Czy pamiętacie smak babcinej zupy? Na pierwszych warzywkach. Z masełkiem? Oto przepis na wiejską zupę warzywników. Aż z Prowansji.
Składniki
Na zupę: 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 5 młodych ziemniaków, 1 por, 1 seler, ćwierć główki małej kapusty, ćwierć główki kalafiora, połówka papryki, 2 cebulki, fasolka szparagowa, sól, pieprz, pół szklanki śmietany.
Wykonanie
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki z posiekaną cebulką i czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, następnie formujemy klopsiki.
Zupa:
Do garnka wlewamy 2,5 litra wody. Na wrzątek wrzucamy na 5 minut klopsiki. Wyciągamy, a w to miejsce wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Gotujemy al dente, dodajemy resztę warzyw. Gdy będą miękkie do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy klopsiki, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Posiekana pietruszka i koperek ozdobi zupę na talerzu i podkreśli smak.
Smacznego.