielom dalszych sukcesów .

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze

rozwiń
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:37
0

Przyznam,że jedzenie jest bardzo dobre.Ale nie pracowałabym tam,ponieważ z tego co wiem są tam bardzo niskie zarobki.

5 zł za godzinę

Avatar
gość / 29 stycznia 2014 o 20:21
0

Przyznam,że jedzenie jest bardzo dobre.Ale nie pracowałabym tam,ponieważ z tego co wiem są tam bardzo niskie zarobki.

Avatar
Nie znajomy / 12 sierpnia 2017 o 22:16
0
Obsluga mila potrawy rowniez  .chociaz troszke drogo  jedynie co mnie ujelo to Noc w hotelu ciasno. Czysto ?owszem ale wyglad specyfistyczny.... Zadnych zmian bylem z rodziną 5 lat temu nic sie nie zmieniło ..  Przepraszam Ceny w karcie  zdecydowanie za drogo  ..
Avatar
Gość / 14 maja 2017 o 06:02
0
Hotel 3 gwiwzdkowy?jakas kpina brudno warunki fatalne szafki klejone na klej ...rozpadajace sie....kuchnia?Wszystko mroznone.... Nie swieze....nie polecam....
Avatar
gosc / 9 stycznia 2016 o 20:39
0

Panie Sulisz je pan mrożony pasztet z dziczyzny, rozmrażany na szybko w mikrofali i sie pan tym delektuje,wątróbka wcale nie jest flambirowana w koniaku tylko podlana resztkami wódki które klienci zwrócili z sali,rosół mrożony + kołduny mrożone.Udziec jagnięcy mrożony no a jakże inaczej,karkówka jak sie trafi albo świeża ale trafiały sie nieświeże i to nie raz a wiele razy,buraczki zasmażane i 6 dni stały w lodówceno a kisiel pewnie był w chłodni tylko że prawdopodobnie byla na nim pleśń i dlatego panu nie podano.Reasumując w Marcie nie ma świerzych dań przygotowywanych na bieżąco w 95 %wszystko jest mrożone!!!wiem bo pracowałem tam.Jak panu to smakuje to daje pan 5 gwiazdek nie za smak a pan na forum powinien sam sie przyznać za co bo ja wiem.Jak ktoś czyta to forum to mam takie pytanie:ile państwo by dało gwiazdek jezeli jak w przypadku redaktora przyjeżdzali by państwo jeść,pić,spac za darmo i dobra reklame zajazdowi robić?odpowiedz jest prosta...

plus wakacje w Irenie
plus wakacje w Irenie rozwiń
Avatar
meszer / 9 stycznia 2016 o 20:26
0

Byłam wielokrotnie gościem tej restauracji,jedzenie jak zawsze bardzo mi smakowało.Szczerze polecam.Wśród swoich znajomych również slyszałam same dobre opinie na temat Zajazdu Marta.Zreszta ,ta restauracja na brak gości nie narzeka ,a to mówi chyba samo za siebie.Dlatego bardzo dziwią mnie negatywne opinie niektórych ludzi ,gdyż jeżeli byłby to nie najlepszej kategorii lokal, to uważam, że nie znalazła by się tu jego recenzja.Ale cóż widać co niektórzy mają w naturze opluwanie innych ,którzy ciężko pracują na swój sukces ,zwłaszcza jeśli można bezkarnie opluwać kogoś na forum publicznym anonimowo.Jest to poprostu przykre.Ze swojej strony będe gościć nadal w Zajeździe i życzę właścicielom dalszych sukcesów .

. Jeśli piszesz ze ta restauracja na brak gości nie narzeka to znaczy ze nic o tym lokalu nie wiesz!!!
. Jeśli piszesz ze ta restauracja na brak gości nie narzeka to znaczy ze nic o tym lokalu nie wiesz!!! rozwiń
Avatar
meszer / 9 stycznia 2016 o 20:16
0

SZULER SULISZ I JEGO KOLESIOSTWO.
JEDNA SITWA JAK ZA KOMUNY.
TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z RECENZJĄ NIE MÓWIĄC O UCZCIWEJ...

. 100% prawdy!!!
Avatar
Seba / 5 maja 2014 o 03:34
0

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze


Konkurencja jak nic!:))))
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:51
0

Jestem mieszkańcem pobliskiego Kraśnika w "Marcie" jadałem dość często i nie do końca rozumiem te komentarze, najlepszym wyjściem jest samemu sprawdzić jakość. Ta firma już bardzo długo istnieje a jakość potraw jest chyba główną tego przyczyną. Co do komentarza byłego pracownika, cóż za coś chyba Pana zwolnili a krytyka ze strony byłego pracownika sama się komentuje...

Dla mnie na prawdę dobra kuchnia polecam.

znam tego pracownika zwolnili go bo nie odpowiadała mu stawka 5 zł za g,jak Tobie odpowiadają takie zarobki to Twoja sprawa

znam tego pracownika zwolnili go bo nie odpowiadała mu stawka 5 zł za g,jak Tobie odpowiadają takie zarobki to Twoja sprawa

rozwiń
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:45
0

Byłam wielokrotnie gościem tej restauracji,jedzenie jak zawsze bardzo mi smakowało.Szczerze polecam.Wśród swoich znajomych również slyszałam same dobre opinie na temat Zajazdu Marta.Zreszta ,ta restauracja na brak gości nie narzeka ,a to mówi chyba samo za siebie.Dlatego bardzo dziwią mnie negatywne opinie niektórych ludzi ,gdyż jeżeli byłby to nie najlepszej kategorii lokal, to uważam, że nie znalazła by się tu jego recenzja.Ale cóż widać co niektórzy mają w naturze opluwanie innych ,którzy ciężko pracują na swój sukces ,zwłaszcza jeśli można bezkarnie opluwać kogoś na forum publicznym anonimowo.Jest to poprostu przykre.Ze swojej strony będe gościć nadal w Zajeździe i życzę właścicielom dalszych sukcesów .

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze

bywają dni że nie ma żadnego zamówienia,właściciele na swój sukces zapracowali kosztem pracowników wyzyskując ich i płacąc im marne grosze

rozwiń
Avatar
Gość / 27 kwietnia 2014 o 18:37
0

Przyznam,że jedzenie jest bardzo dobre.Ale nie pracowałabym tam,ponieważ z tego co wiem są tam bardzo niskie zarobki.

5 zł za godzinę

Avatar
gość / 29 stycznia 2014 o 20:21
0

Przyznam,że jedzenie jest bardzo dobre.Ale nie pracowałabym tam,ponieważ z tego co wiem są tam bardzo niskie zarobki.

Zobacz wszystkie komentarze 44

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

TBV Start wygrał Browar Kociewski Cup. W finale ograł Polpharmę

TBV Start wygrał Browar Kociewski Cup. W finale ograł Polpharmę 0 0

Koszykarze z Lublina jeszcze przed startem sezonu prezentują bardzo dobrą formę. Właśnie wygrali drugi z rzędu turniej towarzyski. Tym razem triumfowali w Browar Kociewski Cup, który został rozegrany w Starogardzie Gdański. Czerwono-czarni w sobotnim finale pokonali gospodarzy – Polpharmę 78:75

Motor Lublin – Sokół Sieniawa 2:1. Znowu horror z happy-endem
galeria

Motor Lublin – Sokół Sieniawa 2:1. Znowu horror z happy-endem 4 0

Tradycji stało się zadość. Motor w meczu u siebie znowu stracił gola, ale dostarczył też kibicom wielu emocji. Tym razem żółto-biało-niebiescy przegrywali z Sokołem Sieniawa 0:1. Ponownie potrafili jednak odwrócić losy spotkania i wygrać 2:1.

Podhale – Podlasie 1:0. Nie odbili się od dna

Podhale – Podlasie 1:0. Nie odbili się od dna 0 1

Trwa fatalna passa piłkarzy z Białej Podlaskiej. Podlasie właśnie zanotowało ósmy z rzędu mecz bez zwycięstwa. Tym razem podopieczni Przemysława Sałańskiego przegrali w Nowym Targu z tamtejszym Podhalem 0:1

Przebudzenia nie było. Francja pokonała Polaków na Mistrzostwach Świata

Przebudzenia nie było. Francja pokonała Polaków na Mistrzostwach Świata 1 0

Polacy nie podnieśli się po bolesnej przegranej z Argentyńczykami. Przegrali 1:3 z „Trójkolorowymi” i dali im nadzieję na awans do decydującej fazy turnieju. Sami za to postawili się pod ścianą – teraz ratuje ich wyłącznie wygrana za trzy punkty z Serbią.

Azoty Puławy – Chrobry Głogów 34:26. Odzyskali pierwsze miejsce

Azoty Puławy – Chrobry Głogów 34:26. Odzyskali pierwsze miejsce 2 0

Po trzech kolejkach Azoty prowadziły w tabeli PGNiG Superligi. W środę awansem swoje mecze czwartej serii gier wygrały jednak PGE Vive i Orlen Wisła. Puławianie po kilku dniach odzyskali fotel lidera po sobotnim zwycięstwie z chrobrym Głogów 34:26.

Pierwszy Marsz Równości przejdzie ulicami Lublina. Nie będzie zmiany terminu

Pierwszy Marsz Równości przejdzie ulicami Lublina. Nie będzie zmiany terminu 155 29

W sobotę 13 października ulicami Lublina po raz pierwszy przejdzie Marsz Równości. Jego uczestnicy chcą wyrazić poparcie m.in. dla osób wykluczonych z powodu orientacji seksualnej, tożsamości płciowej czy pochodzenia etnicznego. Przeciwko inicjatywie protestują środowiska narodowe. Były też sugestie, by wydarzenie odbyło się po wyborach samorządowych.

Pianino, trąbki, gitary i stare telefony komórkowe Nokia. Wyprzedaż w Lublinie
galeria

Pianino, trąbki, gitary i stare telefony komórkowe Nokia. Wyprzedaż w Lublinie 6 1

Do wzięcia jest tuba o stroju B marki Cerveny, sanitarny polonez lub zestaw 40 starszych telefonów komórkowych Nokia, wystawiony za cenę wywoławczą 50 złotych. Agencja Mienia Wojskowego po raz kolejny organizuje przetarg na stary sprzęt. Na liście sprzedażowej są prawdziwe perełki.

Orlęta Spomlek – Avia Świdnik 3:0. Nie ma to jak w domu

Orlęta Spomlek – Avia Świdnik 3:0. Nie ma to jak w domu 1 0

Mimo olbrzymich kłopotów kadrowych Orlęta Spomlek zainkasowały w sobotę trzy punkty. Biało-zieloni pokonali u siebie Avię Świdnik 3:0. I tym samych przedłużyli dobrą passę na własnym terenie. W piątym takim występie zanotowali drugie zwycięstwo. Nie przegrali jednak żadnego z pozostałych spotkań.

"Sprawmy by województwo lubelskie podniosło się z kolan". Konwencja PiS w Zamościu
galeria

"Sprawmy by województwo lubelskie podniosło się z kolan". Konwencja PiS w Zamościu 1 8

"Dotrzymujemy słowa w rządzie, dotrzymamy i w samorządzie" - z takim hasłem kandydaci Prawa i Sprawiedliwości z Zamojszczyzny ruszają do wyborów samorządowych.

Jerzy Buzek w Puławach o Unii Europejskiej

Jerzy Buzek w Puławach o Unii Europejskiej 9 20

Na zaproszenie puławskiej Platformy Obywatelskiej w środę do Puław przyjechał były premier RP, prof. Jerzy Buzek. W sali konferencyjnej Hotelu Olimpic opowiadał m.in. o wartościach europejskich, polskich sukcesach politycznych i konieczności szanowania prawa.

Puławy: Nie ma chętnych na działki, które sprzedaje urząd miasta

Puławy: Nie ma chętnych na działki, które sprzedaje urząd miasta 3 2

Mieszkańcy, którzy protestowali przed zbyt intensywną zabudową ul. Sosnowej, mogą spać spokojnie. Próba ich sprzedaży zakończyła się fiaskiem. To oznacza, że miasto w tym roku nie otrzyma zakładanych wpływów z tego tytułu.

Portfel z pieniędzmi leżał na ulicy

Portfel z pieniędzmi leżał na ulicy 0 2

W piątek do radzyńskiej komendy zgłosił się 44-letni mieszkaniec gm. Radzyń Podlaski. Mężczyzna poinformował, że na ul. Międzyrzeckiej znalazł portfel i chce go zwrócić właścicielowi.

Niedziela 23 września. Handlowa czy nie? Sprawdź czy zrobisz zakupy

Niedziela 23 września. Handlowa czy nie? Sprawdź czy zrobisz zakupy 16 1

Niedziele handlowe i z zamkniętymi sklepami. Sprawdź czy w niedzielę 23 września normalnie zrobisz zakupy w sklepach, czy zastaniesz zamknięte supermarkety.

Janowiec: Uczniów zastąpią gospodynie i emeryci

Janowiec: Uczniów zastąpią gospodynie i emeryci 1 1

Jeszcze w tym miesiącu radni gminy Janowiec zdecydują o rozwiązaniu technikum weterynaryjnego znajdującego się w miejscowym Zespole Szkół. Placówka od lat nie prowadzi naboru. Ostatnia klasa liczyła dziewięć osób. Ich miejsce w budynku wkrótce zajmie m.in. Koło Emerytów.

Mężczyzna zginął po potrąceniu na przejściu. Kto widział wypadek?

Mężczyzna zginął po potrąceniu na przejściu. Kto widział wypadek? 12 4

Lubelscy policjanci poszukują świadków wypadku drogowego do którego doszło 6 września na ul. Lubelskiej w Niemcach.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.